Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Alles wat u weten moet over zelf een Windows 10 pc samenstellen

zelf een pc samenstellen

Zelf een Windows 10 pc samenstellen is niet alleen leuk, maar heeft ook zo zijn voordelen. Zo hoeft u bijvoorbeeld geen concessies te doen waar het uw wensen betreft.

Ook kunt u een pc zo samenstellen dat deze langer meegaat dan gemiddeld. Wat bij een Windows 10 pc een hele prettige bijkomstigheid kan zijn.

En wist u dat het zelf samenstellen van een pc eigenlijk helemaal niet zo heel moeilijk is?

Waarom u langer met een pc kan doen

Vanaf Windows Vista is er eigenlijk nauwelijks meer wat aan de systeemeisen voor Windows veranderd. Wat betekent, dat u absoluut niet de allernieuwste hardware nodig hebt, om toch snel met een Windows 10 pc te kunnen werken.

Daarbij is de verwachting dat Windows 10 niet, zoals gebruikelijk, binnen enkele jaren vervangen zal gaan worden door een nieuwe versie van Windows.

We mogen er dan ook vanuit gaan dat de systeemeisen voor een Windows pc voorlopig dan ook niet zullen veranderen.

Precies daarom zou u nu dan ook heel lang met een nieuwe pc kunnen doen. En biedt dat de perfecte gelegenheid om een Windows 10 pc te gaan samenstellen, voor een redelijke prijs, en waar u echt vele jaren plezier van kan hebben.

Waarbij u optimaal gebruik kunt maken van de grootste voordelen die een pc heeft, ten opzichte van een laptop. Namelijk:

 1. Dat u een pc volledig kunt samenstellen naar uw wensen en met de onderdelen van uw keuze.
 2. In een later stadium, als u dat nodig acht, onderdelen kunt vervangen en upgraden.

Dat betekent dat u een pc te allen tijde precies kunt aanpassen aan uw gebruiksdoel. Zelfs al is uw pc al wat ouder.

Een pc zal gemiddeld dan ook een stuk langer mee kunnen gaan dan een laptop.

Het kunnen aanpassen van een pc aan alle wensen, is wat voor vele computerhobbyisten altijd al aantrekkelijk is geweest aan een pc.

Een pc is wat men noemt een open systeem. Wat in het kort betekent dat alle onderdelen van een pc aan bepaalde standaarden voldoen, waardoor ze vrij uitwisselbaar zijn.

Dit verklaart waarom er zo veel verschillende computeronderdelen zijn van zoveel verschillende fabrikanten.

Zoveel zelfs dat menig computergebruiker door de bomen het bos niet meer ziet. Iets wat hem nogal eens weerhoudt van het zelf samenstellen van een pc.

Hoe u zelf een pc samenstelt voor jarenlang computerplezier

Maar eigenlijk valt zelf een pc samenstellen reuze mee. Tenminste, als uw doel is: het samenstellen van een snelle en betrouwbare pc voor jarenlang computerplezier en/of werkplezier.

Want daarmee wordt de keuze beperkt tot alleen de onderdelen van topfabrikanten.

Daardoor gaat u niet alleen door de bomen het bos weer zien, maar krijgt u tevens een pc die kwalitatief veel beter is dan een kant en klaar gekochte pc. Want om de prijs van een pc laag te kunnen houden, wordt een kant en klare pc vaak opgebouwd uit goedkopere onderdelen van mindere kwaliteit.

Eerlijkheidshalve moet bij het zelf samenstellen van een pc wel aangetekend worden, dat voor het beste resultaat u wel liefhebberij moet hebben in het bekijken en uitzoeken van de onderdelen die samen een pc gaan vormen.

Want zeker als u zoiets voor de eerste keer gaat doen, dan zal dat best wat tijd in beslag gaan nemen. En wellicht vraagt u zich af:
Wie gaat voor mij de pc in elkaar gaat zetten, zodra ik alle onderdelen hebt geselecteerd?

Als u het zelf niet ziet zitten om een pc te bouwen, dan zijn veel computerwinkels best bereid dat tegen vergoeding voor u te doen. Mits u uiteraard alle onderdelen die nodig zijn voor uw pc bij deze winkel koopt. Dat kan zelfs wanneer u de onderdelen via een webwinkel koopt.

Voor een snelle afhandeling en ter voorkoming van onduidelijkheden, is het dan overigens veelal wel slimmer om de bestelling telefonisch te doen.

Goed bekend staande webwinkels, met een ruime sortering pc onderdelen, die tevens een fysieke winkel hebben zijn:

Gistron.com
Alternate
Informatique
Paradigit
Azerty

Bij iedere winkel zult u alle onderdelen kunnen vinden die u nodig hebt om zelf een pc samen te stellen. De onderdelen die u minimaal nodig gaat hebben zijn:

 1. Een processor + koeler
 2. Een moederbord
 3. Intern geheugen
 4. Harde schijf + SSD
 5. Grafische kaart
 6. Behuizing + voeding
 7. Dvd/ Blu-ray speler

Als u uw kennis over de werking van de diverse computeronderdelen, en waarvoor ze dienen, nog even wilt opfrissen, dan kan dat met dit artikel met alles over de onderdelen van de pc

De juiste processor kopen

Bij het samenstellen van een pc, begint u altijd bij de processor. Dit heeft onder andere te maken met: dat niet iedere willekeurige processor op ieder willekeurig moederbord past.

processor kopen

Met de keuze van de processor, verkleint u dan ook automatisch het aantal moederborden waaruit u kunt kiezen. Waardoor u hoogstwaarschijnlijk weer iets beter door de bomen het bos zal gaan zien.

Bij het kiezen van de processor kunt u kiezen uit twee merken: Intel en AMD. Het grootste deel van de computergebruikers die zelf een computer samenstellen, zal bijna automatisch voor een processor van Intel kiezen. Simpelweg omdat Intel sinds jaar en dag uitstekende kwaliteit processors maakt die bovendien snel en betrouwbaar zijn.

Dus waarom zou u dan niet voor Intel kiezen?

Als u van plan bent om een pc samen te stellen waar alles mee kan, maar die nergens in uit hoeft te blinken, dan zult u uw computer gaan voorzien van een gemiddeld snelle processor. En in dat segment blijkt juist een AMD processor vaak meer waar voor zijn geld te bieden.

Dat betekent dat in een aantal gevallen een AMD processor zeker het overwegen waard is.

Voor een gemiddeld snelle Intel processor bent u tussen de 120 en 220 Euro kwijt. U kunt voor dat geld op het moment van schrijven kiezen uit Core i3 processors met 2 processorkernen ofwel een dual-core processor of Core i5 processors met 4 processorkernen ofwel een quad-core processor.

Voor een AMD processor bent u tussen de 100 en de 200 Euro kwijt. En kunt u kiezen uit processors met 4 cores en processors met 6 cores.

Bij het kopen van een processor, kunt u ervoor kiezen deze te kopen inclusief koeler. Voor normaal gebruik voldoen standaard processorkoelers doorgaans prima. Het is dan ook niet nodig om een aparte processorkoeler te kopen. Tenzij u speciale wensen hebt uiteraard.

Hoe meer processorkernen ofwel cores een processor heeft, hoe meer taken er tegelijkertijd verwerkt kunnen worden. En hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller een taak verwerkt wordt.

En dan wordt al vrij snel zichtbaar dat bij gemiddeld snelle processors, AMD voor minder geld processors levert met meer cores.

Het loont nogmaals gezegd de moeite om goed te bekijken op basis van welke processor u uw pc wilt gaan samenstellen.

Als voorbeeld voor dit artikel kiezen we voor de voor de volgende processor: AMD Vishera FX-6300.

Het juiste moederbord kopen

Zoals reeds vermeld, wordt de keuze van een moederbord deels bepaald door de keuze van de processor. Als voorbeeld hebben we zogezegd gekozen voor de AMD Vishera FX-6300.

moederbord kopen

Wanneer we de gegevens van deze processor bekijken, dan leren we al snel dat voor deze processor een moederbord nodig is dat voorzien is van een AM3+ socket. Een socket is een voet waarop de processor geplaatst wordt. En daarmee zorgt dat de processor met het moederbord verbonden wordt.

Voor het samenstellen van een pc die betrouwbaar, snel en stabiel moet zijn, en waarvan we willen dat hij ook nog eens lang meegaat, is het zaak een goed moederbord te kiezen. Fabrikanten die uitstekende moederborden maken zijn:

 • Gigabyte
 • MSI
 • Asus

Nadat we moederborden hebben geselecteerd die voorzien zijn van de juiste socket, zullen we onze aandacht moeten richten op wat we eigenlijk allemaal bij onze pc willen kunnen gebruiken.

Waarbij u ook moet denken aan de wat oudere USB-apparaten die u al hebt en die u wilt kunnen hergebruiken. Want dan is het fijn wanneer het moederbord voorzien is van USB-poorten die deze oudere USB-standaard nog ondersteunen.

Echter, als u een nieuwere externe harde schijf bezit die de USB 3.0 standaard ondersteund, dan wilt u uiteraard dat uw nieuwe moederbord dat ook doet. Zodat u optimaal kunt profiteren van de overdrachtsnelheid van deze USB-standaard.

En zo zullen er wellicht wel meer dingen zijn, die u graag op het moederbord zou willen hebben. Zoals bijvoorbeeld een HDMI-aansluiting.

Het doorlopen van de specificaties van de diverse moederborden zal u leren welk moederbord het beste bij uw wensen zal gaan passen.

Nu zal uw oog tijdens het doornemen van de specificaties wellicht ook vallen op de zogenaamde chipsets die op de moederborden gemonteerd zijn. Voor een computer die een gemiddelde snelheid moet hebben is het bestuderen van de chipsets niet van heel groot belang. Temeer omdat de topfabrikanten van moederborden er altijd wel voor zorgen dat de chipsets die ze gebruiken ruim aan de verwachtingen van computergebruikers zullen gaan voldoen.

Als voorbeeld kiezen we het volgende AM3+ moederbord: Gigabyte GA-970A-UD3.

Het juiste intern geheugen kopen

Het onderdeel dat u vervolgens moet gaan selecteren is: het intern geheugen van de computer. Wanneer we de specificaties van het gekozen moederbord bekijken, dan zien we dat dit moederbord geheugenmodulen ondersteunt van het type DDR3, in de snelheden 1866,1600,1333 en 1066MHz.

intern geheugen kopen

Wat u dan ook te doen staat is geheugen selecteren dat aan deze specificaties voldoet. Het is hierbij raadzaam te kiezen voor het snelste geheugen dat uw moederbord ondersteunt.

Fabrikanten die uitstekend intern geheugen maken zijn onder andere:

 • Corsair
 • Kingston
 • Crucial

Uiteraard is het tevens belangrijk om de juiste hoeveelheid geheugen te kopen. Voor een pc komt dat doorgaans neer op 4 GB (gigabyte) of 8 GB en in enkele gevallen 16 GB.

4 GB is voldoende wanneer u uw computer gebruikt voor algemene toepassingen zoals: e-mailen, internetten, tekstverwerken, boekhouden, enzovoort. En u geen games speelt, die stevige prestaties van de pc vereisen, en u tevens geen zware grafische software of ontwerpapplicaties gebruikt. En uzelf bovendien niet serieus bezighoudt met het bewerken van grote hoeveelheden video en muziek.

Het is raadzaam uw pc van 8 GB intern geheugen te gaan voorzien, wanneer u wel graag een game of simulatie speelt. Maar ook wanneer u uzelf graag bezighoud met het bewerken van foto's, video en muziek. Of wanneer u ontwerpsoftware gebruikt zoals CAD software.

Dual-Channel

Wanneer u uw pc van 8 GB aan intern geheugen gaat voorzien, dan is het raadzaam om twee geheugenmodules van 4 GB in Dual-Channel opstelling te plaatsen in uw pc.

Hierdoor kan de geheugencontroller beide geheugenmodulen tegelijkertijd aanspreken en wordt de data-bus verdubbeld, waarover gegevens tussen geheugen en processor uitgewisseld worden.

Hierdoor hoeft de processor minder lang op het interne geheugen te wachten. Wat in bepaalde gevallen de snelheid van de hele pc ten goede zal komen.

Voor het plaatsen van geheugen in Dual-Channel opstelling zijn zogenaamde kits te koop. Een doosje met daarin twee geheugenmodulen van 4 GB die precies gelijk zijn aan elkaar. Omdat dit van het allergrootste belang is bij het plaatsen van geheugen in Dual-Channel opstelling.

16 GB of meer is voor een pc voor thuis eigenlijk zelden tot nooit nodig.

Voor onze voorbeeld pc valt de keuze op: Kingston HyperX FURY Blue 8GB - Kit (2 geheugenmodulen van 4 GB)

Een SSD en een harde schijf kopen.

Uiteraard moet uw pc ook voorzien worden van voldoende opslagruimte voor apps en gegevens. Hierbij kunt u kiezen voor een traditionele harde schijf of een SSD.

SSD solid state drive kopen

De SSD is vooral veel sneller dan de traditionele harde schijf, maar heeft een veel kleinere opslagcapaciteit. Bovendien is de SSD aanzienlijk duurder dan de traditionele harde schijf.

Het zwakke punt van een traditionele harde schijf is, dat deze draaiende onderdelen bevat. Daarmee is de harde schijf aan slijtage onderhevig. Het flashgeheugen, waaruit de SSD bestaat, kan slecht tegen veelvuldig schrijven naar een en dezelfde opslaglocatie.

De meest ideale oplossing voor het gebruiken van opslagruimte in uw pc is dan ook: een SSD voor het opslaan van Windows, apps en programma's, en een traditionele harde schijf voor het opslaan van bestanden, zoals foto's, video, muziek en documenten.

Zo maakt u voor het opstarten van Windows, en de apps die u op uw pc gebruikt, optimaal gebruik van de snelheid van de SSD. Terwijl u voor het opslaan van bestanden slim gebruik maakt van de grote opslagcapaciteit van de traditionele harde schijf.

Hoe groot de opslagcapaciteit van uw SSD moet zijn hangt af van:

 1. De hoeveelheid apps die u gebruikt.
 2. De hoeveelheid opslagruimte die deze apps nodig hebben.

Voor Windows, een Office app en wat andere veelgebruikte apps hebt u overigens al snel 70 GB nodig.

Met een SSD van 125 GB zit u meestal dan ook wel goed. En met een SSD van 250 GB kan er bijna helemaal niets meer mis.

Zeker als u een uitgebreide foto, video en/of muziekverzameling hebt, kan een traditionele harde schijf eigenlijk niet groot genoeg zijn. Want het verschil tussen een 500 GB harde schijf en een 1000 GB harde schijf bedraagt slechts enkele Euro's. En tussen 1000 GB en 2000 GB slechts tientallen Euro's.

Waar u bij zowel de aankoop van een SSD als van een traditionele harde schijf tevens goed op moet letten is: dat ze de snelste SATA-standaard ondersteunen die uw moederbord ondersteunt.

Bij het moederbord, de Gigabyte GA-970A-UD3P, de we als voorbeeld in dit artikel gebruiken is dat SATA 6.0GB/s.

Als voorbeeld traditionele harde schijf kiezen we dan ook de: Western Digital Blue, van 1000 GB

Als voorbeeld SSD kiezen we de: Samsung 850 EVO, van 250 GB

De juiste grafische kaart kopen

Ook bij het kopen van een grafische kaart voor uw pc geldt: dat de juiste grafische kaart, de grafische kaart is die bij uw wensen past.

grafische kaart kopen

Op de grafische kaart moet u echter niet proberen te bezuinigen.

Want de grafische kaart is behalve verantwoordelijk voor de snelheid waarmee het beeld wordt weergegeven op uw beeldscherm, ook deels verantwoordelijk voor de kwaliteit van dat beeld.

Zo zal een goede grafische kaart met daarop aangesloten een middelmatig beeldscherm nog steeds een heel redelijk beeld geven. Terwijl dat andersom minder zal zijn. Wat wel eens zonde zou kunnen zijn van het geld dat u in een goed beeldscherm hebt geïnvesteerd.

Bij het kopen van een grafische kaart voor de pc, hebt u eigenlijk maar de keuze uit twee smaken. Namelijk:

 1. Een grafische kaart voorzien van een NVIDIA GeForce processor.
 2. Een grafische kaart voorzien van een AMD processor.

Deze twee processorfabrikanten proberen elkaar al sinds jaar en dag de loef af te steken, en de snelste te zijn. Iets wat eigenlijk alleen maar voordelig is voor u als consument.

Maar het maakt de keuze voor een grafische kaart er tevens niet makkelijker op. Want naast de keuze voor een merk processor, moet u ook nog gaan kiezen: welke processor. Tevens zult u moeten besluiten van welke grafische kaartenmaker u uw grafische kaart wilt betrekken.

Fabrikanten die een goede naam hebben op het gebied van grafische kaarten zijn:

 1. Asus
 2. MSI
 3. Gainward
 4. HIS
 5. Palit

Deze fabrikanten maken grafische kaarten die volledig bestaan uit goede componenten. Tevens wordt er zorg besteed aan vooral het geluidsniveau en de koelcapaciteit van de ventilatoren op de grafische kaarten.

Grafische kaarten zijn te koop variërend van 30 Euro tot ver over de 1000 Euro. U leest het echt goed: meer dan 1000 Euro.

Voor de gemiddelde pc die we als voorbeeld in dit artikel aan het samenstellen zijn, is overigens 30 Euro veel te weinig en 1000 Euro uiteraard veel te veel.

We hebben gesteld dat onze gemiddelde pc alles minimaal een beetje moet kunnen. Wat onder ander betekent dat, we een serieuze game op onze computer moeten kunnen spelen, zonder haperingen en met een meer dan acceptabele beeldkwaliteit.

En eigenlijk voldoet iedere grafische kaart tussen de 100 en de 200 Euro daar wel aan.

Wanneer u bij uw grafische kaart een beeldscherm gaat gebruiken met maximaal een Full HD resolutie van 1920 X 1080 pixels, dan hebt u voldoende aan een grafische kaart die minimaal voorzien is van 1 GB aan geheugen.

Als voorbeeld grafische kaart kiezen we de : HIS R7 370 IceQ X²

De AMD R7 370 processor presteert uitstekend voor een hele redelijke prijs. En de IceQ ventilatoren van HIS, staan bekend om hun lage geluidsproductie een prima koelcapaciteit.

De juiste computerbehuizing kopen

De computerbehuizing is meer dan een kist of kast waarin u alle computeronderdelen plaatst en vastzet. Een goed vormgegeven computerbehuizing helpt namelijk ook mee aan een zo optimaal mogelijke koeling van alle componenten. En zal tevens bijdragen aan een zo laag mogelijke geluidsproductie van de ventilatoren van het systeem.

computerbehuizing kopen

En uiteraard zorgt een stevige computerbehuizing er ook voor dat alle onderdelen goed op hun plek zitten en goed op hun plek blijven.

Het is dan ook zeer zeker aan te raden om een goede kwaliteit computerbehuizing te kopen.

Merken die goede kwaliteit computerbehuizingen leveren zijn:

 • Antec
 • Cooler Master
 • Enermax
 • Thermaltake

Overigens is niet alleen de kwaliteit van de behuizing belangrijk. Ook het juiste formaat kopen is van groot belang. Om het juiste formaat pc behuizing te selecteren, moet u weer even de specificaties van het moederbord van uw keuze raadplegen. Bij het onderdeel form factor kunt u het volgende tegenkomen:

 • Micro ATX
 • ATX
 • Mini ITX

Bij het bouwen van een pc, wordt het meest gebruik gemaakt van ATX en Micro ATX.

U zult dan ook een behuizing moeten selecteren die past bij de form factor van het moederbord van uw keuze.

Het moederbord dat in dit artikel als voorbeeld gebruikt wordt, heeft form factor ATX. Daar zal dan ook een computerbehuizing bij gezocht moeten worden, waar een ATX moederbord in ondergebracht kan worden.

Als voorbeeld nemen we de: Antec NSK 4100

Een eenvoudige strakke zwarte computerbehuizing, die prima geschikt is voor een gemiddelde pc. Maar die wel voorzien is van handige, bovenin het front geplaatste USB-poorten.

De juiste voeding kopen

Een goed kwaliteit computerbehuizing wordt veelal geleverd zonder voeding. Dit heeft onder andere als reden dat de voeding van een computer aangepast moet zijn aan de onderdelen die in de computer gebruikt worden. Een grafische kaart voor een game pc, heeft bijvoorbeeld vele malen meer stroom nodig, dan een grafische kaart voor een kantoor pc.

pc losse voeding kopen

En ook wanneer er veel harde schijven of uitbreidingskaarten in de pc gebruikt worden, zal er een zwaardere voeding voor de pc nodig zijn.

Bovendien is een pc erbij gebaad dat een voeding zeer stabiel zijn stroom levert. Iets wat eigenlijk alleen een goede kwaliteit voeding kan.

Goede voedingen worden onder andere geleverd door de volgende merken:

 • Antec
 • Cooler Master
 • Enermax
 • Corsair
 • XFX
 • Seasonic

Een voeding die het in onze voorbeeld pc goed zal doen is de: Antec VP500PC

Deze voeding heeft een vermogen van 500 Watt. En dat is prima. Een voeding kan namelijk beter wat over bemeten zijn, dan onder bemeten.

Tevens beschikt deze voeding over 1 PCIe stroomaansluiting. Voldoende voor een pc waarvan u zeker weet dat u er geen twee grafische kaarten in gaat gebruiken.

Een dvd/ Blu-ray speler kopen

Een dvd-speler of Blu-ray speler in uw pc hebben is niet langer strikt noodzakelijk. Simpelweg omdat we tegenwoordig de meeste dingen ook van internet kunnen downloaden.

Dat betekent onder meer ook, dat software steeds vaker niet langer via dvd-schijven gedistribueerd wordt door softwaremakers. Maar in plaats daarvan op internet beschikbaar wordt gesteld als download.

Een dvd-speler inbouwen in uw pc, zou u dan ook alleen maar moeten doen wanneer u nog beschikt over dvd's die u met uw nieuwe computer wilt kunnen blijven gebruiken.

Wat gaat dat allemaal kosten?

Hieronder wordt getoond wat onze voorbeeld 'gemiddelde pc' uiteindelijk ongeveer zal gaan kosten. Ongeveer, omdat de prijzen van computeronderdelen nog wel eens willen variëren. Ook per winkel. Met slim shoppen, kunt u dan ook nogal eens wat geld in de zak houden.

Het kostenplaatje:

Windows 10 alleskunner


Onderdeel Merk Prijs

Processor AMD Vishera FX-6300 108,90
Moederbord Gigabyte GA-970A-UD3 87,90
Intern geheugen Kingston HyperX FURY Blue 8GB 59,99
Harde schijf Western Digital Blue, van 1000 GB 56,90
SSD Samsung 850 EVO, van 250 GB 111,90
Grafische kaart HIS R7 370 IceQ X² 182,90
Behuizing Antec NSK 4100 46,90
Voeding Antec VP500PC 43,90
Dvd-speler LiteOn IHAS124-14 14,90

Totaal: 714,19

Over randapparaten

Met het samenstellen van een pc, hebt u nog geen werkende pc. Want om daadwerkelijk aan het werk te kunnen met uw pc, hebt u ook nog een besturingssysteem en software nodig. Maar daarmee kunnen we snel klaar zijn. Want de meeste computergebruikers hebben voldoende aan Windows 10 en Office software, om alles te kunnen doen wat ze willen op de pc.

Maar behalve de pc, besturingssysteem en software, hebt u ook nog nodig:

 • Een beeldscherm
 • Een toetsenbord
 • Een muis
 • Luidsprekers
 • Printer

Over het kopen hiervan gaan we in dit artikel niet verder in. Onder andere, omdat u randapparaten mee kunt nemen van uw oude computer naar uw nieuwe computer.

Een korte cursus zelf een pc bouwen

Zoals gezegd, als u alle onderdelen die u nodig hebt voor uw pc bij dezelfde winkel koopt, dan kunt u uw pc vaak ook door deze winkel laten bouwen. De meeste winkels vragen uiteraard wel een vergoeding voor het bouwen van een pc.

Het door de winkel laten bouwen van een pc, heeft één niet te onderschatten voordeel. En dat is: dat de winkel u de garantie geeft dat de pc werkend aan u geleverd wordt.

Dat betekent, dat zodra u thuis Windows en apps op uw computer installeert, en de computer werkt niet naar behoren, u dit probleem door de winkel onder garantie kunt laten verhelpen.

Een dergelijke comfortabele garantie hebt u uiteraard niet als u besluit zelf de pc te bouwen.

Vanzelfsprekend hebt u garantie op ieder computeronderdeel dat u koopt. Maar als er een probleem is met de pc, dan zult u zelf op zoek moeten naar het onderdeel dat mogelijk het probleem veroorzaakt. En dat valt soms absoluut niet mee.

Aan de andere kant komt het niet zo heel vaak voor dat een computeronderdeel kapot geleverd wordt. En bovendien, als u besluit uw computer zelf te bouwen, dan bent u niet gebonden aan de merken en de onderdelen die een bepaalde winkel levert. Maar hebt u alle vrijheid om waar dan ook te winkelen en te kopen wat u wilt, en dat voor de beste prijzen.

Zelf een pc bouwen, biedt u inderdaad echt alle vrijheid.

Maar hoe moeilijk is zelf een pc bouwen eigenlijk?

Het enige wat u moet doen bij het bouwen van een pc is: echt goed kijken. Want alles past maar op één manier in elkaar. En als het niet past, of niet goed op elkaar aan te sluiten valt, dan is het simpelweg niet goed. En moet u gewoon nogmaals goed kijken, hoe het dan wel moet.

Dat betekent simpelweg dat iedereen met een beetje geduld, een beetje gezond verstand en een klein beetje technisch inzicht zelf een pc kan bouwen.

Want de moeilijkheid zit 'm namelijk niet in het eigenlijke bouwen van een pc, maar in het samenstellen van de pc, zoals u dat in dit artikel is getoond.

Het samenbouwen van de door u gekozen componenten is eigenlijk niet veel meer dan het afronden van het project. Zeker wanneer u ervoor zorgt dat alle componenten die u hebt gekocht van goede kwaliteit zijn, en afkomstig zijn van gerenommeerde fabrikanten van computeronderdelen.

Want gerenommeerde fabrikanten, zorgen tevens voor werkbare handleidingen bij hun producten. Waarbij uw grootste vriend tijdens het bouwen van een pc is: de handleiding die u bij het moederbord krijgt.

Daarin vindt u namelijk precies hoe u ieder onderdeel op het moederbord monteert en aansluit.

Maar ook alle andere handleidingen die u bij de verschillende producten krijgt, dient u eerst goed door te lezen voordat u aan het daadwerkelijke bouwen van de pc begint.

Na het doornemen van alle handleidingen, kunt u uw pc gaan bouwen. Hierbij gaat u als volgt te werk:

 1. Bekijk alle onderdelen stuk voor stuk, met de handleiding van het onderdeel binnen handbereik.
 2. Leg het moederbord neer op een stabiele ondergrond en monteer de processor en de processorkoeler aan hand van de handleiding van de processor en de handleiding van het moederbord.
 3. Monteer de geheugenmodulen op het moederbord.
 4. Monteer de voeding in de computerbehuizing.
 5. Plaats het moederbord voorzichtig in de behuizing en bekijk zorgvuldig of alles goed op zijn plek zit voordat u het moederbord vastschroeft in de behuizing.
 6. Sluit één voor één alle stroomkabels aan. Gebruik daarvoor de handleiding van het moederbord.
 7. Monteer de harde schijf, de SSD en de dvd-speler.
 8. Monteer de grafische kaart.
 9. Sluit de computerbehuizing.

En daarmee zit uw pc in elkaar en kunt u Windows gaan installeren.

Hiermee weet u bijna alles wat u over het samenstellen van een Windows 10 pc weten moet.

Bijna. Want er is nog één ding wat u moet weten, namelijk: sluit na het bouwen van de pc alleen een beeldscherm, muis en toetsenbord aan, en installeer vervolgens Windows. Test vervolgens eerst goed of de pc echt naar behoren werkt, voordat u apps gaat installeren en apparaten aansluit op de pc. Dat maakt het opsporen van eventuele problemen namelijk een heel stuk makkelijker.

Gerelateerde artikelen