Hoe weet ik of mijn pc goed beveiligd is?

Misschien is een pc die goed beveiligd is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Want we doen steeds meer met onze pc en werken ook steeds vaker met gevoelige gegevens. Bijvoorbeeld wanneer we internetbankieren of iets kopen op internet.

Tevens nemen de bedreigingen vanaf het internet steeds grimmiger vormen aan. Zo zien we bijvoorbeeld steeds vaker dat internetcriminelen bestanden op computers versleutelen en pc’s van gebruikers, maar ook van bedrijven en instellingen, volledig blokkeren. Waarna alleen door het betalen van een bepaalde som geld weer toegang verkregen kan worden tot de pc en de bestanden.

Dat maakt de vraag: “Hoe weet ik of mijn pc goed beveiligd is?” dan ook een hele terechte.

Hoe de beveiliging van uw computer in Windows 10 geregeld is

Toch hoeft u zich niet heel veel zorgen te maken wanneer u een computer hebt met Windows 10. Want Windows 10 is standaard al heel behoorlijk beveiligd. Zo heeft Windows 10 bijvoorbeeld een ingebouwde virusscanner en firewall. Beiden zorgen ervoor dat bedreigingen vanaf het internet buiten de deur worden gehouden.

Bovendien is de virusscanner in Windows voorzien van een onderdeel dat constant in de gaten houdt wat er op uw pc gebeurt. Iets wat de beveiliging alleen nog maar verder versterkt. Omdat op deze manier zelfs niet iets stiekem uw pc kan binnensluipen.

Een goede beveiliging van uw computer omvat echter meer dan een virusscanner en een firewall. Maar laten we, voordat we daar naar gaan kijken, eerst eens bekijken wat een virusscanner en een firewall nu precies zijn. En uit welke onderdelen de beveiliging van uw Windows 10 computer nog meer bestaat.

De virusscanner

De virusscanner is ooit ontwikkeld om computervirussen die de pc binnengedrongen waren en zich op de harde schijf genesteld hadden te ontdekken en te verwijderen. Dat was in de vorige eeuw.

Deze eeuw is er zoveel meer dat onze computer bedreigt dat er een verzamelnaam verzonnen moest worden voor alle kwaadaardige software die onze computers dagelijks bedreigen. De verzamelnaam voor kwaadaardige software, zoals computervirussen is: malware.

En dus zouden we de ons welbekende virusscanner eigenlijk malwarescanner moeten gaan noemen. Echter, het fenomeen virus is inmiddels dermate ingeburgerd dat zelfs de producenten van antivirussoftware hun producten ook nog steeds virusscanner noemen. Dus waarom zouden wij daar dan wat aan veranderen?

Belangrijk is vooral dat u onthoudt dat er zoveel meer bedreigingen zijn dan alleen virussen. Omdat u dan beter zult begrijpen waarom Windows 10 zoveel beveiligingsonderdelen heeft die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan een zo goed mogelijke beveiliging van uw pc.

De firewall

Een van die beveiligingsonderdelen is de firewall. De functie van een firewall is alles wat van internet komt en toegang wil tot de pc te controleren. Dat werkt in het kort als volgt, waarbij we het bekijken van deze webpagina als voorbeeld nemen.

Als u de webbrowser, bijvoorbeeld Google Chrome, op uw pc opent en opdracht geeft om deze pagina weer te geven in de browser dan gebeurt er het volgende:

 1. De webbrowser stuurt het verzoek, in de vorm van datapakketjes, het internet op om deze pagina op te halen.
 2. Zodra de opdracht de server bereikt waarop deze pagina staat, dan zal de pagina in datapakketjes naar de webbrowser op uw pc gestuurd worden.
 3. Echter, voordat de datapakketjes uw webbrowser bereiken wordt er eerst door de firewall gecontroleerd of de webbrowser inderdaad verzocht heeft om deze pagina op te halen.
 4. Op het moment dat de firewall heeft geconstateerd dat alles klopt worden de datapakketjes verder gezonden naar uw webbrowser en wordt de pagina weergegeven.

Op deze manier kunnen dus nooit dingen uw computer binnendringen waar u geen opdracht voor hebt gegeven.

Dat betekent overigens niet dat u daarmee niets gebeuren kan. Want als u bijvoorbeeld in een spam mail of phishing e-mail op een link klikt die leidt naar kwaadaardige code op het internet, dan zal de firewall die kwaadaardige code gewoon toegang verlenen. Want tenslotte hebt u door te klikken op de link verzocht om hetgeen waar naartoe gelinkt wordt op te halen en weer te geven of te downloaden.

Browserbeveiliging

Om de schade te beperken als u per ongeluk op een link klikt, die naar kwaadaardige code op een website leidt of het downloaden van malware in gang zet, zit er in Microsoft Edge een beveiliging ingebouwd die websites die kwaadaardige code bevatten herkent en de inhoud ervan blokkeert.

Daar hebt u echter weinig aan wanneer u Microsoft Edge, de webbrowser die standaard in Windows zit, niet gebruikt. Overstappen naar Microsoft Edge hoeft overigens niet. Want ook Google heeft zijn webbrowser Chrome voorzien van een dergelijke beveiliging.

Gebruikersaccountbeheer

Via uw gebruikersaccount probeert Windows u nog verder te behoeden voor fouten. En wel door elke keer de melding: “Wilt u toestaan dat deze app wijziging aan uw apparaat aanbrengt?” op uw beeldscherm te tonen wanneer software iets probeert te veranderen aan uw pc.

Wanneer u zojuist zelf een app gestart hebt die het weergeven van deze melding activeert, dan geeft u vanzelfsprekend toestemming door de knop Ja te klikken. Maar wanneer de melding uit het niets lijkt te komen, omdat u zelf niet bewust iets hebt opgestart dan klikt u uiteraard op Nee.

Hiermee wordt voorkomen dat malware stiekem iets aan kan passen aan Windows of aan iets anders op uw computer.

Apparaatbeveiliging

Omdat er serieus geld verdiend kan worden met een virus dat zich lang schuil weet te houden op de pc en die moeilijk te verwijderen is, worden virussen steeds kundiger geprogrammeerd en daarmee ook steeds gevaarlijker.

En omdat Windows daarnaast steeds beter beveiligd wordt door Microsoft, wordt het ook steeds moeilijker om een virus een pc binnen te laten dringen. En helemaal om tot de kern van Windows door te dringen, waar een virus toch toegang toe moet hebben om echt kwaadaardig te kunnen zijn.

Daardoor zien we langzaam maar zeker steeds vaker dat virussen het gemunt hebben op stuurprogramma’s en firmware updates voor de pc. Omdat deze programma’s en programmaonderdelen vertrouwd worden door Windows en daarom zonder meer toegang krijgen tot de kern van het besturingssysteem.

Het onderdeel Apparaatbeveiliging in Windows helpt mee om te voorkomen dat dergelijke virussen zich op uw pc kunnen nestelen.

Windows Update

Windows is nog altijd het belangrijkste doelwit voor internetcriminelen en virusprogrammeurs. En dus wordt er door deze lieden constant gespeurd naar mogelijkheden om Windows hoe dan ook om de tuin te leiden zodat computers met Windows binnengedrongen kunnen blijven worden.

We hebben reeds gezien dat de virusscanner, de firewall en andere beveiligingsonderdelen in Windows een belangrijke bijdrage leveren aan het buiten de deur houden van kwaadaardige software. Maar een minstens zo belangrijke bijdrage leveren de updates voor Windows die Microsoft op gezette tijden maakt en u via Windows Update aanlevert.

Het updaten van Windows gebeurt automatisch. Mits u Windows daar de gelegenheid voor geeft. Dit doet u door uw computer regelmatig aan te zetten en ervoor te zorgen dat de computer met internet verbonden is.

Controleren of Windows zichzelf up-to-date heeft weten te houden controleert u als volgt:

 1. Klik op de knop Start in de taakbalk.
 2. Klik op Instellingen in menu Start .
 3. Klik op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
 4. Klik in de linkerkolom op de categorie Windows Update.

Het venster Windows Update zal nu getoond worden. Hierin kunt u direct zien wanneer uw pc voor het laatst is bijgewerkt. Een groen cirkeltje met daarin een wit vinkje geeft aan dat updaten van Windows goed verlopen is en Windows up-to-date is.

Hoe beveilig ik mijn computer zo goed mogelijk?

U zult wellicht nu de indruk hebben dat uw pc met Windows 10 standaard aardig goed beveiligd is. En dat is ook zo. zolang u tenminste de moeite neemt om met enige regelmaat te controleren of het nog steeds zo goed gesteld is met de beveiliging van uw pc.

Dit is met name belangrijk omdat virussen ook in staat zijn om de beveiliging van uw pc stiekem uit te schakelen en/of zo te manipuleren dat het virus nooit herkend zal worden door de virusscanner die op uw pc staat.

Een onderdeel van uw pc zo goed mogelijk beveiligen is dan ook: met regelmaat de beveiliging van uw pc controleren. Dit gaat als volgt:

 1. Klik op de knop Start in de taakbalk.
 2. Klik in menu Start op Instellingen.
 3. Klik op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
 4. Klik in de linkerkolom op de categorie Windows-beveiliging.
 5. Klik in het venster met de titel Windows-beveiliging op de knop met de tekst Windows-beveiliging openen.

Windows toont u nu een overzicht van alle beveiligingsgebieden in Windows en de status ervan. Wanneer u bij elk onderdeel een groen cirkeltje ziet met daarin een wit vinkje, dan is alles prima in orde met de beveiliging van uw pc.

Dat mag u met een gerust hart concluderen omdat Windows Defender, de gratis antivirussoftware waar Windows 10 mee is uitgerust zich volgens AVTest kan meten met de allerbeste antivirussoftware.

AVTest is een onafhankelijk instituut dat constant beveiligingssoftware aan strenge tests onderwerpt en de resultaten van die tests publiceert op hun website. Hiermee houdt AVTest u constant op de hoogte van hoe goed de antivirussoftware die u op uw pc gebruikt werkelijk is.

Door met enige regelmaat te controleren hoe het met de beveiliging van uw pc staat, bent u al een eind op weg om uw pc zo goed mogelijk te beveiligen.

Maar er is nog wat meer wat u kunt doen. Want voor een zo goed mogelijke beveiliging bent u zelf ook een hele belangrijke schakel, zo niet de belangrijkste. Want wat de meeste virussen en andere malware met elkaar gemeen hebben is: dat ze allemaal een actie van de mens achter de computer nodig hebben om geactiveerd te worden.

Dit betekent dat u nooit met virussen of andere malware te maken zult krijgen wanneer u alles wat u ziet, leest en via e-mail ontvangt met een gezond portie wantrouwen benadert.

Waarbij uw wantrouwen zich vooral zou moeten richten op dingen waarvan u de afzender niet kent of waarbij u zich af kunt vragen hoe de afzender aan uw e-mailadres komt. Een bank bijvoorbeeld waar u geen klant bent, maar waar u wel een e-mail van ontvangt is het soort e-mail waar zeer zeker iets niet aan klopt en die u dan ook ongelezen moet verwijderen. Simpelweg omdat u die bank vrijwel zeker niet zelf uw e-mailadres hebt gegeven.

Een minstens net zo belangrijke vorm van beveiliging is de beveiliging van uw persoonlijke bestanden. Want het is nog altijd mogelijk dat u uw bestanden van het ene op het andere moment kwijtraakt.

Dat kan komen door een virus dat het op uw bestanden gemunt heeft. Maar ook door een harde schijf die er plotseling de brui aan geeft. Maak daarom een back-up van uw persoonlijke bestanden. En doe dat regelmatig. Want daarmee is niet alleen uw pc goed beveiligd, maar zijn tevens uw persoonlijke bestanden te allen tijde goed beveiligd.

Weten dat uw pc goed beveiligd is zal u zonder meer een prettig en ook veilig gevoel geven. Vergeet echter nooit dat u zelf altijd het grootste aandeel heeft en blijft hebben in hoe veilig uw pc is en blijft.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor