Waaraan kan ik een computervirus herkennen?
Hoe zou u zich voelen als u zo direct ontdekt dat uw bankrekening is leeggestolen door internetcriminelen?
Internetcriminelen maken tegenwoordig namelijk aan de lopende band virussen waarmee ze precies dat kunnen: uw bankrekening leegstelen via uw eigen computer.
Het kunnen herkennen van een computervirus wordt daarom dan ook steeds belangrijker. Temeer omdat er meer kans is dan ooit, dat uw pc aangevallen wordt door virussen en andere kwaadaardige software.
Wat doen om virussen geen kans te geven
Wat wij in de volksmond computervirus noemen, heet tegenwoordig met een mooi woord: Malware. Malware is een verzamelnaam voor alles wat probeert rottigheid uit te halen met uw computer.
Daaronder vallen uiteraard virussen, maar ook: wormen, Trojans (Trojaanse paarden), backdoor virussen, rootkits, spyware, adware, ransomware en veel ander weinig fraais dat doorgaans een mix betreft van voorgenoemde kwaadaardige software.
Een bedrijf dat de effectiviteit van antivirussoftware onderzoekt, heeft vastgesteld dat er in de afgelopen 2 jaar meer virussen zijn gevonden, dan in de afgelopen 10 jaar bij elkaar.
Dit komt onder andere omdat het tegenwoordig steeds makkelijker wordt om via internet een kit te kopen om zelf een virus te maken.
Daarmee is de kans enorm toegenomen, dat ook uw pc slachtoffer wordt van een computervirus.
Het minste wat u dan ook kan doen, is ervoor zorgen dat u uw computer afdoende beschermt tegen virussen.
Waarom een trage computer bij u alarmbellen moet laten rinkelen
Wat alle malware die op het internet circuleert met elkaar gemeen heeft is: dat het zo lang mogelijk onopgemerkt wil blijven. Om op die manier zoveel mogelijk rottigheid uit te kunnen halen op uw pc.
Dat betekent overigens niet, dat een computervirus herkennen daarmee tot de onmogelijkheden behoort.
Iets wat overigens begint met het nooit blindelings vertrouwen op uw antivirussoftware.
Want met het tempo waarmee nieuwe virussen en andere malware ontwikkeld wordt, kan het heel goed zijn dat uw antivirussoftware bepaalde malware simpelweg nog niet kan herkennen.
Waardoor er wel degelijk een virus op uw computer kan staan, zonder dat uw antivirussoftware alarm slaat.
Een eerste indicatie die aangeeft dat uw computer wel eens besmet zou kunnen zijn met malware is:
- Wanneer uw computer vrij plotseling aanzienlijk trager is dan voorheen.
- Uw computer er ineens langer over doet om op te starten.
- Uw computer geregeld trager reageert dan voorheen.
- Programma's vrij plotseling langer bezig zijn met opstarten.
- Dat de opdrachten die u de computer geeft, geregeld langzamer worden uitvoerd.
Wanneer een van de bovenstaande dingen u opvallen aan uw computer, dan is het raadzaam in ieder geval even de volgende simpele controle uit te voeren met behulp van Windows Taakbeheer.
- Sluit alle programma's op uw computer af, waardoor alleen Windows nog actief blijft op uw computer.
- Druk de toetscombinatie Ctrl-Alt-Del en klik vervolgens op de optie Taakbeheer starten.
- Klik, zodra Windows Taakbeheer geopend is, op het tabblad Prestaties.
- Bekijk het processorverbruik in de linkerbovenhoek van het tabblad. Bij een computer waarop geen enkel progamma actief is, schommelt het processorgebruik tussen de 0% en de 2%. Bij alles daarboven, en zeker wanneer het processorgebruik geregeld boven de 10% uitkomt, is de kans groot dat uw computer is besmet met malware.

Wanneer het processorgebruik aanzienlijk is, dan is ook vaak de nodige activiteit van de harde schijf waar te nemen. Deze hoort u dan draaien, en het lampje in de behuizing van de computer dat de activiteit van de harde schijf aangeeft, licht geregeld op.
Is dit bij uw computer ook het geval? Controleer uw computer dan direct op de aanwezigheid van virussen.
Als u vermoedt dat malware uw computer is binnengeslopen, terwijl u wel een virusscanner op uw pc hebt, dan is het beter deze nu niet te gebruiken om uw computer op virussen te controleren.
Omdat het heel goed kan zijn, dat de antivirussoftware op uw pc het virus niet heeft weten te herkennen.
Gebruik in zo'n geval, ondanks dat u antivirussoftware op uw pc geïnstalleerd hebt, altijd een online virusscanner van een andere bekende maker van antivirussoftware, bijvoorbeeld: Norton Security Scan van Symantec.

Waarom u een internetverbinding die traag is direct moet onderzoeken
Ook uw internetverbinding kan onder de invloed van virussen en andere malware op uw computer aanzienlijk trager worden.
Omdat de virussen op uw computer dan via uw internetverbinding contact maken met de maker van de virussen. Bijvoorbeeld: om uw bankgegevens of andere persoonlijke gegevens naar de maker door te zenden.
Malware maakt ook actief gebruik van uw internetverbinding, wanneer uw computer via deze malware onderdeel gemaakt wordt van een botnetwerk. Botnetwerken zijn computernetwerken die worden ingezet om grote hoeveelheden spam te versturen. Of om websites van grote bedrijven aan te vallen en onklaar te maken.
Dit betekent simpelweg dat, zonder dat u er erg in hebt, uw computer meewerkt aan criminele activiteiten.
Uiteraard hoeft een virus of andere malware er niet altijd de oorzaak van te zijn dat uw internet traag is. Maar u begrijpt dat het wel belangrijk is dat u onderzoekt waardoor uw internetverbinding traag is geworden.
Waarom u direct actie moet ondernemen wanneer u iets ongewoons ziet aan uw webbrowser
Een simpele controle om te kijken of malware uw internetverbinding traag maakt, bestaat uit het gaan gebruiken van een andere webbrowser dan u normaal gesproken gebruikt.
Dus wanneer u nu Internet Explorer gebruikt, en uw internet is traag, en het duurt langer voordat een website zichtbaar is op uw beeldscherm, doe dan het volgende:
- Sluit Internet Explorer af.
- Installeer een andere webbrowser op uw computer, bijvoorbeeld Google Chrome.
- Start de zojuist geïnstalleerde nieuwe webbrowser op.
- Ga internetten op de manier zoals u normaal gesproken doet, en bezoek tevens de websites die u normaal gesproken ook geregeld bezoekt.
Gaat het internetten aanzienlijk sneller met de nieuw geïnstalleerde webbrowser? Dan is de kans heel groot, dat malware zich in de webbrowser die u normaal gesproken gebruikt heeft genesteld.
Om erger te voorkomen is het zaak direct actie te ondernemen zodra u dat constateert. Want ook via malware dat het gemunt heeft op uw webbrowser, kunnen er veel belangrijke gegevens van u gestolen worden. Waaronder uiteraard ook weer: uw bankgegevens.
Uw webbrowser controleren gaat als volgt:
- Start de webbrowser op - Duurt het opstarten van de webbrowser aanzienlijk langer dan voorheen? En is er ook meer en ook langer harde schijfactiviteit waarneembaar? Ook nog wanneer de webbrowser allang lijkt te zijn opgestart?
- Bekijk het browservenster - Is de pagina die de webbrowser als eerste toont, nog wel dezelfde als die voorheen werd getoond?
- Bekijk de werkbalken boven het weergavevenster in de browser - Staan daar plotseling dingen die er voorheen niet stonden, en waarvan u zeker weet dat u dat niet zelf zo hebt ingesteld?
- Als u de webbrowser gebruikt om te internetten, crasht de webbrowser dan wel eens, of sluit de webbrowser soms zomaar af?
Zodra er iets anders is dan voorheen in uw webbrowser, en u hebt dat zelf niet zo ingesteld, wees dan alert. Want dan kan het zogezegd heel goed zijn dat malware zich in uw webbrowser genesteld heeft.
Voor het uitschakelen en verwijderen van deze malware, kunt u het beste de anti-malware software Malwarebytes gebruiken. Een gratis versie van Malwarebytes kunt u hier downloaden.
Waarom u niet zomaar elk gratis programma moet installeren dat zich virusscanner noemt
Ook internetcriminelen maken misbruik van uw angst. In dit geval de angst om een virus op uw computer te hebben.
Er is dan ook veel software in omloop dat zich voordoet als antivirussoftware, maar wat malware is.
Gelukkig is dergelijke software, ondanks dat het er professioneel uitziet, relatief eenvoudig te herkennen. Omdat doorgaans voldaan wordt aan de volgende kenmerken:
- De antivirussoftware wordt gratis aangeboden.
- Zodra de software klaar is met scannen, zijn er altijd zeer ernstige bedreigingen gevonden die direct moeten worden opgelost.
- Voor het verwijderen van de gevonden bedreigingen moet eerst betaald worden.
- Uw eigen virusscanner, die u al op uw computer had staan, werkt niet meer.
Als u twijfelt of het hier om een echte virusscanner gaat of om een nep virusscanner, dan kunt u ook hier weer de hulp inroepen van een online virusscanner, zoals Norton Security Scan. Want als deze scanner helemaal niets aan malware en andere bedreigingen vindt op uw computer, dan kunt u er gerust vanuit gaan dat de virusscanner die voordien zoveel paniek zaaide, malware is.
Wat laatste aanwijzingen waarmee u een computervirus kunt herkennen
Inmiddels hebben we al heel wat dingen besproken die op een computervirus kunnen duiden. Maar zoals in het begin van het artikel al gezegd werd: moderne malware blijft het liefst zo lang mogelijk onopgemerkt.
Dus misschien is er wel helemaal niets zichtbaar veranderd. Of is de computer helemaal niet veel trager dan voorheen. En doet de internetverbinding het ook prima.
Echter, veel malware is bar slecht geprogrammeerd. Wat betekent dat malware een negatieve invloed heeft op de stabiliteit van uw computer. Waardoor uw computer of de programma's die u gebruikt op uw computer ineens geregeld crashen of vastlopen, terwijl dat voorheen nooit gebeurde.
Wanneer dat aan de hand is, is het tevens raadzaam uw computer direct te controleren op virussen met uw virusscanner. En tevens direct te controleren op andere malware met het hiervoor genoemde programma: Malwarebytes.
Het laatste waar u een mogelijke besmetting met een virus aan kunt herkennen is: wanneer u heel veel ongewenste e-mail ontvangt. Of wanneer mensen uit uw e-mailcontacten, mail ontvangen uit uw naam, die helemaal niet door u gestuurd is.
Ook voor computervirussen geldt, dat u beter kunt voorkomen dan genezen. Met name omdat moderne malware zich zo diep in uw computersysteem kan wortelen, en zoveel belangrijke systeembestanden kan beschadigen, dat het volledig verwijderen van een virus of andere malware niet langer mogelijk is.
Het enige wat u dan nog rest is het volledig opnieuw installeren van Windows op uw computer. Iets wat eigenlijk sowieso de beste remedie is, wanneer uw computer serieus besmet is met virussen en andere malware.
Omdat u alleen door Windows opnieuw te installeren, echt alle virussen en sporen van virussen kunt verwijderen. En omdat Windows opnieuw installeren eigenlijk niet eens zo heel moeilijk is.