Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

De ultieme checklist voor bij het aanschaffen van een nieuwe pc

checklist voor bij aanschaffen pc

Een nieuwe pc aanschaffen zal ook voor u niet iets zijn wat u vaak genoeg doet om het makkelijk te gaan vinden. Bovendien is er erg veel te kiezen. Ook dat maakt een nieuwe pc aanschaffen er niet makkelijker op.

Wat volgt is dan ook een checklist die u gaat helpen de keuze te vereenvoudigen. En die u helpt een pc aan te schaffen die aan al uw wensen voldoet, en die niet meer kost dan noodzakelijk.

1) Wat is uw budget voor een nieuwe pc?

Direct beginnen met bepalen wat u wilt uitgeven aan een nieuwe pc is raadzaam. Want bijvoorbeeld een laptop kunt u al kopen voor een bedrag van iets boven de tweehonderd Euro. Maar tweeduizend Euro of meer uitgeven aan een laptop is ook mogelijk.

Hetzelfde geldt min of meer voor een desktop pc.

Het prijsverschil zit vanzelfsprekend in de gebruikte componenten waarmee de pc of laptop is samengesteld.

Hierbij kunnen we kort door de bocht stellen dat: hoe hoger de prestaties zijn die de individuele onderdelen kunnen leveren, hoe duurder de pc zal zijn.

Maar dan rijst uiteraard de vraag: "Wat moet een pc voor uw toepassingen werkelijk kunnen presteren?"

2) Wat wilt u kunnen doen op uw pc?

Huis, tuin en keukengebruik

Internetten, e-mailen, muziek luisteren en foto's, YouTube video's en gemiste tv-programma's kijken bijvoorbeeld, dat kan redelijk comfortabel op een pc van een paar honderd Euro.

Foto's, video en muziek

Dit wordt al snel anders wanneer u graag foto's, video's en/of muziek bewerkt. Grafische bewerkingen en vergelijkbare toepassingen vragen veel rekenkracht van met name de processor. Ook zal een aanzienlijke hoeveelheid intern geheugen goed van pas komen.

Bij foto's, muziek maar zeker ook met video hebt u doorgaans te maken met grote bestanden. Zeker wanneer u ze ongecomprimeerd wilt kunnen opslaan. Minimaal één harde schijf van enkele TB's groot is dan al snel bittere noodzaak.

Als foto en video uw hobby is dan zult tevens serieus aandacht moeten besteden aan de kwaliteit van grafische kaart en het beeldscherm. Zodat de kleurechtheid zo goed mogelijk is.

Games

Ook wanneer u graag een grafisch indrukwekkende game speelt, dan zal de laatste aanbieding van de Mediamarkt hoogstwaarschijnlijk niet de meest geschikte pc daarvoor zijn.

Want games vragen om zeer snelle grafische kaart. Bij een pc die geschikt is voor games, is de grafische kaart vaak goed voor de helft van de totaalprijs van de pc.

Daarnaast heeft een game pc een snelle processor, snel en veel intern geheugen en een krachtige voeding nodig.

Grafisch ontwerp en 3D ontwerp

Grafisch ontwerp en 3D ontwerp vraagt veel rekenkracht van de processor en een hoop intern geheugen, zodat de te bewerken gegevens snel beschikbaar zijn. En ook het ontwerpen op de pc levert doorgaans grote bestand op. Zodat ook hier weer een ruime hoeveelheid opslagruimte noodzakelijk is.

En ook bij grafisch ontwerp is de kwaliteit en de snelheid van het beeldscherm van groot belang

Uitbreidingskaarten en Randapparaten

Als u veel muziek luistert op de pc en een muziekliefhebber bent, dan kan het 't overwegen waard zijn om wat extra budget vrij te maken voor een goede geluidskaart, en een set goede luidsprekers.

En wanneer u het leuk vindt om muziek te maken of te bewerken op de pc, dan komt u er zelfs niet onderuit om te investeren in een goede geluidskaart.

Met een pc en internetverbinding kunt u via een app als Skype met iedereen ter wereld praten en elkaar zelfs zien. Kiest u een laptop, dan zullen camera en microfoon meestal in de behuizing ervan geïntegreerd zitten.

Kiest u echter voor een desktop pc, dan zult u veelal apart een camera en microfoon bij uw pc moeten aanschaffen.

Het voordeel van een desktop pc is dat u elke component en uitbreidingskaart, zoals bijvoorbeeld de geluidskaart, helemaal naar wens kunt selecteren. Bij een laptop zult u meestal op een aantal punten concessies moeten doen.

3) Werkt u het liefst altijd op dezelfde plek of juist helemaal niet?

Werkt u altijd op dezelfde plek, dan is aanschaf van een desktop pc absoluut het overwegen waard. Want ook een desktop pc kan muisstil zijn werk doen.

Bovendien kunt u dan een beeldscherm kiezen dat zo groot is als u wenst en/of kwijt kunt op uw werkplek. Zodat u vooral heel comfortabel kunt werken en kunt genieten van het beeld.

Ook muis en toetsenbord kunt u bij het kopen van een desktop pc vanzelfsprekend volledig aan uw wensen en gebruiksdoelen aanpassen.

4) Besteedt u veel tijd achtereen achter de pc?

Comfort en zo prettig mogelijk kunnen werken is absoluut belangrijk wanneer u dagelijks relatief veel tijd besteed achter de pc. Want dan komen zaken als ergonomie al snel om de hoek kijken. Tenminste, wanneer u gevrijwaard wilt blijven van lichamelijke problemen zoals bijvoorbeeld RSI.

Iets wat u doorgaans alleen maar voor elkaar zult kunnen krijgen met een pc. Omdat u alleen dan muis, toetsenbord en beeldscherm zo kan plaatsen zoals dat het best bij u past.

5) Wilt u uw pc altijd en overal kunnen gebruiken?

Een desktop pc is echter geen optie wanneer u overal moet kunnen werken. Bijvoorbeeld omdat u simpelweg veel onderweg bent. Dan is vanzelfsprekend een laptop de enige juiste keuze.

Als u een laptop veel onderweg gebruikt dan is het raadzaam goed te letten op het formaat en het gewicht van de laptop. Waarbij het bijvoorbeeld zomaar eens zo zou kunnen zijn dat het werk dat u onderweg wilt kunnen doen makkelijk gedaan kan worden op een laptop die gewoon in uw tas of koffer past.

6) Moet het mogelijk zijn om de pc lang achtereen op een batterij te gebruiken?

Echter wanneer u veel onderweg bent, en veel onderweg werkt, dan zou u bij de keuze van een laptop vooral moeten letten op hoe lang een batterijlading meegaat.

Want het meest ideaal zou dan uiteraard zijn dat een batterijlading een volledige werkdag meegaat. En veel laptops kunnen dat absoluut.

7) Gebruikt u veel randapparaten?

Als u naast randapparaten zoals printer en externe harde schijf nog andere randapparaten gebruikt, dan moet u er bij de aankoop van een nieuwe pc uiteraard rekening mee houden dat de pc voldoende USB-poorten heeft.

En als u beschikt over snelle randapparaten, dan is het raadzaam om goed te controleren of de USB-poorten de snelheid van het randapparaat ondersteunen. Want alleen als poorten de snelheid van een apparaat juist ondersteunen zal het apparaat kunnen presteren wat er door de fabrikant beloofd wordt.

8) Heeft u vaak hulp nodig om iets gedaan te krijgen op de pc?

Veruit de meeste mensen werken met een Windows pc. Over de Windows pc is dan ook veruit de meeste informatie beschikbaar. Iets wat uitstekend van pas komt wanneer u toch nog wel eens wat hulp nodig hebt bij het werken op de pc.

Want wanneer u overweegt om een andere pc dan een Windows pc te kopen, dan moet u er ernstig rekening me houden dat u dan behoorlijk zelfredzaam moet zijn. En tijd moeten willen investeren om informatie te zoeken en nieuwe dingen te leren.

Over een besturingssysteem als Linux bijvoorbeeld is meer dan genoeg informatie te vinden op het internet. Wat betekent dat u zich uiteindelijk best zal kunnen gaan redden op een Linux pc. Mits u bereid bent de tijd en energie te willen steken in het doorgronden van dit besturingssysteem.

Als dat niets is voor u, en u bent allang blij met wat u kunt op de Windows pc, dan is het raadzaam om vooral een Windows pc te blijven gebruiken.

9) Wat bevalt u het meest aan uw huidige pc, en wat het minst?

Misschien is er wel iets dat u ontzettend handig en fijn vindt aan uw huidige pc. Bijvoorbeeld de plaatsing van de USB-poorten of de grootte en de plek van de aan/uit knop. Maar het kan ook de toetsaanslag op het toetsenbord zijn of de plaats van de knoppen op de muis.

Wat er ook handig en fijn is aan uw huidige pc, het zou zonde zijn als u daar pas achter komt wanneer u aan het werk gaat met uw nieuwe pc.

Beter is om te onthouden wat u fijn vindt aan uw huidige pc, en te bekijken of dit hetzelfde, of vergelijkbaar, kan gaan zijn bij uw nieuwe pc.

Maar onthoud dat als u voor een nieuwe desktop pc gaat, u muis, toetsenbord en beeldscherm wellicht nog helemaal niet hoeft te vervangen wanneer u daar nog dik tevreden over bent.

Ook hoe een pc oogt kan belangrijk zijn. Daarom kiest menigeen tenslotte voor een Apple, en zijn ze bereid de hogere prijs voor een Apple te betalen.

Maar ook voor een Apple geldt dat u behoorlijk zelfredzaam moet zijn. Want vergeleken met een Windows pc is ook voor de Apple niet overdreven veel informatie beschikbaar over hoe u iets moet doen op een Mac.

Daar staat echter wel tegenover dat MacOS een heel intuïtief besturingssysteem is. Wat betekent dat wanneer u al veel met Windows hebt gewerkt, u redelijk snel op eigen houtje ook uw weg in MacOS zult weten te vinden.

Na het lezen van dit artikel zult u het ermee eens zijn dat er stiekem nog heel wat komt kijken bij het aanschaffen van een pc. Zeker wanneer u iedere dag weer de pc voor veel dingen gebruiken moet.

Echter, andersom geldt dat: wanneer u uw pc niet al teveel gebruikt, en er dingen op doet die niet al teveel prestaties van een pc verlangen, dat u juist dan wel eens heel veel plezier zou kunnen gaan hebben van de weekendknaller van één van de elektronicagiganten die ons land rijk is.

Want slechte pc's en pc's die het minimale wat we met een pc willen doen maar nauwelijks aankunnen die bestaan allang niet meer

Gerelateerde artikelen