Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Wat moet ik kopen, een laptop of een desktop computer?

wat kopen een desktop computer of een laptop

Als u nu toe bent aan een nieuwe computer, dan ligt de keuze voor een laptop eigenlijk bijna voor de hand. Want voor het eerst in de historie van de computer zien we dat een laptop goedkoper is dan een desktop computer.

Dat heeft ermee te maken dat steeds meer mensen kiezen voor een laptop. Begrijpelijk ook, omdat een laptop veel minder ruimte in beslag neemt en overal gebruikt kan worden.

Waarom toch kiezen voor een desktop computer

Dat een desktop computer relatief veel ruimte inneemt is altijd al een bezwaar geweest onder computergebruikers. Maar omdat een laptop met dezelfde specificaties een stuk duurder was, accepteerde we het vaak maar, dat er ergens een obstakel stond dat computer heette.

Tot een aantal jaren terug, nam je ook de tijd om achter de computer te gaan zitten om wat te gaan doen. Tegenwoordig hebben we de laptop of een tablet-pc binnen handbereik en hoeven we als we willen niet eens meer van de bank af te komen om wat met de computer te gaan doen.

Dat maakt een laptop een fijn apparaat om te hebben, maar toch zijn er nog steeds een aantal situaties denkbaar waarin het slimmer zou zijn om voor een desktop computer te kiezen.

We zetten een aantal punten voor u op een rij:

  • De hardware in een desktop computer is nog altijd sneller en levert betere prestaties dan vergelijkbare hardware in een laptop.
  • De video hardware in een laptop kan nooit die hoge prestaties leveren die in een desktop computer wel mogelijk zijn. Dit maakt de keuze voor een desktop computer voor de hand liggend voor serieuze gamers die uitstekende grafische prestaties van hun computer verwachten.
  • Een goede grafische kaart, zorgt niet alleen voor goede prestaties op grafisch gebied, maar geeft ook nog eens een veel beter beeld en betere kleurechtheid. Iets wat met name erg belangrijk is voor mensen die veel en intensief met grafische bestanden werken.
  • Een desktop computer is ergonomisch beter. Omdat u met een desktop beter in staat bent de diverse onderdelen zoals beeldscherm en toetsenbord nauwkeuriger te plaatsen op de voor u ideale afstanden.
  • Het toetsenbord en de muis, maar ook de grootte en het type beeldscherm kunt u helemaal naar eigen wens bepalen.
  • Wanneer er een hardware onderdeel van een desktop computer kapot gaat, is deze doorgaans vele malen eenvoudiger en dus ook sneller te vervangen dan bij een laptop. Over het algemeen zijn de hardware onderdelen voor een desktop computer tevens een stuk eenvoudiger te verkrijgen dan voor een laptop. En dus vaak ook goedkoper.
  • Een hardware upgrade is bij een desktop computer het spreekwoordelijke fluitje van een cent. Wilt u bijvoorbeeld een grotere harde schijf in uw computer, een extra harde schijf, meer intern geheugen of een snellere brander, dan is dat in een desktop computer zo geregeld.

Een laptop is geen computer om op te werken

De desktop computer heeft dus nog steeds nogal wat voordelen ten opzichte van een laptop computer. Voordelen die met name interessant zijn voor mensen die veel werk doen op de computer.

Wanneer u dagelijks vele uren werkend achter de computer doorbrengt, dan is het zeer belangrijk om een goede werkhouding aan te kunnen nemen. Iets wat met een laptop over het algemeen niet zo heel best kan.

Bij vele uren werken achter de computer, wordt ook het beeldscherm heel belangrijk. Want een goed beeldscherm zorgt ervoor dat uw ogen minder snel vermoeid raken. En dus ook dat u minder snel vermoeid raakt.

Weinigen staan er doorgaans bij stil, hoe belangrijk een goede muis en een goed toetsenbord zijn voor iemand die veel werk verricht met de computer.

Een goede muis, die past bij de grootte van uw hand en die goed reageert op de bewegingen die u ermee maakt, helpt RSI klachten zeker voorkomen.

Hetzelfde geldt voor een toetsenbord. Niet iedereen vindt dezelfde aanslag van een bepaald toetsenbord fijn, of de afstand tussen de toetsen. Dat moet u dan ook gewoon even gaan proberen.

Bij elektronica winkels zoals de Media Markt bijvoorbeeld, staan alle toetsenborden en muizen die ze hebben, keurig uitgestald. Daarmee hebt u dus alle gelegenheid om te proberen hoe toetsenbord en muis aanvoelen en wat u het meest fijn vindt om mee te werken.

En dan zult u wellicht al snel ontdekken dat muizen en toetsenborden van een tientje niet is, waar u dagelijks vele uren mee wilt werken.

Kortom, wanneer u dagelijks hooguit enkele uurtjes achter de computer zit en niet echt bijzondere dingen op de computer hoeft te doen, dan is een laptop een prima keuze om die werkzaamheden mee te verrichten.

Het kopen van een desktop computer is het overwegen waard, wanneer u hoge prestaties verwacht van een computer en wanneer u per dag vele uren achter de computer doorbrengt.

Gerelateerde artikelen