Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Wat maakt een stille computer stil

Als we praten over een stille computer dan hebben we het over een computer die je niet of nauwelijks hoort wanneer je ermee aan het werk bent. Iets wat steeds belangrijker wordt omdat veel computers hun leven in de huiskamer slijten. Hele avonden opgescheept zitten met het geluid van een computer die aanstaat, daar zit niemand op te wachten.

Wanneer we een nieuwe computer kopen willen we er allemaal eigenlijk het liefst niet meer aan uitgeven dan noodzakelijk. Het is tenslotte maar een computer en bovendien, zo lang gaat zo'n ding toch niet mee.

Een computer stil maken niet heel moeilijk

Wat een computer een stille computer maakt zijn doorgaans de toegepaste ventilatoren in het apparaat. Daarnaast zorgt een goede behuizing ook voor een goede isolatie van geluiden. Geluid dat bijvoorbeeld afkomstig is van een harde schijf, de dvd-speler of brander.

Op een aantal computer onderdelen worden ventilatoren toegepast om ze koel te houden. Dat zijn de voeding van de computer, de processor en vaak ook de videokaart. Soms wordt zelfs een ventilator toegepast om de moederbord chip niet te warm te laten worden. Bovendien is de computerbehuizing zelf ook nogal eens voorzien van één of meerdere ventilatoren.

Kortom er kunnen nogal wat ventilatoren aan het werk zijn die ervoor zorgen dat onze computer geregeld niet echt een stille computer genoemd kan worden. Een computer stil maken begint dan ook met het beperken van het aantal ventilatoren dat in onze computer wordt toegepast.

Bij een bestaande computer is dat wat lastiger, omdat alle ventilatoren die in de computer aanwezig zijn waarschijnlijk ook allemaal zo hun functie hebben. Maar bij het samenstellen van een nieuwe computer kunnen we er wel degelijk rekening mee houden.

Gebruik voor een stille computer grote ventilatoren

Bij het samenstellen van een stille computer kijkt u eerst op welk onderdelen relatief een kleine ventilator wordt toegepast. Meestal zijn juist kleine ventilatoren verantwoordelijk voor de meeste herrie omdat ze op hoge snelheid moeten draaien om de gewenste koelingsgraad te halen. Kleine ventilatoren worden meestal toegepast op videokaarten en moederbord chips.

Maar wanneer we met aandacht naar deze computeronderdelen kijken, komen we er al snel achter dat een moederbord met dezelfde chip en een videokaart met precies dezelfde snelheid ook te verkrijgen zijn in versies waarbij de ventilator vervangen is door een groot koelblok die voor de benodigde koeling zorgt en zijn werk niet minder goed verricht dan een ventilator. Vaak zijn koelblok gekoelde onderdelen wel iets duurder dan zijn ventilatorgekoelde soortgenoten.

Maar voor het bouwen van een stille computer zal de voorkeur toch uit moeten gaan naar een moederbord en videokaart voorzien van een koelblok inplaats van een ventilator. Bij een aantal andere onderdelen in de computer kom je voor het koelen ervan niet onder het gebruik van een ventilator uit. Deze onderdelen zijn de voeding van de computer en de processor, maar tegenwoordig ook steeds vaker de computerbehuizing zelf.

Wanneer ventilatoren gebruikt moeten worden, dan moet u ervoor zorgen dat u onderdelen uitkiest waarbij de toegepaste ventilator zo groot mogelijk van formaat is. Een grote ventilator heeft minder omwentelingen nodig voor het bereiken van de juiste koelingsgraad in de computer, en maakt de computer dan ook stiller.

Wanneer we een voeding als voorbeeld pakken kunnen we zien dat er voedingen zijn waarbij een ventilator aan de achterkant van de voeding zorgt voor de benodigde koeling, maar dat er ook voedingen zijn waarbij de ventilator aan de onderkant is geplaatst. De voorkeur zou dan ook altijd uit moeten gaan naar een voeding met een aan de onderkant geplaatste ventilator omdat hierbij de toegepaste ventilator van een veel groter formaat is.

Ook voor de koeling van de processor moet wanneer mogelijk altijd gekozen worden voor een zo groot mogelijke ventilator op het koelblok.

Kwaliteit maakt de computer stil

Bij het samenstellen van een computer wordt vaak gefocust op de onderdelen die we voor ons gebruiksdoel belangrijk vinden en wordt vaak voorbij gegaan aan de kwaliteit van onderdelen die ons weinig kunnen boeien.

Voorbeelden daarvan zijn de behuizing en de voeding van onze computer. Deze onderdelen zorgen er niet alleen voor dat de computer stil zijn werk doet, maar in het geval van de voeding ook dat de computer stabiel en betrouwbaar is.

Een goede behuizing en een goede voeding zijn vaak slechts enkele tientjes duurden dan goedkope exemplaren, maar zorgen ervoor dat uw computer een stuk stiller en betrouwbaarder zijn werk doet. Daarnaast zult u er, voor een stille computer, uiteraard op moeten letten dat de alle toegepaste ventilatoren in het systeem niet alleen groot, maar ook van goede kwaliteit zijn.

Gerelateerde artikelen