Slim een goedkope game computer samenstellen

Als we een game computer samenstellen, dan zoeken we daarvoor onderdelen bij elkaar die samen in staat zijn hoge prestaties te leveren. Prestaties die eigenlijk alleen mogen worden verwacht van recente computeronderdelen uit het hoogste segment. Dat is eigenlijk nooit anders geweest.

Dat betekent overigens niet dat een goedkope game computer samenstellen daarmee tot de onmogelijkheden behoort. Goedkoop een game computer samenstellen kan absoluut. Mits u vooronderzoek doet, prijzen vergelijkt, soms geduld hebt en op het juiste moment toeslaat.

Welke onderdelen zijn echt belangrijk voor een game computer?

Voor het samenstellen van een goede game computer zijn een aantal onderdelen essentieel. Te weten:

 • De grafische kaart
 • Het moederbord
 • De processor
 • Intern geheugen
 • Voeding

U ziet dat er nog een heel aantal onderdelen ontbreken in het rijtje. Dat klopt. Want de rest van de onderdelen die samen een computer vormen zijn van minder belang voor het optimaal presteren van een game computer.

Wat u moet weten over de processor

Daarbij is zelfs de processor van het minst grote belang. Omdat niet de allerduurste processor noodzakelijk is om een game pc voldoende te laten presteren. Het geld dat u daarop bespaart, kunt u bijvoorbeeld investeren in een net iets betere grafische kaart.

Want een processor die geschikt is voor in een game computer is er al vanaf iets meer dan honderd Euro. Dat terwijl een processor met gemak ook het drievoudige van dat bedrag kan kosten.

Voor het samenstellen van een goedkope game computer is het dan ook raadzaam zeker niet voor de duurste processor te gaan. Maar te beginnen bij een goede middenmoter en te kijken of die aan uw wensen zou kunnen gaan voldoen.

Wat u moet weten over de grafische kaart

De grafische kaart is verreweg het belangrijkste onderdeel van de game computer. En kan zomaar het halve budget van een game computer voor zich opeisen. Omdat een game computer met eigenlijk niets anders bezig is dan de constant veranderende omgeving in een game ze snel mogelijk en zo mooi mogelijk weer te geven.

Bij het selecteren van de juiste grafische kaart moet u overigens één ding heel goed in het achterhoofd houden: de snelheid van een grafische kaart hangt allerminst af van de hoeveelheid geheugen waar de grafische kaart over beschikt. Hoeveel geheugen een grafische kaart nodig heeft, is voor het grootste deel afhankelijk van wat de games die u wilt gaan spelen aan geheugen verlangen van de videokaart.

Daarnaast hangt de hoeveelheid benodigd geheugen deels af van de resolutie waarop u het spel speelt. Waarbij een 20 inch beeldscherm met een beeldscherm resolutie van 1680X1050 ruim voldoende heeft aan 1 GB aan geheugen op uw grafische kaart. En waarbij u zelfs met 512 MB vaak ook nog goed weg kunt komen.

Dus ook hier weer kunt u vaak wederom een hoop geld besparen. Want het prijsverschil tussen een 512 MB, een 1GB en een 2GB grafische kaart uit het topsegment is vaak heel behoorlijk.

Dit betekent concreet dat u het goedkoopst uit kunt zijn voor een videokaart wanneer u kiest voor een 20 inch beeldscherm met een resolutie van 1680X1050.

Kiest u voor een 21 inch beeldscherm of groter met een resolutie van 1920X1200 of meer, dan zult u moeten investeren in een videokaart met 1GB of meer geheugen. Tenminste, wanneer u waarde hecht aan beeld van hoge kwaliteit als u aan het gamen bent.

Wat u moet weten over het moederbord

Het moederbord van uw computer kunt u beschouwen als de verbinding tussen alle onderdelen waaruit uw computer bestaat. Om een computer snel, maar ook stabiel, te kunnen laten zijn, moet de verbinding tussen alle onderdelen van de computer subliem zijn.

Op de kwaliteit van het moederbord moet u dan ook echt niet willen besparen. Omdat de onderdelen in uw computer alleen maximaal kunnen presteren op een uitstekend moederbord. En ook u zal er niet vrolijk van worden wanneer uw pc middenin een spannende game vastloopt. Dat zal u nagenoeg nooit gebeuren wanneer u uw game computer samenstelt op basis van een kwalitatief goed moederbord.

Fabrikanten van moederborden die goede, stabiele en snelle moederborden leveren zijn onder andere: Asus, Gigabyte en MSI.

Valt er dan niets te besparen op een moederbord? Jazeker wel. Bij de aankoop van een moederbord valt met name wat te besparen op het uitrustingsniveau. Zoals het aantal beschikbare vrije PCI-sloten en S-ATA aansluitingen en usb-poorten.

Voor een game computer hebt u alle soorten aansluitingen nodig, maar niet heel veel. Dus is het vaak mogelijk om ook hier wat te besparen, door een kariger uitgeruste uitvoering te kiezen van een bepaald merk en type moederbord.

Wat u moet weten over intern geheugen

Ook aan het intern geheugen moet gedacht worden, wanneer u een game computer gaat samenstellen. Waarbij u niet alleen dient te bepalen hoeveel intern geheugen u nodig hebt, maar tevens welk intern geheugen. Bij een game computer moet u er namelijk voor zorgen dat u het snelste geheugen gebruikt dat het moederbord aankan.

Echter, ook het intern geheugen heeft een belangrijk aandeel in de stabiliteit van het systeem. Zeker wanneer er veel van een systeem gevraagd wordt, is het verstandig ervoor te zorgen dat de stabiliteit van het systeem onder alle omstandigheden gewaarborgd worden. Iets dat alleen voor elkaar gekregen kan worden door het toepassen van geheugen modulen van een bekende fabrikant. Bijvoorbeeld: Kingston of Corsair.

Valt er hier dan niets te besparen bij het samenstellen van een goedkope game pc? Toch wel. Door vooral niet teveel aan intern geheugen te kopen. Het toepassen van voldoende intern geheugen laat uw game pc optimaal presteren. Maar het toepassen van een teveel aan geheugen zal zeer zeker niet bijdragen aan het verder verbeteren van de prestaties.

Voor een goedkope game computer waarin slechts één grafische kaart zal worden gebruikt, is het toepassen van 8 GB aan intern geheugen meestal dan ook ruim voldoende.

Wat u moet weten over de voeding

Het computeronderdeel waar vaak de minste aandacht aan wordt besteed is de voeding van de computer. Terwijl dit toch het onderdeel is, dat de computer van een constante hoeveelheid stroom moet voorzien. Onterecht wordt vaak gedacht dat alleen maar gekeken hoeft te worden naar het wattage van de voeding. Waarbij ervan uitgegaan wordt dat: hoe hoger het wattage is, hoe beter de voeding zal zijn.

Niets is echter minder waar. De kwaliteit van de voeding wordt namelijk vooral afgemeten aan hoe constant een voeding in staat is om stroom te leveren. Computeronderdelen werken namelijk op een betrekkelijk lage spanning. Dat maakt computeronderdelen des te gevoeliger voor pieken en dalen in deze spanning. Iets dat vaak als resultaat heeft dat een computer onverwachts vastloopt als de stroomspanning in het systeem ook maar iets daalt.

En juist aan stabiliteit mankeert het nogal eens bij goedkope voedingen. Met name wanneer er veel van de computer verlangt wordt. Iets dat zeker het geval is wanneer we bijvoorbeeld een snelle grafische kaart in een computersysteem monteren.

Bij het samenstellen van een game computer, zelfs al moet het een goedkope worden, moet u dan ook nooit proberen te besparen op een voeding.

Uiteraard is ook het wattage dat een voeding kan leveren belangrijk. Welk wattage een voeding moet kunnen leveren is afhankelijk van de onderdelen die gebruikt worden in een computersysteem. Hier vindt u een handige webpagina waarop u kunt laten berekenen hoe krachtig de voeding voor uw systeem precies moet zijn.

Fabrikanten die goede computervoedingen leveren zijn onder andere: Antec, Enermax, Cooler Master en Corsair.

Hoe u eenvoudig zelf een game computer samenstelt

Op het gebied van prestaties ontlopen de twee processorgiganten AMD en Intel elkaar niet zo heel veel. Wat we echter wel vaak zien is dat we met een systeem op basis van een AMD processor goedkoper uit zijn. Omdat een AMD processor vaak net wat goedkoper is dan een vergelijkbare processor van Intel.

Hetzelfde zien we vaak bij moederborden. Ook daar zullen we veelal ontdekken dat een moederbord, geschikt voor een AMD processor goedkoper is dan een moederbord voor een Intel processor.

Een goedkope game computer samenstellen zouden we dan ook eigenlijk op basis van een AMD processor moeten doen.

Maar die keuze is uiteraard aan u. Velen hebben nu eenmaal een voorkeur voor het één of het ander. En daar zou u dan ook aan vast moeten houden.

Temeer omdat er al zoveel te kiezen valt bij het samenstellen van een computer.

Daarom pakt u het zelf samenstellen van een game pc het slimst aan door:

 1. Te beginnen met kiezen wat voor een processor u wilt.
 2. Iedere processor past slechts in één bepaald type socket. Bepaal welke socket de processor van uw keuze nodig heeft en zoek er vervolgens een moederbord bij die op basis van die socket gebouwd is. Dat betekent bijvoorbeeld: dat wanneer u kiest voor een AMD processor die een AM3+ socket nodig heeft, dan zoekt u daar een moederbord bij dat rondom deze AM3+ socket gebouwd is.
 3. Bekijk vervolgens wat het snelste intern geheugen is dat door het moederbord van uw keuze ondersteund wordt. Selecteer vervolgens het juiste aantal GB's aan intern geheugen.
 4. Kies vervolgens de videokaart die het beste aan uw wensen voldoet. En zorg dat deze qua hoeveelheid geheugen past bij het beeldscherm dat u wilt gaan gebruiken.
 5. Selecteer vervolgens de rest van de onderdelen voor uw game systeem, zoals: dvd speler en brander, de harde schijf en de behuizing voor de computer.
 6. Berekenen vervolgens welk wattage de voeding voor uw systeem nodig heeft.

En daarmee is dan het samenstellen van de eigenlijke game computer voltooid. Maar niet het samenstellen van het hele systeem, zoals: beeldscherm, toetsenbord, muis en luidsprekerboxen.

Speciale aandacht bij het uitzoeken van randapparaten verdient de muis. Veel games worden bediend doormiddel van een muis. Waarbij winnen of verliezen in de game valt of staat bij de snelheid van de muis.

Onder andere Logitech maakt uitstekende muizen die geschikt zijn voor het gamen. Kijk daarbij vooral maar muizen die met een draad via een usb-poort met uw computer verbonden zijn. Omdat een kabel verbinding nu eenmaal altijd sneller en betrouwbaarder zal zijn dan een draadloze verbinding.

Een game computer samenstellen moet niet alleen als gevolg hebben dat u een snelle computer tot uw beschikking hebt, maar teven een computer hebt die zich comfortabel laat bedienen. Zodat u als speler van de game, zo snel en zo precies mogelijk kunt reageren op wat er gebeurt in de game.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor