Eenvoudig de beveiliging van uw computer testen, bekijken en verbeteren

Menig computergebruiker heeft serieuze problemen met de beveiliging van zijn computer. En zelfs vaak zonder het te weten.

Echter, wellicht is het u wel opgevallen dat uw computer behoorlijk traag is. Alleen dat al is voldoende reden om de beveiliging van uw computer eens te testen en te bekijken.

Wanneer u Windows 7 op uw computer gebruikt, dan kunt u eenvoudig bekijken hoe het met de beveiliging van uw computer gesteld is. Windows Vista en Windows 8 bieden vergelijkbare mogelijkheden om de beveiliging van uw pc of laptop te bekijken. In Windows XP staat het Beveiligingscentrum tot uw beschikking.

Bekijken hoe het met de beveiliging is gesteld

In iedere versie van Windows kan via het Configuratiescherm bekeken worden hoe het gesteld is met de beveiliging van uw computer. In Windows XP kiest u de optie Beveiligingscentrum. In Windows Vista, 7 en 8 kiest u voor de optie 'Systeem en beveiliging'. Het Configuratiescherm is in Windows XP, Vista en 7 te bereiken via het menu Start. In Windows 8 via het menu Instellingen.

Voor de duidelijkheid zal in de rest van dit artikel Windows 7 als voorbeeld gebruikt worden.

Zodra u het menu 'Systeem en beveiliging' geopend hebt, kunt u vervolgens via de optie 'De status van deze computer controleren en problemen oplossen' een overzicht oproepen van de beveiligingsstatus van uw computer.

via configuratiescherm, systeem en beveiliging de beveiliging van de computer controleren

Na het klikken op de optie wordt het Onderhoudscentrum van Windows 7 geopend. Hierin worden twee categorieën weergegeven. De categorie Beveiliging en de categorie Onderhoud. Direct onder de categorienamen worden de meldingen weergegeven die van belang zijn. Zo kunt in de onderstaande afbeelding onder andere zien dat Windows heeft geconstateerd dat Windows Update niet op de meest veilige manier is ingesteld.

Aangeraden wordt om Windows zichzelf automatisch te laten updaten. Standaard staat Windows Update dan ook ingeschakeld op automatisch updaten. Verander bij voorkeur dan ook niets aan deze instelling. Want voor goede beveiliging van uw computer is het tevens belangrijk dat Windows up-to-date blijft.

laat Windows Update bij voorkeur op automatisch staan

Door op de categorienaam, in dit geval de categorienaam Beveiliging, te klikken kunt het volledige overzicht in de categorie Beveiliging bekijken. Zo kunt u onder andere direct zien hoe het met de virusbeveiliging van uw computer is gesteld.

via systeem en beveiliging bekijken of er antivirussoftware op de computer staat

Met name op het vlak van de beveiliging tegen virussen en spyware, zou de beveiliging van uw computer wel eens kunnen rammelen, zo leert te ervaring. Wanneer dit het geval is, zal Windows u dit tonen door het weergeven van een rode balk en de mededeling dat er geen antivirussoftware op uw computer is gevonden, of dat deze niet up-to-date is.

windows met wanneer er geen antivirussoftware op de computer gevonden is

Als dat het geval is, dan doet u er als eerste zeer verstandig aan om uw computer direct te testen op de aanwezigheid van virussen en spyware.

Uw computer simpel scannen op virussen en spyware

Een goed programma om snel en simpel u computer te controleren op virussen, spyware en andere malware is het gratis te downloaden programma: Microsoft Safety Scanner.

Uiteraard zijn er vergelijkbare programma's die hetzelfde kunnen. Tevens zijn er programma's waarmee je een virusscan online kunt doen.

Echter, Microsoft Safety Scanner heeft een aantal voordelen. Zo is de software er ook in het Nederlands. Tevens hoef je het programma alleen maar te downloaden. Je hoeft het programma niet eerst te installeren voordat je het kan gebruiken. Dit heeft onder andere als voordeel dat je dit programma op een usb-stick kan zetten en vanaf de usb-stick een virusscan kan doen.

Menig virus zit tegenwoordig namelijk zo slim in elkaar, dat het je bijvoorbeeld toegang tot bepaalde websites kan weigeren. Uiteraard zijn dit onder andere websites waar je een virusscanner kunt downloaden.

Tevens zijn er virussen die het installeren van antivirussoftware tegenhouden. En bovendien zijn er virussen die in staat zijn de antivirussoftware op uw computer te beschadigen en te misleiden. Waardoor de antivirussoftware niet in staat is het virus op de computer te detecteren.

Met deze kennis in het achterhoofd is het daarom ook altijd het slimst een virusscan te doen met antivirussoftware die je niet eerst hoeft installeren en die dus ook niet echt op de computer staat. Microsoft Safety Scanner voorziet in precies die behoefte.

Download Microsoft Safety Scanner dan ook bij voorkeur via een andere computer en zet het programma op een usb-stick. Vervolgens sluit u de usb-stick aan op de computer die u op virussen wilt scannen en laat het programma de virusscan uitvoeren.

Na het afronden van de virusscan geeft het programma een gedetailleerd rapport weer, waarin de gevonden virussen worden weergeven. Tevens geeft het rapport aan wat er vervolgens met het virus gedaan is.

Zodra de computer virusvrij is verklaard, is het slim de computer direct te voorzien van antivirussoftware. Goede antivirussoftware wordt tevens door Microsoft gratis ter beschikking gesteld, in de vorm van Microsoft Security Essentials.

Hoe staat het met de beveiliging van uw belangrijkste bestanden?

Wanneer u een back-up maken niet hebt ingesteld in Windows, dan zal Windows in het Onderhoudscentrum vermelden dat er geen back-up is gemaakt van uw bestanden. Hetgeen overigens alleen betekent dat de back-up niet gemaakt is met het in Windows geďntegreerde back-up programma.

Dus wanneer u andere software gebruikt of handmatig uw belangrijke bestanden veiligstelt, dan nog zal Windows meedelen dat er geen back-up gemaakt is van uw bestanden.

Het belangrijkste is dat u geregeld een back-up maakt. Want het is nooit de vraag of de harde schijf van uw computer stuk gaat, maar wanneer. Hetgeen betekent dat: Als u mazzel heeft dan gaat de harde schijf van uw computer een computerleven lang mee. Maar voor hetzelfde geld geeft diezelfde harde schijf in diezelfde computer binnen een jaar de geest. En wanneer een harde schijf kapot gaat, dan ben u uw bestanden simpelweg kwijt.

U zult dan ook niet de eerste zijn die prachtige vakantiefoto's en unieke foto's van kinderen en kleinkinderen verloren ziet gaan door het kapot gaan van de harde schijf van de computer.

Vergeet dan ook niet om regelmatig een back-up te maken van uw bestanden. Het enige dat u eigenlijk daarvoor maar hoeft te doen is een externe harde schijf kopen die u permanent op uw computer aansluit. Om vervolgens alleen nog maar in Windows back-up aan te gegeven wat u wilt back-uppen, wanneer en hoe vaak.

Ook een back-up maken behoort daarmee zeer zeker tot de beveiliging van uw computer. Iets dat met een mooie naam bestandsbeveiliging heet.

Het testen en bekijken van de beveiliging van uw computer kan u op een open eenvoudige manier voor een hoop ellende behoeden. Maak er dan ook met regelmaat even tijd voor vrij.

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5000+ mensen gingen u al voor

Artikelen die u mogelijk ook interesseren