Zo verwijdert u toolbars ofwel extra werkbalken uit uw Internet Explorer browser

Werkbalken ofwel toolbars dienen ervoor om de functionaliteit en het gebruiksgemak van uw webbrowser te verhogen. Zo bevat bijvoorbeeld de Google toolbar een aantal zeer handige gereedschapjes voor het delen van content via Facebook en Twitter en voor wanneer u een blog bijhoudt via Blogger.

toolbar ofwel werkbalk in internet explorer web browser

Echter, niet elke toolbar verhoogt het gebruiksgemak van uw webbrowser. Sterker nog. Er zijn erbij die onderdeel zijn van een virus of van spyware. U herkent dergelijke toolbars doordat ze steeds reclame laten zien via pop-up vensters of uw Internet Explorer browser enorm vertragen. Waardoor het bijvoorbeeld heel lang duurt voordat een website in uw browser wordt getoond.

Internet traag door extra toevoegingen browser

Geregeld klagen computergebruikers erover dat hun internetverbinding erg traag is. Maar dit hoeft lang niet altijd daadwerkelijk aan de internetverbinding te liggen. Het zou namelijk heel goed kunnen zijn dat de webbrowser die u gebruikt, bijvoorbeeld Internet Explorer, er de oorzaak van is dat u internetverbinding traag lijkt.

U kunt dit heel eenvoudig testen door Internet Explorer zonder invoegtoepassingen op te starten. Dit gaat als volgt:

  • Open menu Start en navigeer via Alle programma's naar Bureau accessoires, Systeemwerkset.
  • In Systeemwerkset vindt u Internet Explorer zonder invoegtoepassingen.
  • Start Internet Explorer zonder invoegtoepassingen op door erop te klikken.

internet explorer zonder invoegtoepassingen gebruiken

Bezoek met deze Internet Explorer zonder invoegtoepassingen een aantal websites om te bekijken of websites nu veel sneller laden dan gebruikelijk.

Wanneer dit het geval is, dan wordt het traag zijn van uw internetverbinding en van uw webbrowser veroorzaakt door invoegtoepassingen die u niet met opzet hebt geïnstalleerd.

Omdat Internet Explorer een integraal onderdeel is van Windows en de invoegtoepassingen, zoals toolbar, geïnstalleerd door virussen en andere kwaadaardige software niet de beste bedoelingen hebben is het niet mogelijk deze onderdelen permanent uit Internet Explorer te verwijderen.

Wel kunt u in een groot aantal gevallen de invoegtoepassingen die de traagheid van uw browser en daarmee ook uw internetverbinding veroorzaken, uitschakelen. Zodat u er in ieder geval geen last meer van hebt.

Het uitschakelen van onbedoeld geïnstalleerde invoegtoepassingen

Het uitschakelen van onbedoeld geïnstalleerde invoegtoepassingen gaat als volgt:

  1. Sluit alle browservensters.
  2. Start Internet Explorer zonder invoegtoepassingen via Bureau accessoires, Systeemwerkset.
  3. Klik in Internet Explorer op de knop Extra rechts bovenin het browservenster.
  4. Wijs in het geopende menu Extra de optie Werkbalken aan.
  5. Kies uit het geopende menu Werkbalken de optie Invoegtoepassingen beheren.

invoegtoepassingen in internet explorer beheren

In het venster dat Windows vervolgens weergeeft, wordt een lijst getoond van alle invoegtoepassingen die in Internet Explorer zijn geïnstalleerd. U kunt een invoegtoepassing uitschakelen door deze te selecteren en vervolgens onderin het venster op de knop Uitschakelen te klikken.

Zodra u hebt uitgeschakeld wat u wilde uitschakelen, kunt u het venster sluiten en zou zowel Internet Explorer als uw internetverbinding van het traag zijn verlost moeten zijn.

voorbeeld invoegtoepassing

Virussen, spyware en andere malware hebben ook nog wel eens de vervelende eigenschap om niet alleen ongewenst invoegtoepassingen te installeren, maar tevens ook allerlei instellingen in uw webbrowser te veranderen.

Dit kunt doorgaans in één keer herstellen, door wederom te klikken op de knop Extra. Vervolgens kiest u uit het geopende menu Extra, de optie Internetopties. Via het tabblad Geavanceerd in Internetopties, kunt u via de knop Opnieuw instellen alle instellingen terug laten zetten naar standaardwaarden.

Hiermee zou Internet Explorer weer moeten werken zoals u gewend was. Sluit nu Internet Explorer zonder invoegtoepassingen af, start Internet Explorer op volgens de manier zoals u gewend bent en test of Internet Explorer nu weer normaal functioneert.

Helaas werkt deze oplossing alleen bij geringe besmettingen door malware en virussen. Wanneer uw computer algehele traagheid vertoont, is er meer aan de hand. Hoe u het traag zijn van uw computer voorgoed oplost, leest u in het e-boek 'Voorgoed verlost van een trage computer', een uniek e-boek , speciaal voor de computergebruiker, dat u alleen via deze website kunt verkrijgen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor