Hoe kan ik mijn computer gratis beschermen tegen virussen?

Uw computer goed beschermen is absoluut noodzakelijk. Want computercriminelen en digitale bankrovers maken iedere dag weer slachtoffers. En u zou zomaar de volgende kunnen zijn als u onvoldoende aandacht besteedt aan het beschermen van uw computer tegen virussen, spyware en andere kwaadaardige software, malware genaamd.

Overigens zijn virussen en spyware niet de enige soorten kwaadwillende software die zich ongezien op uw computer probeert te nestelen. En behoren zelfs vaak nog tot de minst bedreigende soorten malware.

Wat komt kijken bij een computer afdoende beschermen tegen virussen

Voordat we gaan kijken of uw computer gratis beschermen tegen virussen wel een verstandige optie is, werpen we eerst een blik op wat u nodig ervoor nodig hebt.

Wat u echt nodig hebt zijn:

  1. Antivirussoftware
  2. Een malware scanner
  3. Een firewall
  4. Windows Update
  5. Een veilige en up-to-date webbrowser

Dat u antivirussoftware nodig hebt om uw computer te beschermen tegen virussen, dat zal geen verrassing zijn. Ondanks dat, zullen er wellicht nog genoeg dingen zijn die u niet wist over antivirussoftware. Zoals bijvoorbeeld dat u voor optimale beveiliging van uw computer nooit meer dan één antivirusproduct tegelijk op uw computer moet gebruiken.

U zou misschien kunnen denken dat meerdere antivirusproducten juist voor een betere beveiliging zouden zorgen. Want als één van de virusscanners een bepaald virus niet herkent, zou het zo kunnen zijn dat de andere virusscanner het virus wel herkent.

In de praktijk blijkt dat echter niet zo te zijn. Sterker nog, uit diverse onderzoeken in het verleden is gebleken, dat een computer juist slechter is beschermd wanneer er meerdere virusscanners actief zijn op een computer.

U zult dan ook moeten kiezen welke antivirussoftware u op uw computer wilt installeren en deze vervolgens up-to-date moeten houden om de bescherming van uw computer tegen virussen zo optimaal mogelijk te maken.

Antivirussoftware kan tegenwoordig overigens meer dan alleen virussen herkennen. Moderne antivirussoftware herkent naast virussen ook andere kwaadwillende software. Zoals bijvoorbeeld: Trojaanse paarden, wormen, spyware, adware en ransomware. Dus eigenlijk alle kwaadwillende software die onder de noemer malware valt.

Hoewel antivirussoftware in staat is allerlei soorten malware te herkennen, blijft het toch een slim idee om tevens een speciale malware scanner, zoals bijvoorbeeld Malwarebytes op uw computer geïnstalleerd te hebben.

Een aparte malware scanner bewijst met name zijn nut, bij het verwijderen van malware dat zich ongemerkt op uw pc heeft weten te nestelen.

Naast software die uw computer scant op de aanwezigheid van virussen en andere malware, hebt u tevens software nodig die controleert of alles wat via het internet toegang zoekt tot uw computer ook daadwerkelijk wel toegang zou moeten hebben tot uw computer. De software die deze controlerende taak op zich neemt, wordt een firewall genoemd. Microsoft rust Windows standaard uit met een firewall vanaf Windows XP SP2.

Voor uw computer die draait op Windows, hebt u dan ook niet perse aparte firewall software nodig. Tenzij u speciale wensen hebt of betere controle zou willen over de firewall op uw computer. In dergelijke gevallen zou u firewall software zoals ZoneAlarm kunnen proberen. Een stukje firewall software dat in de loop der jaren zijn sporen zeker verdiend heeft.

Echter geldt ook hier weer, dat wanneer u andere firewall software wenst te gebruiken dan de standaard Windows firewall, dan dient u goed te controleren dat er niet per ongeluk twee firewalls actief zijn op uw pc.

Want ook hier geldt wederom, dat twee actieve firewalls op uw pc, uw pc hoogstwaarschijnlijk minder goed zullen beschermen dan slechts één actieve firewall.

Wanneer er meerdere firewalls op uw pc actief zijn kunnen deze tevens de oorzaak vormen van vele netwerkproblemen en problemen bij het gebruiken van het internet.

Reden temeer dus om nauwkeurig om te gaan met de software, zoals een firewall, die uw computer moet beschermen. Om er zo voor te zorgen dat de software doet wat het moet doen, namelijk: uw computer beschermen tegen virussen.

Waarom u Windows en webbrowser up-to-date moet houden

Om uw computer te infecteren, maken virussen en andere malware vooral gebruik van zogenaamde lekken in het besturingssysteem Windows. Of van lekken in de software die standaard met Windows wordt meegeleverd, zoals de webbrowser Internet Explorer.

Het is daarom dan ook, dat u ervoor moet zorgen dat Windows regelmatig wordt geüpdate. Windows Update is onderdeel van het besturingssysteem Windows. En zal, wanneer u niets aan de instellingen van Windows hebt veranderd, geregeld uw besturingssysteem Windows volledig automatisch updaten.

Maar ondanks het installeren van antivirussoftware, het gebruiken van een firewall en het nauwkeurig up-to-date houden van Windows, kan uw computer alleen afdoende beveiligd worden tegen gevaren afkomstig van het internet, wanneer u er tevens voor zorgt dat u een veilige webbrowser gebruikt.

Makers van webbrowsers, zoals Mozilla die de browser Firefox maakt en Google die de webbrowser Chrome maakt, komen geregeld met updates voor hun browsers, waardoor u deze webbrowsers eigenlijk altijd veilig kunt gebruiken.

Vreemd genoeg vormt een uitzondering op deze regel Internet Explorer, de webbrowser die standaard met iedere versie van Windows wordt meegeleverd. Omdat juist deze webbrowser standaard door veel Windowsgebruikers gebruikt wordt, zou u verwachten dat Microsoft ook hun webbrowser te allen tijde goed up-to-date houdt.

En dat doet Microsoft ook. Tenminste, wanneer een recente versie van Windows gebruikt. Dat betekent Windows 7 of Windows 8. Gebruikt u nog Windows XP of Windows Vista, dan is het raadzaam een andere webbrowser te gebruiken dan Internet Explorer. Omdat voor deze oudere versies van Windows geen nieuwere versie van Internet Explorer meer beschikbaar is.

Wanneer u de 5 zojuist besproken onderdelen voor het beschermen van uw computer tegen virussen voor elkaar hebt, dan hoeft er niet veel meer gedaan te worden om uw computer te beveiligen.

Behalve dan dat u zelf goed oppast wat u op uw computer binnenhaalt via internet en op uw computer installeert. Want als u niet goed uitkijkt wat u doet op het internet, of tegen beter weten in toch dingen naar uw computer downloadt die u beter niet had kunnen downloaden, zoals illegaal gedownloade muziek, films en games, dan vormt u namelijk zelf al snel de zwakste schakel in de beveiliging van uw computer tegen virussen.

Kan uw computer beschermen wel gratis?

Daarmee komen we bij de vraag of uw computer beschermen tegen virussen wel gratis kan. Dat kan, wanneer u zelf uw computer veilig gebruikt. Heeft u daar uw twijfels over omdat bijvoorbeeld uw kinderen de computer ook gebruiken, dan is het doorgaans aan te raden de computer beter te beveiligen.

Beter beveiligen komt dan vooral neer op de computer beschermen met behulp van antivirussoftware die niet alleen in staat is om de laatste virussen en andere malware te herkennen, maar die u tevens op een eenvoudig te begrijpen manier helpt om eventuele virussen van uw computer te verwijderen.

En eigenlijk is alleen antivirussoftware zoals Norton Antivirus, waar u voor moet betalen daartoe goed in staat.

Uiteraard is gratis antivirus zoals: Avast!, AVG en Avira prima in staat om uw computer te beschermen tegen de meest voorkomende malware. En zelfs Microsoft levert met Microsoft Security Essentials antivirussoftware een mate van beveiliging van uw computer die voldoende is wanneer u uw computer voor standaard doeleinden gebruikt.

Kortom, uw computer beschermen met gratis middelen kan, mits:

  • U alleen zelf gebruikt maakt van de computer.
  • U weet dat u nooit e-mailbijlagen moet openen van afzenders die u niet kent.
  • U weet wat voor een soort websites u beter niet kunt bezoeken.
  • U websites weet te herkennen, waar gemanipuleerde versies van software wordt aangeboden. Met andere woorden, versies van populaire software waar spyware en adware aan toegevoegd zijn.
  • U weet welke gratis software betrouwbaar is en die dus niet stiekem spyware op uw computer installeert.

Twijfelt u over uw kennis en kunde op dat gebied, of gebruiken ook anderen uw computer, dan is het raadzaam wat geld uit te geven en voor betaalde antivirussoftware te kiezen. Software die u zoals gezegd ook op een begrijpelijke manier helpt virussen van uw computer te verwijderen mocht er onverhoopt een virus toegang tot uw computer gekregen hebben.

Want een bedrijf inschakelen die over de deskundigheid beschikt om doeltreffend virussen van uw computer te verwijderen, rekent al snel 50 Euro per uur en zal om een ernstige besmetting met virussen van uw computer te verwijderen al snel een uur of 3 à 4 bezig zijn. Hetgeen al snel een rekening kan betekenen van tussen de 150 en de 200 Euro.

Van dat geld kunt u 4 tot 5 jaar uw computer beveiligen tegen virussen met betaalde antivirussoftware.

Het beste antwoord op de vraag " Hoe kan ik mijn computer gratis beschermen tegen virussen? ", zou dan ook moeten luiden: Zorg er met name voor dat u zelf niet de zwakste schakel bent in de beveiliging van uw computer. Door te begrijpen, hoe en op welke manieren uw computer bedreigt wordt door internetcriminelen en digitale bankrovers. Hierdoor voorkomt u onder andere dat u zelfs ook maar per ongeluk ten prooi valt aan internetcriminelen.

Pas wanneer u dat goed voor elkaar hebt, is gratis antivirussoftware voldoende in staat om uw computer afdoende te beschermen tegen virussen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor