Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

9 uitstekende redenen om zelf een desktop pc samen te stellen en te bouwen

een desktop pc samenstellen en bouwen zelf doen

Waarom zou u nu nog een desktop pc kopen? En waarom zou u het samenstellen en bouwen van een pc zelf ter hand willen nemen?

Misschien omdat een desktop pc soms gewoon nog steeds de beste keuze is die u maken kunt. Bijvoorbeeld wanneer comfort tijdens het werken heel belangrijk voor u is. Of wanneer u toepassingen gebruikt die om een snelle pc vragen. Of gewoon omdat u er ruimte voor hebt, en daar het liefste werkt achter uw pc.

Maar er zijn makkelijk nog een aantal redenen te bedenken die het zelf samenstellen en tevens bouwen van een pc een slim idee en vooral ook leuk maken.

1) U hebt volledige keuzevrijheid.

Als u een desktop pc in de winkel koopt, dan is deze pc doorgaans zodanig samengesteld, dat deze aan een aantal wensen voldoet, maar vooral ook prijstechnisch interessant is. De onderdelen waar bij een complete pc uit prijstechnisch oogpunt dan ook het eerst op bespaard wordt zijn:

  • De grafische kaart.
  • Het moederbord.
  • De voeding.
  • Het beeldscherm.
  • Muis en toetsenbord.
  • Intern geheugen.

Dit zijn namelijk stuk voor stuk onderdelen, die te vervangen zijn door een goedkopere variant, zonder dat het een goede werking van de pc in de weg staat. Tevens zult u als consument niet snel merken dat er gebruikt gemaakt is van goedkopere onderdelen.

Totdat u serieuze prestaties gaat vragen van uw pc, of totdat u plaats neemt achter een pc die is samengesteld uit de betere computeronderdelen.

Het verschil zal dan niet alleen merkbaar zijn, maar ook zichtbaar. Bijvoorbeeld omdat:

  • De pc sneller reageert op opdrachten.
  • Programma's sneller starten.
  • Bewerkingen sneller worden uitgevoerd.
  • Het beeld beter is, en aangenamer is om naar te kijken.

Echter, bij het zelf samenstellen en bouwen van een pc hebt u alle vrijheid en mogelijkheid om de nadruk te leggen op wat u belangrijk vindt en prettig vindt.

2) Zelf een pc samenstellen levert een pc op die aan al uw wensen voldoet.

Wellicht hebt u helemaal geen behoefte aan een hele grote harde schijf, maar vindt u een kleurecht en scherp beeld wel heel belangrijk. Of misschien is een uitstekend beeld niet van heel groot belang, maar wilt u juist een muis en toetsenbord waarmee het zeer aangenaam werken is.

Maar het zou ook zomaar zo kunnen zijn dat u de computerbehuizing het liefst zo klein mogelijk houdt, maar er wel een krachtige grafische kaart in onder wilt brengen.

Al deze en nog veel meer wensen kunt u heel simpel in vervulling laten gaan bij het zelf samenstellen en bouwen van een pc.

3) U kunt te allen tijde onderdelen vervangen.

De pc is vanaf het allereerste begin altijd een zogenaamd open systeem geweest. Wat betekent dat alle onderdelen waaruit een pc kan bestaan aan bepaalde standaarden moeten voldoen. Zodat ze altijd onderling uitwisselbaar zijn, altijd op elkaar aangesloten kunnen worden, en altijd met elkaar samen kunnen werken.

Om deze reden kunt u veelal dan ook elk onderdeel in een pc vervangen door een snellere variant, een nieuwere variant, een betere variant of een grotere variant.

4) Zelf een pc bouwen geeft inzicht in de werking van de pc.

Niets geeft meer inzicht dan zelf daadwerkelijk bezig zijn met iets. Ook als u zelf een pc gaat bouwen, hebt u ieder onderdeel in de hand, en leest u erover. Bijvoorbeeld over hoe u het onderdeel moet monteren. Maar wellicht hebt u tevens al het nodige over de diverse onderdelen gelezen, tijdens het selecteren ervan voor uw ultieme desktop pc.

Meer inzicht vergaren in de werking van iets, en bewuste keuzes maken, zorgen er bovendien voor dat u veel meer plezier hebt van iets, en veel meer geniet van het gebruiken ervan.

5) Een kapot onderdeel is nog heel lang te vervangen.

Een pc is zogezegd een open systeem. Dit betekent ook dat zolang er nog onderdelen op de markt zijn die de standaarden ondersteund waarop uw pc is gebouwd, u nog heel lang onderdelen in uw pc kunt vervangen, mocht er onverhoopt iets kapot gaan.

Een goed voorbeeld daarvan is PCI. De standaard voor uitbreidingskaarten in de pc, zoals de grafische kaart daar ook een van is. Doordat het leeuwendeel van de grafische kaarten aan deze standaard voldoet, kunt u zelfs over een aantal jaren nog besluiten een andere videokaart in uw pc te monteren.

6) Reparaties aan een desktop pc zijn eenvoudig zelf te doen.

Wanneer u de behuizing van een pc openmaakt, dan zal het u snel opvallen dat alle onderdelen overzichtelijk en relatief eenvoudig herkenbaar in de behuizing gemonteerd zitten, of op het moederbord gemonteerd zijn.

En in de meeste gevallen hebt u hooguit een schroevendraaier nodig om een onderdeel uit de behuizing te verwijderen of te demonteren van het moederbord.

Dit maakt het uiterst eenvoudig om reparaties uit te voeren aan een desktop pc. Hierdoor kunt u eigenlijk iedere reparatie aan een desktop pc zelf uitvoeren en zijn problemen met de pc relatief eenvoudig op te lossen.

7) Zelf een pc bouwen geeft voldoening .

Voor het eerst iets doen wat u nog niet eerder gedaan hebt is spannend. Echter, wanneer iets u echt interesseert dan kan het zomaar zijn dat u het ook echt gewoon een keer gedaan wilt hebben.

Als u voor het eerst een pc gaat bouwen, dan zullen er genoeg vragen zijn die u door het hoofd spelen, en zullen er genoeg dingen zijn waar u stiekem best een beetje tegenop ziet. Of waarbij u twijfelt of u dat wel zelf voor elkaar gaat krijgen.

Maar juist op zo'n moment toch doorzetten en voor elkaar krijgen wat u echt wilt, is wat een mens pas echt voldoening geeft.

En zodra u het zelf samenstellen en bouwen van een pc eenmaal een keer gedaan heeft, dan zorgt dat vertrouwen in eigen kunnen er tevens voor dat u nog meer plezier beleeft aan uw pc.

8) Een pc zelf samenstellen en bouwen is op termijn goedkoper.

Een voordeel van zelf een pc samenstellen en bouwen is tevens, dat het op termijn goedkoper is. Simpelweg omdat u zelden alle onderdelen van de pc dient te vervangen wanneer het weer tijd wordt voor iets nieuws.

Want een beeldscherm bijvoorbeeld kan met gemak meerdere pc's mee. Maar ook een goede kwaliteit computer behuizing en voeding kunnen makkelijk meerdere pc's mee.

Als u echt meer snelheid wilt, of gewoon de hardware van uw pc wilt updaten, dan is het vervangen van moederbord, processor en intern geheugen veelal voldoende.

9) Een desktop pc laat zich eenvoud ig uitbreiden.

Overigens is het updaten van computeronderdelen lang niet altijd aan de orde. Het kan tenslotte ook gewoon zijn dat u de pc wilt uitbreiden. Bijvoorbeeld omdat u meer wilt gaan doen met muziek, waarvoor een aparte geluidskaart nodig is, die meer mogelijkheden heeft.

Bij een desktop pc zal dat slechts betekenen dat u de computerbehuizing dient te openen en de uitbreidingskaart in het moederbord zal moeten steken.

Windows zal er dan vervolgens voor zorgen dat de nieuwe uitbreidingskaart door het systeem herkend wordt, en op de juiste manier geïnstalleerd wordt.

Is zelf een pc samenstellen en bouwen moeilijk? Nee, want om zelf een pc samen te kunnen stellen en te bouwen dient u slechts te beschikken over: enig gevoel voor techniek, interesse in de werking van de pc, en de wens om er wat mee te doen.

Gerelateerde artikelen