Zo beveiligt u uw bestanden tegen ransomware en cryptoware

bestanden beveiligen tegen ransomware en cryptoware

Relatief nieuwe vormen van malware bedreigen uw computer dermate serieus dat zelfs tv-programma's er aandacht aan besteden. Ransomware, cryptoware en scareware, daar gaat het over. Kwaadaardige software die het vooral gemunt heeft op uw persoonlijke bestanden.

Hebt u er wel eens bij stilgestaan wat de gevolgen voor u zijn, wanneer u van het ene op het andere moment niet langer toegang hebt tot persoonlijke bestanden die belangrijk voor u zijn?

Hoe ransomware en cryptoware werkt en waarom het een serieuze bedreiging is

Computervirussen die zich stiekem toegang proberen te verschaffen tot uw pc bestaan al bijna net zolang als dat er pc's zijn. Dergelijke virussen konden aanzienlijke schade aanrichten aan besturingssysteem en software op de pc. De agressieve varianten waren tevens in staat om alle bestanden van de pc te wissen.

Toch waren dergelijke virussen in de praktijk niet zo'n hele grote bedreiging voor de doorsnee computergebruiker. Want er bestond onder andere nog geen internet. Waardoor de verspreiding van een virus niet heel snel ging. De kans dat een dergelijk virus zich toegang tot uw pc zou verschaffen was dan ook klein.

Sinds iedere thuiscomputer permanent in verbinding staat met internet is de kans dat een computervirus zich stiekem op uw pc weet te nestelen aanzienlijk toegenomen. In het Windows XP tijdperk zo sterk zelfs, dat een onbeveiligde computer binnen 12 minuten besmet kon zijn met een computervirus.

Gelukkig liggen die tijden achter ons. Want Windows 10 is dermate goed bestand tegen virussen en andere malware dat toegang tot een pc doorgaans alleen nog maar mogelijk is na een actie van u als computergebruiker.

Een actie die nodig is van u kan bijvoorbeeld zijn:

  1. Klikken op een link.
  2. Een bestand of bijlage openen.
  3. Een bestand downloaden.
  4. Een programma installeren.

Dit is dan ook de reden dat u steeds vaker e-mails vindt in uw mailbox die van gerenommeerde bedrijven en instellingen lijken te komen, maar dat absoluut niet blijken te zijn.

Iets waar u helaas pas achterkomt zodra u op een link geklikt hebt in de e-mail of een bijlage hebt geopend.

Maar ook software die u gratis wordt aangeboden, zou wel eens een onaangename verrassing kunnen bevatten.

Een onaangename verrassing die steeds vaker komt in de vorm van ransomware of cryptoware.

Maar wat is ransomware, en wat is cryptoware?

In het Nederlands noemen we ransomware ook wel: gijzelsoftware. Omdat het software is die uw pc als het ware gijzelt, zodat u er niet langer mee kunt werken. En waarbij u de toegang tot uw pc pas weer terugkrijgt zodra u losgeld hebt betaald. Vaak een bedrag van enkele honderden Euro's.

Cryptoware doet iets vergelijkbaars. Alleen hebt u met cryptoware doorgaans nog wel toegang tot uw computer, maar wordt u de toegang tot uw persoonlijke bestanden ontzegd. Ook hier weer dient u eerst een bedrag van enkele honderden Euro's aan losgeld te betalen vooraleer u de toegang tot uw bestanden terugkrijgt.

Het betalen van losgeld wordt u overigens ontraden. Omdat het betalen van losgeld geen garantie geeft dat u weer toegang krijgt tot uw pc en/of uw bestanden. Bovendien helpt u, door te betalen, het verdienmodel van de internetcriminelen in stand te houden, waardoor de kans dat u met cryptoware of ransomware te maken krijgt alleen maar toeneemt.

Als u slachtoffer bent geworden van ransomware, dan zou proberen de ransomware te verwijderen de voorkeur moeten genieten.

Maar ook dat kan lang niet altijd.

Dit betekent dat u op zoek moet naar een meer betrouwbare oplossing voor dit probleem. Of in ieder geval naar een oplossing waarop u altijd kunt terugvallen wanneer het verwijderen van de ransomware niet lukt.

Hoe u uw bestanden uitstekend beveiligen kunt door slim te back-uppen

Samengevat kunnen we stellen dat zowel ransomware alsook cryptoware het meest bedreigend zijn voor uw persoonlijke bestanden. Tenzij u een back-up hebt waar ransomware of cryptoware geen toegang toe kan krijgen.

Want dat is namelijk een ander punt van zorg. Deze malware probeert niet alleen de bestanden op uw pc te gijzelen, maar tevens de bestanden die op schijfstations staan die bijvoorbeeld via USB aangesloten zijn op uw pc. Bovendien zal diezelfde malware ook proberen bestanden te gijzelen die u ondergebracht hebt op schijfruimte in de cloud. Zoals bijvoorbeeld Google Drive of OneDrive.

Dat lukt overigens alleen als uw pc op dat moment ingelogd is op die schijfruimte in de cloud. Maar juist omdat u doorgaans, al dan niet per ongeluk, ingelogd wordt op schijfruimtes in de cloud tijdens het opstarten van de pc, zijn uw bestanden ook in online schijfruimtes niet altijd even veilig.

Precies met dat gegeven gaan we nu iets heel slims doen. En wel met behulp van HubiC. Bij HubiC krijgt u maar liefst de beschikking over 25GB aan gratis opslagruimte. Een hoeveelheid schrijfruimte die genoeg zou moeten zijn voor een back-up van uw belangrijkste persoonlijke bestanden.

En wanneer dat echt niet genoeg is, dan kunt u tegen betaling 10GB of zelfs 10TB aan online opslagruimte krijgen.

De reden om voor HubiC te kiezen voor het maken van een dergelijke slimme back-up is ten eerste: omdat u zogezegd maar liefst 25GB gratis opslagruimte krijgt. En ten tweede: u kunt heel simpel met behulp van uw favoriete webbrowser bestanden op uw online schijfruimte bij HubiC zetten.

U hoeft dus niet eerst een programma op uw pc te installeren voordat u bestanden op uw online schijfruimte bij HubiC kunt zetten. En wordt er niet tijdens het opstarten van de pc ongemerkt automatisch ingelogd op uw online opslagruimte. Daarmee wordt het voor ransomware en cryptoware onmogelijk om toegang te krijgen tot de bestanden in deze online opslagruimte.

Om 25GB gratis opslagruimte te krijgen bij HubiC moet u zich eerst aanmelden. Hierbij wordt uw naam, uw e-mailadres en een wachtwoord gevraagd dat u wilt gebruiken.

Vervolgens kunt u met die gegevens inloggen, en worden u in uw webbrowser 3 mappen getoond waarin u bestanden kunt opslaan. Dat zijn de mappen: Documents, Images en Videos.

Uiteraard kunt u nog meer mappen aanmaken als u dat wenst via de link Nieuwe map.

Een map, bijvoorbeeld de map Documents, opent u in HubiC door er simpelweg op te klikken. En zodra u een map geopend hebt, kunt u er bestanden inzetten via de link Bestanden toevoegen .

Zodra u op de link Bestanden toevoegen klikt, opent Verkenner op uw pc. Vervolgens kunt u via verkenner naar de locatie navigeren waar de bestanden staan die u naar HubiC wilt kopiëren, ofwel die u wilt back-uppen.

U kopieert bestanden naar HubiC door ze te selecteren, en vervolgens op de knop Openen in het Verkennervenster te klikken. Met het klikken op de knop Openen wordt het kopiëren van de geselecteerde bestanden in gang gezet.

Zodra het kopiëren voltooid is, zullen de gekopieerde bestanden in HubiC weergegeven worden.

Door op HubiC te klikken of door op het logo te klikken verlaat u de map, en krijgt u het overzicht van alle mappen weer te zien.

Bestanden terugzetten vanaf HubiC naar uw pc gaat al even eenvoudig. Voor elke map en elk bestand staat een zogenaamd selectievakje aangegeven. Door op het selectievakje te klikken wordt er een vinkje in geplaatst. Dit betekent dat dit bestand geselecteerd is. Op deze manier kunt u alle bestanden die u wilt terugzetten naar uw pc selecteren.

Wanneer u na het selecteren van de bestanden op de link Downloaden in Hubic klikt, zullen de bestanden die u terug wilt zetten worden ingepakt in een zip-bestand, met de naam hubiC + [datum] en standaard gekopieerd worden naar de map Downloads op uw pc.

Op uw pc kunt u dit zip-bestand vervolgens uitpakken en de bestanden neerzetten waar u ze hebben wilt op uw pc.

HubiC gebruiken om een extra back-up te maken van uw belangrijkste persoonlijke bestanden is zo slim omdat u met een goede back-up nooit ten prooi zult kunnen vallen aan wat voor een ransomware, cryptoware, scareware of wat voor een malware dan ook.

Want waar internetcriminelen die dergelijke malware ontwikkelen slim gebruik van maken is het gegeven dat het merendeel van de computergebruikers geen of in ieder geval geen goede back-up maakt.

En dan breekt er inderdaad paniek uit wanneer een internetcrimineel uw bestanden gijzelt.

Naast zelf goed uitkijken wat u doet op internet en door nooit zomaar wat aan te klikken in een e-mail, is uw beste bescherming tegen ransomware en andere malware het altijd beschikbaar hebben van een goede back-up van uw belangrijkste persoonlijke bestanden.

Want zelfs de meest intimiderende en bedreigende malware is nog steeds slechts een stukje software dat zich onbedoeld toegang heeft weten te verschaffen tot uw pc. En software is altijd weer van uw pc te verwijderen.

Dit betekent dat rigoureus uw pc formatteren als uw pc gegijzeld is, u direct weer toegang geeft tot uw pc. En dat u na het herinstalleren van Windows en de software die u op uw computer gebruikt, en het terugzetten van uw persoonlijke bestanden, uw pc weer kunt gebruiken zoals u gewend was.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor