Een draadloze router aansluiten op een modem

Ook in een thuisnetwerk komt het voor dat we het netwerk uit willen breiden met een router. Bijvoorbeeld om meerdere computers die op verschillende verdiepingen in het huis staan met het thuisnetwerk te verbinden en zo de internetverbinding te kunnen delen.

Een draadloze router opnemen in een netwerk thuis kan een goed idee zijn, wanneer het bijvoorbeeld niet mogelijk is een goede draadloze internetverbinding te krijgen op alle verdiepingen in het huis.

Let hierop om verbinding met internet mogelijk te maken

Op het draadloze modem van de internetprovider wordt dan een router aangesloten. Een router waarmee ook draadloos verbinding kan worden gemaakt en die op een verdieping in het huis wordt gezet.

Op deze manier kan er overal in huis contact gezocht worden met de draadloze verbinding die het sterkste signaal heeft. De modem die u van uw internetprovider hebt gekregen en de door uzelf aangeschafte router worden met elkaar verbonden door middel van een netwerkkabel.

Echter, vaak ontstaat er dan een situatie waarbij in uw thuisnetwerk twee routers achter elkaar worden geplaatst. De modem die u van uw internetprovider hebt gekregen is namelijk tevens router wanneer u via dat modem draadloos verbinding kunt maken met internet en tevens meerdere verbindingen met de modem kunt maken door middel van netwerkkabels.

verbinding met internet via een router

Wanneer er zich in uw thuisnetwerk twee routers bevinden, dan komt het vaak voor dat het via de modem van uw internetprovider lukt om verbinding te krijgen met internet, maar dat verbinding krijgen via uw router niet lukt. En dat terwijl u zeker weet dat u alle onderdelen via de bijgeleverde instructies goed hebt aangesloten.

De nieuwe draadloze router instellen

Om het uitbreiden van een thuisnetwerk met computers en andere apparatuur zo makkelijk mogelijk te houden, wordt door netwerkapparatuur voor thuisnetwerken gebruik gemaakt van het automatisch toewijzen van netwerkadressen ofwel ip-adressen, zodra computers en andere apparaten worden ingeschakeld en vragen om een verbinding met het netwerk.

Problemen ontstaan wanneer aan de diverse apparaten in het netwerk dezelfde ip-adressen worden toegewezen. Juist dit probleem wil zich wel eens voordoen wanneer u twee routers in uw thuisnetwerk opneemt. Omdat beide routers verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van ip-adressen.

U kunt deze situatie vergelijken met het hebben van twee kapiteins op een schip die zich constant met elkaars verantwoordelijkheden bemoeien. Ook dat leidt onherroepelijk tot conflicten. Maar wanneer ze afspreken zich alleen met hun eigen zaken bemoeien, dan kan diezelfde samenwerking prima verlopen.

Om er nu voor te zorgen dat de twee routers in uw thuisnetwerk met elkaar kunnen communiceren, maar zich wel alleen met hun eigen zaken bemoeien, moet er handmatig iets veranderd worden in de configuratie van uw router.

Veelal kunt u toegang krijgen tot de configuratie van uw router door Internet Explorer te starten op uw computer en vervolgens in de adresbalk het ip-adres van uw router in te typen. Hoe u precies toegang krijgt tot de configuratie van uw router, leest u in de handleiding van uw router.

Om conflicten tussen de routers in uw netwerk te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de twee routers in verschillende subnetten geplaatst worden. Stel dat het ip-adres van uw modem 192.168.1.150 is en het ip-adres van uw router is 192.168.1.1, dan plaatst u uw router in een ander subnet door van het ip-adres 192.168.1.1 te veranderen in 192.168.2.1. Vervolgens slaat u de nieuwe configuratie op in uw router.

Let op! 192.168.2.1 is nu het nieuwe ip-adres van uw router. Dus wanneer u toegang wilt tot de configuratie van uw router moet u dit nieuw toegewezen ip-adres invullen in uw webbrowser.

Zoals gezegd zorgt het toewijzen van een nieuw ip-adres in een ander subnet aan uw router ervoor dat conflicten met ip-adressen in uw netwerk worden opgelost. Na het opnieuw opstarten van uw modem, router en computers zal uw netwerk zonder problemen zijn werk doen.

Het kan simpeler

Vaak wordt voor een router gekozen omdat deze algemener verkrijgbaar zijn en omdat er meer keuze is. Bovendien wordt een router vaak goedkoper aangeboden dan het apparaat dat we nu gaan bespreken. Namelijk, het access point. Een access point is een apparaat dat ervoor zorgt dat u draadloos verbinding kunt maken met uw netwerk en niet meer dan dat.

Daardoor is een access point ook veel eenvoudiger op de nemen in uw netwerk. Alles wat u daarvoor hoeft te doen is het acces point door middel van een netwerkkabel aansluiten op de modem/router die u van uw internetprovider hebt gekregen.

Dit betekent, dat wanneer de modem/router van uw internetprovider ergens op de begane grond in het huis staat, waardoor u bijvoorbeeld op zolder geen draadloze internetverbinding kunt krijgen, u op een tussenverdieping een access point kunt neerzetten. Vervolgens vertelt u de computer op zolder dat deze draadloos verbinding moet maken met het access point op de tussenverdieping en uw probleem is opgelost.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren