Foto’s overzetten van iPhone naar laptop en pc met Snapdrop

Foto's overzetten van iPhone naar laptop

Met een iPhone, maar vanzelfsprekend ook met een Android smartphone, kun je prachtige foto’s maken. Elke foto die je maakt wordt netjes opgeslagen op de telefoon en/of in de cloud, bijvoorbeeld iCloud.

Foto’s die in de cloud staan kun je op elk apparaat dat verbinding kan maken met internet bekijken. Maar ze staan niet op je computer. Als je je foto’s fysiek op je laptop of desktop pc wilt hebben staan, dan moet je ze daar naartoe overzetten.

Hoe kan ik mijn foto’s op de computer zetten?

Als je al wel eens geprobeerd hebt om foto’s, of andere bestanden, van je smartphone naar de computer over te zetten, dan heb je wellicht gemerkt dat bijvoorbeeld foto’s van een iPhone op de computer zetten niet altijd even soepel gaat.

Zeker niet wanneer je wel eens met AirDrop hebt gewerkt op je iPhone. Om met AirDrop te kunnen werken heb je helaas ook een Apple laptop nodig. Want AirDrop werkt alleen op Apple-apparaten.

Dat betekent dat je voor een Windows laptop, die bijvoorbeeld is uitgerust met Windows 10 of Windows 11, iets anders moet verzinnen.

De simpelste manier die ik tot nu toe heb kunnen ontdekken is: foto’s en andere bestanden overzetten van je iPhone, of Android toestel, naar je Windows laptop of desktop pc met behulp van Snapdrop.net.

Snapdrop.net is een Open Source webapplicatie waarmee je heel simpel via een webbrowser bestanden kunt uitwisselen tussen telefoon en computer. Als ze tenminste via dezelfde internetverbinding verbonden zijn met internet.

Zodra je de website https://www.snapdrop.net opent in een webbrowser, dan krijgt het apparaat, bijvoorbeeld je laptop, direct een naam toegewezen. Op deze manier kun je je telefoon en je laptop makkelijk herkennen in de webapplicatie.

Als je bestanden wilt overzetten van je telefoon naar je laptop, dan moet je snapdrop.net uiteraard zowel op je telefoon als ook op je computer in een webbrowser openen.

Hoe krijg je foto’s van de iPhone naar de pc?

Als voorbeeld gaan we foto’s overzetten van een iPhone naar een laptop of desktop pc. Andere bestanden overzetten gaat op dezelfde manier. Op dezelfde manier kan je ook foto’s vanaf een Android-toestel overzetten naar pc of een laptop.

Foto’s overzetten van een iPhone naar een laptop of desktop pc gaat als volgt:

 1. Zorg dat beide apparaten aanstaan en dat ze via dezelfde internetverbinding met internet verbonden zijn. Bijvoorbeeld je wifi-verbinding in huis.
 2. Start de webbrowser op je laptop en ga naar https://snapdrop.net
 3. Start de webbrowser op je iPhone en open ook in de webbrowser op je telefoon: https://snapdrop.net
 4. Ieder apparaat krijgt een unieke naam op het moment dat Snapdrop geopend wordt in een browser op dat apparaat. Hiermee kan het apparaat herkend worden op ieder ander apparaat waarop Snapdrop geopend wordt. Zo is op onderstaande afbeelding bijvoorbeeld te zien dat de iPhone de naam Beige Canid heeft gekregen en dat de pc bekend zal staan als Turquoise Wolf. Op de iPhone zal dan vanzelfsprekend te zien zijn dat de iPhone bekend zal staan als Beige Canid. Hiermee zijn beide apparaten klaar voor het overzetten van foto’s of andere bestanden.
 5. In dit voorbeeld zetten we zogezegd foto’s over van iPhone naar laptop of desktop pc. Hiertoe moeten we eerst de foto’s die we willen overzetten op de iPhone selecteren. Dit doe je door in Snapdrop op de iPhone te tikken op de naam die de pc vertegenwoordigd.
 6. Dit opent een menu met enkele keuzeopties, waaronder Fotobibliotheek. Tik op deze optie.
 7. Dit opent de app Foto’s op de iPhone. Selecteer de foto’s die je wilt overzetten door erop te tikken. Tik op Voeg toe zodra je je selectie compleet hebt.
 8. Nadat je op Voeg toe hebt geklikt, zal de eerste foto van de selectie direct getoond worden in Snapdrop op je laptop of desktop pc. Door te klikken op de knop Save, wordt de foto op de computer opgeslagen.

Alle foto’s, en ook andere bestanden, die je overzet van de iPhone naar de laptop of de desktop pc worden opgeslagen in de map Downloads. Dat betekent onder meer dat je na het overzetten van de foto’s vanaf de iPhone, alle foto’s handmatig moet verplaatsen naar bijvoorbeeld de map Afbeeldingen op je computer.

Dit gaat voor de volledigheid als volgt:

 1. Start Verkenner.
 2. Navigeer naar de map Downloads.
 3. Selecteer alle foto’s die je zojuist hebt overgezet van je iPhone.
 4. Druk de toetscombinatie Crtl+X.
 5. Navigeer naar de map Afbeeldingen of een andere map waar je de foto’s wilt onderbrengen.
 6. Druk de toetscombinatie Ctrl+V.

Hiermee zijn alle foto’s verplaatst naar de map van je voorkeur. Meer over mappen, bestanden, kopiëren en verplaatsen lees je hier.

Snelkoppelingen naar Snapdrop maken op een Windows-computer.

Een website die zo handig is als Snapdrop zul je ongetwijfeld vaker willen gebruiken. Je hebt Snapdrop altijd onder handbereik door een snelkoppeling te maken naar de website:https://snapdrop.net/

Op een Windows-laptop of desktop pc doe je dat als volgt:

 1. Open snapdrop.net in de webbrowser.
 2. Klik in de adresbalk van de webbrowser.
 3. Druk de toetscombinatie Ctrl+A en vervolgens de toetscombinatie Ctrl+C om het webadres https://snapdrop.net/ te kopiëren.
 4. Laat Windows het bureaublad weergeven op je beeldscherm. Dit kun je doen met de toetscombinatie Windows-toest+D.
 5. Klik met de rechtermuisknop ergens in een leeg gedeelte van het bureaublad en wijs in het geopende snelmenu de optie Nieuw aan. Klik vervolgens in het geopende menu Nieuw de optie Snelkoppeling.
 6. Klik in het invoervak onder Geef de locatie van het item op. Klik vervolgens de toetscombinatie Ctrl+V om het eerder gekopieerde webadres in het invoervak te plakken. Klik aansluitend op de knop Volgende.
 7. Geef in het volgende venster de snelkoppeling een passende naam. Bijvoorbeeld: Snapdrop – Bestanden en foto’s overzetten. Klik aansluiten op de knop Voltooien.

Hiermee is het maken van een snelkoppeling naar de website Snapdrop.net voltooid en zal direct worden weergegeven op het bureaublad.

Snelkoppeling maken op een iPhone.

Ook op de iPhone is het mogelijk om een soort van snelkoppeling naar een website te maken. Op de iPhone heeft de optie alleen een iets andere naam, namelijk: Zet op beginscherm.

Snapdrop op het beginscherm zetten gaat op de iPhone als volgt:

 1. Open Snapdrop in de webbrowser Safari op de iPhone.
 2. Tik op de knop Delen onderin het scherm.
 3. Scroll naar beneden tot je de optie Zet op beginscherm tegenkomt en tik erop.
 4. Controleer de naam en de weblocatie die vervolgens worden weergegeven en pas deze zo nodig aan. Tik vervolgens op Voeg toe bovenin het scherm.

Snapdrop zal nu netjes als knop op het beginscherm worden weergegeven.

Snapdrop is een uiterst handige webapplicatie voor het overzetten van foto’s van iPhone naar de laptop, zoals ik in dit artikel als voorbeeld genomen heb. Maar snapdrop is zogezegd te gebruiken op iedere telefoon en iedere computer waarop een webbrowser staat en die verbinding heeft met internet.

Een ander voordeel van het gebruiken van Snapdrop is, dat je er geen account voor hoeft aan te maken om het te kunnen gebruiken. Ook worden de bestanden die je overzet niet eerst ergens opgeslagen.

Een paar nadelen zijn er misschien soms ook wel. Want je kunt alleen bestanden en foto’s overzetten via Snapdrop wanneer beide apparaten onderdeel zijn van hetzelfde netwerk en verbinding maken met internet via dezelfde internetverbinding, zoals bijvoorbeeld je wifi-verbinding thuis.

Bovendien moeten alle apparaten aanstaan als je Snapdrop gebruikt. Als je iPhone bijvoorbeeld afsluit na een aantal seconden, dan is de verbinding met Snapdrop ook weg.

En hoe snel het overzetten gaat is afhankelijk van de snelheid en stabiliteit van de wifi-verbinding. Iets wat wellicht een probleem zou kunnen zijn wanneer je grote bestanden probeert over te zetten, video bijvoorbeeld.

Het gebruiksgemak van Snapdrop zal doorgaans echter veel goedmaken bij het overzetten van foto’s en andere bestanden.

Artikelen die je mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor