Waarop letten bij de aankoop van een Android tablet

Apple gaf ons de iPad en liet daarmee in korte tijd veel mensen kennis maken met een nieuw fenomeen, de tablet-pc. De klinkende verkoopcijfers van de iPad ontgingen ook andere fabrikanten van computerapparatuur niet en deze probeerden dan ook bliksemsnel met een alternatief te komen voor de iPad. Zodat in ieder geval nog een graantje meegepikt kon worden in deze nieuwe markt van tablet-pc's.

een android tablet-pc kopen, waarop letten

De alternatieven van de iPad draaien zonder uitzondering op het besturingssysteem Android van Google. Dat fabrikanten van tablet-pc's gebruik maken van Android als besturingssysteem is niet zo vreemd. Android is een open source besturingssysteem en daarmee gratis beschikbaar om te gebruiken als besturingssysteem voor een tablet-pc. Maar is een Android tablet net zo goed als een iPad en is er iets waarop u moet letten bij de aankoop van een Android tablet?

Goedkoop een tablet kopen blijkt niet altijd slim

Wanneer we naar de prijzen kijken van tablets die qua formaat vergelijkbaar zijn met de iPad, dan bent u voor een Android tablet zo rond de 400 Euro kwijt. Maar er zijn ook tablets te koop die draaien op het Android besturingssysteem en die de helft of minder kosten.

Dat betekent dat u goedkoop een tablet kunt kopen. Maar het zal u niet verbazen dat er ergens op bezuinigd moet worden, wil een elektronicafabrikant een tablet voor zo weinig geld aan kunnen bieden.

Het duurste, maar ook het belangrijkste, onderdeel van een tablet-pc is het beeldscherm. Wat we dan ook zien is dat fabrikanten van goedkope tablets zoveel mogelijk proberen te besparen op het beeldscherm. Om op die manier hun tablet zo goedkoop mogelijk op de markt te kunnen brengen. Maar het toepassen van een beeldscherm dat stukken minder van kwaliteit is dan die van de concurrentie in het hogere prijssegment kent een aantal belangrijke nadelen die u serieus in overweging moet nemen wanneer u denkt aan het kopen van een goedkope tablet.

De nadelen van een goedkope tablet:

  1. De beeldkwaliteit van het beeldscherm is stukken minder, waardoor onder andere de kijkhoek maar erg klein is en het beeld doorgaans niet echt een genot is om naar te kijken.
  2. Een beeldscherm is een serieuze gebruiker van stroom en een goedkoop beeldscherm zal naar alle waarschijnlijkheid niet heel zuinig omgaan met stroom, waardoor de tablet snel weer aan de lader zal moeten om de batterij op te laden.
  3. Goedkopere beeldschermen zullen doorgaans minder gevoelig zijn voor aanraking, wat direct een negatieve invloed heeft op het bedieningscomfort van de tablet. Iets twee keer of vaker aan moeten raken op het scherm voordat het reageert, wordt al snel irritant. Want de kracht van een tablet-pc is juist dat u 'm met de vingers kunt bedienen.
  4. Goedkope tablets zijn vaak voorzien van een oudere versie van het Android besturingssysteem. Vanaf versie 3 van Android is het besturingssysteem geschikt voor de tablet-pc. Oudere versies van Android zijn eigenlijk bedoeld voor smartphones. Maar ze worden meer dan eens ook gebruikt als besturingssysteem voor tablet-pc's in het goedkoopste segment.
  5. De toepassing van een oude versie van Android zorgt er tevens voor dat er minder apps voorhanden zijn voor de betreffende tablet. Zo kunnen bijvoorbeeld apps die speciaal ontwikkeld zijn voor Android tablets niet draaien op een tablet die een oudere versie van Android als besturingssysteem gebruikt. Nogmaals, omdat versies van Android van voor versie 3 van dit besturingssysteem niet ontwikkeld zijn voor toepassing op een tablet-pc.

Andere overwegingen bij het kopen van een tablet-pc

Met het bekijken van de mogelijke nadelen van het kopen een goedkope tablet-pc, zijn we al een eind op weg naar de juiste keuze voor uw gebruiksdoel en budget. Maar er zijn nog wat overwegingen te maken voordat u overgaat tot het kopen van een tablet-pc. Want net als bij het kopen van een pc moet u uzelf bij de aankoop van een tablet ook afvragen: "Wat ga ik ermee doen?"

Wanneer u een muziekliefhebber bent en u uw tablet-pc ook wilt gebruiken als muziekspeler, dan is het kiezen van een Android tablet niet zo'n hele goede keuze. Want de geluidskwaliteit van de iPad van Apple is subliem en veruit de meeste speakerdocks zijn alleen geschikt voor toepassing met de iPad, iPhone en iPod.

Bovendien is het iOS besturingssysteem van Apple, dat op de iPad draait, een stuk gebruikersvriendelijker en vooral intuďtiever dan Android. Dus wanneer u gebruiksgemak hoog op uw lijst van eisen hebt staan, dan verdient ook hier de iPad de voorkeur. Ook zijn er voor de iPad veel meer apps beschikbaar dan voor Android tablets.

Maar daarentegen hebt u op een Android tablet gratis de beschikking over een uitgebreid spraakgestuurd navigatisysteem. Iets wat de iPad dan weer moet ontberen. Bovendien is het bij een Android tablet eenvoudiger om bestanden direct op de tablet te zetten. Bij de iPad bent u meestal afhankelijk van een pc of laptop met iTunes om bestanden op uw iPad te beheren.

U ziet dat er nogal wat afwegingen te maken zijn bij het kopen van een tablet-pc. Maar of u nu een Android tablet gaat kopen of toch kiest voor een iPad, computeren zal nooit meer hetzelfde zijn.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor