Uw iPhone leegmaken, voor de verkoop bijvoorbeeld

Photo by Drew Coffman on Unsplash

Een iPhone is zeker geen goedkope smartphone. Maar daarentegen behoudt de iPhone zijn waarde heel behoorlijk. Uw gebruikte iPhone verkopen kan dan ook zeker een goed idee zijn. Maar voordat deze de verkoop in gaat, is uw iPhone leegmaken verstandig.

Een iPhone leegmaken en daarmee alles wissen wat erop staat is niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat u bij het leegmaken de benodigde handelingen in juiste volgorde uitvoert. Dit om per ongeluk het verlies van persoonlijke bestanden te voorkomen.

Wat u over een iPhone leegmaken moet weten

Hoe langer u uw iPhone in gebruik hebt gehad, hoe meer apps, bestanden, gegevens en andere data u op de iPhone verzameld zult hebben. Van uw iPhone wordt overigens op gezette tijden automatisch een back-up gemaakt in iCloud.

Het maken van een iCloud-reservekopie staat standaard op Aan. En telkens wanneer u uw iPhone aansluit op het lichtnet, bijvoorbeeld wanneer u batterij moet worden opgeladen, zal een reservekopie worden gemaakt van alle gegevens, data en instellingen op uw iPhone. Tenminste als de iPhone tevens vergrendeld is en via wifi verbonden is met internet.

Of het maken van een iCloud-reservekopie inderdaad aan staat controleert u als volgt:

  1. Tik op Instellingen
  2. Tik op [Uw naam]
  3. Scroll geheel naar beneden en tik op de vermelding van uw iPhone
  4. U krijgt nu in een scherm direct te zien of het maken van een iCloud-reservekopie staat ingeschakeld en wanneer er voor het laatst een back-up is gemaakt

Door op de vermelding iCloud-reservekopie te tikken kunt u niet alleen het maken van een back-up op Aan zetten, maar kunt u tevens nu direct een back-up maken.

Het kan handig zijn snel nog even een laatste back-up te maken te maken van uw iPhone voordat u uw nieuwe iPhone in gebruik gaat nemen.

De iCloud-reservekopie komt niet alleen van pas wanneer er iets met uw iPhone gebeurt, maar tevens wanneer u een nieuwe iPhone koopt.

Onder andere met behulp van de reservekopie van uw huidige iPhone kan een nieuwe iPhone met slechts de aanwijzingen die u via de schermen van uw iPhone worden gegeven precies zo ingesteld worden als uw oude iPhone. En voorzien worden van alle apps, gegevens en data die op de oude iPhone reeds verzameld had.

Slim is dan ook om een nieuwe iPhone eerst in gebruik te nemen voordat u uw oude iPhone gaat leegmaken en verkopen.

Uw iPhone op de juiste manier leegmaken

Bij het in gebruik nemen van uw iPhone hebt een Apple ID aan moeten maken. De Apple ID is de sleutel voor een hoop dingen die u met uw iPhone doet, waaronder:

  • Uw persoonlijke gegevens en data die op uw iPhone en in iCloud staan opgeslagen.
  • De apps die u via de App Store hebt gekocht en gratis hebt gedownload.
  • Muziek en films die u via de iTunes Store hebt gekocht en gedownload.

Doordat Apple u gebruik laat maken van uw Apple ID is het mogelijk om apps en muziek die u koopt en downloadt ook op andere Apple apparaten te gebruiken. En daarmee ook op elk Apple apparaat dat u nieuw koopt.

Dat brengt echter ook iets mee waarmee u goed rekening moet houden als u een Apple apparaat dat u gebruikt hebt verkoopt. En dat is dat het apparaat aan uw Apple ID verbonden zal blijven zolang u met uw Apple ID ingelogd bent op dat apparaat.

Hetgeen zou kunnen betekenen dat wanneer iemand anders, bijvoorbeeld de nieuwe gebruiker van uw oude Apple apparaat, gegevens gaat wissen deze gegevens ook uit uw iCloud en dus ook van uw nieuwe Apple apparaat zouden kunnen verdwijnen.

Alleen al om deze reden is het dan ook van levensbelang dat u met uw Apple ID uitlogt uit een iPhone die u niet langer gebruikt en wellicht verkopen wilt. Maar dus ook wanneer u er gegevens van gaat verwijderen. Zoals u gaat doen wanneer u uw iPhone leegmaakt. Hetzelfde geldt uiteraard voor elk ander Apple apparaat dat u bezit.

Met uw Apple ID uitloggen gaat als volgt:

  1. Tik op Instellingen.
  2. Tik op uw naam.
  3. Scroll naar beneden en tik op Log uit.
  4. Apple zal u vragen om uw Apple ID wachtwoord. Tevens zal u gevraagd worden of u een kopie van de gegevens op de iPhone wilt bewaren. Dit is niet noodzakelijk wanneer er een recente back-up in iCloud gemaakt is.
  5. Tik op Log uit.

Zodra u uitgelogd bent, kunt u veilig uw iPhone leegmaken. Dit houdt in dat alles wat op uw iPhone staat verwijderd zal worden. Tevens zal iOS, het besturingssysteem van de iPhone, opnieuw geïnstalleerd worden met de fabrieksinstellingen.

Uw iPhone leegmaken gaat als volgt:

  1. Tik op Instellingen.
  2. Tik op Algemeen.
  3. Tik op de optie Stel opnieuw in.
  4. Tik op Wis alle inhoud en instellingen.

Wellicht wordt u gevraagd u om uw Apple ID en wachtwoord in te voeren. Ook kan u gevraagd worden om een toegangscode in te voeren, waarna u vervolgens op Wis [apparaat] kunt klikken.

Het leegmaken van de iPhone wordt vervolgens in gang gezet. De iPhone zal opnieuw worden gestart en iOS zal opnieuw geïnstalleerd worden, waarbij alle fabrieksinstellingen zullen worden hersteld.

De iPhone zal nu weer net zo zijn als toen u hem voor het eerst uit het doosje haalde en in gebruik nam.

iCloud controleren en beheren

Daarmee is het leegmaken van de iPhone afgerond. En staat als het goed is de leegmaakte iPhone niet langer vermeld in iCloud. Dit controleert u als volgt:

  1. Start op uw pc de webbrowser (bijvoorbeeld Google Chrome) en ga naar icloud.com.
  2. Log in met uw Apple ID en wachtwoord. En vul de eventuele verificatiecode in als die gevraagd wordt.
  3. Na het inloggen wordt u de beheeromgeving van uw iCloud getoond. Hier kunt u bekijken wat er allemaal in iCloud is opgeslagen en kunt u instellingen aanpassen. Klik op Accountinstellingen.
  4. Er wordt u nu onder andere getoond hoeveel opslagruimte u hebt in iCloud en hoeveel ruimte daarvan nog beschikbaar is. Ook wordt getoond welke apparaten verbonden zijn met uw iCloud. De iPhone die u hebt leeggemaakt zou in dit overzicht niet langer vermeld moeten staan.
  5. Uitloggen uit iCloud kunt u doen door op uw naam in de rechterbovenhoek te klikken en vervolgens de optie Log uit te kiezen.

Als u dit overzicht bekijkt dan zou u tot de ontdekking kunnen komen dat er wel degelijk apparaten in het overzicht staan die u niet langer gebruikt, of die niet langer naar behoren lijken te werken met iCloud.

U kunt een apparaat eenvoudig verwijderen door erop te klikken en vervolgens op het ronde blauwe knopje te klikken dat naast het apparaat staat weergegeven. Hiermee zal het apparaat uit iCloud worden verwijderd en vanzelfsprekend niet langer verbonden zijn met iCloud.

Hiermee is uw oude iPhone leegmaken volledig voltooid, kunt u hem met gerust hart verkopen en gaan genieten van uw nieuwe smartphone.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.




5500+ mensen gingen u al voor