Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Een laptop of toch een MacBook kopen?

een windows laptop of een apple macbook pro of air kopen

Als we nadenken over het kopen van een laptop,dan denken we veelal toch het eerst aan een laptop waarop Windows als besturingssysteem draait. Dat is overigens niet verwonderlijk. Want er is een ruime keus in Windows laptops, en ze zijn in vele winkels te koop.

Apple laptops, zoals de MacBook Air en de MacBook Pro, daarentegen zijn lang niet overal te koop. Bovendien zijn ze aanzienlijk duurder dan de gemiddelde Windows laptop.

Is dat terecht? Bijvoorbeeld omdat een Apple laptop de gebruiker standaard meer te bieden heeft dan een Windows laptop?

Windows laptop versus MacBook: de voordelen

Onlangs stelde uw auteur zichzelf dezelfde vragen. Want ook ik heb al wel eens eerder een blik geworpen op Apple laptops. Maar tot op heden was het vooral de prijs van een Apple laptop die me tegenhield er een te kopen.

Ik heb me vaak afgevraagd waarom het fabrikanten van Windows laptops nooit echt gelukt is om iets te maken dat er minstens even goed uitzag, en kwalitatief even hoogstaand is als een Apple. Want mooi zijn ze wel, die MacBooks. En ze voelen aan als dat je er heel lang plezier van zult gaan hebben.

Ondanks dat viel de keuze uiteindelijk toch altijd weer op een Windows laptop. Want met het uiterlijk en de kwaliteit van de meeste Windows laptops valt prima te leven. En ook aan een nieuwe versie van Windows raak je snel gewend.

Met andere woorden: als consument kies ook ik toch vaak voor gemak, zekerheid en iets wat ik al ken.

Deze keer echter niet. Want deze keer raakte ik tijdens het uitkiezen van een nieuwe laptop in gesprek met een verkoper die enthousiast gebruiker van de MacBook bleek te zijn.

En zo liet ik me door hem onderwijzen over welke voordelen een MacBook heeft ten opzichte van een Windows laptop, en tevens over wat de meerprijs van een Apple laptop rechtvaardigt.

Wat de meerprijs van een Apple laptop zoals een MacBook Pro of een MacBook Air namelijk zou kunnen rechtvaardigen is:

 • Smaakvol ontwerp.
 • Gebruiksgemak.
 • Gebruiksplezier.
 • Uitstraling.
 • Geen extra software nodig om ermee te kunnen werken.
 • Virussen en andere kwaadaardige software zijn nauwelijks een bedreiging.
 • Verminderde kans op problemen
 • Intuďtieve gebruikersinterface.
 • Lange accuduur.
 • Lange levensduur.
 • Hoge restwaarde gebruikte Apple apparatuur.

Over smaak valt te twisten, maar er zullen niet veel mensen zijn die de apparaten die Apple maakt niet mooi vinden. Maar uiteraard koopt u een laptop niet omdat hij er toevallig mooi uitziet. Waar het vooral om gaat is dat de laptop geschikt is voor uw gebruiksdoeleinden.

Zoekt u bijvoorbeeld een robuust werkpaard waarop u overal en uren achter elkaar wilt kunnen werken, dan is het kopen van een MacBook zeker het overwegen waard.

Temeer omdat de kans op problemen met een Mac over het algemeen kleiner is dan met een Windows laptop of pc.

Dit komt met name omdat het besturingssysteem macOS alleen maar samen hoeft te kunnen werken met een beperkte hoeveelheid componenten die speciaal bedoeld zijn voor de Mac.

Dit in tegenstelling tot Windows dat samen moet kunnen werken met een ontelbare hoeveelheid onderdelen en een ontelbare hoeveelheid combinaties van diezelfde onderdelen.

Hierdoor kan macOS naast stabieler zijn werk doen, dit ook sneller, betrouwbaarder en probleemlozer doen dan Windows dit ooit zou kunnen.

Maar koopt u een laptop met als doel een mobiele game computer te hebben, dan zijn er absoluut laptops te koop die daar beter geschikt voor zijn.

Als u veel op een laptop werkt, en dat tevens op veel verschillende plekken doet, dan zijn batterijduur en levensduur van de laptop zeker belangrijke punten. En dan speelt ook gebruiksgemak en gebruiksplezier een belangrijke rol.

En wat zeker ook ontzettend prettig is wanneer u een nieuwe laptop koopt is: dat u snel aan het werk kunt, en u zich vlug thuis voelt op uw nieuwe laptop. Ook dat hebben ze bij Apple heel goed begrepen.

Een MacBook komt met geladen accu uit de doos. En zodra u de laptop aanzet, zal u alleen gevraagd worden welke taal u wilt gebruiken. Voorts hoeft u alleen nog de gegevens van uw Wi-Fi in te vullen en uw Apple-ID.

Daarna kunt u direct op uw MacBook aan het werk. Dat eigenlijk zelfs zonder dat u ooit eerder op een Apple laptop hebt gewerkt. Het besturingssysteem is namelijk heel intuďtief.

Dat komt onder meer omdat op het bureaublad alleen wordt weergegeven wat u direct na het opstarten van de MacBook nodig zou kunnen hebben.

Zo kunt u bijvoorbeeld zonder dat u eerst hoeft te zoeken, en andere handelingen hoeft te verrichten, direct de app starten waarmee u aan het werk wilt.

Want op een MacBook treft u standaard niet alleen het besturingssysteem macOS aan. Maar tevens apps die van de MacBook een machine maken waarmee u direct aan het werk kunt. Zoals onder andere:

 • Pages - De tekstverwerker van Apple die te vergelijken is met Word.
 • Numbers - De spreadsheet van Apple die te vergelijken is met Excel.
 • Keynote - Het presentatieprogramma dat vergelijkbaar is met PowerPoint.

Dat betekent dat wanneer u een MacBook koopt, u niet eerst allerlei aanvullende software, zoals een Office-pakket, hoeft te installeren voordat u met de laptop aan het werk kunt. Iets wat bij een Windows laptop nog vaak wel het geval is.

Voorts is een niet te onderschatten voordeel dat de MacBook aanzienlijk minder vatbaar is voor virussen en andere kwaadaardige software. Zoveel minder vatbaar zelfs, dat het installeren van antivirussoftware geen strikte noodzaak is.

Dit komt allereerst doordat virussen en ander cybergespuis heel moeilijk vat kunnen krijgen op macOS, het besturingssysteem van Apple laptops. Daarnaast zijn in de Apple Store alleen door Apple goedgekeurde apps verkrijgbaar. Waardoor de kans zeer klein is dat een app een virus of andere malware bevat.

Laptop versus MacBook: de nadelen

Menig consument beschouwt de hoge aanschafprijs van een Apple laptop als nadeel. Maar dat is zeker niet het enige nadeel van bijvoorbeeld de MacBook Pro.

Andere nadelen zijn:

 • Samenwerking met Windows laptops en pc's gaat veelal niet zomaar.
 • Als eigenaar van een MacBook moet u zelfredzaam zijn.
 • Onderdelen en upgrades voor een MacBook zijn duur.
 • Bestanden gemaakt op een MacBook zijn niet zonder meer uitwisselbaar met een Windows pc.

Kortom, als u uw MacBook wilt laten samenwerken met Windows laptops, Windows pc's en Windows netwerken, wees dan in ieder geval voorbereid op mogelijke tegenslagen.

En ook als u moet samenwerken met anderen die wel op een Windows laptop werken, dan zult u er altijd aan moeten denken dat u zelf bestanden die u wilt delen uitwisselbaar moet maken met Windows pc's en Windows software.

Over Windows en Windows software zijn vele boeken te koop die u leren hoe u ermee werkt. Als u een Mac koopt, dan zult u ontdekken dat u veel zelf uit zult moeten gaan zoeken, waarbij internet veelal uw enige hulpmiddel is.

Een MacBook bezitten en ermee werken heeft dus zeker ook zo zijn nadelen.

Maar zoals u hebt kunnen lezen staan daar meer dan voldoende voordelen tegenover. Dat maakt dat menigeen de nadelen voor lief nemen en zich toch een MacBook Pro of MacBook Air aanschaft. Waarmee de MacBook zich nestelt in de top 3 van best verkochte laptops van het jaar.

En wanneer u eenmaal een MacBook hebt dan zult u ervaren dat men bij Apple heel goed weet hoe een klant dermate tevreden te stellen, dat dit niet het laatste Apple apparaat is dat hij of zij zal kopen.

Wees dus gewaarschuwd. Want het Apple-virus zou ook bij u zomaar eens kunnen toeslaan.

Gerelateerde artikelen