Gamen op de pc: hoe zelf een game pc samenstellen aan te pakken

Gamen op de pc. Velen geven er nog altijd de voorkeur aan. Menig game vraagt echter wel behoorlijke prestaties van een pc. Daarmee is niet iedere pc zomaar geschikt om op te gamen.

Dat maakt een game pc samenstellen iets wat aandacht vraagt en veelal tevens de nodige research vergt om bij een pc uit te komen waarmee gamen op de pc genieten wordt.

Wat bij een game pc samenstellen uw aandacht vraagt

Gamers die kiezen voor gamen op de pc doen dat meestal omdat de beelden op een pc monitor mooier zijn dan op wat voor een tv dan ook. Iets wat de beleving van een spel zeker ten goede komt.

Een game pc samenstellen begint met het beantwoorden van de vraag: “Welke games of beter gezegd welk type games ga ik het meest spelen op mijn pc?”

Die vraag beantwoorden is zo belangrijk omdat er maar weinigen zullen zijn die 4000 Euro of meer willen en kunnen uitgeven voor een game pc waar je werkelijk alles op kan spelen wat je wilt.

En dus zullen we ergens concessies moeten doen die een pc opleveren waarop het fijn gamen is en die tegelijkertijd geen vermogen kost.

Door de vraag te beantwoorden welke games, of in ieder geval welk type games, u het meest zal willen gaan spelen komt u erachter waar u de nadruk op moet leggen bij het samenstellen van een game pc.

In dit artikel gaan we merken en types van componenten zoveel mogelijk proberen te vermijden. Want wat vandaag uitmuntende keuzes zijn bij het samenstellen van een game pc is over een half jaar alweer zowat hopeloos verouderd.

De bedoeling van dit artikel is dan ook vooral om u een aantal handreikingen, aanwijzingen en richtlijnen te geven waarmee u niet alleen zelf een uitstekende game pc mee kunt samenstellen, maar waarmee u tevens kunt bepalen of een pc die aangeboden wordt als zijnde game pc ook daadwerkelijk geschikt is voor wat u ervan gaat verlangen.

Een paar algemeenheden

Voor de meeste games die vallen onder de zogenaamde eSports games hebt u geen hele bijzondere pc nodig. Sterker nog: dit genre games is zo ontworpen dat u er op een gemiddelde pc, dus in veel gevallen ook een laptop, comfortabel mee kunt gamen.

Hierbij is het uiteraard wel zo dat met een snellere pc de gameprestaties toe zullen nemen.

Uiteraard zijn er ook voldoende speltitels te bedenken die op een pc die 3 jaar geleden als snel te boek stond al bijna niet meer te spelen zijn. Omdat deze nog maar ternauwernood aan de minimum eisen voldoet.

Bovendien mogen we kort door de bocht stellen dat zogenaamde open sim games vooral vragen om een goede videokaart en dat games waarbij de tegenstanders voornamelijk door de pc bestuurd worden vragen om krachtige en snelle processor.

De componenten waaruit een game pc bestaat

Omdat van een game pc veel gevaagd wordt is het bovendien belangrijk om zogenaamde A-merk pc componenten te gebruiken. Het gebruik van A-merk componenten zorgt ervoor dat de onderdelen onderling gegarandeerd honderd procent compatible met elkaar zijn. Iets wat zorgt voor een betrouwbaar en stabiel systeem dat maximaal presteert.

Elke pc bestaat uit aantal standaard componenten die samen met het besturingssysteem, meestal Windows, een werkend geheel vormen. De volgorde waarin we de componenten selecteren is:

1) Processor

Bij een game pc wordt doorgaans gekozen voor een Intel processor. Een processor van het merk Intel is door de bank genomen duurder dan de processor van naaste concurrent AMD. Toch is het in deze een verstandige keus om voor een Intel processor te gaan. Omdat deze de manier waarop de data van een game verwerkt moet worden vooralsnog beter ondersteunt.

Hoofdzakelijk hierdoor zal een Intel processor bijna altijd sneller zijn dan en AMD processor. Althans op het moment van schrijven van dit artikel.

Dit vermelden we erbij omdat met grote regelmaat een nieuw type processor het levenslicht ziet. Dit betekent niet alleen dat deze processor weer sneller zal zijn dan zijn voorganger, maar tevens op een andere manier kan zijn gebouwd, waardoor de eigenschappen en sterke punten van een processor op een ander vlak kunnen komen te liggen.

Wat bij het samenstellen van een game pc in ieder geval belangrijk is, is kiezen voor een processor van de laatste generatie. En dan, waar het Intel betreft, minstens een i5 processor van de laatste generatie. Wat betekent 6 cores.

In iedere moderne processor huizen een aantal zogenaamde cores. Hoe groter het aantal cores waarover een processor beschikt, hoe meer taken een processor tegelijkertijd kan uitvoeren.

En hoe groter de kloksnelheid in gigahertz (GHz) hoe sneller een enkele taak wordt uitgevoerd.

Naast cores beschikken processors tevens over zogenaamde threads. Een thread kan beschouwd worden als een virtuele core. Waardoor het mogelijk wordt om één core als het ware meerdere taken naast elkaar te laten uitvoeren.

U kunt zich voorstellen dat hoe meer van dergelijke technische hoogstandjes in een processor huizen en hoe sneller de processor is, hoe hoger te prijs die ervoor betaald moet worden.

Toch is het bij het samenstellen van een game pc doorgaans slim om te kiezen voor een processor die de games van nu met gemak aankan. Hiermee bereikt u namelijk dat u ook een eventuele opvolger van uw favoriete games nog op dezelfde pc kunt spelen.

Dit betekent inderdaad dat een processor een behoorlijke hap uit uw budget voor een game pc betekent.

2) Processorkoeler

Een processor waar veel van gevraagd wordt kan serieus heet worden. En dus is het zaak ervoor te zorgen dat een processor goed gekoeld wordt. Het koelen van een processor wordt standaard verzorgd door een metalen koellichaam dat warmte uitstekend geleid. Een grote ventilator zorgt er vervolgens voor dat de hitte van het koellichaam wordt afgevoerd het systeem in.

Als u een processor los koopt, dan wordt daar vaak ook al de koeling bijgeleverd. Een dergelijke koeling voldoet prima zolang u niet gaat overklokken, ofwel met behulp van andere instellingen de kloksnelheid van de processor gaat verhogen.

Echter, wanneer een processor hard moet werken en daardoor de koeler hard zijn best moet doen om alles koel te houden, dan kan dit gepaard gaan met het nodige lawaai. Dat alleen al is een prima reden om de standaard koeling te laten voor wat hij is en op zoek te gaan naar een koeling die beter koelt en minder lawaai maakt.

3) Moederbord

Het moederbord is een printplaat die alle onderdelen van de pc met elkaar verbindt. Tevens zitten een aantal componenten alvast ingebouwd op het moederbord. Bijvoorbeeld de geluidskaart en de netwerkkaart.

In de specificaties van de processor van uw keuze zal ook altijd het type socket vermeld staan dat nodig om de processor in te monteren.

Uiteraard dient het moederbord dat u wilt gaan gebruiken voor uw game pc voorzien te zijn van de socket die benodigd is voor de processor die u hebt uitgekozen.

Verder is het raadzaam om voor uw game pc een A-merk moederbord te kiezen. A-merk moederborden zijn onder andere:

 • Asus
 • Gigabyte
 • MSI

Een A-merk moederbord zal zonder meer bijdragen aan een systeem dat betrouwbaar en stabiel zijn werk doet. Bovendien is de support van goede kwaliteit. Dat maakt het oplossen van eventuele problemen eenvoudiger. Ook zullen eventuele updates voor het moederbord goed beschikbaar zijn en relatief eenvoudig te installeren zijn.

Bij het selecteren van een moederbord voor een game pc is het tevens raadzaam de ATX vormfactor te kiezen. De ATX vormfactor is de standaard vormfactor voor de desktop pc en biedt daarmee voldoende mogelijkheden om onder meer de grafische kaart goed te monteren.

Bovendien zal er tussen de onderdelen onderling meer ruimte voorhanden zijn. Iets wat de koeling van de componenten zeker ten goede zal komen.

Een slim idee bij het selecteren van een moederbord, en daarmee overigens tevens de processor, is om te gaan voor een zo nieuw mogelijke socket. Dat stelt u namelijk in de gelegenheid om uw game pc over een jaar of twee jaar nog eens goedkoop te upgraden met een snellere processor. Zodat u net weer even wat langer kunt doen met uw game pc.

Want een processor die nu ver buiten uw budget ligt, zal over een jaar en zeker over twee jaar een heel stuk goedkoper geworden zijn. En dat kan het gamen op de pc in veel gevallen net weer wat betaalbaarder houden.

4) Grafische kaart

De grafische kaart voor de game pc is zogezegd minstens zo belangrijk als de processor. En in bepaalde gevallen zelfs belangrijker. Dat maakt het raadzaam u goed te verdiepen in wat er te koop is. Tweehonderd Euro kost een grafische kaart die geschikt is voor games zomaar en de prijzen lopen gemakkelijk op tot ver over de duizend Euro.

Wat de beste keuze is voor uw game pc hangt zogezegd voornamelijk af van de games die u het meest zult gaan spelen.

Bij elke game worden minimale systeemeisen en aanbevolen systeemeisen gegeven. De aanbevolen systeemeisen zijn de eisen waaraan uw game pc bij voorkeur moet voldoen. Omdat daarmee het spel optimaal gespeeld kan worden.

De keuze voor een grafische kaart hangt overigens mede samen met de monitor die u bij de game pc gaat gebruiken. Want voor een 4K Ultra HD monitor hebt u bijvoorbeeld een grafische kaart met aanzienlijk meer geheugen nodig dan wanneer u ‘slechts’ een Full HD monitor gebruikt voor het gamen op de pc.

Want de hoeveelheid geheugen zegt niets over de snelheid van de grafische kaart, maar alles over de maximale resolutie die de grafische kaart kan ondersteunen.

Ook op het gebied van grafische processors zijn er twee belangrijke spelers. Te weten AMD en NVIDIA. Vervolgens zijn er talloze fabrikanten van grafische kaarten die één van de twee of beide processors in licentie op hun grafische kaarten monteren. Ook op het gebied van grafische kaarten zijn ASUS, GIGABYTE en MSI vooraanstaande merken.

Grafische kaarten die hetzelfde merk en type processor gebruiken zullen qua snelheid onderling niet al teveel van elkaar verschillen. Maar wellicht wel qua uitrusting. Vooraanstaande merken beschikken wellicht over efficiëntere koeling die tevens hun werk stiller en betrouwbaarder uitvoeren.

Ook voor de grafische kaart geldt dat wat nu snel genoeg is, is dat over twee jaar niet meer. Dat maakt slim selecteren van een grafische kaart raadzaam. Wat betekent: nu kiezen voor een grafische kaart die snel genoeg is voor de games die u nu wilt spelen en later de grafische kaart upgraden naar een grafische kaart die bijvoorbeeld bij de opvolger van uw favoriete spel aanbevolen wordt.

5) Behuizing

Voor menigeen vormt de behuizing van de pc een sluitpost. Maar zeker bij het samenstellen van een game pc is dat geen goed idee. Want een goede behuizing zorgt namelijk onder andere voor een betere koeling van alle componenten. Bovendien zijn in een betere behuizing de verschillende componenten beter te monteren.

Iets wat zeker geen overbodige luxe is wanneer een grafische kaart geschikt voor het gamen op de pc gemonteerd moet worden. Want het gewicht van een snelle grafische kaart bedraagt al snel een kilo. Inderdaad het gewicht van een pak suiker.

Bovendien zijn duurdere behuizingen vaak al voorzien van de nodige ventilatoren, welke u bij goedkopere behuizingen vaak nog apart zult moeten kopen. Hetgeen kan betekenen dat u helemaal niet zoveel goedkoper uit gaat zijn wanneer u kiest voor een goedkope behuizing.

Vooraanstaande merken op het gebied van behuizingen zijn onder andere:

 • Sharkoon
 • Corsair
 • Coolermaster
 • Thermaltake
 • Be quiet

En wanneer u kiest voor een moederbord die de vormfactor ATX heeft, dan dient u uiteraard tevens een behuizing te kiezen die de vormfactor ATX ondersteunt.

Voorts is het raadzaam om voor een game pc een zo ruim mogelijke behuizing te kiezen. Want hoe meer ruimte in de kast, hoe beter het systeem zijn hitte kwijt kan.

6) Intern geheugen (RAM)

De afkorting RAM staat voor Random Access Memory. Ofwel geheugen waar willekeurig toegang tot gezocht kan worden. En dat is dan ook precies wat er gebeurt.

Alle gegevens die een processor nog verwerken moet en ook de reeds verwerkte data worden namelijk opgeslagen in het intern geheugen van de pc. Omdat data daar sneller uit opgehaald kan worden en naartoe weggeschreven kan worden dan bijvoorbeeld naar de harde schijf.

Tot op zekere hoogte werkt meer intern geheugen dan ook zonder meer prestatiebevorderend.

Voor een game pc is 8 GB aan intern geheugen vaak al voldoende. Maar met 16 GB intern geheugen weet u zeker dat u niet te kort gaat komen. Meer dan 16 GB is doorgaans overbodig. Simpelweg omdat er door games geen gebruik wordt gemaakt van een dergelijke hoeveelheid intern geheugen.

In de specificaties van het moederbord vindt u welke snelheid van het intern geheugen er maximaal ondersteund wordt. Uiteraard kiest u voor uw game pc het snelst mogelijke geheugen.

7) Harde schijf / SSD

Externe opslagruimte ofwel de traditionele harde schijf en de SSD (Solid State Drive) zijn tevens noodzakelijke onderdelen in een pc. De harde schijf of SSD wordt onder andere gebruikt om het besturingssysteem Windows op op te slaan en uiteraard de games die u graag speelt.

Maar wat kunt u nu het beste nemen voor een game pc? En traditionele harde schijf of een SSD?

Een SSD is een heel stuk sneller dan de traditionele harde schijf. Maar per GB opslagruimte tevens aanzienlijk duurder. Aan te raden is dan ook om beiden te kopen. Een SSD om in ieder geval Windows op onder te brengen en een traditionele harde schijf om dingen op onder te brengen die behoorlijk wat opslagruimte in beslag nemen.

8) Voeding

De voeding is misschien wel het onderdeel waar veruit het minste aandacht aan wordt besteed bij het samenstellen van een game pc. Onder andere omdat in de behuizing vaak al een voeding zit.

Maar wie naar de duurdere behuizingen kijkt voor de pc, zal het opvallen dat daarin juist vaak de voeding ontbreekt.

Duurdere behuizingen worden juist vaak gekocht door gamers. En standaard voedingen die bij goedkopere behuizingen al ingebouwd zitten, zijn absoluut ongeschikt om toegepast te worden in een game pc. Dat zou een reden kunnen zijn dat er bij duurdere behuizingen juist geen voeding wordt bijgeleverd.

Raadzaam is om de investeren in een goede voeding. Want een goede voeding onderscheidt zich van een goedkope voeding door heel constant precies de juiste hoeveelheid stroom te leveren aan de pc en dat onder alle omstandigheden. Dat zorgt ervoor dat een pc goed en uiterst betrouwbaar zijn werk doet. Ook wanneer het systeem tot het uiterste belast wordt. Hetgeen bij het gamen op de pc nogal eens het geval is.

Een goedkope voeding zou daarentegen die o zo belangrijke stabiliteit wel eens niet altijd kunnen leveren. Iets wat dikwijls resulteren zal in het haperen, vastlopen en bevriezen van de pc.

Goede voedingen worden onder andere geleverd door:

 • Antec.
 • Cooler Master.
 • Corsair.
 • Be quiet.
 • Thermaltake.
 • Enermax.

Het wattage dat zal voordoen voor de meeste game pc’s is 600 Watt.

9) De internetverbinding

De internetverbinding mag dan wel geen pc component zijn, het kan wel een belangrijk onderdeel zijn van het gamen op de pc. Vandaar dat we de internetverbinding toch maar even noemen.

Temeer omdat menigeen bij voorkeur zijn of haar pc via wifi met het internet verbindt. Maar een draadloze internetverbinding is nog steeds helaas niet altijd even betrouwbaar. Bovendien heeft een minder sterk wifi signaal direct gevolgen voor de snelheid van uw internetverbinding.

Voor het aansluiten van uw game pc op internet zou uw voorkeur dan ook altijd moeten uitgaan naar een verbinding via een UTP-kabel, ofwel de ouderwetse netwerkkabel. Want een verbinding met internet via een UTP-kabel is nog altijd het snelst en zorgt tevens voor de meest betrouwbare en de meest stabiele verbinding.

Dit artikel vertelt u wat belangrijk is om te bedenken bij het zelf samenstellen van de voor u perfecte game pc, zodat u lange tijd van het gamen op de pc kunt gaan genieten. Maar daarmee bent u er helaas nog niet. Zaak is nu om componenten te gaan selecteren die op dit moment recent genoeg zijn en die binnen uw budget voor de voor u perfecte game pc passen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor