Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Zeggen de prijzen van usb-sticks ook wat over de kwaliteit ervan?

De prijzen van usb-sticks lopen nogal uiteen en bovendien lijken ze zowat overal te koop. Want zelfs bij Blokker, de HEMA of het Kruitvat lijkt u terecht te kunnen voor een usb-stick.

En door het handige formaat en de relatief grote opslagcapaciteit zijn usb-sticks onder computergebruikers een geliefd artikel. Ook bedrijven weten dat. Dus usb-sticks met een logo van het bedrijf laten bedrukken en deze als relatiegeschenk te gebruiken, wordt steeds vaker als mogelijkheid overwogen.

Het verschil tussen goedkope usb-sticks en hun duurdere varianten

Wanneer we goedkope usb-sticks vergelijken met de duurdere usb-sticks dan valt vaak als eerste de kwaliteit van de behuizing van de usb-stick op. Een goedkope usb-stick ziet er dan ook bijna altijd uit als een goedkope usb-stick. De vormgeving is nietszeggend en de gebruikte kunststof voor de behuizing straalt ook niet echt kwaliteit uit.

Nu maakt dat uiteraard niet zoveel uit als u de betreffende usb-stick maar een enkele keer gebruikt en het ding doorgaans zijn dagen slijt in de bureaula. Anders wordt het wanneer u usb-sticks gaat laten bedrukken en de bedrukte usb-sticks als relatiegeschenk gaat gebruiken.

Veel mensen die een usb-stick als relatiegeschenk krijgen zullen namelijk meer waarde hechten aan hoe de usb-stick eruit ziet en de gebruikersvriendelijkheid ervan, dan aan de hoeveelheid opslagruimte die de usb-stick biedt. Relaties zullen de door u als relatiegeschenk gegeven usb-sticks dan ook vaker gebruiken en daarmee vaker aan uw bedrijf denken als de met uw logo of een andere boodschap bedrukte usb-sticks er vooral goed uitzien en handig zijn in het gebruik.

Zondermeer gaan voor de goedkoopste usb-sticks als u ze wilt gaan gebruiken als relatiegeschenk is dan ook geen optie.

Een ander verschil tussen goedkope usb-sticks en de duurdere varianten is de opslagcapaciteit en de kwaliteit van het gebruikte flash geheugen in de usb-stick. Wanneer flash geheugen van gerenommeerde geheugenfabrikanten gebruikt wordt, zal de usb-stick over het algemeen langer meegaan en betrouwbaarder zijn in het gebruik. En hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe meer u uiteraard kwijt kunt op die usb-stick.

Wanneer u de opslagcapaciteit afzet tegen de prijzen van usb-sticks, dan zult u al snel ontdekken dat daar de grootste verschillen in prijzen zitten. Usb-sticks met een opslagcapaciteit van 4gb zijn vaak al verkrijgbaar voor rond de tien Euro. Voor een usb-stick met een opslagcapaciteit van 32 gb kunt u zomaar drie keer zoveel kwijt zijn.

Zeker wanneer u usb-sticks als relatiegeschenk gaat gebruiken valt daar de grootste winst te halen. Bedrijfmatig worden doorgaans vooral tekstbestanden en vergelijkbare soorten bestanden gebruikt die niet heel veel opslagcapaciteit vragen. Een opslagcapaciteit van 4 gb is daarom dan ook al vaak ruim voldoende.

Waar u verder op moet letten bij het kopen van usb-sticks

Inmiddels is duidelijk dat de prijzen van usb-sticks vooral bepaald worden door de grootte van de opslagruimte. Van te voren in proberen te schatten hoeveel opslagruimte u nodig denkt te hebben kan u bij het kopen van een usb-stick al flink wat geld schelen.

Eerder in dit artikel is al gesproken over de kwaliteit van de behuizing van usb-sticks. Een kwalitatief goede behuizing ziet er niet alleen beter uit, maar beschermt de usb-aansluiting op de usb-stick doorgaans ook beter. En dit is belangrijk. Want als er vuil in de aansluiting komt of de aansluiting raakt beschadigd, dan zou de computer het bijvoorbeeld zomaar eens kunnen weigeren om de usb-stick te herkennen.

Dus wanneer u een usb-stick gaat kopen is het verstandig even goed te bekijken op welke wijze de usb-aansluiting door de behuizing beschermd wordt. Wanneer de aansluiting beschermd wordt door een kapje dat zich zonder enige moeite laat verwijderen of er al zowat afvalt zodra u de usb-stick in handen hebt, dan kunt u deze misschien maar beter laten liggen.

Een goed kapje om de usb-aansluiting te beschermen sluit meestal met enige moeite en sluit met een klikje aan op de rest van de behuizing van de usb-stick.

Een kwalitatief goede usb-stick is voorzien van flash geheugen van een gerenommeerde fabrikant van computergeheugen en is doorgaans voorzien van een behuizing die gemaakt is van een taaier soort kunststof dat niet breekt of scheurt en bovendien aantrekkelijk is vormgegeven. De prijzen van kwalitatief goede usb-sticks zijn doorgaans niet veel hoger dan die van vergelijkbare goedkope usb-sticks. Het is met name de opslagcapaciteit die zorgt voor de grootste verschillen in prijzen van usb-sticks.

Gerelateerde artikelen