Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Welke videokaart moet u nu kopen?

De videokaart is bedoeld om beeld op ons beeldscherm weer te geven. Maar echt aandacht krijgt de videokaart bij de aankoop van een nieuwe computer meestal niet. Totdat er iets met de pc gedaan wordt, dat goede prestaties van de videokaart verlangt.

Er is keus voldoende in videokaarten. Maar eigenlijk kent de videokaart maar twee belangrijke spelers op het gebied van processors voor de videokaart namelijk: Nvidia met de GeForce grafische processor en ATI (AMD) met de Radeon grafische processor.

Snelheid videokaarten afhankelijk van processor en geheugen

Videokaarten zijn voorzien van een eigen processor. Het type processor bepaald voor een groot deel de snelheid en de prijs van de videokaart. Zowel de Nvidia GeForce als de ATI Radeon kennen drie categorieën processors. De grafische processor voor de basis videokaart. Het type videokaart dat eigenlijk standaard in een pc wordt gemonteerd met een prijs tussen de 30 en de 70 euro.

Een stapje hoger vinden we de mid-range kaart. Een kaart die zorgt voor een aanzienlijk snellere beeldopbouw en tevens voor een zichtbaar betere beeldkwaliteit. Eigenlijk een all-round videokaart die aardig wat grafisch geweld aankan. Prijzen voor dergelijke videokaarten variëren tussen de 80 en de 120 euro.

In de laatste categorie vinden we de zogenaamde high-end videokaarten. Dit is de categorie videokaarten voor gamers en liefhebbers van andere computertoepassingen waar veel grafische processorkracht voor nodig is. De prijzen voor deze categorie kaarten begint bij 120 euro en kan oplopen tot vele honderden euro's voor het laatste en snelste type videokrachtpatser.

Daarnaast is een videokaart voorzien van eigen geheugen, op een moderne videokaart variërend tussen de 128 -en de 2048 MB. Op moderne videokaarten wordt gebruik gemaakt van GDDR2 op de goedkopere modellen en GDDR3 geheugen op de grafische kannonen.

De hoeveelheid geheugen geeft alleen in welke resolutie de videokaart het beeld op de monitor maximaal kan weergeven. De hoeveelheid geheugen geeft niets aan over de snelheid van de videokaart, hetgeen wel eens geheel onterecht gedacht wordt.

Samenvattend kan gezegd worden dat de snelheid van videokaarten afhangt van de gebruikte processor en de snelheid van het gebruikte geheugen. Wanneer u dus gebruik maakt van een monitor die maximaal een resolutie kan weergeven van 1280X1024 pixels is het weinig zinvol een kaart te kiezen met 2048 MB geheugen. 512 MB geheugen is in dat geval meer dan voldoende.

De juiste drivers voor de videokaart

Een racemonster van een videokaart kan ernstig gedrukt worden in de prestaties wanneer Windows niet voorzien is van de juiste driver voor de kaart. Bij elke kaart wordt een cd met daarop de stuurprogamma's meegeleverd. Echter, dit zijn meestal niet de meest recente drivers.

De ontwikkelingen op het gebied van videokaarten gaat hard en zo ook de ontwikkeling van de bijbehorende stuurprogramma's. Na aankoop van een nieuwe videokaart is het dan ook slim na het installeren te controleren of er nieuwere drivers voor de kaart beschikbaar zijn. Voor de Nvidia GeForce vindt u de drivers op deze website, voor de ATI Radeon vindt u ze hier.

Wie de fabrikant is van de videokaart is voor het stuurprogramma niet van heel groot belang. Daarom kunt u de drivers het beste downloaden van de in dit artikel aangegeven adressen.

Het antwoord op de vraag welke videokaart u moet kopen is eigenlijk net zo eenvoudig als lastig. Ook hier weer geldt, voor huis, tuin en keuken gebruik voldoet elke videokaart. Zeker wanneer u nog gebruik maakt van Windows XP.

Overdenkt u de aanschaf van een nieuwe computer, geef dan wat extra geld uit en koop een computer met een mid-range videokaart. De nieuwe grafische interface van Windows Vista vraagt aanzienlijke processorkracht en zal zienderogen beter presteren met een dergelijke videokaart.

Gamers weten over het algemeen precies wat ze nodig hebben. Gamers kunnen alleen meer waar voor hun geld krijgen wanneer ze goed bekijken hoeveel geheugen ze werkelijk nodig hebben op hun videokaart.

Gerelateerde artikelen