Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe u met simpel te vervangen hardware uw computer sneller maakt

slim vervangen van computeronderdelen maakt computer goedkoop sneller

Hardware is de verzamelnaam van de onderdelen waaruit uw computer bestaat. Door selectief onderdelen van uw pc of laptop te vervangen kunt u uw computer makkelijk sneller maken.

Het vervangen van hardware is met name een stuk makkelijker geworden omdat Windows vanaf Windows 7 steeds meer veelgebruikte hardware automatisch herkent en installeert.

Dat betekent dat u maar een klein beetje handig hoeft te zijn om zelf hardware in uw pc te vervangen door snellere, nieuwere of meer van dezelfde hardware.

En dan rest alleen nog de vraag: "Welke hardware moet u dan precies vervangen om uw computer sneller te maken?"

Meer intern geheugen of juist sneller intern geheugen?

Nog vaak wordt beweerd dat de simpelste manier om een computer sneller te maken is: meer intern geheugen plaatsen. Dit is deels waar. Want het gaat alleen op wanneer er nu een tekort aan intern geheugen bestaat door de programma's die u gebruikt.

Als u software gebruikt die om veel intern geheugen vraagt, dan zullen op een goed moment gegevens die in het intern geheugen staan, maar die niet direct nodig zijn, op de harde schijf geparkeerd worden. Om zo plaats te maken voor nieuwe gegevens die wel direct nodig zijn. Dit zogenaamde swappen tussen intern geheugen en harde schijf is precies wat een computer merkbaar trager kan maken tijdens het werken ermee.

Of uw pc werkelijk behoefte heeft aan meer intern geheugen controleert u heel eenvoudig op de volgende manier:

  1. Download en installeer het systeeminformatie tooltje Speccy
  2. Start alle programma's die u tegelijk wilt kunnen gebruiken, en werk ermee zoals u er normaal gesproken mee werkt.
  3. Start Speccy en klik op de optie RAM in de linkerkolom.
  4. U kunt nu zien over hoeveel geheugen uw computer beschikt en hoeveel daarvan nog beschikbaar is. Tevens wordt het geheugengebruik in procenten weergegeven. Wanneer het percentage boven de 75% zit, wordt het toevoegen van meer intern geheugen aan de pc het overwegen waard.

Wanneer er eigenlijk niet eens zo heel veel intern geheugen gebruikt wordt, dan is het wellicht mogelijk om sneller intern geheugen te installeren. Snellere geheugenmodules worden met name geproduceerd door de grote namen op het gebied van intern geheugen zoals: Corsair, Kingston, Crucial. In de informatie die bij het moederbord van uw pc hoort, kunt u vinden tot welke snelheid intern geheugen door het moederbord ondersteund wordt.

Windows en programma's op een SSD plaatsen

SSD staat voor Solid State Drive of Solid State Disk. In een SSD bevinden zich niet langer de draaiende onderdelen die een traditionele harde schijf in verhouding juist zo langzaam maken. Er valt dan ook een aanzienlijke snelheidswinst te boeken wanneer u een traditionele harde schijf in uw computer vervangt door een SSD.

SSD's kennen alleen wel een zwak puntje. En dat is dat ze stuk kunnen gaan van vaak iets erop opslaan. Tevens zijn SSD's in vergelijking met een traditionele harde schijf duur.

Maar deze nadelen kunt u heel makkelijk omzeilen door de SSD voornamelijk te gebruiken om besturingssysteem en programma's op te installeren.

Windows en de programma's die u gebruikt profiteren op deze manier ten volste van de snelheid van de SSD en u zult geen last hebben van de nadelen.

Want besturingssysteem en programma's nemen over het algemeen niet heel veel ruimte in beslag, en als het goed is installeert u alles slechts één keer. Dus worden er in principe maar één keer bestanden op de SSD gezet.

Kortom, de harde schijf vervangen door een SSD is zeker de moeite waard. Want het inbouwen van een SSD in de pc is niet heel moeilijk.

Vervang de grafische kaart ( alleen voor pc's)

Met name wanneer u uw computer sneller wilt maken voor games, dan is het vrijwel altijd het vervangen van de grafische kaart dat het grootste verschil zal gaan maken. Want bij games gaat het er vooral om dat de pc telkens weer het steeds wisselende beeld razendsnel weet op te bouwen. Iets waar vooral rekenkracht van de grafische kaart voor nodig is.

Een snelle grafische kaart is niet goedkoop. Standaard zult u dan ook vrijwel nooit een echt snelle grafische kaart in een pc vinden. Maar dat weet u uiteraard pas zeker wanneer u weet welke grafische kaart u nu precies in uw computer hebt.

Wanneer u dan vervolgens het aanbod van een gemiddelde hardware webwinkel erbij pakt, dan zult u direct ontdekken dat een grafische kaart speciaal voor games wel een paar centen kost.

Voordat u tot de aankoop van een snelle grafische kaart overgaat is het dan ook raadzaam u eerst af te vragen hoe serieus u wilt gaan gamen. Want als u het leuk vindt om af en toe eens een spel te spelen, dan kan dat natuurlijk ook prima met een iets minder snelle grafische kaart.

Dat maakt bepalen welke grafische kaart er nu precies in uw pc moet er inderdaad niet makkelijker op.

Maar als stelregel kunt u aanhouden dat:

  • Goedkope grafische kaarten doorgaans ongeschikt zijn voor het spelen van games.
  • Gemiddeld geprijsde grafische kaarten zijn geschikt voor wanneer een spel niet al teveel rekenkracht vraagt van de grafische kaart, u niet al te serieus speelt of gewoon prijs stelt op een zo goed mogelijke beeldkwaliteit.
  • Dure grafische kaarten komen eigenlijk pas in beeld wanneer u denkt echt serieus te gaan gamen.

Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat, hoe hoger de resolutie is waar u op wilt spelen hoe meer geheugen de grafische kaart zal moeten hebben.

Bovendien vragen snelle grafische kaarten veel stroom. Dit betekent veelal dat, wanneer u uw computer upgradet met een snelle grafische kaart, u wellicht tevens de voeding van de pc moet vervangen door een zwaardere.

Hoe makkelijk is een processor te vervangen?

Wanneer u echt serieuze prestaties van uw pc vraagt, dan is een snelle processor zeker ook geen overbodige luxe. En binnen bepaalde marges is het zelfs mogelijk om de processor van uw pc te vervangen door een sneller exemplaar.

Door welke processors de huidige processor vervangen kan worden hangt af van de zogenaamde socket waarmee de huidige processor op het moederbord gemonteerd zit.

Dat klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar het valt eigenlijk best mee.

Want via Speccy kunt u ook heel snel zien welke processor er precies in uw pc gemonteerd zit, en in welke socket.

Zo kunt u in de voorbeeldafbeelding zien dat in de pc waarop de afbeelding gemaakt is zich een AMD FX-4100 processor bevindt. Een processor die op het moederbord gemonteerd zit middels de AM3+ Socket.

Een rondje langs webwinkels die computeronderdelen verkopen leert dan al snel dat deze AMD FX-4100 bijvoorbeeld vervangen zou kunnen worden door een AMD FX-6350, een processor met 6 processorkernen in plaats van 4.

Het is echter wel raadzaam om ook even de informatie die bij het moederbord hoort te raadplegen, en te bekijken welke processors het moederbord precies ondersteunt.

Maar over het algemeen kunnen we stellen dat een AMD processor alleen vervangen kan worden door een andere AMD processor en een Intel processor alleen vervangen kan worden door een andere Intel processor.

Hoe u zelf uw computer relatief makkelijk sneller kunt maken door andere hardware te monteren mag inmiddels duidelijk geworden zijn. Het enige wat uw computer sneller maken met andere hardware verder echt van u vereist, is dat u de tijd neemt om goed te bestuderen wat u nu hebt, alvorens u tot de aankoop van nieuwe hardware over gaat.

Gerelateerde artikelen