Hoe u de levensduur van een smartphone-batterij eenvoudig verlengen kunt

De levensduur van een smartphone-batterij is beperkt. En wel tot een bepaald aantal ladingen. Hoeveel ladingen dat precies zijn hangt onder meer af van de omstandigheden waarin de batterij zijn werk moet doen.

Echter, hoe gunstiger u die omstandigheden maakt, hoe beter dat voor de levensduur van de smartphone-batterij zal zijn.

Hoe lang gaat de batterij van een smartphone echt mee?

Het aantal ladingen dat een smartphone-batterij meegaat ligt gemiddeld genomen tussen de 500 en 1500 ladingen. En uiteraard zult u zo dicht mogelijk bij de 1500 willen komen. Iets wat best tot de mogelijkheden behoort als u aan een paar dingen denkt.

De batterij van een smartphone is een lithium-ion batterij. Een type batterij die een aantal eigenschappen heeft die deze batterij bijzonder geschikt maakt voor het gebruik in smartphones, maar ook in laptops en tablets. Enkele van die eigenschappen zijn:

 • Lithium-ion batterijen hebben met andere batterijen vergeleken een laag gewicht.
 • Ze houden hun lading goed vast, waardoor de batterij minder langzaam leegloopt als hij niet gebruikt wordt.
 • Ze hebben geen last van geheugeneffect. Hierdoor is de batterij helemaal leegmaken voordat u ‘m weer gaat opladen niet langer noodzakelijk om zo lang mogelijk een zo hoog mogelijke capaciteit te behouden.
 • Ze kunnen honderden keren geladen en ontladen worden voordat de capaciteit van de batterij merkbaar afneemt.

Door deze eigenschappen hoeft u er eigenlijk niet zo op te letten hoe en wanneer u de batterij van uw smartphone oplaadt. Temeer omdat de batterij gekoppeld is aan elektronica die ervoor zorgt dat de batterij niet te ver ontladen kan worden en dat het laden direct stopt zodra de batterij vol is.

Maar zelfs een lithium-ion batterij is niet perfect. Want:

 • Dit type batterij kan slecht tegen hitte.
 • Wanneer een lithium-ion batterij te ver ontladen wordt, is ie gelijk stuk.
 • Lithium-ion batterijen zijn duur omdat elektronica noodzakelijk is om te ver ontladen en te ver opladen te voorkomen.
 • Hoewel de kans klein is kan een lithium-ion batterij vlam vatten bij het kapot gaan.

Vooral met de zojuist genoemde nadelen kunt u echter uw voordeel doen om de levensduur van een smartphone-batterij zo lang mogelijk te maken.

Hoe door juist opladen de levensduur van de smartphone-batterij verlengd wordt

Veel oude adviezen kunnen de prullenbak in wanneer uw smartphone of een ander apparaat voorzien is van lithium-ion batterij.

Zo is het bij het eerste gebruik van de smartphone bijvoorbeeld niet langer noodzakelijk om de batterij eerst volledig op te laden en compleet op te gebruiken alvorens de batterij te herladen en dit een aantal keren te herhalen. Iets wat zogenaamd bedoeld was om de batterij te kalibreren, zodat de maximale laadcapaciteit van de batterij beschikbaar kwam.

Kalibreren van de batterijindicator is overigens wel aan te raden soms, wanneer de batterij van uw smartphone snel leeg is.

Ervoor zorgen dat een batterijlading langer meegaat is vanzelfsprekend uw eerste winst.

Ander maatregelen waarmee u de levensduur van een smartphone-batterij verlengen kunt zijn:

 • Laad de batterij niet op wanneer de batterij en/of de smartphone warm is.
 • Laat een smartphone bij voorkeur niet achter in een hete ruimte, zoals bijvoorbeeld een auto die in de volle zon staat.
 • Gebruik de batterij nooit helemaal op.
 • Laad de batterij niet tot 100% als dit niet noodzakelijk is.
 • Leg een smartphone nooit voor langere tijd weg met een lege batterij, maar zorg dat de batterij voor de helft is opgeladen.
 • Gebruik voor het opladen van de batterij alleen een lader die bij jouw smartphone geleverd is en die voor jouw merk en type smartphone bedoeld is. Want namelijk alleen die lader, laadt de batterij in jouw smartphone op de juiste manier op.

Wanneer u deze eenvoudige maatregelen neemt, dan doet u eigenlijk alles al wat u kunt doen om de levensduur te verlengen van een lithium-ion batterij.

Want zoals gezegd gaat elke lithium-ion batterij slechts een beperkt aantal ladingen mee. Bovendien lijkt op een bepaald moment tevens de leeftijd van de batterij ook een rol te gaan spelen.

Dat betekent dat iedere lithium-ion batterij er hoe dan ook de brui aan gaat geven. U kunt dat moment alleen helpen uitstellen door bekeken om te gaan met de batterij van uw smartphone.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor