IPhone batterij snel leeg: 13 oplossingen om dit probleem te verhelpen

iphone batterij snel leeg oplossing

Vindt u dat de batterij van uw iPhone ook zo snel leeg is? Dagelijks opladen is veelal een must wanneer u uw iPhone intensief gebruikt.

Echter als u het einde van de dag niet haalt met één batterijlading, of de batterij van uw iPhone is snel leeg zonder dat u ‘m veel gebruikt dan is er iets aan de hand. Dat geldt overigens voor de meeste smartphones.

Als de batterij van uw smartphone snel leeg is, dan is het zeker raadzaam om rustig te gaan bekijken hoe dat komt.

Want vaak zijn het slechts bepaalde instellingen, apps of simpelweg een fout in een update er de oorzaak van dat de batterij van een smartphone snel leegloopt.

In dit artikel gebruiken we de iPhone als voorbeeld. Maar elke geboden oplossing zal tevens toepasbaar zijn op andere merken smartphones.

1) De batterij van uw smartphone kalibreren

De iPhone heeft zoals iedere andere smartphone een batterijindicator die aangeeft hoe vol de batterij nog is. Ook zorgt de batterijindicator ervoor dat er een melding op het scherm verschijnt zodra er de batterij nog maar voor 20 procent, 10 procent of 5 procent gevuld is.

indicator batterij kalibreren

Tevens bepaald diezelfde indicator wanneer de iPhone moet worden afgesloten om de batterij te beschermen tegen te ver ontladen.

Een prima systeem. Tenminste zolang de batterijindicator de juiste waarden aangeeft. Want die kunnen verlopen door de manier waarop we de iPhone gebruiken en de batterij laden. Iets wat veelal tot gevolg heeft dat de batterijindicator aangeeft dat de batterij leeg is terwijl dat eigenlijk nog helemaal niet het geval is.

Ervoor zorgen dat de batterijindicator weer de juiste waarden gaat aangeven is gelukkig niet heel moeilijk en gaat als volgt:

 1. Maak de batterij helemaal leeg door de iPhone te blijven gebruiken totdat hij zichzelf uitschakelt.
 2. Sluit de iPhone aan de lader aan en laad de batterij op tot 100 procent. Laat de iPhone vervolgens nog ongeveer 2 uur aan de lader liggen zonder ‘m te gebruiken.
 3. Geef uw iPhone vervolgens een harde reset.
 4. Gebruik de volledige batterijlading van iPhone nogmaals totdat hij zichzelf uitschakelt.
 5. Laad wederom de batterij op tot 100 procent zonder ‘m te gebruiken.

Na deze procedure zou de batterijindicator weer de juiste waarden aan moeten geven.

2) Helderheid door de iPhone laten bepalen

De iPhone heeft een ingebouwde lichtsensor. Met behulp van deze lichtsensor kan de iPhone helemaal zelf bepalen hoe helder het beeldscherm moet zijn om goed en comfortabel te kunnen zien wat er op het beeldscherm wordt weergegeven.

Een enorm handige functie omdat het beeldscherm van een smartphone met afstand de grootste stroomverbruiker is. En hoe helderder een beeldscherm staat ingesteld, hoe meer stroom het beeldscherm zal verbruiken.

De helderheid van het beeldscherm door de iPhone zelf laten bepalen zal dan ook merkbaar schelen in het stroomverbruik.

helder scherm geeft hoger batterijverbruik

Bekijken of de helderheid van het beeldscherm op automatisch staat doet u als volgt:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Zoek in de app Instellingen, het onderdeel Beeldscherm en helderheid.
 3. Controleer bij de optie Pas automatisch aan of het instellen van de helderheid op automatisch staat. De achtergrond van de slider zal dan groen worden weergegeven.

3) Standaard helderheid instellen

Tevens kunt u in het onderdeel Beeldscherm en helderheid aangeven hoe helder het scherm standaard moet zijn. De slider naar rechts vegen zal de standaard helderheid verhogen. Wat een hoger batterijverbruik tot gevolg zal hebben. Dezelfde slider naar links vegen zal de standaard helderheid laten afnemen, wat minder batterijverbruik tot gevolg zal hebben.

4) Bluetooth uitschakelen

De iPhone zit vol met allerhande opties die het gebruiksgemak en de mogelijkheden van de iPhone aanzienlijk vergroten. Echter, veel van deze opties laten het batterijverbruik aanzienlijk toenemen.

Daarom loont het absoluut de moeite om te bekijken welke stiekeme stroomverbruikers wel ingeschakeld staan maar die u niet gebruikt. Door deze alsnog uit te schakelen kunt u het stroomverbruik van iPhone nog weer een stukje verder terugdringen.

Een van die stiekeme stroomverbruikers op uw iPhone is Bluetooth.

Bluetooth op de iPhone kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor draadloze koptelefoons een oortjes. Maar met Bluetooth kunt u tevens data, zoals foto's versturen naar een andere smartphone.

Bluetooth uitschakelen op uw iPhone

Als u geen van beide gebruikt dan kunt u Bluetooth beter gewoon uitschakelen. Temeer omdat Bluetooth zich eenvoudig weer laat inschakelen zodra u het wel wilt gaan gebruiken.

Bluetooth uitschakelen op de iPhone gaat als volgt:

 1. Start de app Instellingen.
 2. Zoek in de app Instellingen naar het onderdeel Bluetooth.
 3. Tik op de optie Bluetooth en veeg de slider naar links ofwel uit.

De uitgeschakelde slider zal grijs worden weergegeven. Ook zal rechts naast de optie Bluetooth in de app Instellingen worden aangegeven dat de optie Bluetooth uit staat.

5) Wi-Fi uitschakelen

Wi-Fi op de iPhone kunt u gebruiken om thuis verbinding te maken met uw eigen draadloze netwerk, maar ook om verbinding te maken met andere beschikbare draadloze netwerken Door gebruik te maken van de Wi-Fi verbinding op uw iPhone, verbruikt u geen data van uw data-abonnement van uw iPhone.

Via Wi-Fi verbinding maken met internet heeft absoluut zo zijn voordelen. Maar ook een belangrijk nadeel. Want als u onderweg bent en u laat Wi-Fi aan staan, dan zal uw iPhone steeds op zoek blijven gaan naar beschikbare draadloze netwerken waar verbinding mee gemaakt kan worden.

Iets wat aanzienlijk stroom kost. Met name tijdens langere autoritten.

Wi-Fi uitschakelen op de iPhone

Het uitschakelen van Wi-Fi op uw iPhone gaat als volgt:

 1. Tik op de app Instellingen.
 2. Zoek in de app Instellingen naar het onderdeel Wi-Fi.
 3. Tik op de optie Wi-Fi en zet de slider op 0 ofwel Uit.

Ook deze uitgeschakelde slider zal grijs worden weergegeven. En net als bij Bluetooth zal ook bij Wi-Fi de optie Wi-Fi in de app Instellingen worden aangegeven dat de optie Wi-Fi uit staat.

6) 4G uitschakelen

Echter, het kan uiteraard ook zijn dat u de internetfaciliteiten van de iPhone alleen thuis gebruikt. In dat geval zou u kunnen overwegen om 4G internet uit te schakelen. Want ook 4G kan het batterijverbruik aardig laten toenemen ook al gebruikt u het niet.

4G mobiele data uitschaken op de iPhone

Het uitschakelen van 4G op de iPhone doet u op de volgende manier:

 1. Tik op de app Instellingen.
 2. Zoek het onderdeel Mobiel netwerk tik erop.
 3. Tik op het onderdeel Opties mobiele data.
 4. Tik op de optie Schakel 4G in.
 5. U kunt nu kiezen om 4G helemaal uit te zetten in te schakelen voor gesprekken en data of alleen in te schakelen voor data.

7) Locatievoorzieningen uitschakelen

Uw iPhone is tevens voorzien van een zogenaamde GPS-module. Hierdoor kan uw iPhone doorgeven op welke locatie u zich bevindt. Informatie die onder andere gebruikt wordt door navigatiesystemen op uw iPhone.

Maar ook apps die bijvoorbeeld restaurants voor u opzoeken in de buurt van de locatie waar u zich bevindt, gebruiken deze data. En zo zijn er nog wel wat apps die de gegevens gebruiken die de GPS in uw iPhone verzamelt.

Voorzichtigheid bij het uitschakelen in dan ook geboden. Echter, wanneer u ook hier helemaal niets van gebruikt, is ook dit weer een onderdeel wat het batterijverbruik van de iPhone alleen maar verhoogt. Ook als u er geen gebruik van maakt.

Maar omdat uitschaken van GPS ervoor kan zorgen dat bepaalde apps niet meer kunnen functioneren, kunt u er ook voor kiezen GPS per app aan te schakelen, dan wel uit te schakelen.

U kunt Locatievoorzieningen (GPS) op de volgende manier uitschakelen op u iPhone:

 1. Tik op de app Instellingen.
 2. Zoek de het onderdeel Privacy en tik erop.
 3. Tik op de optie Locatievoorzieningen.
 4. Zet de slider op aan of uit.

In het onderdeel Locatievoorzieningen vindt u alle apps die hier gebruik van maken. Hiermee wordt u de mogelijkheid geboden Locatievoorzieningen niet voor alles uit te schakelen, maar er per app voor te kiezen om het uit te zetten, dan wel aan te laten.

Dit kunt u doen door in de lijst van apps in Locatievoorzieningen op de app te tikken waar u Locatievoorzieningen voor wilt instellen. Vervolgens kunt u kiezen of u nooit toegang tot uw locatie wilt toestaan, het altijd wilt toestaan of alleen wanneer u de app gebruikt.

U ziet, er valt nogal wat in te stellen en in te regelen als u de batterij van uw smartphone wilt sparen en ervoor zorgen wil dat de batterij minder snel leeg gaat. En als de ene keer wel iets wilt gebruiken en de andere keer niet, dan hebt u bovendien het één en het ander te onthouden.

Gelukkig hoeft dat niet als u dat niet wilt. Want veel onderdelen verbruiken de meeste stroom wanneer u onderweg bent. Door de Vliegtuigmodus in te schakelen als u onderweg bent, schakelt u al een groot aantal van de hiervoor besproken onderdelen uit zolang de Vliegtuigmodus aangeschakeld staat.

8) Maak optimaal gebruik van Lock en Auto-Lock

Zoals eerder in dit artikel vermeld, het beeldscherm is het onderdeel van de iPhone dat veruit het meest van de accu vraagt. En daarmee bepalend is voor de hoogte van het batterijverbruik.

Dit betekent dat hoe minder tijd het beeldscherm van de iPhone aan staat, hoe minder snel de batterij leeg zal lopen. Daarom heeft de iPhone een handigheidje aan boord waarmee u ervoor kunt zorgen dat het beeldscherm zo min mogelijk onnodig aan staat. Dit handigheidje wordt Auto-Lock genoemd.

Auto-Lock kunt u inschakelen om ervoor de zorgen dat het beeldscherm automatisch uitgaat en op slot gaat nadat u uw iPhone gebruikt hebt.

accu besparen met auto-lock op de iPhone

Het instellen van Auto-Lock op de iPhone doet u als volgt:

 1. Tik op de app Instellingen.
 2. Zoek het onderdeel Beeldscherm en helderheid en tik erop.
 3. Tik op de optie Automatisch slot.
 4. Stel de gewenste tijd in.

Hiermee zal de iPhone altijd op het ingestelde aantal minuten het beeldscherm uitschakelen en automatisch op slot gaan.

Uiteraard hoeft u daar niet op te wachten. U kunt namelijk altijd direct het beeldscherm uitschakelen en de iPhone op slot doen door de Aan/Uit knop van de iPhone even kort ingedrukt te houden totdat u een klik hoort.

9) Verminder visuele effecten

Vanaf iOS 7 beschikt de iPhone over een aantal prachtige visuele effecten. Maar u raadt het wellicht al, deze effecten kosten het nodige aan stroom. Ze wat verminderen zal dan ook zeker bijdragen aan het minder snel leeg gaan van de batterij van uw iPhone.

U vermindert de visuele effecten op de volgende manier:

 1. Tik op de app Instellingen.
 2. Tik op het onderdeel Algemeen.
 3. Tik op Toegankelijkheid.
 4. Tik op Verminder beweging.

10) Op de achtergrond verversen uitschakelen

Als u vroeger op uw smartphone schakelde tussen apps, dan werd iedere bewerking of opdracht in de apps die nog wel open stonden op de achtergrond gestopt totdat de app weer actief gemaakt werd. Nu is dat anders. Nu kunnen apps in de achtergrond gewoon bewerkingen blijven uitvoeren en kan data geüpdate worden.

Dat kan prettig zijn, maar kost ook stroom. Zeker wanneer u veel apps open hebt staan.

Wat dan ook zal helpen om ervoor te zorgen dat de batterij van je iPhone minder snel leeg raakt is het verversen op de achtergrond in zijn geheel uitschakelen of in ieder geval voor app die u niet veel gebruikt of waarvoor verversen op de achtergrond niet zo belangrijk is.

op de achtergrond verversen uitschakelen spaart de accu

Het uitschakelen van Ververs op de achtergrond gaat als volgt:

 1. Tik op de app Instellingen.
 2. Tik op het onderdeel Algemeen.
 3. Tik op Ververs op Achtergrond.

Met de slider Ververs op achtergrond kunt u in een keer het verversen op de achtergrond voor alle apps op u iPhone uitschakelen. Met de sliders die achter de getoonde apps staan weergegeven kunt u per app bepalen of u verversen op de achtergrond wilt uitschakelen of niet.

11) Schakel automatisch updaten uit

Ook op de iPhone bestaat de mogelijkheid om de apps op uw smartphonp automatisch te laten updaten. Dat is hanpg. Want zo zijn al uw apps tenminste altijd up-to-date. Maar het zal u inmiddels ongetwijfeld niet langer verbazen dat ook deze functie het nodig van de batterij vraagt.

Dus als u wilt dat de batterij van uw iPhone minder snel leeg gaat, dan is het raadzaam om ook het automatisch updaten uit te schakelen en de apps op uw iPhone een keer in de zoveel tijd gewoon handmatig te updaten.

Heel moeilijk is dat niet, want de App Store app op uw iPhone geeft netjes weer voor hoeveel van de apps op uw iPhone updates beschikbaar zijn. Via het onderdeel Updates in de App Store app kunt in één keer alle updates op uw iPhone laten installeren op een moment dat u het beste uitkomt.

Het uitschakelen van automatisch updaten gaat als volgt:

 1. Tik op de app Instellingen.
 2. Tik op iTunes en App Store.
 3. 3. Zet in het onderdeel Automatische downloads de slider Updates uit.

Schakel "Hé, Siri" uit

Via Siri is het mogelijk om uw iPhone opdrachten te geven mepu p handige functie die ook reageert wpneer u zegt: “Hé, Siri” in plaats van te drukken op de Home knop. Echter, om de kunnen reageren op de woorden: “Hé, Siri” moet de luisterfunctie van de iPhone wel constant ingeschakeld staan. Ook daardoor is de batterij van uw iPhone sneller leeg dan nodig.

Raadzaam is dan ook om deze “Hé, Siri” uit te schakelen. Zeker wanneer u Siri toch niet vaak gebruikt.

Het uitschakelen van Hé, Siri gaat als volgt:

 1. Tik op de app Instellingen.
 2. Tik op Siri.
 3. Schakel de slider Sta 'Hé, Siri' toe uit.

13) Bekijk het batterijverbruik op uw iPhone

De effectiviteit van batterijbesparende mapritpaard het grootst wanneer u daadwerkelijk kunt bekpken wat de nieuwe instellingen op uw iPhone precies voor een effect hebben en wanneer.

De iPhone beschikt over een onderdeel waarmee het mogelijk is te bekijken hoe lang de iPhone het al doet op één en dezelfde batterijlading.

Tevens kunt u bekijken welke apps het meeste gebruikt hebben van de batterijlading.

Bovenin de lijst zult u veelal de Facebook app en ook WhatsApp aantreffen. Vooral Facebook staat bekend als een grootverbruiker van stroom. De Facebook app verwijderen van uw smartphone is dan ook een slimme optie wanneer u Facebook toch niet zo heel veel gebruikt op uw smartphone.

Door een beetje in de gaten te houden hoe lang de iPhone doet met een batterijlading en een beetje te onthouden wat u gedaan hebt, ingesteld hebt en welke nieuwe apps u onlangs op uw iPhone geïnstalleerd hebt, kunt u tevens snel uitvinden of een bepaalde app of een bepaalde update, bijvoorbeeld iOS, er de oorzaak van is dat de batterij van uw iPhone snel leeg loopt.

batterijverbruik iPhone bekijken

Het batterijverbruik kunt u op de volgende manier bekijken:

 1. Tik op de app Instellingen.
 2. Zoek het onderdeel Batterij en tik erop.

Het overzicht van het batterijverbruik zal u vervolgens getoond worden.

Tevens wordt u in het onderdeel de mogelijkheid geboden om de energiebesparingstand in te schakelen. Deze modus kan de batterij volgens Apple tot 3 uur langer mee laten gaan

Het mag duidelijk geworden zijn dat u zelf behoorlijk wat kunt doen om te voorkomen dat de batterij van uw iPhone snel leeg raakt. Echter, wanneer u er alles aan gedaan hebt om te voorkomen dat de batterij van uw smartphone snel leeg raakt, maar de accu is nog steeds snel leeg dan is de kans groot dat de batterij van uw iPhone aan vervanging toe is. Iets waar u zeker aan mag denken wanneer u uw iPhone of andere smartphone al 2 jaar of meer intensief gebruikt.

Is uw iPhone nog niet zo oud, dan is het raadzaam om eerst te kijken wat de iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen u oplevert. En wellicht ten overvloede: gebruik altijd de lader die bij uw smartphone hoort.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor