Computer vergrendeld: Zelf het politie virus verwijderen

Uw computer is vergrendeld door de politie, maar soms ook door Buma Stemra. Tenminste dat vertelt zogenaamd de politie, KLPD of Buma Stemra u via uw beeldscherm. Maar in werkelijkheid bent u het slachtoffer geworden van een virus. Een gijzelvirus om precies te zijn.

Een dergelijk virus gijzelt en vergrendelt vervolgens uw computer. Waarna u verzocht wordt een bepaald geldbedrag te betalen als boete voor een strafbaar feit dat u zogenaamd zou hebben gepleegd. Betaling van de boete zou moeten geschieden via Ukash, MoneyPak of Paysafecard. Na betaling van dit bedrag zal de vergendeling van uw computer verwijderd worden.

computer vergrendelt door politievirus

Echter, dat is niet het geval. Zelfs al zou u besluiten te betalen, dan nog zal uw computer vergrendeld blijven. Het soort virus waar u mee te maken hebt, wordt ransomware genoemd. Om het politie virus, danwel het Buma Stemra virus, te verwijderen hebt u speciale antivirussoftware, wat tijd, deze handleiding en wat computerkennis nodig.

Politievirus verwijderen in Windows 7 en XP

Het politie virus is een virus dat schermvullend een melding toont elke keer dat u uw Windows 7 of XP computer start. Dit betekent dat het onmogelijk is, ook maar iets met computer te doen. Om te beginnen dient u dan ook de beschikking te hebben over een ander Windows 7 of Windows XP computer waar u vrij toegang toe hebt. En waarmee u tevens toegang hebt tot internet.

Voorts hebt u nodig:

 1. Een lege beschrijfbare cd of een lege usb-stick.
 2. Toegang tot het BIOS van uw computer om de opstartvolgorde van de diverse schijfstations in uw computer te kunnen veranderen.

Heb ik een cd of usb-stick nodig?

Afhankelijk van de leeftijd van de computer die vergrendeld is door het politie virus, hebt u een lege usb-stick of een lege beschrijfbare cd nodig. Hierbij kunt u ervan uit gaan dat:

 • Een computer met daarop Windows XP hoogstwaarschijnlijk geen ondersteuning biedt aan het opstarten vanaf usb-stick.
 • Een computer met daarop Windows Vista waarschijnlijk wel ondersteuning biedt aan het opstarten vanaf usb-stick.
 • Een computer met daarop Windows 7 vrijwel zeker ondersteuning biedt aan het opstarten vanaf usb-stick.

Het is belangrijk om te weten wat uw computer wel en niet ondersteund. Doorgaans is het eenvoudiger om een opstartbare usb-stick te maken. Maar helaas hebt u niets aan een opstartbare usb-stick wanneer uw computer het opstarten vanaf usb-stick niet ondersteunt.

Wanneer u geen idee hebt, is de beste optie om een opstartbare cd te maken. Omdat dit door iedere computer, ongeacht de leeftijd ervan, ondersteund wordt.

Hoe krijg ik toegang tot het BIOS van mijn computer?

Voordat u de cd gaat branden of de opstartbare usb-stick gaat maken, dient u eerst te achterhalen op welke manier u toegang krijgt tot het BIOS van uw computer. En hoe u kunt controleren of het BIOS is ingesteld voor het opstarten vanaf usb-stick.

Dit lijkt ingewikkeld, maar valt in de praktijk best mee als u even heel goed kijkt wat er staat op het zwarte scherm met licht grijze letters dat kortstondig verschijnt na het aanzetten van de computer.

Wanneer er geen zwart scherm zichtbaar is, dan wordt dit doorgaans vervangen door een BIOS-afbeelding van de fabrikant van uw computer.

Links bovenin het scherm wordt het merk van het BIOS van uw computer vermeld, met daarbij de versie van het BIOS. En links onderin het scherm ziet u welke toets u moet drukken om toegang te krijgen tot het BIOS.

In het voorbeeldplaatje hieronder kunt u zien dat het BIOS van de fabrikant Award is, de versie 6.00 is en dat u de Del(ete) toets op uw toetsenbord moet indrukken om toegang te krijgen tot het BIOS.

Toegang krijgen tot het BIOS

Deze toets om toegang te krijgen tot het BIOS moet u indrukken zodra het zwarte scherm in beeld komt. Als u op tijd bent met het indrukken van de juiste toets, dan zal een BIOS menu op uw beeldscherm zichtbaar worden vergelijkbaar met onderstaande afbeelding.

bootvolgorde veranderen in het BIOS

Doorgaans krijgt u via de menuoptie BIOS Features Setup toegang tot het gedeelte waarin u de opstartvolgorde van de in uw computer aanwezige schijfstations kunt bepalen. Onderin het scherm kunt u zien hoe u de gemaakte wijzigingen in het BIOS kunt opslaan. Doorgaans doet u dat door middel van de functietoets F10 op uw toetsenbord.

Wanneer u er zelf niet uitkomt dan kunt u door in Google te zoeken naar het merk van het BIOS, plus de versie van het BIOS, handleidingen vinden die de verschillende menuopties van het BIOS beschrijven.

Voor het Award BIOS uit het voorbeeld zult u dan bijvoorbeeld deze handleiding gaan vinden.

Met AVG de cd of usb-stick maken om het politievirus mee te verwijderen

Zodra u de voorbereidingen hebt afgerond, kan begonnen worden met het via AVG maken van de cd of usb-stick, waarmee u uw computer op kunt starten en het politie virus daadwerkelijk kunt gaan verwijderen.

Wat u daadwerkelijk gaat doen is: een cd of usb-stick maken die met behulp van AVG voorzien wordt van een eigen besturingssysteem en een stukje antivirussoftware dat speciaal gemaakt is om dit type virus succesvol van uw computer te kunnen verwijderen.

Hierdoor wordt het besturingssysteem Windows totaal omzeilt en volledig met rust gelaten. Hetgeen betekent dat ook de onderdelen waaruit het politievirus bestaat niet geladen worden en actief worden. Juist dat draagt ertoe bij dat het verwijderen van het politievirus mogelijk wordt.

Het bestand dat u nodig hebt om de opstart cd of opstartbare usb-stick te kunnen maken, vindt u op de website van AVG

Als eerste bespreken we het maken van een opstart cd met AVG Rescue CD. Het maken van een opstartbare usb-stick gaat overigens op vergelijkbare wijze. Hoe dat precies moet, vindt u na direct na het stappenplan voor het maken van de opstart cd.

Voor het maken van de opstart cd gaat u als volgt te werk:

 1. Start de webbrowser Internet Explorer op een beschikbare computer en navigeer naar webadres: http://www.avg.com/nl-nl/avg-rescue-cd-download
 2. Op de AVG Rescue CD pagina vindt u het bestand Rescue CD (voor maken van cd) in de vorm van een link. Klik op deze link.
 3. Onderin het venster van Internet Explorer verschijnt een balk waarin de naam van het bestand staat weergegeven en wat u ermee kunt doen. Klik in deze balk op de knop Opslaan.
 4. Zodra het downloaden van bestand is afgerond, zullen er in deze zelfde balk andere knoppen verschijnen. Met daarbij de knop Map openen. Klik op de knop Map openen.
 5. De map, doorgaans de map Downloads, zal nu geopend worden. Waarbij het zojuist gedownloade bestand blauw omkaderd zal worden weergegeven.
 6. Wanneer u een computer met Windows 7 of Windows Vista gebruikt, dan kunt u nu een lege cd in de cd/dvd speler van de computer plaatsen en dubbelklikken op het zojuist gedownloade bestand.
 7. Het programma: Windows hulpprogramma voor het branden van schijfkopiebestanden zal nu openen. Klikken op de knop Branden zal het maken van de opstart cd in gang zetten.

Wanneer u met Windows XP werkt, dan hebt u een apart ISO Burner programma nodig. Een gratis ISO Burner voor Windows XP kunt u hier downloaden.

De opstartbare usb-stick

Na het downloaden van het bestand voor het maken van een usb-stick, staat ook dit bestand doorgaans in de map Downloads. En zal tevens blauw omkaderd zijn zodra u de map opent. Het gedownloade bestand is een .zip-bestand. En zal eerst uitgepakt moeten worden.

 1. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies in het geopende snelmenu voor de optie Alles uitpakken.
 2. Geef in het nu geopende scherm aan waar u de uitgepakte bestanden neer wilt zetten. Klik vervolgens op de knop Uitpakken.
 3. Na het uitpakken van de bestanden zal de map waarin de bestanden zijn neergezet geopend worden. Sluit nu een lege usb-stick aan op uw computer en dubbelklik op het bestand setup.exe.
 4. Zodra Setup de aangesloten usb-stick gevonden heeft, zal deze in het venstertje AVG Rescue CD/Linux Setup worden getoond. Klik op de knop Install in dit venstertje om het installeren van de bestanden op de lege usb-stick te starten.

De vergrendelde computer opstarten en het politievirus verwijderen

Neem de zojuist gemaakte cd of usb-stick mee naar de vergrendelde computer. Wees er zeker van dat het BIOS van de computer zo is ingesteld dat de computer als eerste zal proberen vanaf cd speler te starten als u een cd gebruikt of als eerste probeert op te starten van usb-stick als u een usb-stick gebruikt. Plaats vervolgens de zojuist gemaakte opstart cd in de cd speler of sluit de usb-stick aan op de computer en start de computer opnieuw op.

Voer vervolgens de volgende stappen uit:

 1. U zult eerst een menu zien. Na 10 seconden zal automatisch worden doorgegaan met de juiste menu optie. Vervolgens volgt er een hele riedel aan mededelingen waarna een disclaimer zal worden getoond. Standaard staat de optie Accept al geselecteerd. Druk op de Enter-toets om door te gaan.
 2. Vervolgens zal geprobeerd worden verbinding te maken met internet. Als u gebruikt maakt van draadloos internet, dan zou dat wel eens niet kunnen lukken. Wanneer dit het geval is, kiest u met de Enter-toets voor de optie Continue in het menu. Kies in het volgende menu met de pijtjes-toets voor Exit en druk vervolgens op de Enter-toets. Bevestig met Yes en druk op de Enter-toets. Sluit de computer vervolgens met een netwerkkabel aan op uw internetmodem of router. En start de computer opnieuw vanaf de usb-stick of de cd.
 3. Nu zal de melding wegblijven dat er geen internetverbinding is gevonden. En zal gezocht worden naar de laatste updates alvorens het Main Menu zal worden weergegeven. Kies in het Main Menu de eerste optie in het menu Configure and run on-demand scan. De optie Select staat automatisch geselecteerd. U kunt dan ook gewoon weer op de Enter-toets drukken om uw keuze te bevestigen.
 4. Vervolgens zal het progamma AVG Rescue CD u meedelen dat er een nieuwe update gevonden is. De optie Yes, staat ook in dit venster automatisch geselecteerd. Druk op Enter om het updaten van het programma te starten.
 5. Bekijk in het volgende venster of Update from the Internet geselecteerd staat. De optie Select staat wederom geselecteerd. Drukken op Enter is dan ook voldoende.
 6. In het volgende venster dat AVG REscue CD toont staat de optie Virus database update geselecteerd, evenals de optie Select. Ook in dit venster is een druk op de knop Enter voldoende om door te gaan. Vervolgens zal het updaten van AVG Rescue CD in gang worden gezet.
 7. Druk wederom op de Enter-toets, zodra de update voltooid is.
 8. In het volgende venster staat de optie Scan selected volumes geselecteerd, evenals de optie Select om de keuze te bevestigen. Controleer en druk wederom op de Enter-toets als dit klopt.
 9. Druk, wanneer het volgende venster wordt getoond, wederom op Enter.
 10. In het volgende scherm krijgt u alle scan opties te zien, waarvan er al een aantal geselecteerd zijn. Druk ook hier weer gewoon op de toets Enter.
 11. Het scannen van uw computer zal nu in gang worden gezet.

Alle bestanden die deel uitmaken van het politie virus zullen nu opgespoord gaan worden. Een melding zal op het scherm verschijnen zodra de verdachte bestanden gevonden zijn. Kies hier de optie 'Handle all infected files seperately'. Kies er vervolgens voor om de gevonden bestanden te wissen door middel van: Delete file.

Zodra alle gevonden bestanden verwijderd zijn, zal het programma terugkeren naar het scan menu. Verlaat het scan menu door middel van de rechter pijl toets en Return. Kies vervolgens in het Main menu de optie Exit met de recht pijltoets en druk op Enter. Bevestig vervolgens de optie Yes met de Enter-toets.

Haal de usb-stick uit de computer en start de computer vervolgens opnieuw op. Wanneer alles gegaan is zoals zou moeten, dan is het verwijderen van het politievirus prima gelukt en start uw Windows 7 computer of Windows XP computer weer op zoals u gewend was.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor