Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

12 tips voor als u een printer kopen, installeren en in gebruik nemen gaat

Een printer heeft niet het eeuwige leven. Een printer bevat mechanische namelijk onderdelen. En die zijn onderhevig aan slijtage. Daarmee ontkomt u er niet aan om zo af en toe eens een nieuwe printer te kopen. Dat geldt zowel voor een inkjetprinter als een laserprinter.

Maar een reden om een andere printer te kopen kan ook zijn omdat u iets wilt wat uw huidige printer niet kan.

1) Wat moet een printer kunnen?

Er is nogal wat keuze in printers. Van heel goedkoop tot heel duur. En van behoorlijk langzaam tot heel snel. Bovendien is het ene type printer juist goed in het afdrukken van foto’s en print een andere juist tekst weer veel beter uit. En dan is er ook nog de printer waarmee u tevens kunt scannen en kopiëren. De All-in-one-printer genaamd.

Er zijn dan ook nogal wat keuzes te maken. Want het is tevens raadzaam om een inschatting te maken van hoeveel u de printer denkt te gaan gebruiken en waarvoor precies.

Tevens is het handig om na te denken over hoe u de printer gaat gebruiken. Staan printer en pc altijd op één plek? Of gebruikt u de pc op verschillende plekken, maar wilt u wel overal kunnen printen?

Want dan is het belangrijk dat een printer printen via wifi ondersteunt.

2) Bekijk uitgebreid wat er te koop is

Als u goed weet wat een printer moet kunnen, dan zal dat het uitzoeken van een printer zeker gaan vergemakkelijken. Dat betekent overigens allerminst dat u tijdens het uitzoeken van de printer niets gaat ontdekken waar u nog niet aan gedacht hebt. Printen via Bluetooth misschien of printen via de Cloud.

Ongetwijfeld zal het u bij het uitzoeken van een printer gaan opvallen dat de prijsverschillen tussen de ene en de andere winkel behoorlijk kunnen zijn. Zeker waar het de wat duurdere printers betreft. Het kan dan ook een uitstekend idee zijn om “Aanbiedingen printers” eens als zoekopdracht in te voeren in Google.

Echter, de laagste prijs hoeft niet perse de beste keuze te betekenen. Want wellicht vindt u uzelf niet echt computerdeskundig en ziet u daarom best op tegen het kopen van een printer en het zelf installeren ervan.

In dat geval kan het een slimme zet zijn om uw printer bij bijvoorbeeld de Mediamarkt te kopen. Want daar kunt u niet alleen een nieuwe printer kopen, maar tevens een service waarmee uw nieuwe printer bij u thuis voor u geïnstalleerd wordt.

3) Waarom u een goedkope printer soms beter kunt laten staan.

Als u gaat kijken wat er zoal aan printers te koop is dan zult u al snel ontdekken dat de prijzen ervan behoorlijk variëren. En dat terwijl een goedkope printer op het eerste gezicht dezelfde mogelijkheden lijkt te hebben als een duurdere printer.

Dat kan in veel gevallen inderdaad zo zijn. Want het prijsverschil zit meestal niet in de mogelijkheden maar in dat een duurdere printer sneller is, de afdrukkwaliteit beter is, dat hij nauwkeuriger scant en zuiniger omgaat met inkt.

Bovendien zullen duurdere printers aparte inktcartridges hebben voor zwart en voor de kleuren die de printer gebruikt. Dat terwijl goedkope printers slechts een inktcartridge hebben voor zwart en één voor de kleuren.

Dat heeft als belangrijk nadeel dat wanneer één kleur op is in de inktcartridge u de hele kleurencartridge moet vervangen terwijl de andere kleuren nog niet eens op zijn.

Dat is niet zo heel erg wanneer u de printer niet veel gebruikt, of niet heel vaak iets uitprint in kleur. Maar wanneer u wel geregeld print en ook in kleur, dan is een goedkope printer veelal niet de beste keuze.

Tevens kunnen sommige goedkope printers niet dubbelzijdig afdrukken. Iets wat u in gedachten moet houden wanneer u wel over die mogelijkheid wilt beschikken.

4) Een inkjetprinter of toch een laserprinter

De meest geadviseerde printer voor thuisgebruik is de inkjetprinter. En niet voor niets, omdat de inkjetprinter:

 • Relatief goedkoop is.
 • Naast printen meestal ook kan scannen en kopiëren.
 • Kleuren kan printen.
 • Foto’s kan printen.
 • Weliswaar een hogere prijs per afdruk heeft, maar dat dit niet zo erg is omdat er doorgaans niet zo heel veel geprint wordt.

Hoge kosten per afdruk is het belangrijkste nadeel van een inkjetprinter. Een ander nadeel is dat de inkjetprinter traag is ten opzichte van de laserprinter.

Dat betekent dat wanneer u veel print en grotere hoeveelheden tegelijk wilt kunnen printen een laserprinter voor u een betere optie is. Echter:

 • Een laserprinter is minder goed in het afdrukken van kleuren.
 • Een laserprinter is ongeschikt voor het afdrukken van foto’s.
 • Een goedkopere laserprinter kan niet scannen en kopiëren.

Kortom, de laserprinter is uiterst geschikt voor kantoortaken, maar minder voor taken die in veel huishoudens voorkomen.

5) Wifi of toch een kabel

Standaard wordt een printer aangesloten op de pc via een kabel. Een USB-kabel om precies te zijn. De printer door middel van een kabel verbinden met de pc zorgt voor een stabiele en betrouwbare verbinding. Waardoor de printer zijn werk altijd goed zal kunnen doen.

Een belangrijk nadeel van een kabelverbinding is echter dat de pc op dezelfde plek moet blijven staan. Of daar in ieder geval moet staan als er geprint gaat worden.

Dat hoeft niet wanneer u besluit een printer te kopen die printen via wifi ondersteunt, ofwel draadloos printen. Dan staat de printer nog steeds op een vaste plek, maar kunt u printen vanaf iedere plek en met elk apparaat dat door uw printer ondersteund wordt. Dat kan een laptop zijn, maar tevens een smartphone of een tablet-pc.

6) Volg bij het installeren de handleiding nauwkeurig

Een printer installeren is relatief makkelijk. Temeer omdat steeds vaker steeds betere installatiehandleidingen met een printer worden meegeleverd. Waarbij het geen uitzondering is dat er zelfs een instructievideo op internet bekeken kan worden die u leert hoe u de printer moet installeren.

Belangrijk bij het installeren van een printer is vooral dat u de volgorde van installeren die in de bijgeleverde handleiding staat zeer nauwkeurig volgt.

Doorgaans dient u eerst het stuurprogramma voor de printer te installeren voordat u de printer aansluit op de pc en aanzet. Dit zorgt ervoor dat Windows het juiste stuurprogramma gebruikt zodra de printer wordt aangezet.

7) Verwijder eerst de oude printer, de software en het stuurprogramma.

Vaak hebt u al eerder een printer aangesloten gehad op uw pc. En ook die zal netjes door Windows geïnstalleerd zijn zodat u ermee werken kon.

Als u een printer niet langer gebruikt en niet langer aangesloten hebt op uw pc, dan is het raadzaam om het stuurprogramma en andere programma’s die bij de printer horen te verwijderen.

Het oude stuurprogramma en de software verwijdert u als volgt:

 1. Klik op Start om menu Start te openen.
 2. Klik in de uiterst linkerkolom in menu Start op Instellingen.
 3. Klik op het onderdeel Apps en vervolgens op Apps en onderdelen.
 4. Apps en onderdelen toont u een lijst van alle apps en software die er op uw pc geïnstalleerd staat.
 5. Zoek in de lijst naar uw oude printer en de software die bij uw oude printer hoort, klik erop en klik vervolgens op de knop Verwijder.

De oude software en het stuurprogramma zullen vervolgens netjes van de pc verwijderd worden.

8) Download stuurprogramma’s en software bij voorkeur

Nog steeds wordt bij een printer veelal een cd geleverd waarop stuurprogramma en software staan die u met de printer kunt gebruiken. Het probleem hiermee is echter dat steeds meer pc’s niet langer een dvd-speler hebben waar een dergelijke cd mee afgespeeld kan worden.

Daarnaast is de kans groot dat het stuurprogramma op de cd verouderd is.

Op de website van de fabrikant van de printer, onder de menuoptie Support, vindt u doorgaans eenvoudig het nieuwste stuurprogramma voor uw printer. Download bij voorkeur dan ook het nieuwste stuurprogramma voor uw printer op de website van de fabrikant.

9) Sluit de printer ook aan met een USB-kabel

De meest betrouwbare verbinding is nog altijd een kabelverbinding. Uw zou daarom dan ook altijd bij voorkeur de printer met een kabel aan moeten sluiten op de pc. Dat werkt vanzelfsprekend alleen prettig wanneer u uw pc altijd op dezelfde plek gebruikt.

Werkt u met uw laptop of tablet waar u maar kan in huis, dan staat een verbinding via wifi tot uw beschikking bij veel moderne printers. Een verbinding die in huis veelal prima functioneert, maar ook wel eens wat minder. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de wifi-verbinding tussen thuisnetwerk en pc of printer te zwak is.

10) Lijn de printerkop goed uit

Zodra u de inktcartridges in een nieuwe printer doet en de printer gaat installeren, dan zal onderdeel van het installatieproces vaak zijn: het uitlijnen van de printerkop.

Een erg belangrijk onderdeel in het installatieproces overigens. Want het nauwkeurig uitlijnen van de printerkop zorgt ervoor dat de afdrukken die de printer maakt van de best mogelijke kwaliteit zijn.

Sla het uitlijnen van de printerkoppen dan ook nooit over.

Uitlijnen van printerkoppen kunt u veelal tevens benaderen via Opties in de software bij de printer of via een Opties-knop op de printer zelf. Het is zeker raadzaam om het uitlijnen van de printerkoppen na het verwisselen van inktcartridges soms te herhalen.

11) Gebruik geschikt papier

Papier dat geschikt is voor de printer is onder andere in kantoorboekhandels verkrijgbaar. Dit is 80 grams wit papier dat veelal in pakken van 500 vellen wordt verkocht. Meestal staat op de verpakking voor welke doeleinden het papier geschikt is. Printen zal bijna altijd vermeld worden.

Echter, een pak met 500 vellen papier is niet altijd even handig meenemen. Bovendien is er altijd de kans dat het papier beschadigd raakt als u er te lang mee rond moet lopen. En beschadigd papier zou u absoluut niet in de printer moeten willen stoppen. Omdat dit het vastlopen van het papiertransport in de printer kan veroorzaken.

Printerpapier zou u dan ook bij voorkeur thuis moeten laten bezorgen door een webwinkel. Bijvoorbeeld door Bol.com.

12) Gebruik originele cartridges voor uw printer

Als u een inkjetprinter hebt en deze geregeld gebruikt, dan zult u met enige regelmaat de inktcartridges moeten vervangen. Vroeg of laat zal het u dan gaan opvallen dat de door de fabrikant van de printer voorgeschreven inktcartridges voor de meeste printers verre van goedkoop zijn.

Door de fabrikant van de printer voorgeschreven inktcartridges zijn van hetzelfde merk als de printer. Dus als u een Canon printer hebt, dan horen daar cartridges in van het merk Canon. En als u een HP printer hebt dan zijn de inktcartridges vanzelfsprekend tevens van HP.

Echter, wanneer u op internet op zoek gaat naar inktcartridges, dan zult u snel ontdekken dat er vele goedkope alternatieven zijn. Ook voor uw printer.

Dat maakt de verleiding groot om het goedkopere alternatief te kopen in plaats van de door de fabrikant voorgeschreven inktcartridges.

Om de volgende redenen kunt u daar beter van afzien:

 1. De garantie op de printer vervalt wanneer u andere dan de door de fabrikant voorgeschreven inktcartridges gebruikt.
 2. Afdrukken gemaakt met niet originele inktcartridges kunnen minder goed van kwaliteit zijn.
 3. Niet originele cartridges kunnen sneller leeg zijn dan de originele.
 4. Niet orginele cartridges drogen wellicht eerder uit en de printkop zou eerder verstopt kunnen raken wanneer de printer niet heel veel gebruikt wordt.

BONUSTIP

Inktcartridges in uw inkjetprinter kunnen snel uitdrogen wanneer u een printer niet op de juiste manier uitzet. En wanneer cartridges uitgedroogd zijn, dan zal uw printer niet langer afdrukken en komen er lege vellen papier uit uw printer. Maar in ieder geval zullen de afdrukken slecht zijn van kwaliteit. Alsof de inktcartridges bijna leeg zijn.

Zet de printer dan ook altijd uit met de knop op het apparaat en wacht geduldig tot de printer ophoudt met geluiden produceren. Op het moment dat de printer stopt met geluiden maken is de printerkop zogenaamd geparkeerd. Daarmee voorkomt u dat cartridges snel uitdrogen en de printkop verstopt raakt.

Met de 12 tips uit dit artikel zal het ongetwijfeld makkelijker geworden zijn om een printer te kopen die aan uw wensen voldoet en deze op uw computer te installeren, klaar voor jaren lang onbezorgd gebruik.

Gerelateerde artikelen