Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Internetverbinding delen met meerdere computers

Uw internetverbinding delen met meerdere computers is helemaal zo ingewikkeld niet. U moet alleen even weten hoe het moet, zoals met zoveel dingen omtrent de computer. Om met meerdere computers gebruik te kunnen maken van één internetverbinding is netwerk nodig. Een netwerk maken bedoeld om de internetverbinding te delen is vrij eenvoudig.

De modem die u van uw internetaanbieder krijgt, is een apparaat dat tot heel wat meer in staat is dan alleen het verzorgen van internet op uw computer.

Verschil tussen kabel modem en ADSL modem

Dat u via ADSL eenvoudiger uw internetverbinding kunt delen dan via de kabel heeft niets met het type aansluiting te maken, maar alles met de politiek van de internetaanbieders. Aanbieders van internet via de kabel wilden lange tijd niet dat u met meerdere computer gebruik maakte van de internetverbinding.

Verboden was het uiteraard niet, maar ondersteund door de internetaanbieder werd het ook niet. De modem die u kreeg bood dan ook niet de mogelijkheid de internetverbinding te delen met meerdere computers.

Bij aanbieders van internet via ADSL lag dat anders. De internetverbinding was uw verbinding en met hoeveel computers u van die verbinding gebruik wilde maken, dat was geheel aan u. Vandaar dat de modems die de laatste jaren geleverd worden bij een internetverbinding via ADSL, standaard al geschikt zijn om de internetverbinding te delen met meerdere computers.

Netwerk maken om de ADSL-internetverbinding te delen

Een internetverbinding delen als u een ADSL aansluiting heeft is zo simpel als het aansluiten van een paar netwerkkabels extra. Wanneer u een recent ADSL-modem heeft dan is de achterkant van het apparaat al voorzien van meerdere aansluitingen voor netwerkkabels.

Een van deze aansluitingen wordt al in beslag genomen door de computer die reeds is aangesloten op internet. Alles dat u hoeft te doen is een tweede computer op exact dezelfde wijze aansluiten als de computer die al aangesloten is. Hiermee is de tweede computer ook voorzien van internet. Zo simpel kan het werkelijk zijn en is het ook. (Zie ook onderstaand plaatje)

ADSL-modem

Bij oudere ADSL-modems kan het voorkomen dat deze voorzien is van maar één zogenaamde ethernetaansluiting( aansluiting netwerkkabel). Om met een dergelijk modem toch uw internetverbinding te kunnen delen heeft een netwerk switch nodig. Een 4-poorts switch, een switch met 4 aansluitingen, is al voldoende. U sluit de switch via de Uplink-poort met een netwerkkabel aan op uw ADSL-modem en uw computers sluit u vervolgens aan op de switch.

Let op !! Om een internetverbinding te delen via een ADSL-modem heeft u geen router nodig. Een router is al ingebouwd in uw ADSL-modem.

Netwerk maken om de internetverbinding via de kabel te delen

Bij een kabelmodem liggen de zaken iets ingewikkelder. Nog vaak is een kabelmodem maar voorzien van één ethernetpoort, ofwel één aansluiting voor een netwerkkabel. Met deze kabel is uw computer aangesloten op het internet. Bovendien is een kabelmodem, puur een modem. Er zit dus geen router in. Om op een veilige manier een kabel internetverbinding te delen, heeft u bij dit type verbinding wel een router nodig.

Een router is een apparaat dat netwerken van elkaar scheidt. Wat wil zeggen dat uw computer vanaf het internet niet te benaderen of zichtbaar is. Wanneer u geen router gebruikt is het in theorie mogelijk vanaf internet de inhoud van uw computer te bekijken. Ik geloof niet dat u daar op zit te wachten.

Een router sluit u op eenzelfde manier aan als een netwerk switch. Tevens zult u de router moeten laten weten dat deze verbonden is met een kabelmodem. Meestal wordt dit geregeld doormiddel van een installatie CD die bij het apparaat wordt bijgeleverd.

Een internetverbinding delen die via de kabel loopt is daarmee iets ingewikkelder dan wanneer u internet heeft via ADSL, maar zeker niet ondoenlijk. Netwerkonderdelen zijn te koop bij elke computerwinkel. De internetverbinding delen met meerdere computer kan daarmee dan ook een mooi klusje zijn voor een regenachtige zaterdagmiddag.

Gerelateerde artikelen