Zelf netwerkkabel maken voor uw netwerk

Netwerkkabel maken voor het netwerk thuis, om de in huis aanwezige computers met elkaar te verbinden, raakt steeds verder in de vergetelheid.

De belangrijkste oorzaak hiervan is de populariteit van het draadloos netwerk. Veel computergebruikers denken dat het zelf netwerkkabel maken een lastig klusje is. Wanneer u beetje geduld en tijd heeft valt het reuze mee.

Netwerkkabel gebruiken om uw computers aan te sluiten in een netwerk blijft de meest betrouwbare methode. Hoewel u uzelf een hoop tijd kunt besparen met het aanleggen van een netwerk door te kiezen voor een draadloos netwerk, blijft de beveiliging en de betrouwbaarheid van de verbinding altijd een punt van aandacht bij een draadloos netwerk.

Benodigdheden voor het maken van netwerkkabel

Is het altijd nodig netwerkkabel zelf te maken? Nee, veel bouwmarkten en computerwinkels verkopen tegenwoordig netwerkkabel in diverse lengtes variërend van 1 -tot 10 meter. Een nadeel kan echter zijn dat de kabel veel te lang is. Tevens kan het netjes wegleggen van de kabel een probleem vormen omdat de kabel al voorzien is van de benodigde RJ 45 stekkers. In veel gevallen is het dan ook beter losse netwerkkabel te kopen samen met losse RJ 45 stekkers en de kabel voor het netwerk zelf te maken.

Cat 5, Cat 5e, UTP kabel
De kabel benodigd voor een netwerk heet officieel UTP kabel. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, hetgeen betekent dat de kabel niet beschermd is tegen straling die sommige elektronische apparaten kunnen veroorzaken en dat de acht in de kabel aanwezige draden per twee in elkaar gevochten zijn. Het in elkaar vlechten van de draden voorkomt elektromagnetische interferentie ook wel overspraak genoemd. Cat geeft aan welke transmissiesnelheid maximaal mogelijk is. Voor netwerken thuis voldoen Cat 5 en Cat 5e prima.

RJ45 Connector
Om de netwerkkabel aan te sluiten op de computer gebruikt u een RJ45 connector. De RJ45 connector is een gestandaardiseerde connector voor gebruik in ethernet netwerken. De connector is voorzien van 8 aansluitpennen die de draden van de netwerkkabel verbinden met netwerkaansluiting in de computer en andere netwerkapparatuur.

RJ45 Krimptang
Om een RJ45 connector netjes te verbinden met de UTP kabel dient u een stukje gereedschap aan te schaffen dat een RJ45 krimptang wordt genoemd. De RJ45 krimptang zorgt ervoor dat de aansluitpennen van de RJ45 connector netjes door de isolatie van de 8 draden van de netwerkkabel worden gedrukt en daarmee zorgt voor een betrouwbare verbinding tussen de draden van de UTP netwerkkabel en de RJ45 connector.

Netwerkkabel maken

Nu u de benodigde onderdelen heeft om netwerkkabel te maken, wordt het tijd eens te kijken hoe aansluiten van de RJ45 connector op de UTP kabel in zijn werk gaat. Allereerst dient een stukje van de buitenste isolatiemantel van de kabel te verwijderen zodat de 8 draden bloot komen te liggen. Let er echter goed op dat u de isolatie van alle 8 de draden in tact laat. Voor het verwijderen van een stukje van de buitenste isolatiemantel kunt u in vele gevallen de krimptang gebruiken, maar verwijderen gaat ook prima met een scherp hobbymes.

Zodra de 8 draden bloot liggen kunt u beginnen met alle draden uit elkaar te draaien op een manier dat de draden netjes parallel naast elkaar liggen in de volgende kleurvolgorde gezien van links naar rechts.

netwerkkabel maken
  1. wit/oranje
  2. Oranje
  3. Wit/groen
  4. Blauw
  5. Wit/blauw
  6. Groen
  7. Wit/bruin
  8. Bruin

Nadat de 8 draden uit elkaar gedraaid zijn en in de juiste kleur volgorde netjes recht en parallel naast elkaar, houdt u de draden goed in gareel met duim en wijsvinger. Vervolgens knipt u met de krimptang de 8 draden netjes op gelijke lengte. Zorg dat de draden van zo'n lengte zijn dat de buitenmantel van de netwerkkabel nog net in de RJ45 connector ligt.

Wanneer u echt een net afgewerkte kabel wilt maken, schuift u eerst een RJ45 UTP Pullover over de kabel. Deze RJ45 UTP Pullover schuift u over de connector zodra de connector en de kabel met elkaar verbonden zijn.

Zodra de draden op juiste lengte zijn, kan de RJ45 connector over de draden worden heen geschoven. Wanneer u dat voorzichtig en rustig doet, zullen de geleide railtjes in de connector ervoor zorgen dat de draden in de juiste positie in de RJ45 connector komen te liggen. Let er bij het over de draden heen schuiven van de connector op, dat het lipje dat voorkomt dat de connector uit de netwerkaansluiting glipt naar beneden gericht is.

Na een controle waarbij u erop let dat alle draden op de juiste positie in de connector liggen en de bovenkant van de connector raken, kunt u met de krimptang de aansluitpennen van de connector door de isolatie van de draden drukken en is één kant van uw netwerkkabel klaar.

Herhaal dezelfde procedure voor de andere kant van de kabel, schuif eventueel de RJ45 Pullovers over de connectors en uw netwerkkabel is af.

Op deze manier een netwerkkabel maken wordt het maken van een Straight Cable genoemd. Straight cable wordt gebruikt om netwerk apparatuur en computers aan te sluiten in een netwerk.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren