Zelf UTP-kabel maken en de voordelen ervan voor uw netwerk thuis

Inmiddels zijn we gewend aan draadloze verbindingen met internet en thuisnetwerk. Maar nog niet eens zo heel lang geleden verliepen deze verbindingen via een kabel, netwerkkabel of UTP-kabel genoemd.

Toen wifi echter zijn intrede deed voor thuisnetwerken en daarmee draadloos internet voor de consument beschikbaar kwam, was het veelal snel afgelopen met netwerkkabel leggen in huis.

Toch verdient het soms nog steeds de voorkeur om een UTP-kabel te maken en uw thuisnetwerk in ieder geval deels bedraad te maken.

8 redenen om netwerkkabel te gebruiken

Redenen om zelf UTP-kabel maken te overwegen zouden alvast kunnen zijn dat geen enkele verbinding sneller, betrouwbaarder, stabieler en veiliger is dan een verbinding via een UTP-kabel.

Maar bovendien:

 • Pc’s via een netwerkkabel met internet verbinden is goedkoop.
 • Om een pc of ander apparaat met het thuisnetwerk en met internet te verbinden hoeft u alleen maar de netwerkkabel in het apparaat te klikken.
 • Zelfs op 100 meter afstand van de modem/router die uw pc met internet verbindt, zal een verbinding via netwerkkabel nog net zo snel zijn als op een meter afstand.
 • De kwaliteit van een verbinding via een UTP-kabel wordt niet minder door obstakels die zich in ieder huis bevinden en die grote invloed kunnen hebben op de kwaliteit en snelheid van een draadloze verbinding.
 • De snelheid van de verbinding wordt niet beïnvloed door andere apparaten.
 • Het is onmogelijk om in te breken op een bedraad netwerk.

Bovendien kunt u UTP-kabel uitstekend inzetten om uw draadloze netwerk te verbeteren.

De manier waarop wifiapparatuur zijn signaal namelijk uitzendt gaat op een manier die te vergelijken is met het gooien van een steen in het water. Direct om de plek waar de steen het water raakt, zal het water het sterkst rimpelen, maar zal minder sterk rimpelen naarmate de afstand tot die plek groter wordt.

En zo zal ook het signaal dat wifiapparatuur uitzendt zwakker worden naarmate de afstand toeneemt. Bovendien zendt wifiapparatuur zijn signaal het sterkst horizontaal uit.

Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom signaalsterkte zo snel afneemt wanneer we een verdieping hoger of lager draadloos willen internetten dan waar onze wifiapparatuur opgesteld staat.

Zelf UTP-kabel maken en een kabel naar de verschillende verdiepingen in huis leggen, om vervolgens daarop een accesspoint aan te sluiten, zal dat probleem zonder meer oplossen. En garant staan voor een uitstekende draadloze netwerkverbinding in uw hele huis.

Wat het inzetten van UTP-kabel nog eenvoudiger maakt, is dat de modem/router die u bij uw internetabonnement gekregen hebt voorzien is van RJ45 aansluitingen waar u zo een netwerkkabel in kunt steken.

Uw boodschappenlijstje voor het maken van UTP-kabel

U hebt in dit artikel al verschillende namen voorbij horen komen voor de kabel waarmee we pc’s en andere apparaten in een netwerk met elkaar verbinden. De naam netwerkkabel wordt vaak gebruikt om dit soort kabel aan te duiden. Maar in vaktermen heet deze kabel UTP-kabel of Ethernetkabel.

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Hetgeen betekent dat de kabel niet beschermd is tegen straling die sommige elektronische apparaten kunnen veroorzaken. De acht in de kabel aanwezige draden zijn per twee in elkaar gevochten. Het in elkaar vlechten van de draden voorkomt elektromagnetische interferentie ofwel overspraak.

Is het eigenlijk altijd nodig netwerkkabel zelf te maken? Nee, bouwmarkten en computerwinkels en ook Bol.com verkopen netwerkkabel. Zelfs in diverse lengtes variërend van 1 -tot 10 meter.

Een nadeel van kant en klare UTP-kabel kan echter zijn dat de kabel veel te lang is. Tevens kan het netjes wegleggen van de kabel een probleem vormen omdat de kabel al voorzien is van de benodigde RJ45 stekkers. In veel gevallen is het dan ook beter losse netwerkkabel te kopen, samen met losse RJ45 stekkers, en UTP-kabel zelf te maken.

Cat5, Cat5e, Cat6 of Cat6a?

Als u UTP-kabel gaat uitzoeken voor uw netwerk dan zult u snel ontdekken dat u niet alleen moet bepalen welke lengte u nodig hebt, maar ook welke kabel. Want er is Cat5, Cat5e, Cat6 en Cat6a.

Wat betekent dat? En welke kabel is dan de beste keus voor mijn netwerk thuis?

Cat geeft aan welke transmissiesnelheid maximaal mogelijk is. De transmissiesnelheid is bij Cat 5 het laagst en bij Cat6a het hoogst. Waarbij Cat5 slechts goed is voor transmissiesnelheden tussen de 10 en 100 Megabits per seconde. Cat5e daarentegen is geschikt voor zogenaamd Gigabit Ethernet waarbij de maximale transmissiesnelheid oploopt tot 1000 megabits per seconde ofwel 1 gigabit per seconde.

Dat is een transmissiesnelheid die aanzienlijk hoger ligt dan de snelste internetverbinding die u als consument krijgen kunt. Cat5e UTP-kabel is dan ook goed genoeg voor het aanleggen van een netwerk thuis.

Cat6 en Cat6a kabel kunnen beschouwd worden als verbeterde versies van Cat5e kabel. Waarbij via Cat6a kabel transmissiesnelheden kunnen worden gehaald van 10 gigabit.

RJ45 Connector

Om de netwerkkabel aan te sluiten op de computer gebruikt u een RJ45 connector. De RJ45 connector is een gestandaardiseerde connector voor gebruik in Ethernet netwerken. De connector is voorzien van 8 aansluitpennen die de draden van de netwerkkabel verbinden met netwerkaansluiting in de computer en andere netwerkapparatuur.

RJ45 Pullover

Een connector die onbeschermd verbonden is met een UTP-kabel is kwetsbaar en ziet er bovendien onverzorgd uit. Een verbinding met een RJ45 connector beschermt u en maakt u netjes met behulp van een RJ45 Pullover.

RJ45 Krimptang

Een RJ45 connector goed en netjes verbinden met de UTP-kabel vraagt om een stukje gereedschap dat een RJ45 krimptang wordt genoemd. De RJ45 krimptang zorgt ervoor dat de aansluitpennen van de RJ45 connector netjes door de isolatie van de 8 draden van de netwerkkabel worden gedrukt. Dit zorgt voor een betrouwbare verbinding tussen de draden van de UTP-kabel en de RJ45 connector.

Hoe UTP-kabel maken precies gaat

Een UTP-kabel maken is een precies klusje waar best wat gepriegel met draadjes aan te pas komt.

Allereerst schuift u de RJ45 Pullover over de kabel. Vervolgens verwijdert u een stukje van de buitenste isolatiemantel van de kabel. Daarmee komt dat deel van de 8 draden bloot te liggen dat nodig is om de RJ45 connector op aan te sluiten. Let hierbij op dat u de isolatie van alle 8 de draden in tact laat. Voor het verwijderen van een stukje van de buitenste isolatiemantel kunt u vaak de krimptang gebruiken. Maar verwijderen gaat ook prima met een scherp hobbymes.

Zodra er een stukje van de 8 draden bloot ligt, kunt u beginnen met alle draden uit elkaar te draaien. En wel zo dat de draden netjes parallel naast elkaar liggen, van links naar rechts in de volgende kleurvolgorde:

 • Wit/oranje
 • Oranje
 • Wit/groen
 • Blauw
 • Wit/blauw
 • Groen
 • Wit/bruin
 • Bruin

Nadat de 8 draden uit elkaar gedraaid zijn en in de juiste kleurvolgorde netjes recht en parallel naast elkaar liggen, houdt u de draden goed in gareel met duim en wijsvinger. Vervolgens knipt u met de krimptang de 8 draden netjes op gelijke lengte. Zorg dat de draden van zo'n lengte zijn dat de buitenmantel van de netwerkkabel nog net in de RJ45 connector ligt.

Zodra de draden op juiste lengte zijn, kan de RJ45 connector over de draden worden heen geschoven. Wanneer u dat voorzichtig en rustig doet, zullen de geleiderailtjes in de connector ervoor zorgen dat de draden in de juiste positie in de RJ45 connector komen te liggen.

Let er bij het aanbrengen van de connector op dat het lipje dat voorkomt dat de connector uit de netwerkaansluiting glipt naar beneden gericht is.

Controleer na het aanbrengen van de RJ45 connector of alle draden op de juiste positie in de connector liggen en de bovenkant van de connector raken. Als dat in orde is, kunt u met de krimptang de aansluitpennen van de connector door de isolatie van de draden drukken en is één kant van uw netwerkkabel klaar.

Herhaal dezelfde procedure voor de andere kant van de kabel. Schuif vervolgens de RJ45 Pullovers over de RJ45 connectors en uw netwerkkabel is af.

Op deze manier een UTP-kabel maken wordt het maken van een Straight Cable genoemd. Straight cable wordt gebruikt om netwerk apparatuur en computers met elkaar te verbinden. En dat is precies wat we in gedachten hebben wanneer we pc’s en netwerkapparatuur aan willen sluiten in een thuisnetwerk.

Als u UTP-kabel maken zelf ter hand neemt, dan zult u merken dat het absoluut niet moeilijk is, maar dat wat geduld hebben zeker van pas zal komen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor