Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Tweedehands computer, goede koop of slecht alternatief

Ook op internet wordt ie regelmatig aangeboden, een tweedehands computer. Enerzijds door computergebruikers die geregeld hun computer vernieuwen, anderzijds door handelaren die computers opkopen van grote bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen. Is goedkoop een tweedehands computer kopen slim of kunt u toch maar beter uitkijken naar een nieuwe pc.

Waar kunt u een tweedehands computer kopen

Marktplaats.nl en Speurders.nl zijn de plekken op internet waar veel tweedehands computers worden aangeboden. Dergelijke computers zijn veelal eigendom van particulieren, die op zoek zijn naar iets nieuws of hun oude computer reeds vervangen hebben.

Tweedehands computers worden ook aangeboden door handelaren. Grote handelaren hebben veelal contracten met grote bedrijven waarin overeen gekomen is, dat de handelaar alle "oude" computers en randapparaten koopt zodra deze aan vervanging toe zijn. Bij dergelijke bedrijven doen computers gemiddeld 2 à 3 jaar dienst. Computers die via deze kanalen worden aangeboden vindt u op computerbeurzen en online winkels voor tweedehands pc's.

Vergelijkbaar is het kopen van een tweedehands computer bij een computerverhuurbedrijf zoals Kender Thijssen. Hier kunt u een computer kopen die een zijn tijd als huur computer erop heeft zitten.

Tweedehands A-merk pc

Grote bedrijven en computerverhuur bedrijven maken doorgaans gebruik van computers van de grote merken zoals Compaq, HP en IBM. Dit heeft als voordeel dat het robuuste, bedrijfszekere computers zijn. Tevens worden deze pc's doorgaans grondig nagekeken voordat ze te koop worden aangeboden en worden ze geleverd met garantie, variërend van 2 maanden tot een jaar.

Een nadeel kan zijn dat deze computers zijn gebouwd voor kantoortoepassingen. Dit betekent dat dergelijke pc's prima geschikt zijn voor doeleinden als e-mailen, internetten en tekstverwerken, maar niet echt geschikt zijn voor toepassingen als grafisch zware games en foto -en videobewerking. Tweedehands A-merk pc worden vaak geleverd zonder besturingssysteem Windows. U zult dan ook zelf moeten zorgen voor een exemplaar van Windows en zelf zorg moeten dragen voor de installatie.

Gebruikte computer van een particulier

Via Marktplaats of Speurders een gebruikte computer kopen van een particulier is een andere optie. Een voordeel hiervan is dat u een grote keus heeft wat betreft snelheid en prijs. Ook zal de computer vaak voorzien zijn van de benodigde software. Let er op, zeker bij een Windows XP computer, dat ook de benodigde licentie sticker en installatie cd's bij de computer aanwezig zijn. Makers van software doen er steeds meer aan om het gebruik van illegale software tegen te gaan.

Vraag aan de verkopende partij of de computer werkend te zien is en controleer ook of alle onderdelen het ook daadwerkelijk doen. Vraag tevens naar de originele verkoop factuur. Zo krijgt u enig inzicht in wat u koopt, en weet u ook waar de computer vandaan komt.

Een gebruikte computer kopen van een particulier is een gok. U kunt een computer treffen waar u nog jaren plezier van kunt hebben, maar even zo goed kunt u een computer kopen waar van alles en nog wat aan mankeert. Dit ligt doorgaans niet aan de computer zelf, maar aan degene die hem heeft gebruikt.

Veiliger is het kopen van een tweedehands A-merk computer. U heeft garantie en de computer is nagekeken. U moet in veel gevallen alleen wel in staat zijn zelf Windows en andere software die u wilt gebruiken te installeren.

Gerelateerde artikelen