Zelf computerproblemen oplossen

Een probleem met de computer doet zich meestal voor op een moment dat u het net even niet kunt gebruiken. Het gevolg is vaak dat er zonder goed te kijken een aantal handelingen worden uitgevoerd om het probleem op te lossen. Geregeld zonder het gewenste resultaat.

Soms slaat enige frustratie zelfs toe en worden er nog meer, geregeld onnadenkende handelingen verricht die het probleem meer dan eens alleen maar groter maken. Vaak echter, is zelf computerproblemen oplossen al voor de helft gedaan als u uzelf even de tijd gunt om te ontdekken wat er nu precies aan de hand is.

De computer opnieuw starten

Computerproblemen oplossen begint altijd met het opnieuw opstarten van de computer. Soms moet u zich eigenlijk niet afvragen wat er aan de hand is met de computer, maar de computer gewoon even opnieuw opstarten als er wat dan ook voor een problemen zijn met de computer.

Het uitzetten en opnieuw aanzetten van de computer wist namelijk alle processen waar de computer mee bezig was. Dus wanneer er zich ergens een fout voordeed waardoor een probleem ontstond, dan bestaat dit probleem door het herstarten van de computer vanzelfsprekend niet langer.

Opstartprocedure bij internetproblemen

Ook problemen met de internetverbinding kunnen zich wel eens spontaan voordoen. Soms zelfs terwijl u met de computer aan het werk bent. Ook dan is het opnieuw opstarten van zowel de computer als de rest van de internetapparatuur het eerste dat u probeert om het probleem te verhelpen.

Bij het opnieuw opstarten van de computer en de internetverbinding gaat u als volgt te werk. Als eerste zet u de computer uit. Vervolgens haalt u de stroom van het internet modem, de eventuele router en andere apparatuur die de verbinding met internet tot stand brengen.

Na een minuut wachten schakelt u eerst de modem weer aan en wacht u tot de modem volledig is opgestart. Oftewel, alle lampjes die moeten branden op de modem moeten eerst aan zijn voordat u het volgende apparaat weer aanschakelt. Als laatste schakelt u de computer weer aan.

In veel gevallen zijn na het volgen van deze procedure de problemen met de internetverbinding opgelost. Mits, en dat is erg belangrijk, u eerst de modem aanschakelt, vervolgens één voor één alle andere apparaten die voor de internetverbinding zorgen, te beginnen bij het apparaat dat het dichtst bij de modem staat. De computer zet u als laatste aan.

Systeemherstel gebruiken voor het zelf oplossen van computerproblemen

Soms willen problemen met de computer ook nog wel eens ontstaan nadat u net iets nieuws hebt aangesloten op de computer, of iets nieuws hebt geïnstalleerd op de computer. Meestal kunt u dit soort computerproblemen eenvoudig zelf oplossen door Systeemherstel van Windows te gebruiken.

In Windows XP vindt u Systeemherstel in de linkerkolom van het venster Prestaties en onderhoud. Prestaties en onderhoud vindt u door via menu Start het Configuratiescherm te openen. In Windows Vista en Windows 7 is Systeemherstel het eenvoudigst op te roepen door de term systeemherstel als zoekterm op te geven in het zoekvak van menustart. Systeemherstel zal dan als optie in menu Start verschijnen. Door op de weergegeven optie Systeemherstel te klikken wordt systeemherstel geopend.

In Windows XP kiest u voor de optie Een eerdere status van deze computer herstellen. Vervolgens kunt u in de weergegeven lijst kiezen naar welke datum de computer moet worden teruggezet en hersteld. In Windows Vista en Windows 7 doorloopt u eenvoudigweg de wizard en volgt u de aanwijzingen die in de vensters worden weergegeven.

Met de drie beschreven procedures in dit artikel kunt u veel computerproblemen zelf oplossen. In ieder geval zorgt u er, door eerst dit te proberen, voor dat u een reparateur of computerdeskundige kennis niet voor niets laat komen.Artikelen die u mogelijk ook interesseren