Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Problemen met draadloos internet verhelpen

Problemen zijn soms onvermijdelijk als u draadloos internet gebruikt. Wanneer internet draadloos te bereiken is vanaf uw computer of laptop, dan komt deze verbinding tot stand via radiosignalen. En omdat volgens de Nederlandse wet de radiosignalen die uw draadloze router uitzendt niet erg sterk mogen zijn, kan dit gegeven wel eens de bron worden van problemen met draadloos internet.

Problemen met een de internetverbinding kan talloze oorzaken hebben. In dit artikel beperken we ons dan ook tot problemen met draadloos internet. Ook dan zijn er nog voldoende oorzaken aan te wijzen die het draadloos verbinden met internet onmogelijk maken. We gaan er dan ook vanuit dat draadloos internet op u computer gewerkt heeft, maar het nu om een duistere reden laat afweten.

Bewaar uw geduld bij een draadloos internet probleem.

Wanneer u een probleem heeft met draadloos internet, probeer dan als eerste uw geduld te bewaren. Denk rustig na waar de problemen vandaan zouden kunnen komen. Een klein voorbeeld: Toevallig had u net even het stopcontact nodig waar normaal gesproken de stekker van uw draadloze router in zit. Vervolgens vergeet u dat u het stopcontact ergens anders voor heeft gebruikt en een probleem met uw draadloos internet is geboren.

Zo simpel zal een probleem niet altijd zijn. Maar toch worden de meest voor de hand liggende oorzaken geregeld over het hoofd gezien.

Een probleem oplossen met uw draadloze internetverbinding begint altijd met het uitschakelen van alle onderdelen van uw draadloze internetverbinding. Vervolgens schakelt u alle apparaten die u van draadloos internet voorzien weer aan, te beginnen bij uw modem/router en als laatste uw computer.

Bekijk altijd of de modem/router volledig is opgestart voordat u het volgende apparaat aanschakelt. Een modem/router heeft altijd even de tijd nodig om op te starten. De verbinding met uw internet provider moet onder andere gemaakt worden. Pas als de modem/router volledig is opgestart, is deze in staat andere apparaten te ontdekken die zijn aangesloten. Vaak verdwijnen problemen als sneeuw voor de zon doormiddel van opnieuw opstarten.

De meest voorkomende draadloos internet problemen.

Het meest voorkomende probleem met draadloos internet is wel het verlies van signaal. Meestal geeft uw computer dan aan dat deze geen of maar een beperkte verbinding met het netwerk en/of internet kan maken. Snel achterhalen of het radiosignaal de oorzaak van de problemen is, kan door uw computer middels een netwerkkabel aan te sluiten op de draadloze router. Wanneer u na het aansluiten met een kabel wel normaal verbinding heeft, is de oorzaak van het probleem bekend. U heeft een probleem met het signaal.

Een storing in het signaal kan diverse oorzaken hebben. Meest voorkomend zijn apparaten of objecten die het radiosignaal verstoren. Een draadloze telefoon of een magnetron kan al zorgen voor een ernstige verstoring van het radiosignaal. Ook een stapel boeken of kranten kan het signaal al ernstig verzwakken. Plaats het draadloos internet apparaat ook niet te dicht bij muren, ook deze kunnen het signaal ernstig verzwakken. Kortom, rondom de draadloze modem/router moet vrije ruimte aanwezig zijn.

Radiosignalen van uw draadloze internetverbinding kunnen ook ernstig verstoord worden wanneer uw buurman besloten heeft ook gebruik te gaan maken van draadloos internet. Problemen met de draadloze internetverbinding van de buren komen alleen voor, wanneer de draadloos internet apparatuur van uw buurman op hetzelfde kanaal uitzendt als uw apparatuur. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen door het kanaal waarop uw draadloze modem/router uitzendt te veranderen.

Uiteraard kan ook het apparaat zelf de geest hebben gegeven. Dit is doorgaans het geval, wanneer de computer aangeeft dat het draadloos radiosignaal voldoende is, maar er desondanks draadloos geen internetverbinding tot stand komt. Meestal kunt u aan de lampjes die branden en de kleur van de lampjes op uw draadloze router wel achterhalen waar het probleem zich mogelijk zou kunnen bevinden.

Gerelateerde artikelen