Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Waardoor wifi soms ineens niet goed meer werkt

Iedereen heeft het thuis: wifi. Maar soms werkt wifi ineens niet meer. Om onverklaarbare reden, zo lijkt het. Want de internetverbinding via wifi heeft namelijk altijd probleemloos gewerkt. Totdat u die nieuwe smartphone, die nieuwe tablet-pc, die nieuwe laptop of die nieuwe Wi-Fi printer ging gebruiken.

Bevindt u zich in een vergelijkbare situatie? Dan volgt hier een mogelijke oplossing waar bijna niemand aan denkt.

Wat u over uw draadloos netwerk thuis moet weten

Wanneer u draadloos aan het internetten bent met uw smartphone, tablet-pc of laptop, of draadloos iets print, dan doet u dat via het draadloos netwerk waarover u in huis beschikt.

Wist u niet dat u een draadloos netwerk in huis hebt?

Zo vreemd is dat niet. Want of u nu Ziggo, KPN of UPC als internetprovider hebt, het maakt niet uit. Bijna niemand vertelt u namelijk dat u thuis beschikt over zowel een bedraad netwerk als ook over een draadloos netwerk. Zelfs wanneer u, om te internetten, alleen maar het apparaat gebruikt dat u van uw internetprovider hebt gekregen toen u klant werd.

Wat u in alle gevallen in huis hebt is: een apparaat waarin een internet modem en een router zijn ondergebracht. Waarbij tevens de mogelijkheid is ingebouwd om draadloos via wifi verbinding te maken met het apparaat.

Dat u uw computer en laptop ook via een 'ouderwetse' netwerkkabel met dit apparaat kunt verbinden, zult u in de meeste handleidingen bij dergelijke apparaten tevens nauwelijks kunnen lezen. Maar het kan wel.

En wist u dat u de snelste, veiligste en meest betrouwbare verbinding met uw internet modem en router nog steeds maakt met zo'n 'ouderwetse' netwerkkabel?

En dat u voor CAT 5-e netwerkkabel vaak nog geen eens 1 Euro per meter betaalt bij de plaatselijke bouwmarkt?

Maar goed wifi, ofwel Wi-Fi zoals de originele benaming van uw draadloze netwerk luidt, is de populairste manier om computers, en andere apparaten zoals smartphones, tablets en printers, met elkaar en met internet te verbinden. Vandaar dan ook dat de meeste aandacht doorgaans uitgaat naar deze draadloze verbinding met internet.

Apparaten die door middel van Wi-Fi met elkaar en met internet verbonden worden, communiceren met elkaar via de zogenaamde 802.11 standaard van de IEEE (Institute for Electrical and Electronic Engineers).

Elk apparaat dat aan die standaard voldoet, kan communiceren met een ander apparaat dat aan diezelfde standaard voldoet.

Waar het soms misgaat met Wi-Fi

Recente apparaten werken veelal via de 802.11n standaard. Oudere apparaten doorgaans nog met de 802.11g standaard. Of misschien zelfs nog wel met 802.11b.

Op zich hoeft het helemaal geen probleem te zijn, wanneer uw apparaten nog via verouderde Wi-Fi standaarden communiceren. Want veel modem / routers ondersteunen alle Wi-Fi standaarden zonder problemen.

Totdat u nieuwe apparaten die via 802.11n communiceren, samen gaat gebruiken met apparaten die nog gebruik maken van de oudere standaarden. Dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat u met uw nieuwe apparaten zonder problemen draadloos kunt internetten, terwijl u met uw oude apparaten geen draadloze verbinding meer kunt krijgen. Tenzij u uw internet modem / router opnieuw opstart.

In dat geval staat uw modem / router hoogstwaarschijnlijk ingesteld op mixed modus. Een modus waarbij het apparaat automatisch switcht tussen de verschillende Wi-Fi standaarden, wanneer apparaten daarom vragen.

En precies dat kan ervoor zorgen dat de draadloze verbinding met uw oudere apparaten wegvalt, zodra u met uw nieuwe apparaat dat de 802.11n standaard ondersteunt verbinding maakt.

Gelukkig is dit probleem relatief simpel op te lossen door:

  • Via de webbrowser op uw computer in te loggen op uw modem. In de handleiding bij uw modem / router vindt u precies hoe u dat moet doen. De juiste handleiding voor uw modem / router vindt u doorgaans in het onderdeel Support op de website van uw internetprovider, of op de website van de fabrikant van het modem. Maar ook de helpdesk van uw internetprovider zou u precies moeten kunnen vertellen hoe inloggen op uw modem precies in zijn werk gaat.
  • Zodra u ingelogd bent op uw modem, klikt u op het onderdeel WLAN ( Wireless Local Area Network )
  • Bij de optie Settings in het onderdeel WLAN zal vervolgens weergegeven staan via welke Wireless mode, de modem /router communiceert met uw computer en andere apparaten.
  • Stel hier de standaard in die door al uw apparaten ondersteund wordt, bijvoorbeeld: 802.11g.
  • Sla de nieuwe instelling op via de knop Apply, log vervolgens uit en test of al uw computers en alle andere apparaten nu wel allemaal draadloos verbinding hebben met internet.

Zorg er overigens, voordat u inlogt op uw modem / router, altijd wel eerst voor dat u de computer waarmee u dat gaat doen, eerst via een netwerkkabel met uw modem / router verbindt.

De reden waarom wifi soms ineens niet goed meer werkt kan een ogenschijnlijk onverklaarbare reden hebben. Zeker wanneer u altijd zonder problemen van uw draadloos netwerk en draadloze internetverbinding gebruik hebt kunnen maken.

Wat in een dergelijk geval altijd helpt om het probleem op te lossen is: nagaan wat er vlak voordat het probleem zich openbaarde is veranderd. Zoals bijvoorbeeld: het in gebruik nemen van een nieuw apparaat. Dat goed nagaan brengt de oorzaak van een probleem, vaak snel aan het licht.

Gerelateerde artikelen