Kan dat: de grafische kaart van een laptop vervangen of upgraden?

Iedere standaard grafische kaart in een laptop is goed genoeg voor het doen van standaard dingen zoals e-mailen, internetten en kantoortoepassingen. Ook YouTube filmpjes en online tv kijken zou geen probleem moeten zijn.

Dat wordt al snel anders wanneer u wilt gamen op uw laptop, of foto's of video's wilt bewerken. Want dat zijn toepassing die vragen om een snelle en krachtige grafische kaart.

Een grafische kaart kopen om daarmee de huidige grafische kaart te vervangen of te upgraden is bij een desktop pc is relatief eenvoudig. Maar geldt dat ook voor een laptop?

De grafische kaart in een laptop

Een laptop is kort door de bocht een desktop pc in een compacte behuizing. Er is echter een belangrijk verschil. Dat is dat een pc voornamelijk bestaat uit een verzameling gestandaardiseerde onderdelen. Ofwel onderdelen die allemaal hetzelfde formaat en dezelfde aansluiting hebben, en die allemaal op dezelfde manier met de andere onderdelen van de pc communiceren.

Om deze reden is het vervangen en upgraden van onderdelen van een pc relatief eenvoudig.

Bij een laptop ligt dat een beetje anders. In een laptop is het aantal gestandaardiseerde onderdelen onder meer beperkt tot het geheugen en de harde schijf. Dat zijn dan ook de onderdelen die tevens in een laptop vrij eenvoudig te vervangen zijn.

Ook de processor is in een laptop een gestandaardiseerd onderdeel. Het is echter vaak een type processor dat speciaal bedoeld is voor laptops. Ook zitten processors in een laptop vaak niet gemonteerd in een zogenaamde socket, maar zitten direct op het moederbord gesoldeerd.

De grafische kaart in een laptop is doorgaans geïntegreerd in het moederbord. Waarbij in recente laptops de grafische processor ondergebracht is in de processor van de laptop zelf.

Alleen laptops uit het hoogste segment zouden uitgerust kunnen zijn met een aparte grafische kaart die beschikt over zijn eigen grafische processor en geheugen.

En alleen bij die laptops is het soms mogelijk om de grafisch kaart te vervangen en te upgraden.

Echter, de keuze zal in dat geval beperkt blijven tot vervangende grafische kaarten die door de fabrikant zelf voor dat bepaalde type laptop worden aangeboden.

Bovendien zijn vervangende grafische kaarten voor laptops duur. Ook is het raadzaam om het monteren van de grafische kaart over te laten aan een deskundige. Omdat voor het vervangen van de grafische kaart doorgaans de hele laptop gedemonteerd dient te worden.

Lang verhaal kort: En nieuwe grafische kaart voor uw laptop kopen om de huidige grafische kaart te vervangen of te upgraden kan in uitzonderlijke gevallen, maar is duur.

Een nieuwe laptop kopen is vaak dan ook een meer voor de handliggende keuze. Temeer omdat een niet al te oude laptop vaak nog goed tweedehands te verkopen is.

Waarom het stuurprogramma van de grafische kaart updaten soms uitkomst biedt

Nu kan zich bij iedere pc, dus ook bij een laptop, de situatie voordoen dat de grafische kaart ronduit slecht lijkt te presteren wanneer er een bepaald programma gebruikt wordt of een bepaalde game gespeeld wordt.

In een dergelijk geval zou het heel goed kunnen zijn dat de grafische kaart zelf niet het probleem is, maar slechts het stuurprogramma van de grafische kaart.

Een probleem dat zich doorgaans snel en relatief eenvoudig laat oplossen. En wel door naar de website van de fabrikant van uw laptop te gaan.

Doorgaans vindt u op deze website onder andere een categorie Support of Ondersteuning. Een onderdeel van deze categorie draagt vaak de naam Downloads.

Via Downloads wordt u veelal te mogelijkheid geboden om de nieuwste stuurprogramma's voor de onderdelen van uw laptop te downloaden.

Alles wat u daar doorgaans voor hoeft te doen is aangeven welk type laptop u hebt. De website toont u dan vanzelf welke stuurprogramma's voor welke onderdelen van uw laptop beschikbaar zijn. Een klik op de knop Download is veelal voldoende om het downloaden van de stuurprogramma's te starten.

De bestanden die de nieuwe stuurprogramma's bevatten zullen na het downloaden in de map Downloads staan. Door te dubbelklikken op het bestand zal het stuurprogramma automatisch geïnstalleerd worden.

Wanneer de laptop en de programma's die u gebruikt prima functioneren dan is er overigens geen enkele reden om het stuurprogramma van bijvoorbeeld de grafische kaart van uw laptop te updaten.

Met name games kunnen echter nogal eens veeleisend zijn, ook waar het stuurprogramma's betreft. Het updaten van een stuurprogramma van bijvoorbeeld de grafische kaart, maar soms ook van de geluidskaart, lost daarom vaak een veelheid aan problemen met games op.

Een nieuwe grafische kaart kopen om de huidige te vervangen of te upgraden is zoals u ziet lang niet altijd noodzakelijk, ook al lijkt het er op het eerste gezicht wel op.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor