5 manieren om uw Windows pc eenvoudig sneller te maken

Menig computer gebruiker is op zoek naar manieren om zijn of haar Windows pc sneller te maken. Heel begrijpelijk, want menigmaal blinkt Windows nu niet echt uit in het leveren van klinkende prestaties en flitsende snelheid.

Toch is een Windows pc best in staat snel zijn werk te doen. Tenminste, als we onze pc even een handje helpen. In dit artikel vindt u dan ook 5 manieren om uw Windows pc eenvoudig sneller te maken. Waarbij voor de meeste van de hier besproken manieren, computerkennis niet vereist is.

1) Windows zelf laten kijken waarom prestaties tegenvallen

Een reden waarom Windows op de ene pc goed presteert, terwijl het besturingssysteem op een andere pc niet vooruit te branden is, kan soms zelfs veroorzaakt worden door slechts een paar onjuiste instellingen die Windows gemaakt heeft tijdens het installeren van het besturingssysteem op de pc of laptop.

Echter, om te weten welke instelling verkeerd zou kunnen zijn en om deze te kunnen corrigeren, zou u eigenlijk al behoorlijk wat van computers moeten weten. Gelukkig heeft Windows vanaf Windows 7 een ingebouwde optie die u kan helpen, door voor u op te sporen waarom uw pc minder presteert dan zou kunnen.

Deze optie vindt u door menu Start te openen en vervolgens:

 1. In menu Start, in de rechterkolom te klikken op Configuratiescherm.
 2. Vervolgens te klikken op de optie Systeem en beveiliging.
 3. In de rubriek Onderhoudscentrum te kiezen voor de optie Veelvoorkomende computerproblemen oplossen.
 4. En vervolgens te klikken op de optie Zoeken naar problemen die de prestaties beïnvloeden.

Het venster Computerproblemen oplossen en helpen voorkomen wordt nu geopend. Door in dit venster op de knop Volgende te klikken wordt de procedure voor het zoeken naar -en het oplossen van computerproblemen gestart.2) Instellingen Energiebeheer betekent vaak prestatieverlies

Energie is duur en daarom moet ook onze pc zo min mogelijk stroom gebruiken. Dat is een prima streven uiteraard. Maar het streven naar een lager stroomverbruik door Windows, leidt vaak tevens tot een verlies van prestaties.

Bij een laptop zou het verlies aan prestaties op kunnen wegen tegen langer kunnen werken op een acculading. Maar bij een pc is dat niet het geval. En toch kiest Windows er automatisch meer dan eens voor om ook op een pc te gaan voor een lager stroomverbruik in plaats van optimale prestaties.

Om te bekijken of dat bij uw pc ook het geval is, navigeert u naar:

 1. Configuratiescherm.
 2. Systeem en beveiliging.
 3. Vervolgens klikt u in Systeem en beveiliging op de categorie Energiebeheer.
 4. Binnen deze categorie kunt u kiezen voor verschillende energiebeheerschema's.

Om uw pc maximaal te laten presteren kiest u in dit venster uiteraard voor de optie Hoge prestaties.3) Visuele franje houdt de grafische kaart onnodig bezig

Vanaf Windows Vista zit Windows vol met grafische franje die het kijken naar het beeldscherm zonder meer veraangenamen. Maar zeker wanneer uw pc niet beschikt over een bijzonder snelle grafische kaart, gaat deze mooie visuele franje wel ten koste van de prestaties van uw pc.

Iets wat overigens doorgaans nog sterker opgaat voor een laptop.

Het uitschakelen van de visuele franje in Windows, zou dan ook wel eens voor een behoorlijke prestatiewinst kunnen zorgen.

Grafische effecten en andere visuele franje schakelt u in Windows als volgt uit:

 1. Navigeer naar Configuratiescherm, Systeem en beveiliging.
 2. Klik op de categorie Systeem.
 3. Binnen de categorie Systeem, klikt u vervolgens in de rechterkolom op de optie Geavanceerde systeeminstellingen.
 4. Dit opent binnen het venster Systeemeigenschappen, het tabblad Geavanceerd.
 5. Op dit tabblad vindt u bovenin het blok Prestaties. Door in het blok Prestaties op de knop Instellingen te klikken, opent u het venster Instellingen voor prestaties.Door in dit venster simpelweg te kiezen voor de optie Beste prestaties, zullen de meeste grafische effecten worden uitgeschakeld, waardoor uw computer merkbaar sneller zal worden.

Wat u tevens kunt doen om de grafische prestaties van uw pc te laten toenemen, met name wanneer uw pc niet zo'n snelle grafische kaart heeft, is: het thema Windows Basic instellen op uw computer.

Hiervoor navigeert u naar: Configuratiescherm, Vormgeving en persoonlijke instellingen, Persoonlijke instellingen.

4) Weet u wat er allemaal actief is op uw computer?

Zelfs wanneer u niets doet en u geen enkel programma in gebruik heeft op uw computer, dan nog is er van alles actief dat gebruik maakt van de processor en het geheugen van de computer.

Wat er precies allemaal actief is op uw computer, dat kunt u zien via het systeemgereedschap MsConfig.

Dit systeemgereedschap benadert u het snelst door menu Start te openen en in het zoekvak in menu Start in te typen: msconfig.

Windows zal vervolgens in menu start de resultaten weergeven van deze zoekopdracht. In de categorie programma's zult u het programma msconfig.exe vermeldt zien staan.

Klikken op deze vermelding opent het venster Systeemconfiguratie. Via het tabblad Services kunt u vervolgens bekijken wat er allemaal actief is op uw computer.In dit venster vindt u tevens de mogelijkheid om alle services die Windows nodig heeft te verbergen. Dit doet u door in het selectievakje die voor deze vermelding staat te klikken.

Vervolgens houdt u een lijst met services over die u eventueel uit zou kunnen schakelen. Daar deze overbodig kunnen zijn voor de dingen die u met uw computer doet. Welke services u uit kunt schakelen, dat moet u zelf uitzoeken voor uw computer.

Een vergissing daarbij maken en een verkeerde service uitschakelen hoeft geen desastreuze gevolgen te hebben, mits u de Windows services verborgen hebt en dus niet deze per ongeluk uitschakelt. En er daarnaast uiteraard voor zorgt dat u de services van uw virusscanner niet uitschakelt.

5) Een onderhoudsbeurt voor Windows

Alles wat u gebruikt heeft op zijn tijd onderhoud nodig. Uw computer en Windows vormen daar geen uitzondering op. Bovendien zal het geregeld plegen van onderhoud uw computer sneller maken. Iets dat al voldoende reden zou moeten zijn om onderhoud te plegen.

Onderhoud plegen aan Windows kunt u eenvoudig doen met behulp van het Windows gereedschap: Systeemonderhoud.

Om gebruik te kunnen maken van dit gereedschap navigeert u via Configuratiescherm, Systeem en beveiliging naar de optie Veelvoorkomende computerproblemen oplossen. In het venster Problemen met de computer oplossen, klikt u vervolgens op de optie Onderhoudstaken uitvoeren.Door vervolgens in het venster Systeemonderhoud op de knop Volgende te klikken, start u het onderhoud van Windows. Na enige ogenblikken zal Windows u tonen wat er aan onderhoud gepleegd moeten worden en hoe u dit aanpakt.

Het nauwkeurig uitvoeren van het door Windows voorgestelde onderhoud, zal er zonder meer voor zorgen dat uw computer sneller zal zijn dan voorheen.

Met behulp van de 5 manieren in dit artikel, zal uw computer al een stuk sneller te maken zijn. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren waarmee u uw computer sneller kunt maken. Echter, vaak is daar wat meer computerkennis voor vereist.

Kennis die u eenvoudig hiermee kunt opdoen, en die speciaal geschreven is voor mensen die nu nog over niet zoveel computerkennis beschikken.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor