Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

15 manieren om de draadloze internetverbinding in huis te verbeteren

De draadloze internetverbinding wordt steeds belangrijker in huis. Want niet alleen de pc en de laptop maken draadloos verbinding met internet, maar ook de smartphone en de tablet-pc.

En uiteraard willen we het liefst overal in huis, een zo snel mogelijke en stabiel mogelijke draadloze internetverbinding.

Maar hoe valt draadloos internet in huis zo te verbeteren, dat u dit overal in huis hebt?

Voor het verbeteren van de draadloze internetverbinding in huis staan u 15 manieren ter beschikking die ook te gebruiken zijn wanneer u wat minder verstand hebt van computers en netwerken.

In bijna elke modem die internetaanbieders zoals KPN en Ziggo leveren bij het afsluiten van een internet abonnement, zit een router ingebouwd. Hierdoor kunt u via dit apparaat de internetverbinding in huis delen met meerdere computers. En daarmee creëert u direct ook een heus thuisnetwerk.

Om problemen op te kunnen lossen met de snelheid van draadloos internet, zullen we dan ook eerst moeten vaststellen van welk onderdeel in uw thuisnetwerk de prestaties tegenvallen.

Want dat de snelheid van draadloos internet in huis tegenvalt, komt lang niet altijd alleen door een te zwak signaal. Maar kan zelfs liggen aan de internetverbinding die door uw internetaanbieder geleverd wordt.

Maar laten we beginnen bij de eerste manier om de snelheid, de stabiliteit en de betrouwbaarheid van uw draadloze internetverbinding te verbeteren.

1) Maakt uw computer verbinding met uw eigen draadloze netwerk?

Standaard staat uw computer zo ingesteld dat deze verbinding kan maken met elk draadloos netwerk in de buurt, waarvan het signaal sterk genoeg is.

U zult dan ook niet de eerste zijn die moet ontdekken, dat de computer geen verbinding gemaakt heeft met uw eigen draadloos netwerk, maar met een ander draadloos netwerk. Bijvoorbeeld met het onbeveiligde draadloos netwerk van uw buren.

Dit controleert u eenvoudig als volgt:

 1. Kijk op uw internetmodem of router wat de SSID ofwel Network Name is. Ofwel op het apparaat dat u bij het afsluiten van uw internet abonnement van uw internetaanbieder hebt gekregen, en dat bijvoorbeeld de naam 'Experia Box' draagt en zich bevindt in de meterkast of in de buurt van de telefoonaansluiting in uw huis.
 2. Klik vervolgens in het systeemvak, links naast de klok in de taakbalk van Windows, op het pictogram van uw draadloze internetverbinding. Windows zal u vervolgens een overzicht tonen van alle draadloze netwerken in de buurt. Kijk of het uw eigen netwerk is, waarmee uw computer op dit ogenblik draadloos een internetverbinding maakt.
 3. verbinding draadloos netwerk controleren
 4. Zo niet, maak dan verbinding met uw eigen draadloos netwerk door in de weergegeven lijst met draadloze netwerken op de SSID van uw eigen draadloze netwerk te klikken.

2) Welk internet abonnement hebt u eigenlijk?

Weet u nog precies waar u iedere maand voor betaalt, waar het uw internetverbinding betreft?

Want internetaanbieders veranderen hun aanbod geregeld. Waardoor u als consument wel eens in verwarring gebracht zou kunnen worden. Zeker wanneer u al jaren niets aan uw internetabonnement veranderd hebt.

Het is dan ook raadzaam om als eerste eens te bekijken wat voor een internet abonnement u precies hebt. En of de internetmodem die u ooit bij het afsluiten van het abonnement gekregen hebt, nu nog wel zo up-to-date is.

Daar komt u het snelst achter door de helpdesk van uw internetaanbieder te bellen. En wanneer het modem inmiddels verouderd is, dan zal uw internetaanbieder u doorgaans zonder problemen het nieuwste modem toesturen. Zeker wanneer u problemen ondervindt met uw draadloze internetverbinding.

3) Probeer een andere webbrowser

Echter, uw internetverbinding kan ook traag zijn door een probleem met de webbrowser op uw computer of laptop.

Met name wanneer op overige apparaten die van dezelfde internetverbinding gebruik maken, internetten prima gaat en de snelheid in orde is, dan kan een andere webbrowser proberen absoluut de moeite waard zijn.

Dus wanneer u nu Internet Explorer gebruikt, installeer dan eens Google Chrome of Mozilla Firefox.

Start vervolgens de nieuw geïnstalleerde webbrowser op en ga internetten op de manier zoals u gewend bent, en kijk of de snelheid van de internetverbinding hiermee is verbeterd.

4) Test de snelheid van de internetverbinding

Wanneer internetten eigenlijk op ieder apparaat dat u in huis hebt langzaam gaat, of wanneer het installeren van een andere browser geen soelaas biedt, dan is het raadzaam om gewoon eens de snelheid van uw internetverbinding te testen.

Als voorbeeld nemen we een willekeurige ADSL verbinding van KPN. En voeren als zoekopdracht in Google in: snelheid meten kpn. Vervolgens selecteren we uit de zoekresultaten in Google de link naar de webpagina waarop de snelheidstest staat. Een webpagina met de naam: Speedtest-KPN.

Hierna gaat u als volgt te werk:

 1. Zet alle computers in huis uit.
 2. Haal de stekker van de KPN Experia Box, ofwel uw router, uit het stopcontact en wacht 1 minuut.
 3. Sluit ondertussen de computer waarmee u de snelheid van uw internetverbinding wilt testen, bij voorkeur direct op uw internetmodem aan door middel van een netwerkkabel.
 4. netwerkkabel aansluiten op de kpn experia box
 5. Steek de stekker van de KPN Experia Box terug in het stopcontact, en wacht tot deze volledig is opgestart.
 6. Start vervolgens de computer op.
 7. Ga naar de website met de KPN speedtest.
 8. Doe de snelheidstest.
 9. Bekijk of de snelheid van uw internetverbinding in ieder geval 60% is van de snelheid waar u bij uw internetaanbieder voor betaalt. Dat betekent dat wanneer u bijvoorbeeld een internet abonnement hebt met een maximum snelheid van 10 Mbit/s, dat de test u dan in ieder geval een snelheid van 6Mbit/s als resultaat moeten laten zien.

De snelheden van de internetverbindingen die internetaanbieders leveren, zijn snelheden die in de meest gunstige omstandigheden gehaald worden. Echter, gemiddeld genomen is er altijd wel iets wat de omstandigheden minder gunstig maakt. Bijvoorbeeld: de afstand van de centrale, waar de verbinding vandaan komt, naar uw huis.

Vandaar ook dat internetaanbieders adverteren met maximum snelheden. Wanneer u 60% van deze maximum snelheid haalt, dan is dat acceptabel te noemen.

Haalt u de 60% niet, neem dan zeker contact op met de helpdesk van uw internetaanbieder. Doorgaans zal uw internetaanbieder absoluut bereid zijn dit probleem voor u op te lossen.

Maar ook wanneer u draadloos verbinding maakt met internet, zal de snelheid van uw verbinding lager uitvallen. Vandaar dat u de snelheidstest bij voorkeur moet doen met een computer die via een netwerkkabel op uw router is aangesloten.

5) Bekijk hoe en waarvoor de internetverbinding gebruikt wordt

Hoe meer apparaten er tegelijkertijd verbinding maken met internet, hoe langzamer de verbinding met internet wordt. Zeker wanneer een van uw gezinsleden stevig aan het downloaden is, online een game aan het spelen is, of een tv programma aan het kijken is die via internet gestreamd wordt.

Zet alle apparaten uit die verbinding maken met internet en probeer vervolgens nog eens draadloos te internetten op uw computer.

Wanneer u nu wel comfortabel kunt internetten, dan zou het zo kunnen zijn dat uw huidige internetabonnement niet zo goed bij uw behoefte past. En wordt het wellicht tijd om een sneller internetabonnement af te sluiten.

6) Controleer of laptop en pc virusvrij zijn

Controleer elke laptop en pc die verbinding maakt met internet op virussen, spyware en andere malware.

Er is namelijk niets wat een internetverbinding meer vertraagt dan virussen, spyware en andere malware die zich op een pc hebben weten te nestelen.

Geeft de antivirus op uw pc geen enkele melding van een mogelijk virus? Scan uw computer dan op z'n minst met speciale anti spyware software.

7) Controleer of de prestaties van laptops en pc's in uw netwerk voldoende zijn

Soms is er met de snelheid van uw internetverbinding helemaal niets mis, maar is de ouderdom van uw computer een probleem aan het worden. Simpelweg, omdat deze de aangeboden hoeveelheid data vanaf het internet niet langer snel genoeg kan verwerken.

De vraag dan vervolgens is, welk onderdeel precies de snelheid van de internetverbinding niet aankan. Een eerste indicatie daarvan kunt u krijgen met behulp van Windows Taakbeheer.

Dit gaat als volgt:

 1. Druk de toetscombinatie Ctrl-Alt-Del(ete).
 2. Kies de optie: 'Taakbeheer starten'.
 3. Kies in het programma Taakbeheer het tabblad Prestaties.

In dit tabblad kunt u onder andere bekijken hoeveel intern geheugen er in gebruik is en hoe het processorgebruik is.

Het zal u niet verbazen dat als bijna 100% van het geheugen in gebruik is en/of tegen de 100% van de capaciteit van de processor, dat het dan uw computer is die verantwoordelijk is voor de lage snelheid van de internetverbinding.

Maar ook de grafische kaart kan verantwoordelijk zijn voor de lage snelheid. Want al het beeldmateriaal dat van internet opgehaald wordt, moet wel eerst door de grafische kaart verwerkt worden, voordat het beeld op uw beeldscherm kan worden weergegeven.

Echter, ook een te volle harde schijf kan voor vertraging zorgen. Dit is eenvoudig te controleren door menu Start te openen en in de rechterkolom van menu Start de optie Computer te kiezen. Door vervolgens op harde schijf C: te klikken, toont Windows onderin het venster onder andere hoeveel ruimte er nog beschikbaar is op de harde schijf.

via de optie computer bekijken hoe vol de harde schijf is

8) Beperk het aantal nutteloze taken die de pc aan het uitvoeren is

Een pc kan op de achtergrond bezig zijn met van alles en nog wat. Maar elke taak die de pc aan het uitvoeren is, vraagt processorkracht, geheugen en wellicht zelfs internetverbinding. Dit betekent dat elke taak die de pc aan het uitvoeren is, direct of indirect ten koste gaat van de snelheid van het internetten.

Bekijk via de knop Broncontrole in het tabblad Prestaties van Windows Taakbeheer, wat de pc allemaal aan het doen is.

wat er op de achtergrond draait bekijken via Broncontrole

Veel overbodigheden die gelijktijdig opstarten met Windows kunt u uitschakelen via het systeemprogramma MsConfig.

 1. Typ de zoekopdracht 'msconfig' in het zoekvak van menu Start.
 2. Klik op msconfig.exe in de categorie Programma's van de zoekresultaten.
 3. Selecteer het tabblad Opstarten.
 4. Schakel overbodige programma items uit door te klikken in het vakje dat voor het item is weergegeven.

achtergrond progamma's opschonen met msconfig

Wanneer u per ongeluk iets uitschakelt wat u niet had moeten uitschakelen, dan kunt u dat heel eenvoudig herstellen door MsConfig opnieuw te starten en het weer in te schakelen door wederom in het vakje voor het betreffende item te klikken. Er zal dan weer een vinkje in het vakje getoond worden. Hetgeen betekent dat het item is ingeschakeld.

9) Bekijk of alle apparaten in uw netwerk via het snelste Wi-Fi protocol werken

Moderne draadloze modems en routers schakelen automatisch naar het protocol, dat door alle apparaten die draadloos verbinding zoeken met het thuisnetwerk ondersteund wordt. Dat kan betekenen dat een oud apparaat dat ook draadloos verbinding heeft met internet ervoor kan zorgen dat de draadloze router terugschakelt naar bijvoorbeeld het 802.11b protocol.

Wanneer andere pc's, laptops, tablets en smartphones in uw thuisnetwerk allemaal wel het 802.11n protocol ondersteunen, dan gaat de snelheid van uw draadloos netwerk ineens terug van 150Mbit/s naar slechts 11 Mbit/s. En die teruggang in snelheid gaat u uiteraard merken.

De makkelijkste manier om uit te vinden of een apparaat het hele netwerk laat terugschakelen naar een langzamer protocol is alle apparaten uitschakelen, om vervolgens het nieuwste apparaat als eerste opnieuw in te schakelen en het oudste apparaat als laatste. Waarbij u ondertussen hetgeen blijft doen, waarbij het gebrek aan snelheid van de internetverbinding het duidelijkst merkbaar is.

10) Gebruik 1 virusscanner en 1 firewall

Om diverse redenen willen mensen nogal eens meerdere virusscanners en andere anti malware software op hun computer installeren. En hetzelfde geldt meer dan eens voor firewall software.

Echter, wanneer u meerdere virusscanners en firewalls actief hebt op uw pc, heeft dat niet alleen juist een nadelige invloed op de beveiliging van uw pc, maar kan tevens een zeer nadelige invloed hebben op de snelheid van uw internetverbinding.

11) Test de invloed van uw antivirussoftware op de snelheid van de internetverbinding

Helaas beschermt antivirussoftware uw pc soms niet alleen tegen virussen en andere kwaadaardige software, maar blijkt uw pc en internetverbinding tevens aanzienlijk te vertragen.

Een enkele keer is dit te verhelpen met het veranderen van enkele instellingen. Maar meestal zit er weinig anders op dan de antivirussoftware domweg te vervangen door andere software.

De antivirussoftware uitschakelen als u gaat internetten is geen optie. Omdat de ernstigste virusbedreigingen juist afkomstig zijn van het internet.

Maar u kunt wel heel even de virusscanner uitschakelen, en gaan internetten om te kijken of de snelheid van uw internetverbinding dan wel in orde is.

Soms kan het zelfs gebeuren dat antivirussoftware die tot de beste ter wereld behoort, er de oorzaak van blijkt te zijn dat een internetverbinding traag is.

Deze manier om de draadloze internetverbinding in uw huis te verbeteren moet u dan ook zeker niet overslaan.

Doorgaans kunt u doormiddel van klikken op het pictogram van de antivirussoftware in het systeemvak, direct links naast de klok in de taakbalk, de real time beveiliging van de antivirussoftware even uitschakelen en later weer inschakelen.

real time beveiling antivirussoftware tijdelijk uitschakelen

12) Onderzoek wat de snelheid van de draadloze internetverbinding negatief beïnvloedt

Apparaten van verschillende merken mogen dan allemaal wel dezelfde protocollen ondersteunen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze dan ook optimaal samen willen werken. Kies daarom bij voorkeur altijd voor netwerkapparaten van hetzelfde merk.

Zorg er daarbij tevens voor dat alle apparaten die draadloos internet verzorgen in uw huis dezelfde protocollen ondersteunen.

Omdat ook voor uw netwerkapparatuur geldt dat alle apparatuur zal terugschakelen naar een protocol dat ondersteund wordt door alle apparaten in het netwerk.

Hetgeen bijvoorbeeld kan betekenen dat, als u om welke reden dan ook nieuwe apparatuur van uw internetaanbieder krijgt, het ouwe trouwe access point dat al jaren de draadloze internetverbinding verzorgt, er nu wel eens de oorzaak van zou kunnen zijn dat uw draadloos netwerk de snelheid niet haalt die het zou moeten halen.

Soms kan het voldoende zijn om de firmware van het apparaat te updaten. Of dit mogelijk is, dat zal de website van de fabrikant van uw netwerkapparatuur uit moeten wijzen. Tevens zult u op diezelfde website doorgaans diverse handleidingen kunnen vinden. Waaronder wellicht een handleiding die u vertelt hoe het updaten van firmware in zijn werk gaat.

Als updaten van de firmware niet mogelijk is, dan zal er weinig anders opzitten dan uw oude netwerkapparaten te vervangen door nieuwe, die het nieuwste en snelste draadloos netwerk protocol wel ondersteunen.

13) Uw draadloze internetverbinding versterken door juist positioneren van draadloos netwerk apparaten.

Die lelijke apparaten die ons huis van draadloos internet voorzien, willen we doorgaans niet al te zichtbaar in ons huis hebben staan.

Om deze reden wordt de modem router van de internet provider dan ook het liefst onzichtbaar weggestopt in de meterkast in de gang.

Helaas is er bijna geen slechtere plek denkbaar om een draadloos netwerk apparaat zijn werk te laten doen. Vaak gaat er dus al een groot deel van het Wi-Fi signaal verloren, door slechte plaatsing van de draadloos netwerk apparatuur.

Correcte plaatsing van uw Wi-Fi apparaten kan de draadloze internetverbinding dan ook al een heel stuk verbeteren, zonder dat het u een cent kost.

14) Snelheid draadloos internet verbeteren door de router optimaal in te stellen

Doorgaans zal draadloos netwerk apparatuur zelf het meest geschikte kanaal kiezen om het netwerk signaal op uit te zenden. De apparatuur zal daarbij het kanaal kiezen dat het minst gebruikt wordt. Meestal is dit een juiste keuze en zal uw draadloos netwerk prima presteren.

Soms echter blijkt het gekozen kanaal te dicht bij een kanaal te liggen dat op elkaar stoort. Als dat toevallig het kanaal is, waarop de draadloos netwerkapparatuur van de buren uitzendt, dan kan dat zowel bij u als bij de buren zorgen voor een draadloos netwerk dat ondermaats presteert.

Bij het 802.11g draadloos netwerkprotocol zijn het bijvoorbeeld de kanalen 1 en 2 die elkaar storen, terwijl de kanalen 1, 5, 9 en 13 prima naast elkaar gebruikt kunnen worden.

Met behulp van het programmaatje Netstumbler kunt u snel bekijken welke kanalen er in de buurt gebruikt worden, en op welk kanaal u uw draadloos netwerk dan ook het best in kunt stellen.

Op de website van de fabrikant van uw netwerkapparaten vindt u doorgaans de handleiding waarmee u toegang kunt krijgen tot uw apparaat, om zo handmatig het juiste kanaal in te stellen.

15) Overweeg om gewoon netwerkkabel te gebruiken

Soms blijkt proberen de draadloze internetverbinding te verbeteren een hopeloze onderneming. Bijvoorbeeld omdat de afstand tussen de draadloos netwerkapparaten te groot is om te overbruggen. Of omdat er teveel storingsbronnen tussen zitten. Zoals draadloze telefoons, babyfoons, magnetrons en andere apparaten die ook op de 2,4GHz band uitzenden.

In bepaalde gevallen zou het kunnen helpen om alle apparaten te upgraden naar een later 802.11 protocol. Bijvoorbeeld van het 802.11g naar het 802.11n protocol. Want met apparatuur die het 802.11n protocol ondersteunt, wordt niet alleen de snelheid van uw draadloos netwerk vergroot, maar tevens het bereik.

Want 802.11g heeft binnen, in optimale omstandigheden, een bereik van 38 meter. Terwijl 802.11n, in diezelfde optimale omstandigheden, een bereik heeft van 70 meter. Buiten zal het bereik dan overigens vergroot worden van 140 meter naar 250 meter.

Echter, omdat het bereik door storingsbronnen zo rap minder kan worden, is soms de enige afdoende oplossing voor een verbindingsprobleem: gewoon netwerkkabel gaan gebruiken, in plaats van een draadloze internetverbinding.

Temeer omdat netwerkkabel ook vandaag de dag nog steeds zorgt voor de snelste en meest stabiele en betrouwbaarste internetverbinding die u maar krijgen kunt.

Het toepassen van netwerkkabel is in bepaalde gevallen dan ook zonder meer de manier om de internetverbinding op sommige plekken in huis te verbeteren. Bijvoorbeeld, op zolder. Zeker omdat netwerkkabel slechts een fractie kost van wat draadloos netwerkapparatuur zou gaan kosten.

Alleen de kabel netjes en onzichtbaar naar de verdiepingen in uw huis en naar de diverse kamers leiden, kan soms wat tijd, energie en creativiteit vergen. Echter, als de kabel er eenmaal ligt, dan hebt u er geen omkijken meer naar. Bovendien zorgt een nette netwerkbekabeling voor waardevermeerdering van uw huis.

Voorts kunt u aan de netwerkkabel weer een draadloos netwerkapparaat aansluiten. Waarmee u op dezelfde verdieping waar het apparaat staat, dan tevens een uitstekende draadloze internetverbinding hebt.

De draadloze internetverbinding verbeteren in uw huis, kan soms een behoorlijke uitdaging zijn, zoals u hebt kunnen lezen. U moet uzelf dan ook maar troosten met de gedachte: dat als u het nu één keer goed aanpakt, u er daarna geen omkijken meer naar zult hebben.

Gerelateerde artikelen