Hoe zet ik foto’s van mijn iPhone op mijn laptop?

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Met een iPhone kunt u zonder meer prachtige foto’s maken. Foto’s die u zult willen bewaren of ergens voor zult willen gebruiken. Of wellicht maakt u zoveel foto’s dat de opslagruimte op uw iPhone vol dreigt te raken, waardoor u foto’s over moet zetten naar de pc om opslagruimte vrij te maken.

Het zijn stuk voor stuk situaties die de vraag doen rijzen: “Hoe zet ik foto’s van mijn iPhone op mijn laptop?”

Op dezelfde wijze waarop u foto’s van uw iPhone op uw laptop kunt zetten, kunt u ook foto’s van iedere andere smartphone op de pc zetten. We nemen hier slechts het overzetten van foto’s van iPhone naar laptop als voorbeeld.

Foto’s van iPhone naar computer overzetten met Verkenner

Als u overweg kunt met Verkenner en weet hoe u iets kunt kopiëren op een Windows pc, dan is foto’s van iPhone naar computer overzetten met Verkenner de simpelste methode.

Om foto’s van de iPhone naar de pc te kopiëren via Verkenner, sluit u de iPhone met een USB-kabel aan op uw pc. Wanneer u een al wat oudere iPhone hebt, dan kunt u daar het snoer van de oplader van de iPhone voor gebruiken.

Voor nieuwere iPhones moet u er een apart Lightning-naar-USB kabeltje voor kopen, zoals afgebeeld staat in de onderstaande afbeelding.

Als het de eerste keer is dat u uw iPhone via een USB-kabel aansluit op de pc, dan zal Windows eerst een stuurprogramma voor de iPhone installeren. Zodra het stuurprogramma voor de iPhone geïnstalleerd is, zal de iPhone als soort van schijfstation door Verkenner herkend worden.

Er zal echter eerst een venstertje verschijnen met één van de volgende meldingen:

  1. Of u de pc die uw iPhone probeert te benaderen vertrouwt. Dat doet u uiteraard want u hebt uw iPhone zojuist zelf aangesloten op uw pc.
  2. Of u dit apparaat toegang wilt geven tot de foto’s en video’s op uw iPhone. Dat staat u vanzelfsprekend toe omdat u ook nu weer zojuist zelf uw iPhone hebt aangesloten op de pc.

De eerste melding krijgt u te zien wanneer u iTunes niet op uw pc hebt geïnstalleerd en te tweede melding krijgt u te zien wanneer dat wel het geval is.

Doorgaans krijgt u de melding te zien, telkens wanneer u uw iPhone via een USB-kabel aansluit op uw pc en op Internal Storage dubbelklikt, dat wordt weergegeven in het weergavevenster van Verkenner.

Dubbelklikken op Internal Storage, zal de map DCIM zichtbaar maken. Dit is de map waarin alle foto’s en video’s staan die op uw iPhone zijn opgeslagen.

U kunt dan ook simpelweg de map DCIM selecteren, op de rechtermuisknop klikken en de opdracht Kopiëren klikken in geopende snelmenu. Vervolgens navigeert u in Verkenner naar de locatie waar u de foto’s wilt opslaan en klikt u wederom op de rechtermuisknop om de opdracht Plakken te kiezen.

Hiermee wordt het overzetten van alle foto’s van de iPhone naar uw computer direct in gang gezet.

U kunt uiteraard ook op de map DCIM dubbelklikken in Verkenner om de inhoud ervan te tonen.

Verkenner zal dan een aantal mappen weergeven waarin uw foto’s en video’s zijn opgeslagen. Eén van de manieren waarop de foto’s en video’s op uw iPhone gesorteerd kunnen zijn is per maand. Dat betekent dat de verschillende mappen waarin de foto’s en video’s zijn opgeslagen als naam hebben: het jaar, gevolgd door de maand waarin ze gemaakt zijn.

Dit biedt u onder andere de mogelijkheid om alleen foto’s uit een bepaalde maand of uit een bepaald jaar te kopiëren naar de pc. Dat kan op precies dezelfde manier als het zojuist besproken kopiëren van de map DCIM.

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om slechts enkele foto’s uit een map te selecteren en te kopiëren.

Waarom foto’s kopiëren van iPhone naar pc soms niet lukt

In theorie is de zojuist besproken manier, de manier om foto’s snel te kopiëren van iPhone naar pc. Bovendien is dit de handigste manier voor wanneer u zelf wilt bepalen waar uw foto’s precies worden neergezet op uw pc.

Maar helaas gaat het kopiëren van foto’s niet altijd zonder problemen. Zo kan er bijvoorbeeld soms zomaar een foutmelding op uw beeldscherm verschijnen, die u onder het kopiëren vertelt dat het apparaat dat aangesloten zit op uw pc niet werkt.

Het kan echter ook zomaar zijn dat u zover helemaal niet komt, omdat uw iPhone niet in Verkenner zichtbaar wordt. En zo kunnen zich nog tal van problemen voordoen.

Omdat het onmogelijk is, en ook niet erg zinvol is, om alle problemen die u tegen kunt komen te bespreken, bekijken we in plaats daarvan wat u kunt doen om de meeste problemen te voorkomen.

Hierbij hanteren we de volgende volgorde:

  1. Zet zowel de laptop als de iPhone uit en start ze opnieuw op.
  2. Zet automatisch vergrendelen op uw iPhone uit. Tik hiertoe op Instellingen, Beeldscherm en helderheid. Scrol naar onderdeel Automatisch slot en zet deze op Nooit.
  3. Sluit de iPhone aan op de pc met de USB-kabel.
  4. Wacht, als Verkenner automatisch wordt gestart, geduldig af totdat de map DCIM wordt getoond. Start Verkenner handmatig wanneer Verkenner niet automatisch start.

Nu kunt u met een gerust hart beginnen aan het overzetten van foto’s van uw iPhone naar uw laptop of pc.

Wat is een .HEIC-bestand en waarom kunt u .HEIC-bestanden niet zomaar op uw pc bekijken?

Vanaf het besturingssysteem iOS11 van uw iPhone wordt een ander bestandsformaat gebruikt voor het opslaan van foto’s en video’s. En wel het bestandsformaat .HEIC. Door dit nieuwe bestandsformaat te gebruiken nemen uw foto’s en video’s op de iPhone tot maar liefst 50% minder ruimte in beslag.

Dat is op het eerste gezicht natuurlijk geweldig. Maar omdat het bestandsformaat .HEIC door Apple dichtgetimmerd is met allerlei patenten, wordt dit bestandsformaat door niet Apple-apparaten standaard nauwelijks ondersteund. Dit betekent dat u foto’s en video’s die opgeslagen zijn in dit bestandsformaat niet zomaar op uw pc kunt bekijken.

Dit is handig om te weten omdat een bepaalde instelling op uw iPhone ervoor kan zorgen dat uw foto’s en video’s als .HEIC-bestand op uw pc worden opgeslagen. Als u uw foto’s en video’s niet perse wilt hoeven bekijken op uw pc, dan is dat uiteraard geen probleem. Maar wilt u dat wel, dan zult u een instelling aan moeten passen op uw iPhone.

Standaard zullen uw foto’s overigens netjes omgezet worden van .HEIC naar .jpg-bestand als u foto’s gaat overzetten naar uw pc. Hierdoor kunt u foto’s afkomstig van uw iPhone altijd op uw pc bekijken.

Als dat niet gebeurt dan kunt u dat als volgt aanpassen:

  1. Tik op uw iPhone op Instellingen.
  2. Scrol naar het onderdeel Foto’s en tik hierop.
  3. Scrol helemaal naar beneden naar het onderdeel Zet over naar MAC of pc. Tik op de optie Automatisch. Nu zullen foto’s en video’s altijd eerst omgezet worden naar een bestandsformaat, bijvoorbeeld .jpg, die door de Windows-pc ondersteund wordt.

Foto’s overzetten van iPhone naar pc met de app Foto’s

Wanneer u niet zo thuis bent in het kopiëren van bestanden via Verkenner, dan kunt u foto’s van uw iPhone ook nog op een andere manier overzetten naar uw pc. En wel met behulp van de app Foto’s.

In de menubalk van de app Foto’s vindt u de knop Importeren. Als u daarop klikt dan kunt u kiezen voor foto’s importeren uit een map of foto’s importeren vanaf een verbonden apparaat. Via deze optie kunt u ook foto’s importeren die op uw iPhone staan.

Zodra u op de optie klikt zal de app Foto’s op zoek gaan naar het apparaat. Zodra het apparaat, in dit geval uw iPhone, gevonden is zullen de foto’s worden weergegeven die vanaf het apparaat geïmporteerd kunnen worden. Vervolgens kunt u de foto’s die u wilt importeren aanvinken en op de blauwe knop klikken met het opschrift xx van de xxx items importeren om het overzetten van foto’s van iPhone naar pc te starten.

De vraag :” Hoe zet ik foto’s van mijn iPhone op mijn laptop of pc?” heeft hiermee een antwoord gekregen waarmee het zou moeten lukken om het overzetten van foto’s van iPhone naar pc te laten slagen. Maar zoals gezegd, het overzetten van foto’s van iPhone naar pc gaat helaas niet altijd probleemloos. Maar wanneer u het in dit artikel gegeven stappenplan volgt, dan verkleint dat de kans op problemen aanzienlijk.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor