Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Netwerk installeren makkelijk zelf doen

In het artikel over draadloos internetten is een netwerk installeren om de internetverbinding te delen al vluchtig voorbij gekomen. Een netwerk installeren voor in huis hoeft niet moeilijk te zijn. Het is zoals wel vaker, een kwestie van een paar dingetjes even weten. Zonder die wetenswaardigheden wordt het een stuk lastiger.

De theorie van het netwerk installeren

Een netwerk installeren gaat makkelijker met een stukje theoretische kennis. Om te beginnen moet u een idee hebben wat een netwerk eigenlijk is. Een netwerk is niets anders dan een aantal computers die met elkaar kunnen communiceren, doormiddel van een kabelverbinding of draadloze verbinding. Om te kunnen communiceren zijn een aantal afspraken nodig. Zo hebben Nederlanders met elkaar afgesproken te communiceren in de Nederlandse taal.

Dergelijke afspraken zijn voor computers in een netwerk ook gemaakt en wordt een netwerkprotocol genoemd. Het netwerkprotocol dat voor Windows computers in een netwerk thuis wordt gebruikt is het protocol TCP/IP. Dit protocol maakt gebruik van IP-adressen om computers en andere netwerkapparaten te identificeren in het netwerk. Een computer krijgt een IP-adres toegewezen zodra deze op het netwerk wordt aangesloten.

Dit IP-adres kan handmatig toegewezen worden maar kan ook overgelaten worden aan een router. Daartoe is een router voorzien van een DHCP server. Een router kan pas een IP-adres toewijzen als deze aan staat en volledig is opgestart. Dit betekent dat u altijd eerst de router moet aan zetten voordat u de computers aanzet. Wanneer u deze volgorde niet aanhoudt is de DHCP server van de router niet in staat de computer van een IP-adres te voorzien.

Voor een netwerk installeren in huis hoeft u eigenlijk alleen maar op de hoogte te zijn van dit stukje theorie.

Benodigdheden om een netwerk te installeren

Om thuis een netwerk te installeren heeft u de volgende onderdelen nodig:

  • Netwerkkaart (eventueel draadloos)
  • Een router (eventueel draadloos)
  • Netwerkkabel

Netwerkkaart
Een netwerkkaart is bij nieuwere computers geďntegreerd op het moederbord. Ook computers die aangesloten zijn op het internet, zijn al voorzien van een netwerkkaart. Wanneer u een netwerkkaart aan de computer moet toevoegen, is een netwerkkaart met een realtek chip een aanrader. Deze netwerkkaart is goedkoop en wordt direct door Windows herkend zodra deze aan het systeem is toegevoegd.

Router
Als u niet beschikt over een breedband internetverbinding of internet heeft via de kabel, dan heeft u een router nodig. Wanneer u een breedband internetverbinding heeft doormiddel van ADSL heeft u het makkelijk, mits u beschikt over een ethernetmodem (Alcatel/Thomson Speedtouch 5xx). Dit modem is al voorzien van een eenvoudige router. Om het aantal verbindingen uit te kunnen breiden is de aanschaf van een switch voldoende. Voor het maken van een draadloze verbinding kunt u volstaan met een accespoint.

Netwerkkabel
Voor netwerkkabel kunt u zelfs bij de bouwmarkt terecht. U kunt kabel kopen met of zonder RJ-45 stekker. Wanneer u zelf RJ-45 stekkers wilt monteren heeft u daarvoor speciaal gereedschap in de vorm van een krimptang nodig. Pas op dat u niet per ongeluk ISDN kabel koopt. Voor een netwerk heeft u CAT 5 ethernetkabel of hoger nodig. Voor een netwerk heeft u straight cable nodig. Crossed cable wordt alleen gebruikt als u twee computers rechtstreeks met elkaar wilt verbinden.

Netwerkonderdelen aansluiten

Een netwerk installeren begint met het aansluiten van de netwerkonderdelen. Als voorbeeld installeren we een netwerk op basis van een breedband internetverbinding via ADSL. De verbinding met internet wordt gemaakt doormiddel van een Speedtouch 510 ethernetmodem. Een netwerk installeren wordt doorgaans overwogen om de internetverbinding te delen. Dat gaan we in dit voorbeeld doen.

Voordat de onderdelen van het netwerk worden aangesloten moet eerst alle apparatuur worden uitgezet. Nadat alle apparaten uit zijn wordt eerst de netwerkkabel losgekoppeld van het modem. In de vrij gekomen aansluiting wordt de netwerkkabel gestoken waarmee we de switch aan het modem verbinden. De stekker aan het andere uiteinde van de kabel steken we in de uplink-poort van de switch. De rest van de poorten op de switch gebruikt u om de computers op aan te sluiten.

Draadloos netwerk aansluiten
Wanneer u besloten heeft een draadloos netwerk te installeren, sluit u het accesspoint op dezelfde manier aan als een switch. Verstandig is vooraf eerst het accespoint doormiddel van een netwerkkabel te verbinden met een computer om het accesspoint te configureren. Het configureren van een accesspoint gaat doorgaans heel eenvoudig doormiddel van een door de fabrikant bijgeleverde CD-ROM. Lees vooraf goed de handleiding van het accesspoint.

Netwerk installeren afronden

Wanneer alle onderdelen van het netwerk zijn aangesloten en het accesspoint voor een draadloze internetverbinding is geconfigureerd kunnen alle netwerkonderdelen aangezet en opgestart worden. Bij het opstarten van de apparatuur begint u bij het aanzetten van de ethernetmodem. Wanneer deze volledig is opgestart zet u het accesspoint of switch aan, gevolgd door de aangesloten computers. Wanneer de computers zijn opgestart vormt dat de afronding van zelf een netwerk installeren.

Gerelateerde artikelen