Wat is een router en hoe sluit u een router aan in uw thuisnetwerk?

Wat is een router? Wanneer heb ik een router nodig? En hoe sluit ik een router goed aan? Goede vragen. Want een verkeerd aangesloten router kan onbedoeld voor meer problemen zorgen dan dat ermee opgelost worden.

Dit komt omdat nogal eens onterecht gedacht wordt een router nodig te hebben voor een thuisnetwerk. Bijvoorbeeld om de wifi ontvangst in huis te verbeteren.

Maar wist u dat een meestal allang over een router beschikt in huis?

Wat is een router en wat is de functie ervan?

Laten we eerst eens kijken wat een router is en waar dit apparaat nu eigenlijk echt voor bedoeld is.

Een router is een apparaat dat gebruikt wordt in een computernetwerk. De functie van een router is: netwerken scheiden en dataverkeer tussen computers binnen en buiten het eigen netwerk in goede banen leiden.

In uw thuisnetwerk scheidt de router uw computer(s), en andere apparaten die verbinding kunnen maken met uw thuisnetwerk, van het wereldwijde netwerk dat we internet noemen.

Een voorbeeld : u kopieert een aantal bestanden van de ene computer naar de andere computer in uw thuisnetwerk. Deze bestanden worden vanaf de computer waarop u de kopieeropdracht geeft uw thuisnetwerk opgestuurd. De router zal de over het netwerk verzonden bestanden opvangen, bekijken voor welke computer ze bestemd zijn, ontdekken dat het een computer betreft in uw thuisnetwerk en de bestanden vervolgens verzenden naar die computer.

Nog een voorbeeld : u verstuurt een e-mail naar een vriend aan de andere kant van het land. Zodra u op de knop Verzenden klikt in uw e-mailprogramma, wordt de mail naar de router verzonden. De router ontdekt dat deze mail bestemd is voor een computer buiten uw thuisnetwerk, stuurt de mail vervolgens het internet op en even later arriveert de mail bij uw vriend op de computer.

De router fungeert als het ware als een soort van doorgeefluik van data die u vanaf uw pc verzendt en die u op uw pc ontvangt.

Maar daarnaast fungeert een router tevens als beveiliger van uw thuisnetwerk. De router zal namelijk nooit data van buiten uw thuisnetwerk die zich meldt bij de router, bijvoorbeeld data die van internet afkomstig is, zomaar toelaten op uw thuisnetwerk. Data afkomstig van buiten uw eigen netwerk wordt alleen maar toegelaten wanneer een pc in uw thuisnetwerk specifiek om die data heeft gevraagd.

Hiermee wordt onder andere voorkomen dat een wildvreemd iemand zich stiekem toegang kan verschaffen tot een pc die met uw thuisnetwerk verbonden is, of zomaar iets op uw pc kan installeren.

Wat is een modem?

Menig internetaanbieder noemt het apparaat dat u bij het afsluiten van een internetabonnement krijgt een modem. Bij KPN heet dit apparaat Experia Box of KPN Box. Bij Ziggo heet dit apparaat Connectbox of wifi-modem.

De soorten kabels die standaard naar bijna ieder huis in Nederland lopen zijn:

  • De ouderwetse koperen telefoonlijn waar de vaste telefoon in ons huis gebruik van maakt en die een internetverbinding via ADSL mogelijk maakt.
  • De coaxkabel waarmee bijvoorbeeld Ziggo ons voorziet van kabeltelevisie -en radio, maar ook van internet.

Daarnaast krijgen huishoudens steeds vaker de beschikking over glasvezel, waarmee nog veel sneller internet mogelijk wordt.

Het probleem is alleen dat geen van deze kabels die standaard naar ons huis lopen iets kan met de data die onze computer wil verzenden.

Daarom hebben we een modem nodig. Modem is een samentrekking van de woorden modulator en demodulator. Een modem zet een digitaal signaal, dat de computer begrijpt, om naar analoog signaal dat over een koperen telefoonlijn, kabel of glasvezel getransporteerd kan worden. Vanzelfsprekend kan een modem tevens een analoog signaal dat het ontvangt omzetten naar een digitaal signaal.

Een modem kan echter maar één computer bedienen. Waardoor het met alleen een modem niet mogelijk is om een internetverbinding te delen met meerdere apparaten. Bovendien zet een modem alles wat het ontvangt om naar digitaal signaal zonder te controleren of de computer die op het modem zit aangesloten wel om dit digitale signaal, ofwel de data, gevraagd heeft.

Dit betekent in theorie dat wanneer u alleen een modem zou gebruiken voor uw internetverbinding:

  • Uw computer voor elke computer op het internet zichtbaar is.
  • Elke computer via internet verbinding zou kunnen leggen met uw computer.
  • Toegang zou hebben tot uw computer.

Dat zou een niet erg veilige manier van internetten zijn en zou uw computer vatbaar maken voor alle soorten van ellende die op het internet rondzwerft.

Dat is dan ook de reden waarom het niet slim zou zijn van uw internetaanbieder om u alleen een modem te geven om een verbinding met internet te maken.

Het apparaat dat u van internetaanbieders zoals KPN en Ziggo krijgt wanneer u een internetabonnement neemt is dan ook niet alleen maar een modem, maar tevens een router.

Wat is een switch?

We willen als consument onze pc echter niet alleen verbinden met internet en afdoende beveiligen tegen de gevaren vanaf het internet. We willen tevens deze internetverbinding kunnen delen met alle laptops, smartphones of tablets en zelfs TV’s die zich in huis bevinden.

Dat kan draadloos via wifi. Maar de meest stabiele, snelste en betrouwbaarste verbinding is nog steeds een netwerkkabel. Desktop pc’s en meestal ook laptops kunnen via een netwerkkabel verbonden worden.

Apparaten zoals de Connect box van Ziggo en de Experia box of KPN box van KPN voorzien tevens in de mogelijkheid om meerdere laptops en desktop pc’s via een netwerkkabel op het apparaat aan te sluiten.

We zouden dan ook mogen stellen dat de apparaten die onze internetaanbieders leveren tevens voorzien zijn van een switch.

Een switch is een netwerkapparaat dat andere netwerkapparaten, bijvoorbeeld een pc’s laptops, met elkaar verbindt via een op de switch aangesloten netwerkkabel. Hierdoor kunnen alle op de switch aangesloten apparaten met elkaar communiceren en vormen daarmee samen een netwerk.

Daarmee is het apparaat dat u van uw internetaanbieder krijgt een dermate veelzijdig apparaat dat u in theorie voor een thuisnetwerk. niet meer nodig heeft dan alleen dat apparaat.

Hoe sluit u een router aan?

In theorie, want de praktijk is vaak weerbarstiger. En dan veelal met name waar het de draadloze verbinding met internet en met het thuisnetwerk betreft.

In een poging om draadloze verbinding met internet in huis te verbeteren wordt vaak de toevlucht gezocht tot routers die onder andere door grote elektronicagiganten zoals Mediamarkt en Coolblue worden aangeboden.

Routers die daar worden aangeboden zijn bedoeld voor gebruik thuis en fungeren meestal prima voor dat doel. Mits u een dergelijke router op de juiste manier aansluit op de modem-router van uw internetaanbieder en configureert. Het op de juiste manier aansluiten en configureren van een router gaat grofweg als volgt:

  1. Controleer in het apparaat dat u van uw internetprovider hebt gekregen of DHCP in het apparaat aan staat. DHCP zorgt ervoor dat ieder apparaat dat onderdeel is van het netwerk automatisch een IP-adres toegewezen krijgt.
  2. Controleer in uw nieuwe router of DHCP uit staat.
  3. Sluit de nieuwe router aan op het apparaat dat u van uw internetaanbieder hebt gekregen met een netwerkkabel. Steek hiertoe de stekker aan de ene kant van de netwerkkabel in een willekeurig LAN-poort op het apparaat van uw internetaanbieder en de stekker aan de andere kant van de netwerkkabel in LAN-poort 1 van de router.

Door op deze manier een nieuwe router aan te sluiten op een router die zich reeds in uw netwerk bevindt voorkomt u dat uw thuisnetwerk per ongeluk wordt opgedeeld in twee aparte netwerken.

Wanneer u echter een router koopt met de bedoeling om deze op een plek in huis te plaatsen om de draadloze verbinding te verbeteren, dan zijn er makkelijkere manieren voorhanden om de nieuwe router te configureren.

Moderne routers die bedoeld zijn voor gebruik in thuisnetwerken kunnen namelijk vaak twee verschillende rollen vervullen. Namelijk de rol van:

  • Router
  • Access Point

In de handleiding die bij de router hoort staat veelal stap voor stap precies uitgelegd hoe van een router een access point maakt.

Door een router als access point in te stellen bereikt u namelijk precies wat u voor ogen had. Namelijk, het bereik van uw draadloze verbinding met internet vergroten.

Met weten wat een router precies is en dat het apparaat dat u van uw internetaanbieder krijgt reeds een router bevat en zoveel meer is dan alleen een modem voorkomt u een hoop problemen en de aankoop van allerlei netwerkapparatuur die u eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor