Zo bevordert u veilig internetten en internetbankieren

veilig internetbankeren

Er zal geen computergebruiker te vinden zijn die niet veilig wil internetten en niet veilig zou willen internetbankieren. Maar toch gooien we de veiligheid van het internetbankieren en internetten bijna dagelijks te grabbel, met onder andere onze honger naar gratis. Het liefst hebben we alle software op onze computer voor niets. Ook het meest belangrijke stukje software, een goede virusscanner, downloaden we het liefst gratis.

Internetcriminelen kennen dit gedrag onder computergebruikers uiteraard ook. En weten dat veel mensen bereid zijn iets illegaal te downloaden, zolang het maar gratis is. bijvoorbeeld de nieuwe Photoshop, een goede virusscanner of een ander populair en duur programma.

Maar zodra u deze gratis aangeboden software downloadt en installeert, loopt u de kans dat tijdens het installeren ook stiekem één of meerdere virussen op uw computer worden geïnstalleerd. Dat is meer dan eens de prijs die computergebruikers betalen voor gratis. Hetzelfde geldt overigens voor het illegaal downloaden van muziek en films.

Trage computer kan veilig internetbankieren in gevaar brengen

Nu zult u zich wellicht afvragen wat uw trage computer te maken heeft met veilig internetbankieren. Wanneer uw computer vrij plotseling traag is geworden, terwijl uw computer voorheen snel en prettig werkte, ook via uw internetverbinding, dan zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen.

Want als u dit ontdekt, dan is het zeer aannemelijk dat uw computer besmet is geraakt met virussen, spyware of andere kwaadaardige software. Wanneer u internetbankiert maar het traag zijn van uw computer niet oplost, dan zou het u zomaar kunnen gebeuren dat u op een dag moet constateren dat internetcriminelen u uw zuurverdiende centen afhandig hebben gemaakt.

Vaak zijn banken wel bereid u het gestolen bedrag terug te betalen, maar dat is lang niet altijd het geval. Voorkomen is in dit geval dan ook beter dan genezen. Want als het u eenmaal is overkomen, kan het zomaar weer gebeuren wanneer u niets doet aan uw trage computer met virussen besmette computer.

Zo kunt u controleren of uw computer besmet zou kunnen zijn met virussen of andere kwaadaardige software die uw computer en internetverbinding traag maken en veilig internetten en de veiligheid van internetbankieren in gevaar brengen:

 • Hebt u een virusscanner en wanneer heeft deze zichzelf voor het laatst geupdate? Een goede virusscanner update zichzelf bijna dagelijks. Dus wanneer een laatste update meer dan een week geleden heeft plaatsgevonden, doet u er verstandig aan te bekijken hoe dat komt.
 • Werkt uw virusscanner nog als u uw computer op virussen laat controleren? Zo niet, dan kunt u ervan uitgaan dat kwaadaardige software uw virusscanner heeft beschadigd.
 • Hebt u Windows Update op automatisch staan? En is deze nu uitgeschakeld zonder dat u daar zelf wat aan veranderd hebt? Wanneer Windows automatische update zonder uw toedoen staat uitgeschakeld en hetzelfde gebeurt wederom nadat u Automatische updates weer hebt ingeschakeld, dan is uw computer vrijwel zeker besmet met een virus.
 • Ziet u vreemde werkbalken in uw webbrowser, bijvoorbeeld Internet Explorer, die er voorheen niet stonden en die u zeker niet zelf geïnstalleerd hebt? Wanneer u iets ziet in uw webbrowser of ergens anders op uw computer waarvan u niet kunt thuisbrengen hoe het op uw computer komt, scan uw computer dan op zijn minst even op virussen.
 • Lijkt uw internetverbinding trager dan voorheen? Spyware en virussen maken vaak gebruik van uw internetverbinding voor allerlei criminele doeleinden. Een trager geworden internetverbinding kan dan ook een aanwijzing zijn dat uw computer besmet is met virussen.
 • Krijgt u wel eens ineens zomaar pop-up vensters te zien wanneer u op het internet aan het surfen bent? Pop-up vensters die zomaar uit het niets op uw beeldscherm lijken te verschijnen, duiden meer dan eens op een besmetting met spyware.
 • Gebeurt er wel eens iets vreemds of lijkt er iets veranderd te zijn als u aan het internetbankieren bent? Stop direct met internetbankieren, bel uw bank en controleer uw computer direct op virussen met een nieuwe up-to-date virusscanner.
 • Kunt u de website van Trend Micro HouseCall, een bekende online virusscanner, bereiken? Vaak zijn virussen in staat uw computer toegang te ontzeggen tot online virusscanners, zoals Trend Micro HouseCall. Dus wanneer u de website van Trend Micro niet kunt openen in uw webbrowser, dan kan dat een volgende indicatie zijn dat uw computer ernstig besmet is met kwaadaardige software. Wordt de website van Trend Micro wel normaal getoond, scan uw computer dan nogmaals met deze online virusscanner om zeker te zijn dat uw computer virusvrij is en de virusscanner op uw computer goed zijn werk doet.

scan uw computer met een online virusscanner

Zo behoudt u een veilige en snelle computer

Ieder computer boet in aan snelheid wanneer er veel mee gewerkt wordt en er veel software op geïnstalleerd staat. Met name het opstarten van de computer zal dan doorgaans wat langer duren. Maar wanneer de computer erg veel trager is geworden en maar zeer langzaam opstart, doet u er verstandig aan te onderzoeken wat er aan de hand is.

Omdat, nogmaals, de oorzaak van het traag zijn van de computer meer dan eens te wijten is aan een besmetting met virussen, spyware en andere kwaadaardige software die veilig internetten en zeker veiling internetbankieren ernstig in gevaar kunnen brengen.

U behoudt een veilige en snelle computer door ervoor te zorgen dat:

 • uw computer is voorzien van één goede virusscanner. En een goede virusscanner kan zelfs gratis zijn. Want als gebruiker van Windows kunt gratis gebruik maken van Microsoft Security Essentials. Een goede virusscanner die niet alleen goed zijn werk doet, maar die u tevens niet stoort met allerlei onduidelijke berichten die menig computergebruiker alleen maar in verwarring brengen.
 • Windows Automatische updates altijd aanstaat op uw computer. Nieuwe updates van uw besturingssysteem Windows bevatten vaak onderdelen die uw computer beter beschermen tegen pogingen van internetcriminelen om uw computer te besmetten met hun kwaadaardige brouwsels.
 • u voor het internetten altijd de nieuwste versie hebt van de webbrowser u gebruikt. Bekende webbrowsers zoals Internet Explorer en Firefox stellen u vanzelf op de hoogte van een nieuwe versie van hun webbrowser. Neem de nieuwe versie dan ook direct in gebruik zodra deze wordt aangeboden. Waarbij Internet Explorer vaak aangeboden wordt via automatische update van Windows. Ook hier geldt dat nieuwe versies van webbrowsers altijd voorzien van de laatste ontwikkelingen die uw computer nog beter beveiligen tegen bedreigingen vanaf het internet.
 • weerhoudt uzelf ervan illegale versies van software, muziek en films te downloaden. Want illegaal en gratis downloaden en het bezoeken van dubieuze websites is de grootste bron van besmetting door virussen en andere internetbedreigingen.
 • u geen e-mails opent waarvan u de afzender niet kent en deze direct van uw computer verwijdert. Hetzelfde geldt voor e-mails die u krijgt van banken waar u geen rekening bij hebt. En zelfs e-mails die u zogenaamd krijgt van uw eigen bank, moet u niet klakkeloos vertrouwen. Want zelfs uw eigen bank zal u geen e-mail sturen wanneer u daar geen toestemming voor hebt gegeven. U ontvangt alleen maar e-mail van uw eigen bank wanneer u op de website van uw bank hebt aangegeven dat u bijvoorbeeld de nieuwsbrief van de bank wilt ontvangen. Tevens moet u nooit klikken op links in e-mails die u van banken krijgt, om bijvoorbeeld de beveiliging van uw account up te daten. Dit is namelijk allemaal het werk van internetcriminelen die zich voordoen als uw bank. Phishing wordt dat genoemd. Onder phishing valt ook het proberen te ontfutselen van uw bankgegevens zodat geld van uw bankrekening gestolen kan worden.

Het is voor te stellen dat u na het lezen van dit artikel denkt, dat het slecht gesteld is met de veiligheid van uw computer en het veilig internetten en het veilig internetbankieren. Niets is echter minder waar. Want wanneer u zich houdt aan de zojuist beschreven basisregels voor het beveiligen van uw computer en het veilig omgaan met uw computer, kan u weinig gebeuren.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor