Een back-up maken op een externe harde schijf in Windows 7

back-up maken op externe harde schijf

Een back-up maken van belangrijke bestanden en gegevens is in Windows 7 is dermate eenvoudig, dat u eigenlijk niet langer een excuus hebt om geen back-up te maken. Zeker wanneer u een externe harde schijf inzet als apparaat om uw back-up op te maken.

Want wanneer u zorgt dat u een externe harde schijf inzet die beschikt over voldoende opslagcapaciteit, dan zou u zomaar een heel jaar niet om hoeven kijken naar het maken van een back-up in Windows 7.

Waarom een back-up maken belangrijk is

We bewaren met zijn allen steeds meer op onze computer. Van bestanden die we zelf maken in Word, Excel, Powerpoint en fotobewerkingssoftware, tot foto's, films, muziek en bestanden en software die we downloaden van internet.

Veel van deze bestanden zouden vervangbaar zijn als we ze kwijt zouden raken, maar veel ook niet. Denk bijvoorbeeld aan trouwfoto's, een filmpje van uw pasgeboren kind of kleinkind. Of wat dacht u van uw zorgvuldig samengestelde lijst met contacten. U zou er toch niet aan moeten denken dat u nogmaals van iedereen alle contactgegevens opnieuw moet gaan verzamelen.

En toch kan het ook u gebeuren dat u in een oogwenk alles kwijt bent. Want een harde schijf bestaat voor een groot deel uit mechanische onderdelen. En mechanische onderdelen die op hoge snelheden hun werk moeten doen, zijn onderhevig aan slijtage. En iets wat slijt gaat vroeg of laat kapot. Het is daarom ook nooit de vraag of een harde schijf kapot gaat, maar wanneer.

Zelfs de moderne SSD, de zogenaamde Solid State Disk die in duurdere computers en laptops de harde schijf vervangen heeft, is niet onverslijtbaar. Want ondanks dat dit type harde schijf niet langer mechanische onderdelen heeft, is er wel iets anders wat maar beperkt meegaat. En dat zijn vooralsnog de geheugendeeltjes waarin uw bestanden worden opgeslagen.

Maar het vervelendste van dit alles is wel: dat een schijfstation doorgaans zonder enige vorm van waarschuwing kapot gaat. Plotseling is een harde schijf of SSD gewoon stuk, zijn uw bestanden weg en is er eigenlijk geen weg meer terug. Want het terughalen van bestanden van een kapotte harde schijf is voor veel mensen te kostbaar.

Dit alles maakt dat het op zijn minst zeer onverstandig is om geen back-up te maken van de bestanden en de gegevens die u op uw computer hebt staan.

Maar, zult u nu wellicht denken: een externe harde schijf is toch ook gewoon een harde schijf? Dat klopt. En ook externe harde schijf kan er de brui aan geven. Maar harde schijven gaan hoogst zelden tegelijk kapot. Om deze reden is een externe harde schijf dan ook het beste back-upmedium voor thuisgebruik. En tevens voor klein zakelijk gebruik.

Bovendien kan een externe harde schijf met de back-up van uw bestanden en gegevens van de computer worden losgekoppeld. En elders, weg van de computer, veilig worden opgeborgen.

Zo wordt voorkomen dat bij diefstal van uw computer, u in ieder geval niet ook uw bestanden kwijtraakt. Want ook hier geldt weer: uw computer kan redelijk eenvoudig vervangen worden. Iets wat veel minder geldt voor uw bestanden.

Hoe u een betrouwbare back-up maakt van uw pc

Een goede en betrouwbare back-up maken van uw pc, valt of staat eigenlijk met het back-up medium dat u gebruikt. U zou bijvoorbeeld ook cd's of dvd's kunnen gebruiken om een back-up op te maken. Want het back-up programma van Windows 7 is in staat de brander in uw computer aan te sturen en zo de back-up op cd of dvd te branden.

Maar daarvoor moet u wel steeds lege dvd's of cd's in huis hebben en moet er altijd een dvd of cd in de brander aanwezig zijn, op het moment dat het programma een nieuwe back-up van uw bestanden gaat maken. Dat is niet echt handig. Met meestal als gevolg dat een back-up net iets te vaak niet gemaakt wordt.

De beste optie is zogezegd dan ook, om een externe harde schijf als back-up medium te gebruiken.

En, u hoeft tegenwoordig voor een externe harde schijf van maar liefst 1 terabyte niet meer kwijt te zijn dan een tientje of 7. Dat maakt een externe harde schijf niet alleen een betrouwbaar en handig back-upmedium, maar tevens een relatief goedkoop back-upmedium. Bovendien, op harde schijf met een dergelijke opslagcapaciteit kunt u voor een hele lange tijd uw back-ups kwijt.

Wanneer u deze externe harde schijf vervolgens altijd aangesloten laat zitten op uw pc, dan heeft u er, na het eenmaal ingesteld hebben van de back-up, geen omkijken meer naar. Want mocht uw computer per ongeluk niet aanstaan op het tijdstip dat de back-up gemaakt zou moeten worden, dan start Windows 7 het backuppen direct nadat u de computer weer hebt aangezet.

Het enige dat u zogezegd maar hoeft te doen in Windows 7 is het eenmalig instellen van de back-up. Hierbij gaat u als volgt te werk:

  1. Open via menu Start het Configuratiescherm.
  2. Kies in het Configuratiescherm de optie 'Een back-up van uw computer maken'.
  3. Kies in het venster 'Back-up maken en terugzetten' de optie 'Back-up instellen'.
  4. In het venster 'Back-up instellen' dient u als eerste te selecteren waar u de back-up wilt opslaan. Kies in dit venster uw externe harde schijf als back-uplocatie en klik op de knop Volgende.
  5. Kies in het venster dat vervolgens opent, de optie 'Automatisch laten bepalen', wanneer u gebruik maakt van de standaard locaties waar Windows alle bestanden opslaat. Doorgaans doet u dat. Tenzij u uitstekend thuis bent in Windows en weet hoe u bestandslocaties aanpast.
  6. Controleer in het volgende venster of op de tijd die weergegeven staat uw computer wel aan staat. Zo niet, dan kunt u de tijd wijzigen via 'Schema wijzigen' dat naast de tijd staat weergegeven. Tevens kunt dan ook de regelmaat instellen. Waarbij u kunt kiezen tussen dagelijks, wekelijks, of maandelijks.
  7. Klik vervolgens op de knop 'Instellingen opslaan en afsluiten'.

Hiermee is het maken van een back-up in Windows 7 ingesteld en wordt er automatisch op het door u ingestelde tijdstip een back-up gemaakt.

De eerste keer maken van een back-up kan afhankelijk van de hoeveelheid bestanden behoorlijk wat tijd in beslag nemen. De opvolgende back-ups zullen sneller verlopen omdat Windows dan alleen nieuwe bestanden en gewijzigde bestanden en gegevens toevoegt aan de al bestaande back-up.

U kunt overigens de computer gewoon blijven gebruiken wanneer Windows 7 bezig is met het maken van een back-up.

Echter, wanneer het back-up programma ingeschakeld wordt, dan beïnvloed dat de prestaties van de computer wel. Soms kan dat even heel slecht uitkomen. Bijvoorbeeld wanneer u net bezig bent met een spannend spel dat het uiterste van u computer vergt.

Gelukkig kunt u back-up in Windows 7 dan als volgt eenvoudig even uitschakelen:

  1. Open het Configuratiescherm via menu Start.
  2. Kies in het Confuratiescherm de optie 'Een back-up van uw computer maken'.
  3. Kies in de linkerkolom in het venster 'Back-up maken en terugzetten' de optie 'Schema verwijderen'.

De naam 'Schema verwijderen' is eigenlijk een beetje ongelukkig gekozen. Want het schema wat u hebt ingesteld blijft gewoon behouden. U kunt het hetzelfde schema op een later tijdstip via het venster 'Een back-up van uw computer maken' gewoon weer inschakelen.

In Windows 7 kan een back-up maken eigenlijk niet eenvoudiger. En door in Windows 7 eenmalig een schema in te stellen voor het maken van back-ups hoeft u zelfs niet eens meer aan het maken van een back-up te denken. Want wanneer Windows om één of andere reden niet in staat is geweeste een back-up te maken, dan wordt u daar direct keurig netjes van op de hoogte gebracht.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor