Uw Windows computer zelf opschonen en sneller maken

Alles wat u gebruikt, heeft met regelmaat een onderhoudsbeurt of een schoonmaakbeurt nodig. Uw computer vormt daarop geen uitzondering.

Wanneer u het regelmatig opschonen van uw computer dan ook achterwegen laat, zult u merken dat uw computer na verloop van tijd steeds trager wordt en tevens steeds langer gaat doen over het opstarten.

Maar dankzij een eenvoudig te gebruiken programma, is het opschonen van een computer niet langer meer heel ingewikkeld en tijdrovend.

Wat u moet weten voordat u uw computer gaat opschonen

Dat uw computer een schoonmaakbeurt nodig heeft, is niet de enige reden dat een computer traag wordt. Andere veroorzakers van traagheid zijn virussen, spyware en andere kwaadaardige software die zich via het internet stiekem toegang tot uw computer hebben verschaft.

De eerste stap in het opschoonproces is dan ook: het controleren van uw computer op virussen en spyware. Want het is zonde van uw tijd, wanneer u uw computer gaat opschonen terwijl er virussen en spyware op uw pc aanwezig zijn.

Waarbij u overigens uw hart vast kunt gaan houden, wanneer uw computer niet beschikt over een recente virusscanner. Maak in zo'n geval gebruik van bijvoorbeeld de gratis Nederlandstalige online virus -en spywarescan van Trend Micro.

Is uw computer wel voorzien van een up-to-date virusscanner, dan laat u als eerste de virusscanner een volledige scan van uw computer uitvoeren. Wanneer een virusscanner mocht melden, dat het wat gevonden heeft, dan is dat overigens niet direct reden voor paniek. Tenminste, zolang de virusscanner zelf in staat is de computer van het virus te ontdoen.

Als de virusscanner u de mogelijkheid biedt iets in quarantaine op te slaan, kies hier dan voor. Het kan namelijk zijn dat het geïnfecteerde bestand een bestand is, dat gebruikt wordt door een belangrijk programma op uw computer. Door een geïnfecteerd bestand in quarantaine te laten zetten, kunt u tenminste nog achterhalen om welk bestand het precies gaat.

Wanneer uw virusscanner u vertelt dat de computer virusvrij is, dan staat u nog één ander ding te doen. Namelijk uw computer door een aparte scanner laten controleren op spyware. Simpelweg omdat niet alle spyware zonder meer herkend wordt door de virusscanner.

Hoe u door opschonen uw computer tevens sneller maakt

Zoals gezegd, u kunt uw computer zelf relatief eenvoudig opschonen en sneller maken door slechts één programma te gebruiken. Dat programma draagt de naam CCleaner en is hier gratis te downloaden.

Tijdens het installeren kunt u ervoor kiezen om de Nederlandse versie van CCleaner op uw computer te installeren. Iets wat het werken met het programma zonder meer verder zal vereenvoudigen.

Zodra u CCleaner geïnstalleerd hebt en het programma start, dan zal het programma u direct Cleaner tonen, de opschoonfunctie van CCleaner.

Windows

In de kolom direct rechts naast de knop Cleaner, worden twee tabbladen weergegeven: Windows en Toepassingen. Waarbij het tabblad Windows standaard wordt getoond zodra u CCleaner start.

In deze kolom ziet u alle onderdelen die CCleaner kan onderzoeken op vervuiling en voor u zal opschonen als dat nodig is. Waarbij er alvast een aantal onderdelen standaard zijn aangevinkt. Andere onderdelen kunt u handmatig aanvinken.

Daarbij moet u alleen wel even goed opletten wat u aanvinkt. Niet dat sommige onderdelen uw computer in de war zullen schoppen, wanneer u deze aanvinkt. Maar wel, dat bijvoorbeeld een opgeslagen gebruikersnaam van uw favoriete webwinkel niet langer automatisch ingevuld wordt zodra u begint met het intypen van uw gebruikersnaam in het daarvoor bestemde invoerveld.

Nog niet aanvinkte onderdelen, vinkt u aan door met de muis in het selectievakje voor het onderdeel te klikken.

CCleaner geeft u na het aangeven welke Windows-onderdelen er opgeschoond moeten worden, de mogelijkheid om eerst te analyseren en te tonen wat er aan rommel op uw computer staat, alvorens het te verwijderen. Hiervoor klikt u op de knop Analyseren.

U kunt ook direct voor de knop Schoonmaken kiezen. Hiermee wordt alles wat CCleaner aan rommel en overbodigheden op uw computer vindt, direct van uw computer gewist.

Toepassingen

Naast het tabblad Windows, vindt u zoals gezegd het tabblad Toepassingen. In de kolom van het tabblad toepassingen vindt u alle toepassingen die potentieel rommel achterlaten op uw computer.

Ook hier zult u wederom ontdekken dat er al een aantal onderdelen zijn aangevinkt. En tevens dat u andere onderdelen alsnog zelf kunt aanvinken. Voor de niet aangevinkte onderdelen geldt hetzelfde als voor het tabblad Windows. Het schoonmaken ervan kan wat onverwachte gevolgen hebben, maar niets ernstigs.

Het menuonderdeel Register

Van alles wat gebeurt op de computer, zoals bijvoorbeeld het installeren van een programma of het wijzigen van instellingen, wordt een vermelding opgenomen in het register van Windows. Dat zorgt ervoor dat wanneer u uw computer de volgende keer opstart, alles weer precies zo op uw beeldscherm verschijnt en alles nog precies hetzelfde werkt als toen u de computer de laatste keer uit zette.

Echter, slechts weinig programma's en programmaonderdelen verwijderen ook weer netjes registervermeldingen. Bijvoorbeeld, wanneer er wederom iets gewijzigd wordt of wanneer u een programma verwijdert.

Meestal zal het Windows register dan ook alleen maar groter worden. En na verloop van tijd vol staan met vermeldingen die er misschien allang niet meer toe doen.

Via het menuonderdeel Register in CCleaner kunt u heel eenvoudig de overbodig geworden vermeldingen in het register van Windows laten verwijderen.

Iets dat vooral snelheidswinst op zal leveren bij het opstarten van de computer. Omdat bij iedere keer starten van de computer het hele register geladen zal moeten worden.

Het menuonderdeel Gereedschap

CCleaner kent ook een menuonderdeel met de naam Gereedschap. En in dit menuonderdeel vindt u inderdaad een aantal gereedschappen die best eens heel goed van pas zouden kunnen komen bij het opschonen van uw computer.

Een goed voorbeeld van een dergelijk stukje gereedschap is 'Deïnstalleer programma's'. Waarmee u heel eenvoudig overbodig geworden programma's van uw computer kunt verwijderen.

Programma's die u niet gebruikt nemen namelijk niet alleen onnodig schijfruimte in beslag. Maar maken tevens het register van Windows groter dan nodig. En zijn er daarmee dan ook onder andere de oorzaak van, dat uw computer langer doet over het opstarten dan nodig. En wanneer u nog een beetje meer pech hebt, start een deel van de programma's al op zodra u Windows opstart. Waardoor ze bovendien ook nog eens onnodig geheugenruimte in beslag nemen.

Reden genoeg dus om programma's die u niet gebruikt gewoon van uw computer te verwijderen.

Via het gereedschap Opstarten kunt u controleren wat er eigenlijk allemaal aan programmaonderdelen opstart, zodra u de computer aanzet. Waarbij u er wel eens versteld van zou kunnen staan wat er allemaal opgestart wordt zodra u uw computer aanzet.

Waarbij het u niet langer zal verbazen, waarom uw computer zo lang doet over het opstarten.

Werken met het gereedschap Opstarten zal wellicht wat geduld en onderzoek op Google vereisen om uit te zoeken welke programmaonderdelen u zonder meer uit kunt schakelen en welke u mee moet laten starten omdat anders het betreffende programma niet langer goed werkt.

Zoals bijvoorbeeld uw virusscanner. Om uw computer actief en real time te kunnen beschermen, moet er een deel van de virusscanner altijd opgestart zijn en zich in het geheugen van uw computer bevinden.

Uw virusscanner is dan ook een voorbeeld van een programma dat u zeker niet moet uitsluiten om op te starten bij het opstarten van de computer. Overigens is het geen ramp wanneer u iets uitschakelt wat juist niet moet worden uitgeschakeld. U kunt iedere onderdeel namelijk tevens weer activeren.

CCleaner bevat naast de in dit artikel besproken onderdelen nog veel meer onderdelen. Echter, de hier besproken onderdelen helpen u om het zelf opschonen en sneller maken van uw computer vooral eenvoudig te houden. Zodat er niet heel veel kennis van computers voor nodig is, om zelf uw computer op te schonen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor