De grafische kaart driver updaten in Windows 7

Om goed te kunnen functioneren heeft de grafische kaart van uw pc een driver, ofwel stuurprogramma nodig. Een programma dat de communicatie verzorgt tussen de software die u gebruikt op uw pc en de grafische kaart.

Doorgaans hoeft u zich als computergebruiker geen zorgen de maken over de driver van de grafische kaart. Totdat u software op uw computer gaat gebruiken die specifiek vraagt om up-to-date drivers van de grafische kaart. Goede voorbeelden van dergelijke software zijn pc games.

Hoe u kunt zien welke grafische kaart u hebt

Als u nu goed beeld op uw beeldscherm hebt, dan betekent dit in ieder geval alvast dat Windows uw grafische kaart goed herkend heeft en dat deze naar behoren functioneert.

Dit betekent dan ook niet, dat wanneer uw beeldscherm bij het opstarten van een game ineens niet goed meer functioneert, dat dan de grafische kaart plots niet langer goed herkend wordt door uw pc.

Een slecht functionerend beeldscherm bij puur en alleen een bepaalde game of andere software, betekent niets anders dan dat de communicatie tussen de driver van de grafische kaart en de software niet verloopt zoals zou moeten.

Om dit probleem op te lossen is doorgaans de grafische kaart driver updaten voldoende.

Voor iedere grafische kaart zijn gratis drivers te downloaden via internet. Waarbij het er niet echt toe doet wat het merk is van de grafische kaart. Het enige dat u hoeft te weten om de juiste drivers voor de grafische kaart te kunnen downloaden is: van welke processor de grafische kaart in uw pc is voorzien.

Als Windows uw grafische kaart reeds goed herkend heeft en u prima beeld hebt, dan kunt u snel via Apparaatbeheer in Windows bekijken, van welke processor de grafische kaart in uw computer is voorzien.

Apparaatbeheer in Windows 7 opent u eenvoudig door het woord: Apparaatbeheer, als zoekwoord in te voeren in het zoekvak onderin menu Start. Tijdens het intypen zal Windows al beginnen met het weergeven van zoekresultaten, waaronder Apparaatbeheer. Klik op Apparaatbeheer in de zoekresultaten om Apparaatbeheer te openen.

via het zoekvak in menu Start makkelijk Apparaatbeheer openen

Zodra Windows Apparaatbeheer geopend heeft, ziet u bovenin de lijst van apparaten, Beeldschermadapters vermeld staan. Door te dubbelklikken op Beeldschermadapters toont Windows welke beeldschermadapter, ofwel grafische kaart, zich in uw pc bevindt.

Door vervolgens de grafische kaart met de muis te selecteren en op de rechtermuisknop te klikken, wordt het snelmenu voor de grafische kaart geopend.

Beeldschermadapters ofwel grafische kaart in Apparaatbeheer

Met klikken op de optie Eigenschappen in dit snelmenu, worden u de eigenschappen van de grafische kaart getoond. Door vervolgens in het venster Eigenschappen op de het tabblad Stuurprogramma te klikken, kunt u in één oogopslag alle gegevens zien die u nodig hebt voor het updaten van de driver van uw grafische kaart.

Eigenschappen van de grafische kaart in Apparaatbeheer

In de bovenstaande afbeelding kunt u zien dat de voorbeeld pc voor dit artikel beschikt over een AMD Radeon HD 7800 series grafische processor. Want nogmaals, het eigenlijke merk van de grafische kaart is niet relevant. Althans, niet voor het updaten van de driver van de grafische kaart.

Andere fabrikanten die grafische processors maken zijn: Nvidia en Intel.

Een nieuwe driver voor de grafische kaart downloaden en bijwerken

Door nu het merk en het type grafische processor in uw pc als zoekopdracht in te geven in Google, met als toevoeging het woord: driver, zal Google u direct de locatie op de website van de fabrikant tonen, waar u de driver voor uw grafische kaart kunt downloaden.

Download drivers grafische kaart vinden via Google

Via de downloadpagina op de website van de fabrikant, kunt u vervolgens precies aangeven welke driver u zoekt voor welke grafische kaart en voor welke versie van Windows.

stuurprogramma downloaden via website processorfabrikant grafische kaart

Zodra u de juiste driver geselecteerd hebt voor uw grafische kaart, kunt u via een klik op de knop Downloaden op de website opdracht geven om de driver te downloaden. Nadat het downloaden voltooid is, kunt u de driver vinden in de map Downloads op uw computer.

Meestel echter, geeft uw webbrowser wel aan dat het downloaden van de driver voltooid is. En zal vragen wat u vervolgens wilt doen. Wanneer u dan kiest voor de optie Openen, zal het installeren van de nieuwe driver voor de grafische kaart direct gestart worden.

Het installeren van een nieuwe driver voor de grafische kaart, ofwel het bijwerken van de oude driver, gebeurt volledig automatisch. Het installatieprogramma van de driver zal u precies aangeven wanneer het installeren van de nieuwe driver is voltooid.

Waarbij het bij Windows 7 vaak niet eens meer langer vereist is, om eerst de computer opnieuw op te starten voordat er verder gewerkt kan worden met de computer. En ook het opnieuw instellen van de grafische kaart of het beeldscherm is doorgaans niet meer noodzakelijk na het installeren van een nieuw stuurprogramma.

De reden waarom met name games vragen om de laatste versie van het stuurprogramma van de grafische kaart is onder andere voor de ondersteuning van DirectX of onderdelen daarvan. Waarbij de ondersteuning van DirectX bij Windows 7 gaat tot DirectX 11.

Een detail wat van belang zou kunnen zijn bij het updaten van de nieuwe driver van de grafische kaart in Windows 7.

In dit artikel is uitgegaan van het updaten van de driver van de grafische kaart in Windows 7. Maar de procedure voor het updaten van het stuurprogramma van de grafische kaart, gaat op vergelijkbare wijze in: Windows XP, Windows Vista en Windows 8.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor