Computer start erg traag op

Mijn computer start erg traag op. Het staat hoog genoteerd in de lijst van veel voorkomende computerproblemen. Helaas is het geen nieuw probleem. Het na verloop van tijd traag gaan opstarten is altijd al een punt van zorg geweest bij een Windows-computer. En nu de meeste computers zowat permanent in verbinding staan met internet, zijn de problemen alleen maar toegenomen.

Maar waardoor wordt het traag opstarten en traag werken van de computer eigenlijk veroorzaakt?

Spyware vaak oorzaak van langzaam worden computer

Vaak is het traag opstarten van een Windows computer te wijten aan een besmetting van de computer door spyware. Elke computer die permanent is verbonden met internet is hier vatbaar voor. Met name wanneer de computer niet is voorzien van up-to-date antivirus-software.

Het vervelende van spyware is dat u er niets van merkt als de kwaadaardige software zich stiekem op uw computer nestelt. U komt daar pas achter op het moment dat er zoveel spyware op u computer staat dat de computer er traag van wordt. Ook het traag zijn van de internetverbinding is vaak een gevolg van besmetting van de computer met kwaadaardige software.

De eerste stap in de strijd tegen het traag zijn van de computer is de computer te controleren op spyware en het eventueel spywarevrij maken van uw computer.

Andere oorzaken van traag opstarten

Elke Windows-computer zal vroeg of laat traag gaan opstarten. Als gebruikers van de computer helpen we Windows een handje door veel te internetten, nieuwe programma's en spellen te installeren en te proberen, om deze na verloop van tijd weer te vervangen door iets anders.

Veelvuldig software installeren en verwijderen helpt ook mee aan het traag worden van de computer. Zolang we iets eenmalig installeren en het blijven gebruiken is er weinig aan de hand. Maar als u er aardigheid in hebt om veel programma's en spelletjes te proberen, dan krijgt u vroeg of laat te maken met een traag werkende computer. Ondanks dat u software die u niet meer gebruikt netjes verwijdert zoals het hoort, blijven er restanten achter die de pc steeds meer vertragen.

Daarnaast wil veel software constant beschikbaar voor u zijn. Ook al hebt u daar helemaal niet om gevraagd. Om snel beschikbaar voor u te zijn, wordt een deel van het progamma opgestart en permanent in het werkgeheugen geladen zodra u de computer start. Wanneer u veel software op uw computer hebt die dat doet, dan kunt u zich voorstellen dat die het opstarten van de computer behoorlijk kunnen vertragen.

Tijdens het internetten worden de webpagina's die we bezoeken opgeslagen op onze eigen computer. Het opslaan op de computer zorgt ervoor dat wanneer u een webpagina een volgende keer bezoekt, deze sneller op uw beeldscherm getoond zal worden. Als u veel surft op het internet, zult u in korte tijd aardig wat bestanden verzamelen die onnodig ruimte in beslag nemen op uw harde schijf.

Tevens maakt Windows veel gebruik van een mappen om tijdelijk iets in op te slaan. Met name bij het installeren van software of tijdens het uitvoeren van gecompliceerde bewerkingen. Onder tijdelijk verstaat Windows soms helaas iets anders dan u.

Een register vol overbodige gegevens

Het installeren en verwijderen van software laat niet alleen veel troep achter op de harde schijf, maar ook in het register. Het register is een belangrijk onderdeel van Windows. In het register staan alle instellingen voor de geïnstalleerde programma's op uw computer. Het register wordt tijdens het starten van de computer geladen. Hoe groter het register wordt, hoe langer het duurt voordat het geladen is. Met als gevolg dat het ook steeds langer duurt voordat de pc is opgestart en klaar is om mee te werken.

Het schoonmaken van het register kan op twee manieren. De eerste manier is zelf het register induiken met het gereedschap Regedit. Dit is alleen aan te raden voor ervaren gebruikers. Maakt u namelijk de fout iets te wissen uit het register wat eigenlijk had moeten blijven staan, dan kunnen de gevolgen erg vervelend zijn. Een veel eenvoudiger manier is gebruik maken van een heel handig stukje gereedschap dat de naam Ccleaner draagt.

Traag opstarten verhelpen met Ccleaner

Het traag opstarten van de computer kan voor een groot deel verholpen worden met de software die al even genoemd werd, Ccleaner. Ccleaner is een stukje gereedschap waarmee een computer die erg traag start weer voor een groot deel naar zijn oude opstartsnelheid terug te brengen is.

Ccleaner pakt alle bronnen van vervuiling grondig aan. Via dit kleine handige stukje software is het zelfs mogelijk programma's die met Windows meestarten uit te schakelen. Dit kunt u doen via het vakje Opstarten in het onderdeel Gereedschap van Ccleaner. Kortom, met Ccleaner kunt u uw computer een grondige schoonmaakbeurt geven.

Defragmenteren van de harde schijf

Het defragmenteren van de harde schijf is de kers op de welbekende taart na het opschonen van de computer. Wanneer u de computer veel gebruikt dan start u regelmatig programma's, maakt u documenten, wist u documenten, kopiëert en verplaatst u bestanden en soms wil de pc ook nog wel eens vastlopen.

Dit alles heeft tot gevolg dat bestanden fragmenteren. Dit houdt in dat bestanden die nodig zijn voor een bepaald programma niet meer netjes op volgorde op de harde schijf staan. De computer zal dus een aantal delen van de harde schijf moeten doorzoeken om alle bestanden en delen van bestanden te verzamelen die nodig zijn om een programma te starten.

Om de harde schijf te defragmenteren in Windows XP gaat u naar Start›› Programma's›› Bureau-accossoires›› Systeemwerkset . In het vervolgmenu van Systeemwerkset komt u het Windows-programma Schijfdefragmentatie tegen. Het uitvoeren van het programma Schijfdefragmentatie zorgt er voor dat de harde schijf netjes wordt gedefragmenteerd. Het handmatig defragmenten van uw harde schijf hoeft in Windows 7 niet meer, dit doet Windows 7 op gezette tijden automatisch.

Hardwarematige oorzaken traag werkende computer.

Het softwarematig vervuild zijn en besmetting van het systeem met spyware zijn niet de enige oorzaken van een traag werkende computer. Ook het verkeerd installeren en configuren van hardware kan er oorzaak van zijn dat de computer traag is. Onderdeel van het verkeerd installeren van hardware kan zijn het installeren van een stuurprogramma dat niet goed samen wil werken met andere computeronderdelen en software.

De enige oplossing om dergelijke traagheid een halt toe te roepen is het installeren van een stuurprogramma die dergelijke problemen niet kent. Nieuwe stuurprogramma's vindt u doorgaans op de websites van de fabrikanten van de hardware.

Ook het veelvuldig vastlopen van een computer, waardoor systeembestanden beschadigd raken, werkt traag worden van de computer in de hand.

Wanneer het schoonmaken van Windows zoals hiervoor beschreven geen oplossing meer kan bieden voor een traag werkende computer, is de laatste mogelijkheid voor het oplossen van de problemen het opnieuw installeren van Windows.

Deze oplossing klinkt misschien wat rigoreus maar is eigenlijk de enige, en vaak ook snelste, manier om de computer zijn oorspronkelijke snelheid terug te geven. Ook wanneer resten van verkeerde stuurprogramma's , virussen, spyware en andere kwaadaardige software het systeem erg in de weg zitten is het opnieuw installeren van Windows de enige afdoende oplossing.

Bovendien is het vrij normaal dat een computer na een jaar tot anderhalf jaar intensief te zijn gebruikt aanmerkelijk trager wordt. Wanneer u dat irriteert kunt u ook hier weer de computer zijn oorspronkelijke snelheid teruggeven door middel van het opnieuw installeren van Windows

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor