Waar een router nu eigenlijk voor bedoeld is

Wat is een router en wat doet dat ding nu eigenlijk? Vaak wordt een router te pas en te onpas gebruikt door veel computergebruikers. Vaak zonder dat ze er zelf erg in hebben en vaak ook nog eens op advies van verkopend personeel in een winkel.

Voor iemand die een computer gebruikt waarvoor hij of zij het ding gekocht heeft, en dat zijn tegenwoordig de meeste mensen, wordt het allemaal al snel veel te technisch. En probeer maar eens iets waar je weinig kaas van gegeten hebt uit te leggen aan iemand anders. Een perfecte voedingsbodem voor miscommunicatie, ergernis en thuiskomen met de verkeerde spullen. In dit geval een router.

Wanneer een router nodig is

Laten we eerst eens kijken wat een router doet en waar dit apparaat nu eigenlijk voor bedoeld is. Een router is een apparaat dat gebruikt wordt in een computernetwerk. De functie van het apparaat is netwerken te scheiden en dataverkeer tussen computers binnen en buiten het eigen netwerk in goede banen te leiden.

In een thuissituatie, zoals dat bij de meeste computergebruikers het geval zal zijn, scheidt de router uw computer of de computers in uw thuisnetwerk van het wereldwijde netwerk dat we internet noemen en zorgt tevens voor de verbinding met internet.

Een voorbeeld: U kopieert een aantal bestanden van de ene computer naar de andere computer in uw thuisnetwerk. Deze bestanden worden vanaf de computer waarop u de kopieeropdracht geeft over uw thuisnetwerk verzonden naar de computer waarvoor de bestanden bestemd zijn. De router zal de over het netwerk verzonden bestanden opvangen, bekijken voor welke computer ze bestemd zijn, ontdekken dat het een computer betreft in uw thuisnetwerk en de bestanden vervolgens verzenden naar die computer.

Een tweede voorbeeld: U verstuurt een e-mail naar een vriend aan de andere kant van het land. Zodra u op Verzenden klikt in uw e-mailprogramma, wordt de mail naar de router verzonden. De router ontdekt dat deze mail bestemd is voor een computer buiten uw netwerk, stuurt de mail vervolgens het internet op en even later arriveert de mail bij uw vriend op de computer.

Deze bewerkingen gaan allemaal in zo'n razend tempo dat u er waarschijnlijk nooit bij stil zult staan hoe het allemaal werkt. En eigenlijk is het voor u als computergebruiker allemaal niet zo heel interessant. Behalve wanneer u een router voor de verkeerde doeleinden inzet.

Vaak wordt een router aangeschaft om draadloos verbinding met internet te kunnen maken terwijl daar vaak helemaal geen router voor nodig is. Integendeel, vaak worden hierdoor twee routers op elkaar aangesloten en computers van elkaar gescheiden die helemaal niet gescheiden moeten worden.

Door de bank genomen kunt u ervan uitgaan dat wanneer u een internetaansluiting heeft via ADSL, u geen router nodig heeft om draadloos verbinding te kunnen maken met het internet. Een ADSL-modem is namelijk een gecombineerd apparaat waarin routerfunctionaliteiten aanwezig zijn die voor een doorsnee computergebruiker meer dan voldoende zijn.

Wanneer uw ADSL-modem niet voorzien is van de mogelijkheid om draadloos verbinding te maken met internet, is het voldoende een accesspoint aan te schaffen om een draadloze verbinding met internet mogelijk te maken.

Iets anders ligt het bij een internetverbinding die verloopt via uw kabelmaatschappij. Kabelmaatschappijen leveren vaak een modem zonder extra functionaliteiten zoals een ingebouwde router. Op deze modem kunt u dan ook maar één computer aansluiten.

Om in deze situatie draadloos verbinding te maken met het internet is het juist wel verstandig om een router te kopen met draadloze functionaliteiten. Want niet alleen zorgt de router in dit geval voor een draadloze verbinding met het internet, maar tevens beschermt de router u tegen gevaren vanaf het internet.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren