De computer opnieuw installeren zonder cd

windows xp, vista, 7 opnieuw installeren zonder cd of dvd

Uw computer opnieuw installeren zonder de beschikking te hebben over een cd of dvd met daarop de installatiebestanden van Windows is lastig. Wanneer u gebruik maakt van Windows XP of Windows Vista, dan hebt u het grootste probleem.

Windows 7 biedt de mogelijkheid zelf een systeemherstelschijf te maken wanneer deze niet door de fabrikant geleverd is, of wanneer u niet beschikt over een officiële Microsoft Windows installatie-dvd.

Nieuwe computers worden doorgaans op één van de volgende manieren geleverd:
  • Met een losse officiële Microsoft installatie-cd of installatie-dvd met productnummer.
  • Met een door de fabrikant geleverde herstel-cd of herstel-dvd voor Windows.
  • Een aparte partitie op de harde schijf van de computer waarop de installatiebestanden zijn opgeslagen. De computer kan dan hersteld worden vanaf deze partitie, maar u kunt de installatiebestanden ook zelf naar cd of dvd kopiëren.

Indien uw Windows 7 computer geleverd is zonder installatie-cd, installatie-dvd of herstelschijf, dan doet u er goed aan er direct één zelf te maken zodra u de computer in gebruik neemt. Hiervoor hebt u slechts één lege beschrijfbare dvd nodig.

De bestanden om uw computer opnieuw te kunnen installeren mogen dan wel op de harde schijf van uw computer staan, maar als de harde schijf er de brui aan geeft en dat gebeurt vaker dan u zou verwachten, bent u die bestanden ook kwijt en kunt u weinig meer met uw computer beginnen.

Wat als u geen installatie-cd of herstelschijf hebt bij een Windows XP of Windows Vista computer.

Wanneer u geen cd, dvd of partitie hebt van waaraf u Windows XP of Windows Vista opnieuw kunt installeren dan kunt u vaak bij de fabrikant van uw computer een herstel cd bestellen. Als deze mogelijkheid er niet is dan wordt uw probleem iets lastiger oplosbaar.

Een probleem dat oplosbaar is, mits u in ieder geval beschikt over een productnummer van het exemplaar van Windows XP of Windows Vista versie dat op uw computer staat. Doorgaans zit het productnummer geplakt op de behuizing van de computer.

Want als u uw productnummer hebt, dan kunt op zoek naar een vriend, kennis, collega of familielid die mogelijk wel beschikt over een installatieschijf van de Windows versie die u hebt.

Let wel. De installatie-cd die u gaat lenen moet wel precies dezelfde versie zijn als degene waarvan u een productnummer hebt. Dus, bij een productnummer van Windows XP Home Edition kunt u geen installatie-cd gebruiken van Windows XP Professional. Hetzelfde geldt wanneer u een productnummer gebruikt dat hoort bij Windows XP met SP1 en u leent een installatie-cd van Windows XP met SP2.

Precies achterhalen welke versie van Windows XP precies op uw computer staat, gaat op de volgende manier:

  1. Klik de knop Start om menu Start te openen
  2. Klik op de optie Uitvoeren in menu Start
  3. Typ in het invoervak de opdracht: winver en druk op de Enter-toets

Windows zal nu in een venster tonen welke versie van Windows er precies op uw computer staat.

met winver bekijken welke windows u hebt

Bij Windows Vista en Windows 7 kunt u de opdracht: winver gewoon invoeren in het zoekvak in menu Start. Zodra u een Windows installatie-cd hebt weten te vinden kunt u Windows gewoon gaan installeren. Uiteraard moet u er alleen om denken dat u tijdens de installatie uw eigen productnummer invoert.

Wat als u geen installatie-dvd of herstelschijf hebt bij Windows Vista SP1 of Windows 7.

Wanneer u geen installatie-dvd of herstelschijf hebt gekregen bij de aanschaf van uw Windows Vista of Windows 7 computer, dan moet u er zelf een maken en goed opbergen. Bij ernstige problemen met uw computer zult u blij zijn dat u even die paar minuten tijd genomen hebt om zo'n herstel-dvd te maken.

Echter, wanneer uw computer niet meer toegankelijk is en u hebt geen installatie-dvd en geen herstelschijf, dan hebt u alsnog een probleem. Want in dat geval kunt u uw computer niet opnieuw installeren. Mits u uiteraard een vriend, familielid, kennis of collega hebt die dezelfde Windowsversie als u op de computer heeft staan.

Het laatste redmiddel

De enige mogelijkheid die u dan nog hebt om uw computer opnieuw te installeren in het kopen van Windows 7. Windows 7 kunt u heel eenvoudig bestellen via bijvoorbeeld Bol.com. Bij een computer voor thuis en algemeen gebruik hebt u voldoende aan Windows 7 Home Premium.

Wanneer u een computer hebt met Windows XP, bekijk dan eerst of uw computer wel voldoet aan de aanbevolen systeemeisen die Microsoft geeft voor het gebruik van Windows 7.

Indien uw Windows XP computer nog werkt, kunt u ook door middel van Microsoft Upgrade Advisor laten controleren of uw computer geschikt is voor Windows 7.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor