Hoe beveilig ik mijn computer tegen elk gevaar van buitenaf?

computer beveiligen tegen virussen, hackers en elk ander gevaar van buitenaf

Als u op zoek bent naar software om uw computer te beveiligen dan is er keus genoeg. Iedere maker van antivirussoftware zal u vertellen dat zijn software het beste is. De beloftes klinken allemaal mooi, maar klopt het ook allemaal?

Het zou zo kunnen zijn dat makers van antivirussoftware u toch niet alles vertellen. Wat hun software precies doet op uw computer bijvoorbeeld.

Zijn Windows 10 en Windows 11 goed beveiligd?

Windows 10 en 11 zijn beter beveiligd dan u wellicht zou verwachten. Want Windows 10, en ook Windows 11, heeft een eigen virusscanner aan boord. De virusscanner draagt de naam Windows Defender. Het is een virusscanner die het goed doet volgens de vooraanstaande computerbeveiligingslaboratoria SE Labs en AV Test

Zo goed zelfs dat u geen aparte antivirussoftware nodig hebt op uw computer. Wellicht verrast u dat.

Waarom computerbeveiligingssoftware de belofte niet echt waar maken kan

Omdat u in veel tijdschriften, en ook op internet, veelvuldig kunt lezen over de nieuwste antivirussoftware en de nieuwste functionaliteiten op dat gebied.

En allemaal beloven ze u nog veel beter te beschermen tegen gevaren van buitenaf dat tot dan toe het geval was.

Toch zijn er mensen die daaraan twijfelen. Rob Braxman bijvoorbeeld. Hij is internetbeveiligingsspecialist en de man die zich ‘de internet privacy man’ noemt. Op zijn YouTube kanaal legt hij precies uit waarom volgens hem de meeste antivirussoftware eigenlijk meer een bedreiging is voor uw privacy en ook voor de bescherming tegen gevaren van buitenaf.

En als het waar is wat hij stelt, dan bent u als computergebruiker zonder echte kennis van computerbeveiliging als snel aan de goden overgeleverd op dit gebied.

Maar wanneer u Windows 10 of Windows 11 hebt, dan kunt u uw privacy en uw computer gelukkig heel eenvoudig beschermen zonder antivirussoftware van derden. Helemaal gratis dus.

In het kort komt het erop neer dat tegenwoordig iedere maker van antivirussoftware claimt dat zijn software uw computer ook beschermt tegen nog onbekende bedreigingen. Maar eigenlijk kan antivirussoftware dat helemaal niet.

Antivirussoftware werkt nog altijd op basis van een database waarin opgeslagen staat waaraan een bepaald virus of andere bedreiging te herkennen is. Dit betekent tot op de dag van vandaag dat een virusscanner nog steeds niet in staat is een nog onbekende bedreiging te herkennen.

Dat betekent dat bijvoorbeeld een virus, verpakt in een bestand dat zich volgens de virusscanner niet verdacht gedraagt, nog steeds ongezien een virusscanner kan passeren.

Om toch zo dicht mogelijk bij die gemaakte belofte te kunnen komen, scant antivirussoftware alles wat vanaf internet toegang wil tot uw computer. Van de internetpagina’s die u bekijkt tot en met de e-mails die u ontvangt, alles wordt door de antivirussoftware op uw computer gescand.

Dat betekent dat zelfs alles wat u op uw computer ontvangt via een beveiligde verbinding, en waarbij data versleuteld wordt verstuurd, toch leesbaar is voor de antivirussoftware.

Als een maker van antivirussoftware kwaad zou willen, zou hij op deze manier van allerlei gevoelige gegevens over u kunnen verzamelen. En als de maker van antivirussoftware dat kan, dan kan een hacker die erin slaagt de antivirussoftware te manipuleren dat ook.

Minstens net zo’n grote bedreiging, maar in dit geval voor de veiligheid van uw computer is, dat alle antivirussoftware op zogenaamd systeemniveau werkt. Wat betekent dat de software wijzigingen kan aanbrengen aan systeembestanden van de computer. Logisch eigenlijk, want het is de enige manier om eventuele aanval op Windows teniet te kunnen doen.

Dit betekent ook dat wanneer het een hacker lukt om de virusscanner succesvol te elimineren of met een trucje te omzeilen, dat dan ook de hacker op systeemniveau toegang heeft tot uw computer en daarmee op uw computer kan doen en laten wat hij wil. En dat zonder dat u er ooit wat van zult merken.

U kunt zich voorstellen dat wanneer antivirussoftware zo hard aan het werk is op uw computer, dit nooit gunstige invloed kan hebben op de prestaties van uw computer. En dat is ook zo. Vooral wanneer uw pc al niet zo heel snel is, zult u dit merken.

De enige antivirussoftware die daarvan afwijkt is Windows Defender, dat zogezegd onderdeel is van Windows 10 en 11. Windows Defender werkt namelijk nog op de manier zoals antivirussoftware vroeger werkte. Daardoor is Defender uitstekend in het herkennen van virussen en malware die reeds bestaat. Bovendien zal Windows Defender lastiger te manipuleren zijn omdat het feitelijk onderdeel is van Windows.

Het is al met al geen opbeurend verhaal voor ons computergebruikers. Toch is dit probleem relatief eenvoudig en snel op te lossen.

Hoe u van uw Windows-pc heel eenvoudig een onneembare vesting maakt

De belangrijkste reden waarom u op een pc die uitgerust is met Linux, of met een op Linux gebaseerd besturingssysteem, geen virusscanner hoeft te installeren is omdat u standaard, als gebruiker van de pc, geen toegang tot de computer hebt op systeemniveau.

Wanneer u bijvoorbeeld een app wil installeren op een Linux-pc, dan moet u apart inloggen met een gebruikersaccount dat systeembeheerdersrechten heeft.

Bij Windows is dat standaard niet het geval. Wanneer u tijdens het installeren van Windows, of bij het in gebruik nemen van een nieuwe pc, een gebruikersaccount aanmaakt dan is deze standaard van het type Administrators. Wat betekent dat u alles kunt doen op uw pc, ook op systeemniveau.

Maar wist u dat u op een Windows-pc heel eenvoudig iets kunt doen, waardoor uw pc een bijna net zo onneembare vesting wordt als een Linux-pc?

U beveiligt uw computer dan ook optimaal door:

  1. Antivirussoftware die u apart op uw Windows 10 of Windows 11 computer geïnstalleerd hebt te verwijderen. Apps, zoals antivirussoftware, kunt u van uw computer verwijderen via Instellingen, Apps, Apps en onderdelen.
  2. Zodra u na het verwijderen van de antivirussoftware uw pc opnieuw opstart, zal Windows Defender weer automatisch uw pc tegen virussen en andere malware gaan beschermen.
  3. Vervolgens is het de bedoeling dat u een nieuw gebruikersaccount met beperkte rechten aanmaakt op uw computer. Klik hiertoe op Start en dan Instellingen. Klik aansluitend op het onderdeel Accounts.
  4. Klik in het onderdeel Accounts op de optie Gezin en andere gebruikers, in Windows 10 in de linkerkolom.
  5. Klik in Gezin en andere gebruikers op de optie Iemand anders aan deze pc toevoegen.
  6. Kiezen voor inloggen met een Microsoft account is handig als u OneDrive en andere Microsoft services gebruikt. Gebruikt u die niet, dan is het beter om gewoon een lokaal gebruikersaccount aan te maken. Dit doet u door te klikken op: Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon.
  7. Klik in het volgende venster op de link: Gebruiker zonder Microsoft Account toevoegen.
  8. Het venster Een gebruiker voor deze pc maken opent nu. Vul hier een gebruikersnaam in voor uw nieuwe lokale account en een wachtwoord. Vul aansluitend de antwoorden op de beveiligingsvragen in.
  9. Wanneer u vervolgens op de knop Volgende klikt, wordt de nieuwe gebruikersaccount aangemaakt en direct weergegeven in het venster Gezin en andere gebruikers.
  10. Als u op het nieuwe account klikt en vervolgens op de knop Accounttype wijzigen, dan zult u zien dat het nieuwe gebruikersaccount van het type Standaardgebruiker is.

Het accounttype Standaardgebruiker heeft geen toegang tot de computer op systeemniveau. Dat betekent dat wanneer u uw nieuwe account gebruikt voor alles wat u normaal gesproken op uw computer doet, u niets kan gebeuren.

Want wanneer u zelf op uw computer geen toegang hebt op systeemniveau, dan heeft niets dat. Om deze reden moeten u eerst inloggen met uw Administrator account (uw oude account) voordat u bijvoorbeeld een app kunt installeren.

Maar het betekent ook dat wanneer u per ongeluk ergens op zou klikken wat u niet had moeten doen, er nooit zomaar iets op uw pc geïnstalleerd zou kunnen worden. Want nogmaals, wanneer u zelf geen toegang hebt op systeemniveau, dan heeft niets dat. En dus zal er ook niets ongemerkt op uw pc geïnstalleerd kunnen worden.

Een account gebruiken van het type Standaardgebruiker, in combinatie met Windows Defender, is dan ook het slimst wat u kan doen wanneer u uw Windows 10-pc of uw Windows 11-pc optimaal wilt beveiligen tegen hackers en andere gevaren van buitenaf.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor