Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Internet draadloos maken met een draadloos netwerk

Internet draadloos maken kent veel voordelen. De grootste voordelen zijn dat u overal in huis verbinding kunt maken met internet en dat er geen netwerkkabels door het huis te hoeven worden getrokken naar de plekken waar de computers staan.

Daarnaast zien we steeds vaker dat bepaalde apparaten zoals smartphones en tablet pc's alleen draadloos verbinding kunnen maken met het internet en dus niet via een kabel.

Een betrouwbaar draadloos netwerk maken

Een betrouwbaar draadloos netwerk maken is dan ook geen overbodige luxe, zeker als u dergelijke apparaten bezit. Maar ook als u een laptop hebt of een vaste pc waarnaar het niet eenvoudig is om een netwerkkabel te trekken, dan komt een betrouwbaar draadloos netwerk goed van pas.

Iets wordt in computertermen al een netwerk genoemd, wanneer twee of meer computers met elkaar verbonden zijn en iets met elkaar kunnen delen. Dat kunnen bestanden zijn, maar uiteraard ook een internetverbinding.

Een draadloos netwerk kunnen we al maken met behulp van de modem/router die ons ter beschikking wordt gesteld door de internetprovider. Meer is tegenwoordig meestal niet nodig omdat deze modems/routers al beschikken over de mogelijkheid om computers draadloos met dit apparaat verbinding te laten maken. En dus ook met internet. U herkent een modem/router die geschikt is voor draadloos internet aan de antenne die op het apparaat gemonteerd zit.

modem router geschikt voor draadloos internet

Dus eigenlijk zou internet draadloos maken heel eenvoudig moeten zijn. En meestal is het ook eenvoudig, mits er in ieder geval aan twee belangrijke voorwaarden wordt voldaan. En dat is het juist plaatsen van de modem/router, zodat de radiogolven die het apparaat uitzendt vrij naar alle kanten kunnen worden uitgezonden. En u moet ervoor zorgen dat de draadloos netwerk adapter van uw pc, laptop of ander apparaat zich binnen het bereik van uw draadloos netwerk modem/router bevindt.

En daar zit vaak al het eerste probleem. Omdat een modem/router nu niet echt een sieraad is in huis, hebben we vaak de neiging het ding ergens in een hoek weg te stoppen, zodat ie in ieder geval niet in het zicht staat.

Maar dat is nu precies wat we niet moeten doen. Sterker nog, de draadloze modem/router zou het beste werken wanneer deze midden in de woonkamer, net iets onder het plafond geplaatst zou kunnen worden. Want dan kunnen de radiogolven optimaal uitstralen naar alle apparaten die verbinding willen maken met deze draadloze modem/router.

Echter, deze plaatsing is in weinig huishoudens een optie. Dus moet er iets anders verzonnen worden. En goede optie is dan, een zo hoog mogelijke kast ergens in de woonkamer, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de antenne op het apparaat recht omhoog wijst en zover mogelijk van de muur af. Door de modem/router op deze manier te plaatsen, maken we een zo betrouwbaar mogelijke verbinding met het draadloos netwerk mogelijk.

Computers draadloos met internet laten verbinden

Wanneer u een computer of een laptop hebt die voorzien is van Windows Vista of Windows 7, dan is het doorgaans geen probleem om de computer draadloos met internet te laten verbinden. Met een Windows XP computer kan het soms iets lastiger zijn. Daarom nemen we een Windows XP computer als voorbeeld.

Laptops hebben standaard een chip aan boord die ervoor zorgt dat de laptop draadloos met een binnen het bereik liggende draadloos modem/router kan verbinden en daarmee een draadloze verbinding met internet mogelijk maakt.

Een pc heeft zo'n chip doorgaans niet aan boord, dus om een pc draadloos met internet te verbinden, is een extra onderdeel nodig. Dit kan in de vorm van een insteekkaart die in een vrij pci-slot wordt gestoken of in de vorm van een usb-adapter voor draadloze netwerken.

Een usb-adapter is net even iets makkelijker te installeren, omdat daarvoor de computer niet opgemaakt hoeft te worden. Bovendien kan met behulp van een usb-kabel nog wat met de plaatsing van de usb-adapter worden gespeeld. Wat de kans op een betrouwbare verbinding nog iets groter maakt.

usb adapter om internet draadloos te maken

Bespaar echter niet op de prijs van een usb-adapter voor het maken van een draadloze internetverbinding. U kunt uzelf misschien een tientje besparen bij de aanschaf ervan, maar daarmee een hoop hoofdpijn in huis halen. Ga daarom bij de aanschaf van draadloos netwerk apparatuur altijd voor onderdelen van bekende merken, zoals bijvoorbeeld Linksys. Deze gaan net iets beter met andere draadloos netwerk apparatuur om, zodat u een zo betrouwbaar mogelijke verbinding hebt.

Een usb-adapter voor het draadloos netwerk installeren

Met het installeren van een usb-adapter voor een draadloos netwerk kan weinig misgaan, mits u eerst de bijgeleverde software installeert, alvorens de adapter op de pc aan te sluiten. Zodra de software is geïnstalleerd, zal de software direct op zoek gaan naar beschikbare draadloze netwerken.

Nu zult u even op moeten letten. Want het kan zijn dat er zich een aantal draadloze netwerken binnen het bereik van uw adapter voor het draadloos netwerk bevinden. Bijvoorbeeld ook die van uw buren. Uiteraard is het zaak uw eigen draadloos netwerk te selecteren.

Uw eigen draadloos netwerk kiezen uit beschikbare draadloze netwerken

De naam van uw draadloos netwerk vindt u doorgaans op de onderkant van de draadloos netwerk modem/router die u van uw internetprovider hebt gekregen. Noteer de naam en tevens de WPA-beveiligingssleutel. Want deze beveiligingssleutel moet u invoeren zodra u uw draadloos netwerk uit de rij van beschikbare draadloze netwerken hebt geselecteerd.

beveiligingssleutel invoeren voor toegang tot draadloos netwerk

Zodra u de beveiligingssleutel hebt ingevoerd en op verbinden hebt geklikt zal de software verbinding maken met uw draadloos netwerk. In het systeemvak van Windows, links naast de klok, zal doorgaans in een pictogram de signaalsterkte worden weergegeven. Door erop te klikken, kunt u bekijken welke draadloze netwerken er nog meer beschikbaar zijn en tevens opnieuw verbinding maken, mocht dat nodig zijn.

Als u een usb-kabel hebt aangesloten tussen uw computer en de draadloos netwerk adapter, kunt u nu een beetje met de plaatsing van de usb-adapter gaan schuiven totdat u het sterkste signaal gevonden hebt. Wanneer er iets misgaat met het verbinden met uw draadloos netwerk dan heeft dit vaak te maken met een te zwak signaal. Zorg in dat geval eerst voor een betere plaatsing van de usb-adapter voordat u probeert opnieuw verbinding te maken met uw draadloos netwerk.

Of als dat niet werkt, plaats de pc dan dichtbij de draadloos netwerk modem/router en maak dan de eerste verbinding. Zodra de verbinding eenmaal tot stand is gekomen en werkt, kunt u de pc terugzetten op zijn eigenlijke plek en dan kijken of vanaf die plek verbinding maken met het draadloos netwerk wel mogelijk is.

U weet dan in ieder geval zeker dat het gewerkt heeft en dat de adapter goed geïnstalleerd is en werkt. Het is dan alleen nog zaak om voldoende signaal te krijgen om verbinding te maken op de plek waar de pc staat.

Zodra de verbinding met uw draadloos netwerk gemaakt is en het signaal goed is, kunt u Internet Explorer of een andere webbrowser starten en is draadloos internet een feit. Internet draadloos maken op uw computer kan een fluitje van een cent zijn, mits u er even rustig de tijd voor neemt.

Gerelateerde artikelen