Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Draadloos internetten op een laptop

Wanneer u een laptop hebt staat draadloos internetten vaak hoog op het verlanglijstje van dingen die u met de laptop wilt kunnen doen. Nog niet eens zo heel lang geleden was het voor de doorsnee computergebruiker niet eens zo heel makkelijk om draadloos internetten mogelijk te maken.

Maar gelukkig zijn ook in dit geval de tijden veranderd en is het nu relatief eenvoudig om draadloos internetten thuis mogelijk te maken op zowel een laptop als een pc. Zeker wanneer u beschikt over een laptop met Windows 7 is verbinding maken met een draadloos netwerk, oftewel draadloos internet, zowat een fluitje van een cent.

Over wat voor een internetverbinding beschikt u?

De internetverbinding die u thuis gebruikt loopt doorgaans via de kabel of ADSL. Uw kabelmaatschappij of ADSL aanbieder stelt u daarbij een apparaat ter beschikking, modem genaamd, om de verbinding met internet tot stand te brengen.

Bij ADSL aanbieders is het al lange tijd gebruikelijk dat u een multifunctioneel apparaat geleverd krijgt bij het afsluiten van een internetabonnement. Een apparaat dat naast een modem, tevens een router in zich herbergt. De router zorgt ervoor dat u de internetverbinding kunt gebruiken met meerdere computers, maar zorgt eveneens voor de mogelijkheid draadloos verbinding te maken met internet. Een voorbeeld van een dergelijk apparaat is de Thomson SpeedTouch. Een multifunctioneel modem dat geleverd wordt bij veel ADSL internetabonnementen.

Een andere mogelijkheid om draadloos te internetten is via het mobiele telefoonnetwerk. Ook voor een dergelijke verbinding betaalt u abonnementskosten en mag u per maand een vooraf bepaald aantal MB's aan dataverkeer genereren. Maar wanneer u meer dataverkeer genereert dan gaat u voor het verbruik per MB betalen. En dat kan in sommige gevallen aardig in de papieren lopen.

Voor mobiel internet krijgt u van de aanbieder een apparaatje ter beschikking dat u op een vrije USB-poort kunt aansluiten.

Draadloos internetten thuis.

Om draadloos internetten thuis mogelijk te maken dient u uiteraard eerst te beschikken over de juiste apparatuur. Bijvoorbeeld een ADSL internetverbinding die verzorgd wordt door een Thomson SpeedTouch modem die de mogelijkheid biedt draadloos verbinding te maken met het internet. Een dergelijk modem herkent u door de kleine antenne die gemonteerd zit op de achterkant van het apparaat.

modem voor draadloos internetten op een laptop

Daarnaast dient u te beschikken over een laptop voorzien van een chip die verbinding kan maken met een draadloos netwerk. Grofweg kan ervan worden uitgegaan dat elke laptop van vier jaar of jonger over een dergelijke chip beschikt. In de handleiding van uw laptop vindt u ongetwijfeld meer informatie over draadloos internetten met uw laptop.

In het onderstaande plaatje wordt gebruik gemaakt van een laptop waarop Windows 7 is geïnstalleerd en die beschikt over een ingebouwde chip die de laptop draadloos met internet verbindt.

draadloos verbinding maken met een laptop die voor draadloos internetten geschikt is

Wanneer u in het systeemvak in de taakbalk klikt op het pictogram van het draadloos netwerk, dan zal Windows 7 u een overzicht tonen van de beschikbare draadloze netwerken in de omgeving. Klik vervolgens in de weergegeven lijst op uw eigen internetverbinding. Weet u niet welke verbinding uw eigen verbinding is? Wanneer draadloos internet in de modem is ingeregeld door uw internetaanbieder, dan vindt u onderop uw modem hoe de draadloze verbinding is genoemd.

Tevens vindt u onderop de modem de WEP en WPA netwerkbeveiligingssleutel. Voer het getal dat de beveiligingssleutel vormt in zodra Windows u hier om vraagt. Zodra u de sleutel hebt ingevoerd en op de knop OK hebt geklikt kunt u draadloos internetten.

voer de beveiligingssleutel in

Draadloos internetten in het buitenland

Wanneer u draadloos wilt internetten buitenshuis en in het buitenland, dan kan dat op precies dezelfde manier. Veel hotels, restaurants en luchthavens beschikken over zogenaamde Wi-Fi hotspots waarmee u al dan niet gratis verbinding kunt maken. Ook dan weer klikt u op het pictogram van de draadloze internetverbinding in het systeemvak en kiest u de Wi-Fi hotspot in de lijst van beschikbare internetverbindingen.

Uiteraard is het in dit geval ook mogelijk gebruik te maken van draadloos internet via het mobiele netwerk. Mits u daar uiteraard een abonnement voor hebt afgesloten. Stel u van te voren echter wel goed op de hoogte van de kosten voor het gebruiken van internet via het mobiele netwerk in het buitenland. De kosten voor gebruik van mobiel internet in het buitenland zo zomaar eens op kunnen lopen tot enkele Euro's per MB dataverkeer. Iets wat bij thuiskomt na een verblijf in het buitenland wel eens voor een onaangename verrassing kan zorgen.

Tegenwoordig hoeft u eigenlijk niet meer zonder internet te zitten. De mogelijkheden om draadloos te internetten zijn legio. Het enige dat u er eigenlijk voor nodig hebt is een bijdetijdse handzame laptop.

Gerelateerde artikelen