Hoe veilig is uw pc met Windows 10 werkelijk?

Een ding kunnen we alvast met zekerheid stellen: Windows 10 is verreweg de veiligste versie van Windows ooit. Maar betekent dit dan ook dat Windows veilig genoeg is, en dat u geen aanvullende maatregelen hoeft te nemen?

Dat is zeker niet altijd het geval. En is met name erg afhankelijk van hoe, waar en waarvoor u uw pc gebruikt.

Waarom een Windows pc niet altijd veilig genoeg is

Waar voor de ene gebruiker een pc veilig genoeg is, is diezelfde pc dat voor een andere gebruiker misschien bij lange na niet.

Hebt u bijvoorbeeld een gezin met kinderen, of hebt u uw kleinkinderen vaak over de vloer en vermaken ze zich vaak met uw pc, dan moet u pc serieus goed beveiligd zijn.

Hetzelfde geldt wanneer u uw pc op veel verschillende plekken met veel verschillende, en veelal onbeveiligde, draadloze netwerken gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer u op vakantie bent of veel voor uw werk op pad bent.

Maar ook wanneer u bankiert via internet en veelvuldig via internet winkelt, dan moet u er absoluut voor zorgen dat uw pc zo veilig is als hij maar zijn kan.

Echter, wanneer u internet slechts gebruikt om even wat op te zoeken of te lezen, u ontvangt en verstuurt soms wat mail, en u doet wellicht eens wat administratieve werkzaamheden op de pc, dan hebt u voldoende aan de standaard beveiliging van Windows 10.

Standaard is Windows 10 namelijk al voorzien van:

  • Een virusscanner, in de vorm van Windows Defender
  • Een firewall
  • Een veilige browser, in de vorm van Microsoft Edge

Maar daarmee heb je dan toch al alles wat je nodig hebt om je pc veilig te maken?

Dat is inderdaad waar. Echter, Microsoft heeft met Windows als meest gebruikte besturingssysteem nog steeds hetzelfde probleem als ze altijd al hadden. Namelijk, dat als je als virusmaker met jouw virus Windows weet binnen te dringen, dan kun je wereldwijd het merendeel van de pc's besmetten.

Wat voor het besturingssysteem Windows geldt, geldt uiteraard ook voor onderdelen van Windows. Zoals:

  • Windows Defender.
  • De webbrowsers van Microsoft Microsoft Edge en Internet Explorer.
  • Windows Live Mail.
  • Windows Firewall.
  • Microsoft Office

Met andere woorden, Windows, Windows onderdelen en populaire Windows software liggen constant onder vuur van virusmakers en andere internetcriminelen. Dat maakt het behoorlijk lastig om besturingssysteem en software veilig te houden. En daarom lukt het zeker ook niet altijd.

De veiligste manier van werken met een pc zou dan ook zijn: een pc gebruiken die niet met Windows werkt, maar met een ander besturingssysteem, bijvoorbeeld Linux. Of een pc gebruiken die niet verbonden is met internet.

Maar voor veel mensen is beiden geen optie. De enige optie die dan nog overblijft is ervoor zorgen dat onze Windows pc in alle omstandigheden zo veilig mogelijk is.

Hoe u uw Windows pc zo veilig mogelijk maakt

Een Windows pc 100% veilig maken is inderdaad vrijwel onmogelijk. Simpelweg omdat de menselijke factor ook altijd nog een belangrijke rol speelt. En omdat mensen fouten maken zijn wij als computergebruiker zonder enige twijfel de zwakste schakel in het geheel.

Een gegeven waar menig internetcrimineel dankbaar misbruik van maakt.

Bijvoorbeeld door u phishing mail te sturen, waarin doorgaans geprobeerd wordt u te verleiden tot bijvoorbeeld het klikken van een link.

Informeer uzelf over hoe u uw pc veilig maakt

Zo veilig mogelijk werken met uw Windows pc begint dan ook vooral met uzelf zo goed mogelijk informeren over het beveiligen en beschermen van uw pc tegen virussen, spyware en andere malware. Maar ook over hoe u virussen en spyware op uw computer herkent.

Tevens is het handig om te weten hoe u virussen, spyware en andere malware veilig van uw computer verwijdert.

Pas de mate van beveiliging aan uw computergebruik aan

Maar zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het raadzaam om de beveiliging van uw pc zo goed mogelijk aan te passen aan de manier waarop de pc gebruikt wordt.

Dit betekent dat wanneer u meer doet met uw pc dan soms wat e-mailen, internetten en wat activiteiten waarbij geen internetverbinding vereist is, u er verstandig aan doet om in ieder geval Windows Defender te vervangen door een betere virusscanner.

Niet dat Windows Defender nou zo slecht is. Maar zoals gezegd richten veel virusmakers zich vooral op producten van Microsoft. Waardoor de kans nu eenmaal toeneemt dat in dit geval Windows Defender succesvol aangevallen wordt.

Het beste alternatief is nog altijd een betaalde virusscanner van de toonaangevende antivirusmakers Norton of Kaspersky

Dergelijke antivirusproducten herkennen niet alleen de meeste virussen en andere malware, maar zullen eventuele virussen ook veilig voor u kunnen verwijderen. En wel op een manier waarbij u begrijpt wat er van u verwacht wordt. Iets wat cruciaal kan zijn bij het verwijderen van een virus of andere malware.

Overigens is het bij Windows 10 niet langer noodzakelijk om een zeer uitgebreid en compleet internet security pakket te kopen. Het simpelste pakket is voldoende. Want Windows 10 is standaard reeds voorzien van een goede firewall.

Beveilig uw persoonlijke bestanden

Verder moet u uzelf goed bedenken dat het niet uw pc en de software op uw pc is die het meeste gevaar loopt bij besmetting door een virus. Maar dat het juist uw persoonlijke bestanden zijn die het meeste gevaar lopen.

Onderdeel van een goede beveiliging van uw pc is dan ook: regelmatig een back-up maken van bestanden die belangrijk voor u zijn.

Gebruik een veilige webbrowser

Wellicht maakt ook u geregeld gebruik van internet. Internet is op vele manieren ontzettend handig, maar is tegelijkertijd de grootste bron van virussen en ander kwaadwillend gespuis. Een veilige webbrowser gebruiken die kwaadaardige software ver weg houdt van uw pc is dan ook een must.

Webbrowsers die als veilig beschouwd kunnen worden zijn:

Internet Explorer komt in dit rijtje inderdaad niet voor. De reden hiervoor is dat Internet Explorer inmiddels een zeer oude browser is geworden die met name steeds onveiliger wordt omdat hij niet langer doorontwikkeld wordt.

Als u Internet Explorer nog steeds gebruikt, dan zal het u wellicht reeds zijn opgevallen dat internetbankieren, en winkelen op het web vaak niet meer kan met deze browser.

Dit betekent in het kort dat wanneer u nu nog Windows 7, Vista of XP gebruikt, en u gebruikt tevens nog steeds Internet Explorer, dat u dan serieus zou moeten overwegen om het overstappen naar Google Chrome of Mozilla Firefox niet langer uit te stellen.

Maar het verstandigst is misschien toch wel om uit gaan kijken naar een nieuwe pc met Windows 10. Dan bent u ook qua veiligheid direct weer helemaal bij.

Wanneer u de zojuist besproken punten in uw achterhoofd houdt wanneer u uw pc gebruikt, dan hebt u er alles aan gedaan wat u kunt doen om uw pc zo veilig mogelijk te maken, en de veiligheid van onvervangbare persoonlijke bestanden te waarborgen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor