Wat is een router, wat is de functie en wanneer is een router nodig?

Wat is een router? En wat is de werkelijke functie van dat apparaat? Interessante vragen, want een router wordt nogal eens gebruikt wanneer dat juist niet zou moeten. Omdat het dingen veelal nodeloos ingewikkeld maakt.

En elektronica –en computerwinkels helpen er helaas vaak niet echt aan mee om daar wat aan te veranderen. Met als gevolg dat menig computergebruiker onterecht denkt een router nodig te hebben.

Wat is een router en wat is de functie ervan?

Laten we eerst eens kijken wat een router is en waar dit apparaat nu eigenlijk echt voor bedoeld is.

Een router is een apparaat dat gebruikt wordt in een computernetwerk. De functie van een router is: netwerken scheiden en dataverkeer tussen computers binnen en buiten het eigen netwerk in goede banen te leiden.

In uw thuisnetwerk scheidt de router uw computer(s) en andere apparaten die verbinding kunnen maken met uw thuisnetwerk van het wereldwijde netwerk dat we internet noemen.

Een voorbeeld: u kopieert een aantal bestanden van de ene computer naar de andere computer in uw thuisnetwerk. Deze bestanden worden vanaf de computer waarop u de kopieeropdracht geeft uw thuisnetwerk opgestuurd. De router zal de over het netwerk verzonden bestanden opvangen, bekijken voor welke computer ze bestemd zijn, ontdekken dat het een computer betreft in uw thuisnetwerk en de bestanden vervolgens verzenden naar die computer.

Een tweede voorbeeld: u verstuurt een e-mail naar een vriend aan de andere kant van het land. Zodra u op de knop Verzenden klikt in uw e-mailprogramma, wordt de mail naar de router verzonden. De router ontdekt dat deze mail bestemd is voor een computer buiten uw netwerk, stuurt de mail vervolgens het internet op en even later arriveert de mail bij uw vriend op de computer.

Deze bewerkingen gaan ook in uw thuisnetwerk allemaal vanzelf. Zodat u er nooit bij stil heeft hoeven staan hoe het allemaal werkt.

Daarmee kan het zomaar zo zijn dat ook u al jarenlang een router gebruikt en in uw bezit hebt zonder dat u er erg in hebt gehad.

Dat komt mede omdat het apparaat dat u van uw internetaanbieder krijgt zodra u een internetaansluiting neemt lange tijd onterecht modem werd genoemd. En tegenwoordig wordt het apparaat Connectbox, Experia Box of iets anders genoemd. Wat tevens op geen enkele manier naar een router verwijst.

Maar het apparaat dat u in huis hebt en dat de verbinding met internet voor u verzorgt is toch echt een router. Een router waarmee u zowel bedraad via een UTP-kabel als draadloos via wifi verbinding kunt maken met internet en met alle apparaten die verbonden zijn met uw thuisnetwerk.

Is een router kopen altijd overbodig?

Kortom, zowel de Connectbox van Ziggo alsook de Experia Box van KPN zijn volwaardige routers die u in de meeste gevallen niet hoeft te vervangen door iets anders.

Bij de Experia Box bijvoorbeeld, kunnen 32 apparaten tegelijk gebruik maken van wifi. Dus ook dat zal niet snel een reden zijn om deze router te vervangen door iets anders.

Hierdoor blijven de volgende redenen over om de Connectbox of de Experia Box te vervangen door een andere router:

  • Als u een fanatieke online gamer bent of iets anders doet waarbij u alle snelheid uit u internetverbinding wilt halen die eruit te halen valt.
  • Als u instellingen wilt kunnen maken in een router die de Connectbox en de Experia Box niet ondersteunt.
  • Als u bepaalde functies nodig hebt waarover de standaard router van uw internetaanbieder niet beschikt.
  • Als u ondersteuning van een bepaald protocol nodig hebt dat de router van uw internetaanbieder niet ondersteunt.

Waar menigeen echter onterecht een router voor aanschaft is om het bereik van wifi in huis te vergroten. Maar daar is de aanschaf van een router nou net niet voor nodig.

Om het bereik van wifi in huis te vergroten hebt u namelijk in plaats van een router een acces point nodig.

Heel fijn voor u als consument is dat fabrikanten van routers inmiddels weten dat routers vaak om deze reden onterecht worden aangeschaft. Veel routers zijn dan ook in te stellen als acces point.

Het is absoluut raadzaam om dit te doen. Want een router gebruiken in uw netwerk en daarmee feitelijk twee routers achter elkaar plaatsen is veelal vragen om onverklaarbare problemen, een haperende internetverbinding en vreemde storingen in uw thuisnetwerk.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor