Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe zelf een pc samenstellen goedkoper en makkelijker kan

Zelf een pc samenstellen is iedere keer weer een uitdaging. Want de verschillende componenten mogen dan vaak nog sterk op hun voorgangers lijken, een nauwkeuriger blik leert altijd weer dat de ontwikkeling door blijft gaan.

Maar juist dat maakt een pc samenstellen ook elke keer weer leuk. Waarbij het tevens een sport kan zijn om de samen te stellen pc, zo goedkoop mogelijk te houden.

De manier die u altijd de goedkoopste desktop pc oplevert

Een pc samenstellen die het goedkoopste is en die ook nog eens volledig naar wens is, wordt dan de ultieme uitdaging.

Maar dat kan in de praktijk wel eens lastig zijn. Want een game pc samenstellen, dat kan eigenlijk niet goedkoop. Hetzelfde gaat op voor een pc die geschikt moet zijn voor fotobewerking of die andere ingewikkelde opdrachten moet kunnen uitvoeren.

En wanneer u uw pc bedrijfsmatig gebruikt, dan wilt u vooral de beschikking hebben over een betrouwbaar en stabiel apparaat, waar u comfortabel uw werk mee kunt doen. Aan deze eisen voldoet de goedkoopste pc doorgaans niet. Want comfortabel betekent onder andere , dat de pc vooral ook stil zijn werk doet. En juist dat doet een goedkope pc nu net vaak niet.

Anders is dat bij het samenstellen van een huis, tuin en keuken gezins pc, waar slechts wat op geïnternet en ge-e-maild wordt. Want een dergelijke pc valt juist heel goed goedkoop samen te stellen.

Het eerste advies, om uw eigen pc samenstellen in ieder geval zo goedkoop mogelijk te houden, is dan ook:

 • Bedenk goed waar u de pc voor wilt kunnen gebruiken.
 • Bedenk welke software daarvoor op uw pc komt te staan.
 • Bedenk hoeveel de pc gebruikt gaat worden.
 • Bedenk of de pc door u alleen of door uw hele gezin gebruikt gaat worden.
 • Bedenk waar de pc komt te staan.
 • Bedenk welk budget u hebt voor het samenstellen van een pc.

Internetten, e-mailen, YouTube filmpjes kijken, facebooken en tekstverwerken vraagt niet zoveel van de prestaties van een pc. Daarentegen vraagt het spelen van een game juist om de allerhoogste prestaties.

Terwijl het bewerken van foto, video, muziek en het maken van technische tekeningen vooral vraagt om rekenkracht van de processor, een flinke hoeveelheid geheugen en ook schijfruimte. Maar tevens worden goede prestaties van de grafische kaart gevraagd. Echter, weer niet zulke hoge prestaties als games van een grafische kaart vragen.

Weten welke software u gaat gebruiken en of de pc door meerdere personen gebruikt gaat worden, komt van pas bij het bepalen van de grootte van de harde schijf. Want software neemt geregeld veel schrijfruimte in beslag. En tevens scheelt het nogal wat of slechts één persoon zijn bestanden opslaat op de computer of vier personen.

Wanneer een pc weinig gebruikt wordt, dan is het niet heel zinvol om te investeren in een duurder en beter toetsenbord, een betere muis en het beste beeldscherm.

Echter, wanneer u de pc veel gebruikt en menig uurtje doorbrengt achter de pc, dan is het juist wel weer verstandig om te investeren in een goed toetsenbord, een goede muis en een goed beeldscherm.

Omdat u daarmee comfortabeler werkt, u minder snel moe wordt en het allerbelangrijkste: het beter is voor de gezondheid van lijf en leden.

En bent u een enthousiaste gamer, dan moet ieder onderdeel van uw pc vooral snel zijn. Ook muis, toetsenbord en beeldscherm.

Bent u een groot liefhebber van muziek en wilt u ook op uw pc van uw muziekcollectie genieten, dan hoort daar uiteraard een uitstekende geluidskaart en een goede set luidsprekers bij.

Als uw pc in de woonkamer staat, dan is het fijn wanneer een pc zo stil mogelijk zijn werk doet. Iets dat overigens redelijk eenvoudig te bereiken is door het toepassen van stille ventilatoren.

Maar uiteraard zijn dergelijke ventilatoren minder goedkoop dan standaard ventilatoren.

U ziet, u hebt nogal wat te overwegen, voordat u aan het daadwerkelijk samenstellen van uw pc kunt gaan beginnen. Want iedere wens die u heeft, kan betekenen dat u er net weer andere componenten voor nodig hebt. Componenten die net weer een beetje goedkoper of juist net weer een beetje duurder kunnen zijn.

Maar allesbepalend voor het samenstellen van een pc, blijft uiteindelijk het budget. Want een pc samenstellen met een budget van 1000 Euro, levert een hele andere pc op dan één die samengesteld is met een budget van 600 Euro.

Een pc samenstellen is overigens al mogelijk vanaf 250 Euro. Voor dat bedrag hebt u er dan uiteraard nog geen beeldscherm, toetsenbord en muis bij. En ook geen luidsprekers. Voor het gemak kunnen we dan ook stellen dat uw budget minimaal zo'n 500 Euro zal moeten zijn, wanneer u een complete pc wilt samenstellen.

Het tweede advies bij het samenstellen van een pc luidt: houd vast aan uw budget.

Strak vasthouden aan uw budget zorgt er namelijk voor dat u beter en ook creatiever zoekt naar de diverse componenten die u nodig hebt voor uw pc. Waardoor u uiteindelijk altijd het goedkoopste uit zult zijn. Of in dit geval het meeste waar voor uw geld zult krijgen.

Maak uzelf het samenstellen van een pc vooral makkelijk

Uiterlijk blijven de componenten van een pc misschien gelijk, maar veel pc componenten worden constant doorontwikkeld. Wat vorig jaar nog het snelste en meest geavanceerde was dat u kon krijgen, zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet meer zijn dan een goede middenmoter.

En juist daar is dan ook altijd weer de grootste winst te behalen. Zeker waar het de processor, het moederbord en de grafische kaart betreft. Voor de nieuwste onderdelen betaalt u uiteraard zonder uitzondering de hoogste prijs.

Terwijl prijzen rap dalen zodra de onderdelen al wat langer op de markt zijn. Het minst betaalt u voor een component, wanneer er reeds een opvolger voor dat bepaalde component is verschenen. Maar dat betekent allerminst dat de oudere component daardoor niet langer geschikt om een uitstekende pc mee samen te stellen.

Kijk daarom ook altijd juist naar componenten die al wat langer op de markt zijn, als u goedkoop een pc wilt samenstellen. Het zou u namelijk, op een complete pc, soms zomaar honderden Euro's kunnen schelen.

Dat betekent, dat als u zelf een pc wilt samenstellen, u heel goed op de hoogte moet zijn van de laatste ontwikkelingen. Of uzelf op de hoogte moet brengen, alvorens u met het samenstellen van een pc begint.

Een goede Nederlandse website daarvoor is Hardware.info. Maar uiteraard ook Tweakers. Onder andere met hun rubriek: Tweakers Best Buy Guide. Bent u redelijk thuis in de Engelse taal, dan is Tom's Hardware absoluut een aanrader.

U zult snel ontdekken dat op al deze websites meer dan voldoende informatie te vinden is over bijna elke pc component. Om te voorkomen dat u al snel door de bomen het bos niet meer ziet, is het handig de juiste volgorde aan te houden bij het verzamelen van informatie over de diverse componenten, die leidt tot het selecteren van het component dat het beste bij uw wensen past.

De volgorde die u bij een pc samenstellen het best aan kunt houden is:

 1. Processor.
 2. Moederbord.
 3. Geheugenmodulen.
 4. Grafische kaart.
 5. Harde schijf/ schijven.
 6. Dvd-speler/brander.
 7. Behuizing.
 8. Voeding.

Bij het selecteren van de processor, hebt u slechts de keuze uit 2: Intel en AMD. Maar beiden hebben diverse processors in hun assortiment. Aan u als eerste dan ook de schone taak om uit te zoeken om welke processor u uw pc heen wilt bouwen.

Want dat is eigenlijk hoe een pc samenstelt. Omdat ieder processor type zijn eigen socket heeft, waarin deze gemonteerd moet worden, bepaald de keuze van de processor ook al voor een groot deel de keuze van het moederbord.

En welk moederbord u kiest, bepaalt deels ook welke geheugenmodules u kunt gaan gebruiken. En tevens welke grafische kaarten u in combinatie met dit moederbord kunt gaan gebruiken.

Welke harde schijf interfaces en dvd-speler interfaces het moederbord ondersteund, bepaald vervolgens weer voor een deel welke harde schijven en dvd-spelers/branders er in aanmerking komen voor uw pc.

Het populairste formaat moederbord is vooralsnog het ATX-formaat. Uiteraard hoort daar een pc behuizing bij die dit formaat ondersteunt. Door de populariteit van dit formaat, zult u over de keuze in behuizingen niet te klagen hebben. Echter, ga altijd voor een stevige behuizing, waarin alle pc componenten goed vastgezet kunnen worden en waarin ze goed beschermd zitten tegen invloeden van buitenaf.

Het laatste component dat zeker uw aandacht verdient is de voeding. Voor een pc waar geen hoge prestaties van verlangt worden, hebt u doorgaans voldoende aan een standaard voeding die bij een standaard behuizing wordt geleverd.

Echter, bij het samenstellen van iedere andere pc waarvan meer prestaties verwacht worden, is een standaard voeding al snel niet meer voldoende. En is het zeer aan te raden om een losse voeding te kopen van een gerenommeerd merk, zoals: Coolermaster, Enermax of Antec.

Omdat u anders een grote kans loopt geconfronteerd te worden met nare, moeilijk thuis te brengen storingen, die vaak na lang zoeken te wijten blijken te zijn aan een voeding die gewoon soms even de vraag naar stroom niet aankan.

Wellicht mist u de geluidskaart in de lijst van benodigde componenten. Dit komt omdat een geluidskaart in zowat elk moederbord geïntegreerd zit. En doorgaans voldoende kwaliteit biedt. Tenzij u serieus muziek gaat bewerken of graag muziek beluistert in de hoogst mogelijke kwaliteit. Dan is het moment daar, om eens uit te gaan kijken naar een losse geluidskaart.

Zodra u weet welke componenten u precies hebben wilt, wordt het tijd om te gaan shoppen. Bekende computerwinkels die ook losse componenten verkopen zijn onder andere: Gistron, Alternate, Paradigit, MyCom en Azerty.

Deze winkels bieden u: en de mogelijkheid om via internet te bestellen en de mogelijkheid om de componenten in de winkel te komen halen. Tevens bieden al deze winkels u de mogelijkheid om de door u geselecteerde componenten samen te laten bouwen tot een werkende pc.

Meestal zijn hier wel kosten aan verbonden. Dus de goedkoopste pc bouwt u nog altijd zelf. En hoewel zelf een pc bouwen zonder meer leuk is, kleeft er ook een niet te onderschatten nadeel aan.

Wanneer u een pc zelf bouwt, dan hebt u op elke component waaruit uw pc bestaat uiteraard garantie. Echter, als u een storing krijgt aan uw pc, dan moet u zelf uitzoeken welk component de storing veroorzaakt.

Vervolgens moet u met dat component terug naar de winkel, of het opsturen naar de fabrikant. Voordat u een nieuw component krijgt, wordt het door u geretourneerde component vaak eerst bekeken en getest om te kijken of het werkelijk kapot is of storingen vertoont.

Er kan dus nogal wat tijd overheen gaan voordat u een nieuw component hebt. Zeker wanneer er discussie ontstaat over, of het component wel echt kapot is. En al die tijd zult u, afhankelijk van welk component er stuk is, uw pc niet kunnen gebruiken.

Laat u de pc bouwen, dan hoeft u bij een storing alleen uw pc in te laden, naar de winkel te rijden en te melden dat de pc een storing vertoont. De winkel zal er dan uiteraard voor gaan zorgen dat u uw pc weer zo snel mogelijk werkend terug hebt.

Want bij zelf een pc samenstellen, maar deze door de winkel te laten bouwen, hebt u garantie op de hele pc en mag u verwachten dat de pc goed werkt. Hetgeen betekent dat de winkel gedurende de garantieperiode eventuele storingen aan de pc onder garantie dient te verhelpen.

Het laatste advies bij het zelf samenstellen van een pc is dan ook: laat de pc bouwen door de winkel waar u de componenten hebt gekocht. Zeker wanneer u de pc eigenlijk geen dag kunt missen.

Gerelateerde artikelen