Gratis hardnekkige malware verwijderen met Malwarebytes

gratis malware verwijderen met Malwarebytes anti malware

Malwarebytes anti malware biedt u de mogelijkheid om gratis en doeltreffend malware te verwijderen. Maar waarom zou u een losse app nodig hebben om malware te verwijderen, als u al een virusscanner op uw pc ge´nstalleerd hebt?

Antivirussoftware wordt steeds beter in het herkennen van allerhande kwaadaardige software, anders dan virussen. Wat betekent dat uw antivirussoftware niet feilloos zijn werk doet. En dus kan het voorkomen dat spyware of andere malware zich op uw pc weet te nestelen, zonder dat uw virusscanner alarm slaat.

Wanneer moet u Malwarebytes gebruiken?

Het is dan ook raadzaam om Malwarebytes uw pc te laten scannen, op het moment dat u ook maar het geringste vermoeden hebt dat iets virusachtigs, ofwel malware, rottigheid probeert uit te halen met uw pc of met de programma's die u gebruikt.

Een gewillig slachtoffer van spyware en andere malware is bijvoorbeeld uw webbrowser, zoals Internet Explorer of Google Chrome. Waardoor u plots zou kunnen ontdekken dat er:

 • Een extra werkbalk in uw webbrowser wordt weergegeven.
 • Dat de favoriete startpagina in uw webbrowser zomaar is veranderd in iets anders.
 • Dat het erop lijkt dat u niet de websites te zien krijgt die u zou willen zien.
 • Dat u plots een andere zoekmachine voorgeschoteld lijkt te krijgen, dan u gewend bent.

Maar ook wanneer uw internetverbinding ineens een stuk langzamer geworden lijkt te zijn, of uw pc lijkt constant maar bezig te zijn met dingen, terwijl u eigenlijk helemaal niets aan het doen bent met de pc.

Dit zijn allemaal indicatoren die erop kunnen wijzen dat malware zich toegang tot uw pc heeft weten te verschaffen, zonder dat uw virusscanner er erg in heeft gehad.

En dat zijn dan ook de momenten waarop Malwarebytes u de beste diensten kan bewijzen. Omdat Malwarebytes een app is, die speciaal ontwikkeld is om kwaadaardige software anders dan virussen, maar die wel als malware aangemerkt kunnen worden, op uw pc op te sporen en te verwijderen.

Malwarebytes is als gratis download en in het Nederlands beschikbaar op deze website beschikbaar.

malwarebytes download openen

Malwarebytes installeert u in 11 eenvoudige stappen op uw pc:

 1. Zodra u na het downloaden dubbelklikt op het installatieprogramma van Malwarebytes, mbam-setup.exe, zal Gebruikersaccountbeheer van Windows 10 u direct de volgende vraag stellen:"Wilt u toestaan dat deze app wijzigingen aan uw pc aanbrengt?"
 2. U krijgt deze vraag voorgeschoteld omdat u op het punt staat om een nieuw programma, ofwel een app, te installeren. Klik op de knop Ja om het installeren van Malwarebytes te starten.
 3. Direct nadat het installatieprogramma is gestart, zal het vragen in welke taal u Malwarebytes wilt installeren. Nederlands staat als suggestie weergegeven, en dus volstaat het simpelweg klikken op de knop OK.
 4. Vervolgens heet het installatieprogramma u welkom. Volg het advies in het welkomsvenster op en klik op de knop Volgende als u er klaar voor bent.
 5. Het venster dat nu weergegeven wordt toont u de licentieovereenkomst. Om het programma Malwarebytes te kunnen gebruiken, dient u de licentieovereenkomst te accepteren. Klik hiervoor in het keuzerondje 'Ik accepteer de licentieovereenkomst'.
 6. Klikken op dit keuzerondje, maakt dat u op de knop Volgende kunt klikken. Klik op de knop Volgende om de installatie van Malwarebytes voort te zetten.
 7. malwarebytes licentieovereenkomst
 8. Het installatieprogramma toont u een volgend venster waarin u kunt ontdekken wat Malwarebytes allemaal kan. Klik wederom op de knop Volgende als u er klaar voor bent.
 9. Nu zal u getoond worden waar het programma op de harde schijf van uw pc neergezet zal worden. Klik op de knop Volgende als u het eens bent met deze locatie.
 10. Vervolgens zal het installatieprogramma u vertellen welke snelkoppelingen het voor u zal maken, zodat u het programma makkelijk kunt vinden en starten. Klik ook in dit venster op de knop Volgende als u het met het voorstel eens bent.
 11. Hetzelfde geldt voor het volgende venster dat getoond wordt.
 12. In het laatste venster wordt een overzicht getoond van de keuzes die u gemaakt hebt. Klik op de knop Installeer als u het ermee eens bent. Of op de knop Vorige als u toch nog graag iets zou willen wijzigen.

Na enige ogenblikken zal de installatie van Malwarebytes op uw pc voltooid zijn en zal dat in een venster aan u worden meegedeeld. In dit venster dient u nog een ding te doen wanneer u puur en alleen de gratis versie van Malwarebytes wilt gebruiken.

Om de gratis versie te gebruiken dient u in het keuzevakje 'Start de gratis probeer versie van Malwarebytes Anti-Malware Premium' het vinkje te verwijderen. Dit doet u simpelweg door in het keuzevakje te klikken.

malwarebytes installeren

Als u vervolgens op de knop Voltooien klikt, zal Malwarebytes direct worden gestart en klaar zijn om direct uw pc te gaan scannen. Klik op de knop Scan nu om het scannen van uw pc te starten.

pc scannen met op malware

Zodra het scannen gestart is, zal de voortgang ervan in een venster worden weergegeven.

malware scanner aan het werk

Na het voltooien van de scan zal Malwarebytes weergeven welke bedreigingen er gevonden zijn. Tevens zijn alle bedreigingen standaard geselecteerd. Het enige dat u als gebruiker dan ook te doen staat is de knop Verwijder geselecteerde klikken, als u het met het verwijderen van de bedreigingen en potentiŰle bedreigingen eens bent.

Malware verwijderen wordt u door Malwarebytes in ideale omstandigheden als deze relatief makkelijk gemaakt, zoals u ziet.

Wat als Malwarebytes op uw pc zetten en malware verwijderen niet lukt?

Maar helaas gaat malware verwijderen niet altijd zo makkelijk. Bijvoorbeeld omdat het voorkomt dat de malware op uw pc een malware scanner weet te herkennen, zodra u probeert een app zoals Malwarebytes op uw pc te installeren.

En dan bent u zogezegd behoorlijk in de aap gelogeerd.

Want alleen aan Malwarebytes als download binnenhalen op uw pc hebt u weinig. Bovendien zou een online malware scanner dan ook wel eens geen soelaas kunnen bieden.

Want ook een online malware scanner zal eerst een bestandje op uw pc moeten installeren, voordat het programma kan gaan scannen en de aan de aanwezige malware kan opruimen. En ook dat bestandje zou door de malware op uw pc geweerd kunnen worden.

Dat vraagt dus om andere maatregelen.

Twee dingen die u kunt proberen om Malwarebytes toch aan het scannen en het verwijderen van malware op uw pc te krijgen is:

 1. Malwarebytes installeren op een USB-stick.
 2. En als u Malwarebytes wel kunt installeren, maar niet kunt starten: het startbestand van Malwarebytes een andere naam geven.

1) Malwarebytes installeren op een USB-stick

Als u Malwarebytes op een USB-stick wilt installeren, dan is het raadzaam Malwarebytes te downloaden op een pc die vrij is van malware. En vervolgens vanaf deze pc, de malware scanner te installeren op de USB-stick.

Malwarebytes op een USB-stick installeren, gaat op vergelijkbare wijze als het installeren van de malware scanner op de harde schijf van uw pc. De enige dingen die u anders doet in de installatieprocedure zijn stap 8, 9 en 10.

In stap 9 verandert u de door Windows voorgestelde bestandslocatie op de harde schijf van uw pc in een bestandslocatie op uw USB-stick.

Zodra u een USB-stick in een vrije USB-poort in uw pc steekt, dan krijgt de USB-stick automatisch een schijfletter toegewezen van Windows. Bijvoorbeeld de letter E:. De bestandslocatie die u dan bijvoorbeeld op zou kunnen geven is: E:\malwarebytes. Vervolgens klikt u ook dan op de knop Volgende om de installatieprocedure van Malwarebytes voort te zetten.

malwarebytes installeren op een usb-stick

In stap 10 en 11 van de installatieprocedure wordt vervolgens gevraagd of u snelkoppelingen wilt in menu Start en op het bureaublad. Beter is om dat niet te doen, en straks Malwarebytes gewoon te starten vanaf de USB-stick, door rechtstreeks te dubbelklikken op het startbestand van Malwarebytes.

Na het doen van deze aanpassingen zal Malwarebytes zich installeren op uw USB-stick.

Zodra Malwarebytes op een USB-stick ge´nstalleerd staat, kan vervolgens iedere pc waarin u de USB-stick steekt, gescand worden door Malwarebytes.

Dit doet u als volgt:

 1. Steek de USB-stick in de pc die u met Malwarebytes wilt scannen.
 2. Start vervolgens Windows Verkenner op deze pc.
 3. Navigeer naar de locatie op de USB-stick waar Malwarebytes staat. Bijvoorbeeld: E:\malwarebytes.
 4. Dubbelklik op het bestand mbam(.exe).

Vervolgens zal Malwarebytes Anti Malware starten, en kunt u de pc gaan scannen op malware, en de gevonden malware laten verwijderen.

2) U kunt Malwarebytes installeren maar niet starten

Malware die in staat is om een malware scanner te herkennen, kan het starten van Malwarebytes op uw pc verhinderen. Waardoor u de app simpelweg niet zal kunnen gebruiken.

Maar ook voor dit probleem is een oplossing voorhanden, die meer dan eens werkt. Wat u namelijk gaat proberen te doen, is de malware op uw pc foppen.

Bij voorkeur installeert u ook nu weer Malwarebytes op een USB-stick. En ook nu navigeert u na het installeren naar de bestandlocatie van Malwarebytes op de USB-stick. Alleen selecteert u nu het startbestand van Malwarebytes door erop te klikken, in plaats van erop te dubbelklikken.

Vervolgens klikt u met de rechtermuisknop op het startbestand van Malwarebytes en selecteert u in het geopende snelmenu de optie Naam wijzigen.

naam wijzijgen startbestand

Wijzig de naam van het startbestand in bijvoorbeeld: aardappel(.exe), en druk vervolgens op de Enter-toets.

Dubbelklik vervolgens op het bestand aardappel(.exe).

tip voor als malwarebytes niet wil starten

De kans in groot dat u Malwarebytes nu gewoon kunt starten, uw pc kunt scannen en alsnog de malware verwijderen kunt. Omdat we, door het startbestand van Malwarebytes een andere naam te geven, ervoor hebben gezorgd dat de malware op uw pc Malwarebytes niet langer ziet als malware scanner.

De mogelijkheid om Malwarebytes op een USB-stick te installeren, en de naam van het startbestand te veranderen om malware voor de gek te kunnen houden, maakt van Malwarebytes Anti Malware een zeer flexibele malware scanner, waarmee u vaak ook hardnekkige malware succesvol verwijderen kunt.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren