Handmatig een backup maken van uw iPhone, iPad of iPod

Van uw iPhone, iPad of iPod een backup maken, is verstandig. Want zowel de iPhone, de iPad als de iPod zijn gewoon kleine computers. En met computers kunnen dingen soms vreselijk misgaan, waardoor u gegevens, bestanden en apps kwijt zou kunnen raken. Tevens kan verlies of diefstal ook u overkomen.

En als u uw spullen kwijtraakt zit er altijd iets bij wat u liever niet kwijt had willen raken. Bijvoorbeeld die ene bijzondere foto of dat die eigenlijk veel te dure app die toch wel erg handig blijkt te zijn.

Een back-up maken van uw apps, foto's, muziek en video's

Net als bij het gebruiksklaar maken van uw iPhone, iPad of iPod, hebt u voor het maken van een backup het programma iTunes van Apple nodig. Als u zelf uw iPhone, iPad of iPod gebruiksklaar hebt gemaakt, staat iTunes waarschijnlijk nog op uw computer geïnstalleerd. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat u iTunes al op uw computer hebt staan.

De iPhone wordt in dit artikel als voorbeeld genomen bij het maken van een backup. Voor de iPad en iPod geldt precies dezelfde procedure.

Wanneer u een backup gaat maken van uw iPhone, wordt de gemaakte backup opgeslagen op uw computer in de map:C:\Gebruikers\Gebruikersnaam\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup.

Om een backup te maken van uw iPhone start u eerst het programma iTunes. Vervolgens sluit u uw iPhone aan op de computer via een vrije usb-poort.

Gebuik de laadkabel van de iPhone voor het aansluiten op de computer

Voor het aansluiten van uw iPhone op een usb-poort van uw computer gebruikt u de laadkabel van uw telefoon. Om aansluiten op de computer met de laadkabel mogelijk te maken, ontkoppelt u eerst het stekkergedeelte van de laadkabel.

de laadkabels van iPhone, iPad en iPod zijn voorzien van een usb-stekker

Zodra de iPhone is aangesloten op uw computer, zal na enkele ogenblikken wellicht het venster 'Automatisch afspelen' verschijnen. Dit venster kunt u sluiten.

Na het eventueel sluiten van het venster 'Automatisch afspelen' zal iTunes in beeld verschijnen. In de linkerkolom van iTunes zal de categorie Apparaten zijn verschenen. In die categorie Apparaten zal uw iPhone worden weergegeven.

De iPhone, iPad en Ipod worden automatisch door iTunes herkend

Klik op de knop 'Doorgaan' in iTunes om de procedure van het backup maken te starten.

Het scherm dat vervolgens wordt geopend in iTunes vraagt om uw Apple ID. Uw Apple ID hebt u aangemaakt toen u de iPhone in gebruik nam. Het Apple ID bestaat uit een gebruikersnaam, doorgaans uw e-mailadres, en een wachtwoord. Voer beiden in en klik vervolgens op de knop 'Ga door'.

Het opgeven van uw Apple ID hoeft u alleen maar te doen wanneer u voor de eerste keer een back-up gaat maken van uw iPhone. De volgende keren dat u een back-up maakt, zal uw iPhone automatisch door iTunes worden herkend.

Het apple ID is nodig bij het maken van een back-up

In het volgende scherm dat iTunes u presenteert, hebt u de gelegenheid om te controleren of uw gegevens kloppen. Tevens vindt u in dit scherm het serienummer van uw iPhone. Klik wederom op de knop 'Ga door'.

Nu zal iTunes u vragen uw iPhone te configureren. Wat zoveel inhoudt als uw iPhone een naam geven. Wanneer u het eens bent met de naam die iTunes voorstelt, of wanneer u klaar bent met uw iPhone zelf een passende naam geven, klikt u op de knop 'Gereed'.

Voor het back-uppen van de iPhone is een naam voor de mobiel nodig

Itunes presenteert u nu het scherm waarin u kunt aangeven, van welke gegevens en bestanden op uw iPhone u een backup wilt maken.

Selecteer gegevens voor de back-up

Zo kunt u bijvoorbeeld onder de knop 'Apps' aangeven van welke apps op uw iPhone u een backup wilt hebben. Loop het hele scherm door en kijk en selecteer wat u wilt toevoegen of juist niet wilt toevoegen aan de backup van uw iPhone. Zodra u klaar bent met selecteren van de onderdelen voor de backup, kunt u middels de knop 'Synchroniseren' het backuppen van uw iPhone starten. Op een vergelijkbare manier kunt u tevens muziek, films en foto's synchroniseren en backuppen.

Een back-up maken van de apps op de iPhone

Zodra iTunes klaar is met een backup maken van uw iPhone, zal dat bovenin het venster worden weergegeven. Hier kunt u tevens de voortgang volgen tijdens het maken van de backup.

iTunes geeft weer wanneer het back-uppen is voltooid

Een reservekopie maken van de gegevens op uw iPhone

Wellicht hebt u ook gegevens opgeslagen op uw iPhone, zoals adressen, notities, herinneringen en afspraken. Ook hiervan kunt u eenvoudig een back-up maken. Klik hiertoe met de rechtermuisknop op uw iPhone in de categorie Apparaten in iTunes. Er zal nu een snelmenu verschijnen met daarin de optie 'Reservekopie maken'. Zodra u deze optie klikt zal er direct een reservekopie gemaakt worden van alle gegevens op uw iPhone. Op dezelfde manier kunt u uiteraard ook een reservekopie maken van uw iPad of iPod.

via iTunes kunt u een reservekopie maken van alle gegevens op uw iPhone, iPad of iPod

Na het voltooien van de backup kunt u uw iPhone loskoppelen van de computer. Loskoppelen van uw computer doet u het veiligst door in iTunes eerst de verbinding te verbreken met uw iPhone. Dit doet u middels de knop 'Loskoppelen' die weergegeven wordt naast uw iPhone in iTunes.

Koppel de iPhone los in iTunes na het maken van de back-up

Eventuele bijzonderheden tijdens een backup maken van iPhone, iPad of iPod

Naast een backup maken van uw iPhone, iPad of iPod controleert iTunes tevens of het besturingssysteem van uw toestel nog wel up-to-date is en zal u aanbieden het besturingssysteem voor u te updaten wanneer dit niet het geval is. Het laten updaten van het besturingssysteem van uw iPhone is nooit een onverstandig idee, omdat in nieuwe versies van een besturingssysteem ook altijd beveiligingsupdates zijn opgenomen die ervoor zorgen dat u veilig kunt blijven werken met uw smartphone.

Tijdens een backup maken van uw iPhone, iPad of iPod kan iTunes ook een melding geven dat het uw apps niet kan backuppen op uw computer, omdat het daar geen toestemming voor geeft. De toestemming om een backup te maken van de apps op uw iPhone kunt u verlenen door de optie 'Deze computer machtigen' te klikken in het menu Store in iTunes.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor